examen permis conducere

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Vrei permis auto? Dovedeste ca nu esti analfabet

Vrei permis auto? Dovedeste ca nu esti analfabet

Mai multi parlamentari isi propun sa curete soselele din Romania de soferi analfabeti, care nu cunosc legislatia si nu stiu sa citeasca semnele de circulatie, provocand accidente rutiere grave.

In prezent, nu iti trebuie nici macar clasa intai pentru a participa la examenul auto, insa cativa deputati PSD vor sa schimbe acest lucru, asa ca au formulat un proiect de lege care le interzice persoanelor cu mai putin de opt clase sa dea testul pentru obtinerea permisului de sofer.

Potrivit propunerii legislative pentru modificarea art. 24. alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, oricine vrea sa participe la examenul auto trebuie sa demonstreze sa stie sa scrie si sa citeasca printr-o adeverinta de absolvire a ciclului gimnazial.

Initiativa a fost adoptata in Senat si depusa, la inceputul lunii mai, in Camera Deputatilor, care este for decizional. Un numar de noua parlamentari PSD si deputatul UDMR Atilla Kelemen au semnat actul.

Permise ilegale pentru soferi analfabeti

"Pentru cresterea gradului de siguranta in Romania" este necesara "imbunatatirea a trei elemente principale ale sistemului de transport: infrastructura, vehiculele si participantii in trafic.

In ultima perioada, in Romania, multi participanti in trafic, analfabeti, au obtinut permise de conducere, avand ca urmare instalarea coruptiei in sistemul de examinare pentru obtinerea permisului de conducere si, in final, producerea unor... mai mult


Vineri, 23 Mai 2014, ora 09:04

11 comentarii
Politistul rutier care conducea fara permis, licentiat desi a fost exmatriculat

Politistul rutier care conducea fara permis, licentiat desi a fost exmatriculat

Augustin Capalnas, ofiterul anchetat dupa ce a fost prins ca a condus ani la rand fara sa aiba permis, s-a mai aflat in centrul unui episod controversat: si-a luat licenta, desi a fost exmatriculat de la Facultatea de Teologie.

Decanul Facultatii din Cluj, parintele Vasile Stanciu, a declarat ca fostul student Capalnas a fost exmatriculat in anul 1994, precizand ca nu isi aminteste motivele, dar ca ar fi putut fi vorba despre absente de la cursuri, examene picate sau comportament neadecvat, arata Evenimentul Zilei.

Ofiter de la Politia Rutiera, fost preot, prins cu permis auto fals (Video)

In privinta licentei, decanul are o singura explicatie: ofiterul a obtinut-o la o facultate neacreditata.

"Dupa ce a fost exmatriculat, a avut dreptul de a-si continua studiile la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, pe atunci neacreditata, deci nu putea sa sustina examene de licenta.

In 1996, absolventii din Alba Iulia au venit la Cluj si au sustinut examenul de licenta la Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii Babes Bolyai. Asa se explica diploma", a spus Vasile Stanciu.

Ofiterul a fost prins in urma unui control realizat, pentru ca urma sa fie propus pentru promovare de la Departamentul Educatie Rutiera la Insotiri, grupa de politie care se ocupa de insotirea demnitarilor.

Capalnas, despre care miercuri s-a anuntat ca urmeaza sa fie acuzat de fals, uz de fals si conducere fara permis, s-a angajat in cadrul Politiei in anul 2009, la IPJ Alba, si a... mai mult


Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 08:18

3 comentarii
Culmea tupeului: Sa vii beat la examenul auto

Culmea tupeului: Sa vii beat la examenul auto

Un vrancean de 35 de ani s-a prezentat beat la proba practica a examenului pentru obtinerea permisului auto.

Barbatul, care duhnea puternic a alcool, avea o alcoolemie de 0,24 mg/l alcool pur in aerul expirat, potrivit Romania Tv.

Acest lucru nu l-a impiedicat, insa, pe barbatul din comuna Jaristea sa se prezinte la sediul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor pentru a sustine proba practica in vederea obtinerii permisului auto, categoria B.

