evolutie om viitor

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Viitorul nostru altfel: Un roman care studiaza rocile in Argentina, recrutat de ExxonMobil

Viitorul nostru altfel: Un roman care studiaza rocile in Argentina, recrutat de ExxonMobil

Romania se schimba cu ei: tineri entuziasti, talentati, inovatori. Iata povestile romanilor care construiesc in prezent un viitor spre care putem privi cu optimism.

Eugen Tudor, de exemplu, este student masterand in anul doi la Jackson School of Geosciences din cadrul University of Texas, Austin. Valceanul este asistent de cercetare pe un proiect finantat de Statoil SA, in nordul Patagoniei, Argentina, fiind supervizat de unul dintre cei mai buni geologi din domeniu, Ron Steel.

Tanarul a fost recrutat si angajat de catre ExxonMobil, cea mai mare companie de petrol din lume, pentru un internship in vara din 2014, in Houston.

Care este pregatirea ta academica, cum ai ajuns sa studiezi in SUA?

Din start as vrea sa precizez ca nu am fost olimpic national sau international, nu am iesit in evidenta precum multi alti tineri talentati din Romania care studiaza afara. Am terminat liceul in cadrul Colegiului National Gib Mihaescu din Dragasani. Am ajuns sa studiez geologia, una dintre stiintele subapreciate in Romania. Geologia m-a facut sa privesc cu alti ochi lumea.

Cu greu mai pot privi un munte fara sa ma gandesc cum s-a format, ce falii afecteaza muntele sau ce roci fac parte din el. Am urmat pentru patru ani cursurile Facultatii de Geologie si Geofizica din cadrul Universitatii din Bucuresti si pot sa spun ca am avut norocul de profesori cu adevarat dedicati si foarte deschisi fata de studenti. Ei m-au ajutat sa cred ca valorile precum pasiunea pe care o ai fata... mai mult


Joi, 20 Martie 2014, ora 18:59

8 comentarii
Naturalist: Rasa umana s-a oprit din evolutie

Naturalist: Rasa umana s-a oprit din evolutie

Suntem prima specie care s-a oprit din evolutie, la care selectia naturala nu-si mai spune cuvantul, afirma un celebru naturalist britanic.

Potrivit lui David Attenborough, evolutia rasei umane s-a oprit din momenul in care parintii au reusit sa-si creasca toti copiii, ajutandu-i sa supravietuiasca, relateaza International Business Times.

Omul de stiinta in varsta de 87 de ani afirma ca selectia naturala a disparut in randul speciei noastre ca urmare a ratei mici de mortalitate a copiilor si a faptului ca oamenii au fost convinsi ca familiile mari sunt iresponsabile. Planificarea familiala, cu tot ce presupune ea, respectiv mijloace de prevenire a sarcinii si chiar avort, au dus la oprirea evolutiei noastre, explica naturalistul.

In cadrul unui interviu recent pentru Radio Times, acesta a afirmat: "Ne-am oprit in evolutie. Daca selectia naturala, asa cum a fost ea propusa de Darwin, este mecanismul central al evolutiei (...), atunci noi am oprit-o".

Ce urmeaza?

Potrivit acestuia, "am oprit acest proces in momentul in care am fost in stare sa ne crestem 95 - 99% din copii. Suntem singura specie care a oprit selectia naturala".

Si totusi, a opri selectia naturala nu este atat de important sau deprimant, pentru ca de acum inainte procesul evolutiei este unul cultural.

In plus, faptul ca am oprit evolutia ne-a ajutat, intr-un fel sau altul, sa supravietuim. Desi admite ca politica unicului copil din China a fost ceva barbar, daca nu ar fi intrat in... mai mult


Joi, 12 Septembrie 2013, ora 10:46

18 comentarii
De ce viitorul pare terifiant si omenirea pe cale de disparitie

De ce viitorul pare terifiant si omenirea pe cale de disparitie

Exista doua modalitati populare de a privi spre viitor: ca un loc unde toate problemele vor disparea si vom fi fericiti cu totii sau, dimpotriva, ca un pustiu aflat in intuneric.

