examen rezidentiat

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Schimbare esentiala la examenul de rezidentiat: Intram si noi in Europa

Schimbare esentiala la examenul de rezidentiat: Intram si noi in Europa

Organizarea examenului de rezidentiat va fi realizata incepand din acest an de Ministerul Educatiei, prin institutiile de invatamant de profil, a declarat marti rectorul UMF "Carol Davila" Ioanel Sinescu.

El a precizat ca in prezent Romania este singura tara membra a Uniunii Europene in care rezidentiatul apartine de Ministerul Sanatatii, desi acesta nu are atributii privind educatia.

"In momentul de fata, Romania este singura tara din UE in care rezidentiatul apartine de ani de zile MS. Or, Ministerul Sanatatii nu are atributii de educatie.

Rezidentiatul este o forma de pregatire, de educatie medicala pentru a deveni specialist intr-o specialitate. Ca urmare, apartine Ministerului Educatiei prin universitatile de profil, universitatile de medicina si farmacie.

Daca va veti duce in Germania, in Franta am devenit cardiolog la Universitatea Paris 6, in Romania am devenit cardiolog la Ministerul Sanatatii. Nu m-a format Ministerul Sanatatii, m-a format Facultatea de Medicina si Farmacie si o clinica anume.

Ce schimbari propune Ministerul Sanatatii pentru rezidentiat

Anul acesta se va intampla sa treaca de la Ministerul Sanatatii la universitati. Salariile le va da Ministerul Sanatatii. Educatia, pregatirea si diploma o primesc de la Ministerul Educatiei prin universitati", a explicat Sinescu. mai mult


Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 08:18

Totul despre examenul de rezidentiat de duminica

Totul despre examenul de rezidentiat de duminica

Peste 5.600 de candidati s-au inscris pentru a ocupa unul dintre cele 3.909 de locuri si posturi disponibile la concursul de rezidentiat care se va desfasura duminica, simultan, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Candidatii vor intra in sali la ora 8.30, iar concursul va incepe la 10.00.

Din totalul locurilor si posturilor scoase la concurs, 3.443 sunt la medicina, 317 la medicina dentara, iar 149 la farmacie, informeaza Ministerului Sanatatii (MS).

Pentru a ocupa unul dintre aceste locuri s-au incris 5.661 de candidati, dintre care 4.172 la medicina, 1.118 la medicina dentara si 371 la farmacie.

Cea mai mare concurenta se inregistreaza la medicina dentara: 3,52 candidati pe loc.

Candidatii care vor ocupa un loc in urma concursului nu vor avea post asigurat la sfarsitul rezidentiatului.

Concursul de rezidentiat a fost amanat pentru 23 noiembrie, cu o saptamana mai tarziu fata de data stabilita initial, intrucat in 16 noiembrie a avut loc turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Potrivit ordinului Ministrului Sanatatii privind organizarea consursului, specialitatile deficitare pentru care se organizeaza rezidentiat pe post in spitale clinice cu sectii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice in sesiunea din 23 noiembrie 2014 sunt anestezie si terapie intensiva, chirurgie cardiovasculara, epidemiologie, farmacie clinica, hematologie, medicina de laborator, medicina de urgenta, neonatologie,... mai mult


Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 08:07

Alte articole despre: examen rezidentiat 2014
Secretar de stat: Peste 1.000 de medici au posturi asigurate dupa rezidentiat

Secretar de stat: Peste 1.000 de medici au posturi asigurate dupa rezidentiat

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca peste 1.000 de medici care vor avea posturi asigurate, in acest an, dupa ce isi vor termina rezidentiatul.

"Este momentul sa schimbam, din acest an, optica de ocupare a posturilor. Ideea a fost de a scoate posturi in clinicile universitare, in spitalele judetene si municipale. 1.100 de posturi sunt scoase", a declarat Alexabdru Rafila pentru Digi24.

Ocuparea posturilor va fi conditionata de semnarea unui contract, prin care medicii se angajeaza sa ramana acolo o perioada de cel putin cinci ani, cat a durat rezidentiatul.

"Daca rezidentiatul dureaza cinci ani, ei trebuie sa profeseze minimum cinci ani in acea unitate medicala. Cu siguranta vor profesa toata viata pentru ca o astfel de posibilitate de a lucra in clinici universitare sau spitale judetene le ofera o perspectiva sigura profesionala, ceea ce isi doresc cu totii", a completat secretarul de stat.