Politistul cu care trebuia sa dea proba a simtit miros de alcool si a chemat un echipaj al Politiei Rutiere pentru ca barbatul sa fie testat cu aparatul etilotest. In urma verificarilor facute de politisti, s-a constatat ca vranceanul avea o alcoolemie de 0,24 mg/l alcool pur in aerul expirat. mai mult


Joi, 23 Mai 2013, ora 23:33

1 comentariu
Permisul pentru scutere - Cum sa arunci pisica moarta dintr-o curte in alta

Permisul pentru scutere - Cum sa arunci pisica moarta dintr-o curte in alta

Incepand din 19 ianuarie, orice scuter poate fi condus numai cu permis de conducere.

Legea 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial, insa normele de punere in aplicare nu.

Cu alte cuvinte, nici sa vrei nu ai cum sa obtii permis de conducere pentru categoria AM (mopede). Ferice de cei care au deja un permis de conducere, pentru alta categorie, si pot conduce scutere fara alte formalitati.

Exista un cerc vicios, in care fiecare institutie abilitata arunca pisica dintr-o curte in alta. Luni, Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect prin care se intregeste procedura de examinare in vederea obtinerii permisului din categoria AM.

Potrivit documentului, proba practica va fi sustinuta numai in poligon, iar cei care au absolvit un curs de legislatie rutiera anterior datei de 19 ianuarie 2013 se pot prezenta la examen fara sa mai faca dovada absolvirii unei scoli de soferi.

Problema este ca scolile de soferi nu sunt acreditate, deocamdata, sa organizeze cursuri si sa finalizeze dosarele de scolarizare, iar aceasta acreditare intra in sarcina Autoritatii Rutiere Romane (ARR).

La peste doua luni de la intrarea in vigoare a legii, nimeni nu a dat examen pentru obtinerea permisului de conducere categoria AM, iar soferii de mopede prinsi in trafic fara niciun fel de permis se trezesc cu dosare penale.

Politia Rutiera: Nu e problema noastra

Teoretic, cele... mai mult


Miercuri, 20 Martie 2013, ora 09:48

3 comentarii
Mopedele, conduse doar cu permis - in ce consta examenul

Mopedele, conduse doar cu permis - in ce consta examenul

Mopedele vor putea fi conduse, incepand cu data de 19 ianuarie 2013, numai cu permis de conducere, dupa ce, luni, in Monitorul Oficial a fost publicata legea prin care se modifica Ordonanta de Urgenta ce reglementeaza circulatia pe drumurile publice.

Potrivit legii, incepand cu 19 ianuarie, persoanele care nu detin permise de conducere din nicio categorie, trebuie sa sustina un examen teoretic si unul practic, pentru obtinerea permiselor din categoria "AM" "A1" si "B1" pentru mopede, scutere, ATV-uri si alte autovehicule dotate motoare de capacitate mica a caror viteza nu depaseste 45 de kilometri pe ora iar capacitatea cilindrica sa nu mai mare de 50 de centimetri cubi.

In acelasi timp, aceste autovehicule vor putea fi conduse, in continuare, de persoanele care detin deja permise de conducere.

Examenul pentru obtinerea permiselor de categorie "AM", "A1" si "B1" poate fi sustinut, conform legii, incepind cu implinirea varstei de 16 ani si implica sustinerea unei probe teoretice si a unei probe practice.

Proba practica in acest caz consta intr-un test de indemanare sustinut in poligon.

Potrivit sefului Directiei Rutiere, comisarul sef Lucian Dinita, in Romania sunt inregistrate aproximativ 200.000 de mopede.

Comisarul sef Lucian Dinita a mentionat, in carul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o la data de 12 septembrie, ca introducerea permiselor de conducere pentru mopede "este o directiva a Uniunii Europene care dateaza inca din 2006, iar data de... mai mult


Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 20:07

Traseul, proba la examenul pentru permisul de conducere a motocicletei

Traseul, proba la examenul pentru permisul de conducere a motocicletei

Examenul pentru obtinerea permisului de conducere a motocicletei, respectiv pentru categoria A si subcategoria A1, ar putea include, din 2013, si proba practica, traseul, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern lansat in dezbatere publica, marti, de MAI.