Analizand aspecte precum schimbarile ce tin de clima, evolutia tehnologica sau deciziile guvernamentale nepotrivite, am putea crede ca totul ne este potrivnic, iar omenirea este pe cale de disparitie.

Iata numai cateva motive aratate de Listverse, prin care se contureaza ideea unui viitor terifiant, departe de ceea ce ne-am fi imaginat.

Terminatorii

Cu un acronim care nu spune prea multe la prima vedere, LARS - Lethal Autonomous Robots, robotii letali autonomi sunt masini de razboi care vor inlocui trupele militare.

Ei au menirea de a ucide tot ce le sta in cale si indeplinesc practic viziunea lui James Cameron din Robocop.

Dintr-o perspectiva simplista, inlocuirea soldatilor cu roboti poate fi vazuta ca o actiune benefica, care poate salva mii de vieti. In realitate, insa, recentele experimente cu drone au dovedit ca automatizarea produce victime in randul civililor si conduce la cresterea extremismului si paranoiei in zonele afectate.

Dronele

Una dintre "revelatiile" cele mai nelinistitoare ale ultimei perioade o reprezinta dronele folosite in scopuri de supravegehere pe teritoriul SUA, de catre FBI.

Perspectiva este cu atat mai ingrijoratoare cu cat NSA (Agentia Nationala de Securitate americana) intentioneaza crearea unei flote intregi de avioane de spionaj, pentru... mai mult


Joi, 11 Iulie 2013, ora 18:03

3 comentarii
Cum vom arata peste 100.000 de ani (Galerie foto)

Cum vom arata peste 100.000 de ani (Galerie foto)

Cum va arata omul peste 20.000, 60.000 sau 100.000 de ani? E o intrebare care macina comunitatea stiintifica si nu numai. Artistul si cercetatorul Nikolai Lamm, in colaborare cu mai multi geneticieni, au indraznit sa raspunda la aceasta.

Echipa de oameni de stiinta a conceput, cu ajutorul calculatorului, posibile versiuni ale omului din viitor, bazandu-se pe cateva trasaturi care, in conceptia lor, se vor schimba.

Astfel, avand controlul complet asupra genomului uman, prin urmare posibilitatea de a-l modifica, vor fi eliminate bolile genetice si se va putea incuraja transmiterea unor trasaturi genetice de dorit, cum ar fi dintii perfect aliniati sau parul blond natural, relateaza Business Insider.

Evolutia omului e in toi, iar pe viitor se crede ca vom avea capetele din ce in ce mai mari, pentru a gazdui un creier cu un volum superior. Astfel, trasaturile se vor mula pe aceasta caracteristica, incurajandu-se transmiterea unor caracteristici percepute de marea majoritate ca fiind atractive, cum ar fi ochii mari, un nas drept si simetria faciala.

Asa aratam in prezent, cu variatiuni mai mici sau mai mari.Asa vom arata peste 20.000 de ani. Vom avea capetele vizibil mai mari, creierul fiind in crestere, fara insa ca fizionomia sa se schimbe cu mult. Fruntea va fi insa considerabil mai lata. Cercul galben de la nivelul ochilor reprezinta lentilele Google Glass, inglobate si ele in viitor.In 60.000 de ani, capul va fi crescut si mai mult in... mai mult


Luni, 10 Iunie 2013, ora 17:59

4 comentarii
Misterul lui homo sapiens: cum a aparut inteligenta la om?

Misterul lui homo sapiens: cum a aparut inteligenta la om?

Teoria evolutionista sustine ca speciile s-au format prin transformari lente, in timp, desfasurate pas cu pas. Nimic nu este imposibil, dar exista o entitate a carei aparitie prin evolutie lenta pare inacceptabila: omul dotat cu inteligenta.

Cecetatorii sunt aproape unanim de acord ca inteligeta este rezultatul unui impact de proportii, care a actionat asupra stramosului primitiv al omului, arata mixstuff.

O mutatie suferita de un singur individ ancestral

Profesorul Colin Blakemore, neurolog la Universitatea din Oxford, considera ca este posibil ca un stramos indepartat, poate chiar un singur individ, sa se fi nascut cu un defect genetic, provenit dintr-o mutatie accidentala, care l-a facut sa fie diferit fata de toti ceilalti semeni ai sai.