Rezidentiat 2012: Peste 5.300 de candidati sustin examenul duminica

Peste 5.300 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie s-au inscris la examenul de Rezidentiat care se desfasoara duminica in Bucuresti si in alte cinci centre universitare din tara, acestia urmand sa concureze pe 3.778 de locuri si posturi, potrivit Ministerului Sanatatii, citat de NewsIn.

Cei mai multi medici tineri, 4.142, s-au inscris pentru locurile si posturile scoase la concurs in domeniul medicina, un numar de 931 au optat pentru locurile si... mai mult


Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 15:56

3 comentarii
Calendarul scolar in medicina: rezidentiatul si examenul pentru titlul de doctor

Calendarul scolar in medicina: rezidentiatul si examenul pentru titlul de doctor

Examen de anul viitor pentru obtinerea gradului de primar pentru medici, medici dentisti si farmacisti se va da la 11 iunie, iar cel de rezidentiat, in noiembrie, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Sanatatii.

Rezidentiatul, care vizeaza domeniile medicina, medicina dentara si farmacie, este programat pentru 18 noiembrie 2012.

Daca aceasta data va coincide cu un tur al alegerilor, atunci examenul va fi decalat cu o saptamana, precizeaza ministerul.

In 2011, spre deosebire de anii precedenti, examenul de rezidentiat s-a desfasurat descentralizat, in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Tot anul viitor, examenele de obtinere a titlului de medic, medic dentist, respectiv farmacist specialist vor fi sustinute la 14 martie si 18 octombrie, conform aceluiasi calendar. mai mult


Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 23:09

Rezultatele la rezidentiat, afisate - peste 86% promovabilitate

Rezultatele la rezidentiat, afisate - peste 86% promovabilitate

Peste 86% dintre absolventii de medicina si farmacie participanti la concursul de rezidentiat au obtinut punctaj de promovare, au anuntat, vineri, reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Medicinistii dau examenul de rezidentiat

Astfel, din cei 5.025 de candidati, au fost admisi 4.339. Dintre acestia, 3.482 au obtinut punctaj de promovare la medicina, 203 la medicina dentara si 154 la farmacie.

La medicina, punctajul maxim realizat a fost de 939 puncte, iar cel minim de promovare, de 530 puncte. La medicina dentara, punctajul maxim a fost de 902 puncte, iar cel minim de promovare, 480 puncte. La farmacie, punctajul minim si cel maxim au fost de 441 si, respectiv, 868.

Absolventii de medicina si farmacie din Capitala cer suplimentarea locurilor si posturilor scoase la concurs, intrucat numarul acestora este mai mic decat cel al promovatilor la rezidentiat, si au depus in acest sens un memoriu la Ministerului Sanatatii.

"Nu stim inca daca numarul locurilor va fi suplimentat. La sediul ministerului au venit aproximativ zece absolventi. Ei au depus un memoriu, care urmeaza sa fie analizat si abia apoi va putea fi luata o decizie. De altfel, cei care au sustinut rezidentiatul cunosteau foarte bine regulile de concurs.

Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, nu a discutat cu ei, intrucat este plecat la sedinta de guvern. In schimb, a vorbit cu ei un director din cadrul institutiei", au declarat reprezentantii ministerului.

Mai multi absolventi de medicina si... mai mult


Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 16:03

Medicinistii dau examenul de rezidentiat

Medicinistii dau examenul de rezidentiat

Peste 5.000 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie sustin duminica examentul de rezidentiat.

Rezidentiatul se organizeaza anul acesta descentralizat, in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

La concurs s-au inscris 5025 de absolventi, care vor concura pe un numar de 3 810 locuri si posturi, dintre care 2998 locuri si 812 posturi.

Ministerul Sanatatii mai anunta ca dintre cele 2998 locuri in rezidentiat scoase la concurs, un numar de 2600 locuri sunt pentru medicina, 290 locuri pentru medicina dentara si 108 pentru farmacie.

Cei mai multi candidati au optat pentru a sustine concursul in centrele din Bucuresti (1773), Cluj Napoca (821) si Iasi (770). Restul candidatilor au optat pentru Timisoara (601), Craiova (552) si Targu Mures (508).

"In premiera, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematica comuna si respectand o metodologie unica, in conformitate cu legislatia in vigoare", se mai arata in comunicat.

Posturile scoase la concurs sunt, in principal, pentru medicina de urgenta, ATI, neonatologie, oncologie, farmacie clinica, specialitati unde nu exista in prezent o acoperire suficienta cu personal calificat.