Masura ar putea intra in vigoare de la 19 ianuarie 2013, relateaza Pro TV. Potrivit proiectului, examenul pentru obtinerea permisului de conducere va consta in: a) proba teoretica, de cunoastere a reglementarii circulatiei rutiere, a notiunilor elementare de mecanica si a notiunilor de prim ajutor.

Examinarea la proba teoretica se poate face, in conditiile legii, in limba minoritatii nationale sau intr-o limba de circulatie internationala, potrivit solicitarii celui examinat; b) proba practica de conducere in poligon, pentru vehiculele din categoria A si subcategoria A1; c) proba practica de conducere a autovehiculului in traseu, corespunzatoare categoriei de permis solicitat.

Pentru categoria A (motociclete) si subcategoria A1 (motocicleta usoara cu o capacitate care nu depaseste 125 cm3 si o putere de cel mult 11 kW), examenul nu include, in prezent, si proba de traseu.

Proiectul de HG se afla in dezbatere publica timp de 20 de zile. mai mult


Marti, 21 August 2012, ora 23:37

1 comentariu
Permis auto: Persoanele respinse la "traseu" nu vor repeta si proba teoretica

Permis auto: Persoanele respinse la "traseu" nu vor repeta si proba teoretica

Persoanele admise la proba teoretica pentru permis auto, dar respinse la cea practica, vor putea sa isi reprogrameze, in limita unui an, doar acel examen, fara sa fie obligate sa reia ambele probe.

"Persoana declarata respinsa la proba practica de conducere a vehiculului in traseu se poate programa fara sustinerea unui nou examen teoretic la un nou examen pentru sustinerea probei practice, dupa cel putin 30 de zile de la data la care a fost declarat respins, dar nu mai tarziu de un an de la data absolvirii cursurilor, sub conditia efectuarii in intervalul de 30 de zile a unui nou curs de pregatire practica redus la jumatate ca numar de ore de pregatire", prevede initiativa legislativa apartinand senatorilor PD-L Anca Boagiu si Mircea Andrei.

Cei doi sunt de parere ca este necesar ca rezultatele examinarii la proba teoretica, finalizata prin calificativul "admis" sa poata ramana valabil pentru o perioada de 12 luni, iar respingerea la proba practica sa nu conditioneze repetatea celei teoretice.

Senatorii PD-L au inclus in lege si prevederea ca persoana declarata "admis" la proba teoretica, dar care nu se prezinta la proba practica de conducere a vehiculului in traseu in termen de cel mult un an de la data absolvirii cursului este declarat "respins", urmand sa efectueze un nou curs de pregatire.

Comisia juridica a dat raport de admitere acestei propuneri legislative, care urmeaza sa intre pe ordinea de zi a plenului Senatului, prima camera sesizata. mai mult


Marti, 16 Februarie 2010, ora 20:50

3 comentarii
Examenul pentru permisul de conducere a fost suspendat

Examenul pentru permisul de conducere a fost suspendat

Vremea nefavorabila suspenda examenul pentru permisul de conducere, proba practica.

Cei care doreau sa sustina, in aceste zile, proba practica pentru obtinerea permisului vor trebui sa se reprogrameze dupa imbunatatirea starii vremii, informeaza Adevarul.

Vor fi reprogramate toate examinarile deja planificate pana in data de 18.12.2009. mai mult


Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 17:02

Simulare on-line a examenului pentru permisul de conducere

Simulare on-line a examenului pentru permisul de conducere

Cei care doresc sa dea examenul pentru obtinerea unui permis de conducere pentru categoriile A si B pot face o simulare pe site-ul oficial al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

In prezent sunt disponibile chestionare pentru categoriile A si B, in limba romana, iar in perioada urmatoare vor fi introduse intrebari pentru toate categoriile si in limbile engleza, maghiara, franceza si germana, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Pentru a putea face o simulare pe site-ul www.drpciv.ro, utilizatorul va trebui sa fie logat. mai mult


Vineri, 31 Iulie 2009, ora 13:52

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)