Desi individul se prezenta handicapat fata de acesti semeni, defectul s-a dovedit a fi unul fericit: a "imbolnavit" creierul cu inteligenta. Aceasta s-a transmis urmasilor, persistand din generatie in generatie si evoluand favorabil.

Un soft in creierul nostru

Cercetatorii au descoperit o particularitate deosebita a ADN-ului uman: gena SRGAP2, responsabila pentru activitatea cerebrala, este dedublata.

"Dublura" genei, o copie a celei originale, a fost inoculata la cobai, observandu-se ca, atunci cand aceasta devine activa, originalul se dezactiveaza. Este similar cu situatia calculatoarelor, unde inroducerea unei variante 2.0 dezactiveza automat varianta 1.0.

Dar, spre deosebire de varianta initiala care... mai mult


Luni, 29 Aprilie 2013, ora 18:24

7 comentarii
Cum vor arata generatiile viitoare?

Cum vor arata generatiile viitoare?

Lumea este in continua schimbare. Anticii nu semanau cu stramosul lor din Neanderthal, medievalii nu semanau cu anticii, noi nu mai semanam cu medievalii. Este sigur ca nici generatiile viitoare nu vor mai semana cu noi, cei de azi.

Desi nu poate prezice nimeni exact cum vor evolua oamenii, exista criterii dupa care ne putem face o imagine despre ceea ce ii poate influenta. Iata cateva exemple, prezentate de Infoniac.

Infatisarea

Este vizibila inca din zilele noastre tendinta de a se estompa diferentele frapante de altadata dintre infatisarea europenilor, a africanilor, asiaticilor si altor popoare.

Fenomenul migratiei libere si socializarea la scara tot mai larga favorizeaza apropierea umana, casatoriile mixte, aparitia de copii rezultati din incrucisarea de rase.

Dezvoltarea mijloacelor de transport si de comunicare face ca tot mai multi oameni sa nu mai fie izolati, ca altadata. Infatisarea oamenilor are tendinta de uniformizare.

Un sistem imunitar slabit

Pe masura ce depindem tot mai mult de medicamente si indeosebi de antibiotice, cu care ne protejam sanatatea, sistemul nostru imunitar devine tot mai lenes.

Intrucat lumea evoluata isi prepara tot mai multe medicamente, este de asteptat ca si sistemul imunitar sa devina tot mai putin activ.

Atrofia musculara

Nu exista indoiala ca atletii nostri sunt mai putin puternici decat cei din antichitate si este usor de observat ca, in conditile confortului omniprezent, forta fizica este putin... mai mult


Vineri, 22 Martie 2013, ora 18:17

21 comentarii
Scenariile viitorului: cum va arata lumea peste o suta de ani?

Scenariile viitorului: cum va arata lumea peste o suta de ani?

Economistul Daron Adzhemoglu de la Massachusetts Institute of Technology a elaborat un studiu, extrapoland evolutiile politice, sociale si economice din ulimele secole, pentru a obtine o imagine privind viitorul omenirii in urmatoarea suta de ani.

Concluziile sale nu sunt prea optimiste in ce priveste evolutia mediului si accentuarea inegalitatii sociale, dar prevad progrese spectaculoase in unele domenii, cum este cel al sanatatii - noteaza Kabanik.

Poluarea mediului este principala provocare

Industrializarea puternica a actualelor tari emergente, cu cresterea emisiilor de CO2 nu poate fi decat generatoare de schimbari climatice, care la randul lor actioneaza asupra florei si faunei, inclusiv a omului.

Alternativa rationala ar fi trecerea masiva la energia "curata", un deziderat irealizabil, fara un acord international unanim.

Nici vorba nu poate fi de asemenea unanimitate, atata timp cat energia conventionala le produce unora profituri tot mai mari, in timp ce ceilalti n-au incotro si le platesc.

Una din doua: ori va nascoci cineva un mod de a obtine energie "curata" cu profituri mari, ori dezideratul ramane sortit esecului, cu toate consecintele.

Modernizarea regimurilor islamice

Tinerii din tari precum Egiptul, Siria sau Arabia Saudita sunt tot mai constienti cu privire la faptul ca modul lor de viata este impus de guverne. Ei sunt deja dornici de schimbari politice, iar acestea ii vor indeparta de multe traditii clasice.

Cand femeile si... mai mult


Sambata, 19 Mai 2012, ora 11:03

1 comentariu
Trecutul si viitorul, doua taine ale omenirii - De la cititori

Trecutul si viitorul, doua taine ale omenirii - De la cititori

Noile descoperiri din stiinta ne fac sa regandim modul in care percepem istoria. Noi suntem cei care determinam, prin actiunile viitoare, ceea ce s-a intamplat in trecut, afirma oamenii de stiinta.

Este oare posibil sa traim si sa murim intr-o lume a iluziilor? Fizica ne spune ca obiectele exista intr-o stare suspendata pana sunt observate, scrie analistul Huffington Post, Robert Lanza.

In mod paradoxal, putem stii daca unele evenimente au avut loc in trecut doar intr-un anumit moment din viitorul nostru. Oamenii de stiinta au facut un experiment uimitor in anul 2002. Ei au aratat faptul ca particulele de lumina "stiau" in avans cum se vor comporta "gemenele" lor in viitor.

Acestia au testat comunicarea dintre perechi de fotoni. Astfel de particule se comportau ca si cum spatiul si timpul nu existau pentru ele. Un alt experiment condus in Franta de oamenii de stiinta a aratat ca fotonii eliberati intr-un aparat puteau schimba retroactiv ceva ce se intamplase deja cu ei. Rezultatele cercetarilor lor au fost publicate in revista "Science", nr. 315/2007.

In ce lume traim noi?

Noi traim intr-o lume similara. Particulele au o gama de stari posibile in care se pot gasi, iar ele iau aceste proprietati atunci cand sunt observate. Marele fizician John Wheeler spunea ca "principiul cuantic arata ca ceea ce un observator va face in viitor defineste actiunile lui din trecut". Wheeler este cel care a lansat conceptul de "gaura neagra".

De exemplu, atomii de carbon din... mai mult


Luni, 13 Iunie 2011, ora 23:50

2 comentarii
Teodor Melescanu, despre coruptia din Romania, viitorul PNL si al Guvernului - Interviu

Teodor Melescanu, despre coruptia din Romania, viitorul PNL si al Guvernului - Interviu

Senatorul PNL, Teodor Melescanu, a vorbit intr-un interviu pentru Ziare.com despre scandalul in care este implicat europarlamentarul Adrian Severin, precizand ca decizia de a demisiona ii apartine acestuia si PSD.

"Din punctul meu de vedere, decizia trebuie sa o ia domnul Severin si PSD, pentru ca este in primul rand problema dansilor. Comentariile noastre de pe margine sunt comentarii fara a tine cont de toate elementele cazului, pe care nu le cunoastem. Eu, cel putin, nu le cunosc", a declarat Melescanu, pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste comentariile aparute in presa straina, potrivit carora incapatanarea lui Severin de a demisiona e tipica politicii romanesti, Melescanu considera ca acesta reprezinta un mijloc de a exercita presiuni.

Senatorul liberal a mai vorbit in interviul acordat Ziare.com si despre tot mai desele scandaluri de coruptie in care sunt implicati oamenii politici din Romania, dar si lideri sindicali. Potrivit acestuia, "aceste lucruri se pot elimina numai printr-o debirocratizare accentuata a functionarii statului si prin asigurarea unei transparente totale atunci cand e vorba de contracte ale statului, achizitii de bunuri si servicii".

In ceea ce priveste viitorul PNL, Teodor Melescanu spune ca acest partid va continua sa reprezinte una dintre fortele politice importante in Romania. Senatorul PNL nu crede ca PNL si-ar pierde identitatea prin constituirea USL pentru ca, spune el, Romania a fost in permanenta si va fi si in continuare... mai mult


Duminica, 27 Martie 2011, ora 18:11

64 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  2. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  3. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  4. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  5. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  6. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  7. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  8. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  9. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS
  10. Omul care sustine ca ne tragem nu din maimuta, ci din extraterestri