Concursul se va desfasura sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore, iar ocuparea locurilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe... mai mult


Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 13:01

Rezidentiat 2011: vezi concurenta si care sunt noutatile

Rezidentiat 2011: vezi concurenta si care sunt noutatile

Ministerul Sanatatii anunta ca la concursul de rezidentiat, care se va desfasura pe data de 20 noiembrie, s-au inscris 5.030 absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie, care vor concura pe 3.810 posturi.

Cei mai multi candidati au optat pentru a sustine concursul in centrele din Bucuresti, adica 1.775, 820 in centrele de la Cluj si 774 la Iasi, se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.

Vor mai fi organizate centre de examinare si la Craiova, Targu Mures si Timisoara.

Ministerul Sanatatii anunta ca, in premiera, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematica comuna si respectand o metodologie unica, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Anul acesta se va pune accent pe pregatirea medicilor in specialitatile deficitare, iar posturile scoase la concurs sunt, in principal, pentru medicina de urgenta, ATI, neonatologie, oncologie medicala sau farmacie clinica.

Concursul se va desfasura sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore.

Ocuparea locurilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidentiatul pe post clasificarea se face pe fiecare post.

Ministerul Sanatatii mai anunta ca posturile scoase la concurs pentru care nu au fost candidati inscrisi sau posturile pentru... mai mult


Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 13:04

Si cei fara rezidentiat pot fi angajati ca medici, dar cu competente limitate

Si cei fara rezidentiat pot fi angajati ca medici, dar cu competente limitate

Absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, care nu au promovat concursul de rezidentiat, se vor putea angaja, incepand de marti, ca medici cu competente limitate in unitati sanitare publice si private, precum si in cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de munca pe o perioada determinata sau nedeterminata, dupa caz.

Activitatea acestora se va desfasura sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fisei postului, nominalizat de managerul unitatii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicina de familie, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii remis Ziare.com.

Medicii cu competente limitate vor avea voie sa faca examinarea si triajul pacientilor, sa intocmeasca si sa completeze fisele de observatie la internare; sa informeze pacientul cu privire la particularitatile bolii si terapia recomandata, respectand indicatiile medicului supraveghetor si urmarirea evolutiei pacientilor aflati la tratament.

In schimb, nu vor avea dreptul de a intra in relatie contractuala directa cu casele de asigurari de sanatate, nu vor putea fi incadrati in serviciile de ambulanta si nici nu au drept la parafa cu cod.

Posturile destinate medicilor cu competente limitate vor fi prevazute separat in statul de functii al unitatii sanitare. Ocuparea acestora se va face prin concurs, iar salariul se va face la nivelul functiei de medic stagiar, in conditiile legii.

Fondurile necesare in acest sens se... mai mult


Marti, 24 Mai 2011, ora 14:28

1 comentariu
Proteste in Iasi - studentii au iesit in strada nemultumiti de rezidentiat

Proteste in Iasi - studentii au iesit in strada nemultumiti de rezidentiat

Aproximativ 150 de studenti de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Iasi au protestat, luni, in fata institutiei de invatamant superior, nemultumiti de descentralizarea examenului de rezidentiat, dar si de faptul ca nu a fost inca publicata bibliografia.

"Protestam, in primul rand, impotriva ideii de descentralizare a rezidentiatului si pentru ca nu a fost publicata bibliografia, doua termene fiind incalcate deja de minister pana acum. Prin descentralizarea rezidentiatului se creeaza suspiciuni privind modul de desfasurare a examenului", a declarat presedintele Societatii Studentilor Medicinisti (SSM) Iasi, Ovidiu Mitu.

Studentii au afisat pancarte in care subliniau ca descentralizarea duce la o inegalitate de sanse prin faptul ca repartitia se face la nivel regional si nu la nivel national, unde ar fi avut mai multe optiuni.

Potrivit protestatarilor, realizarea subiectelor la nivel local va avea ca efect scaderea relevantei examenului, existand si posibilitatea de fraudare.

De cealalta parte, reprezentantii UMF au declarat ca inteleg supararea studentilor in ceea ce priveste nepublicarea bibliografiei, insa acestia sustin ca descentralizarea prezinta o serie de avantaje.

"Eu cred ca aceasta masura nu a fost bine inteleasa, studentii pot alege oricare din centrele de rezidentiat", a declarat Maria Stamatin, prorector in cadrul UMF Iasi.

In replica, studentii au sustinut ca vor sa aleaga "specialitatea, nu localitatea".

Reprezentantii SSM... mai mult


Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 16:44

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae