facilitati angajatori someri

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Un nou tip de angajat pentru care firmele primesc bani de la stat

Un nou tip de angajat pentru care firmele primesc bani de la stat

Angajatorii din Romania pot primi facilitati fiscale pentru un nou tip de salariat, si anume cel al tanarului cu risc de marginalizare sociala.

Facilitatile sunt calculate in functie de indicatorul social de referinta (ISR), care anul acesta are valoarea de 500 de lei.

Noua prevedere este inclusa in Legea nr. 250/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si pentru modificarea Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, care a intrat in vigoare pe 22 octombrie.

Tanarul cu risc de marginalizare sociala este definit ca persoana cu varsta cuprinsa intre 16-26 de ani, care se inregistreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta si se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:

- se afla in sistemul de protectie a copilului sau provine din acest sistem;

- are dizabilitati;

- nu are familie sau a carui familie nu ii poate asigura intretinerea;

- are copii in intretinere;

- a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;

- este victima a traficului de persoane.

De asemenea, acesta trebuie sa fie in cautarea unui loc de munca, sa fie apt din punct de vedere fizic si psihic, pentru prestarea unei munci si sa fie disponibil sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.

Celelalte categorii de... mai mult


Joi, 24 Octombrie 2013, ora 18:45

Economii in criza De ce sa angajezi persoane cu handicap - motive de zeci de mii de lei

Economii in criza De ce sa angajezi persoane cu handicap - motive de zeci de mii de lei

Necunoasterea legislatiei in materie de fiscalitate poate fi un handicap pentru firmele mici. Pe langa asigurarea sansei la un trai decent pentru persoanele cu handicap, angajarea acestora ajuta patronii romani sa economiseasca sume importante de bani in fiecare an.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede o serie de facilitati pentru firmele care angajeaza, in anumite conditii, oameni care isi gasesc in general mai greu o slujba, categorie in care se incadreaza si persoanele cu handicap.

Economii in criza: Cum castiga o firma zeci de mii de lei angajand someri de peste 45 de ani

Persoanele cu handicap sunt acele persoane carora, din cauza unor afectiuni fizice, mentale sau senzoriale, le lipsesc abilitatile de a desfasura in mod normal activitati cotidiene, necesitand masuri de protectie in sprijinul recuperarii, integrarii si incluziunii sociale.

Indicator social de referinta = unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca (valoarea acestuia la aceasta data este de 500 lei).

Economii in criza: Cum castiga o firma zeci de mii de lei... mai mult


Vineri, 02 August 2013, ora 07:48

Economii in criza: Cum castiga o firma zeci de mii de lei angajand someri de peste 45 de ani

Economii in criza: Cum castiga o firma zeci de mii de lei angajand someri de peste 45 de ani

O companie poate economisi zeci de mii de lei pe an angajand persoane din categorii defavorizate pe piata muncii - fara experienta, trecute de o anumita varsta sau cu handicap.

Astfel, prin Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, sunt prevazute o serie de facilitati pentru firmele care angajeaza, in anumite conditii, oameni care isi gasesc in general mai greu o slujba.

Cu ajutorul consultantului fiscal George Niculescu, va prezentam o exemplificare a impactului acestor facilitati in total costuri salariale in cazul somerilor cu varsta de peste 45 de ani si somerilor unici sustinatori ai familiilor monoparentale.

Economii in criza: Cat castiga o firma daca angajeaza cinci absolventi

Somer = persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;

b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;

c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;

d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.

Somer inregistrat = persoana care indeplineste cumulativ conditiile de mai sus si se... mai mult


Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 07:12

3 comentarii
Economii in criza: Cat castiga o firma daca angajeaza cinci absolventi

Economii in criza: Cat castiga o firma daca angajeaza cinci absolventi

Companiile care angajeaza tineri fara experienta, persoane trecute de o anumita varsta sau cu handicap, in general categorii defavorizate pe piata muncii, primesc din partea statului anumite facilitati care se traduc prin economii importante la sfarsit de an.

"In contextul actual, in care firmele se zbat pentru mentinerea pe linia de plutire, iar principiul general valabil ca succesul este realizat printr-o crestere a veniturilor si nu o diminuare a cheltuielilor nu mai poate fi respectat, orice economie, cat de mica, devine foarte importanta", a afirmat consultantul fiscal George Niculescu, partener al firmei Tax&Business Solutions, pentru Ziare.com.

Economii in criza: Cum castiga o firma zeci de mii de lei angajand someri de peste 45 de ani

Ziare.com isi propune sa prezinte angajatorilor cateva modalitati practice prin care isi pot reduce cheltuielile.

Cat economiseste o firma cu zece angajati, dintre care cinci absolventi

Absolvent al unei institutii de invatamant = persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii;

Indicator social de referinta = unitatea exprimata in lei la care sunt raportate platile suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj (valoarea sa la acest moment este de 500 de lei).

Persoanele responsabile de insolventa firmei... mai mult


Marti, 09 Iulie 2013, ora 07:16

Ai angaja detinuti? Vezi care sunt avantajele

Ai angaja detinuti? Vezi care sunt avantajele

Daca ai fi patron, ai angaja detinuti? Teoretic, ai avea mai multe avantaje decat daca ai da de lucru somerilor.

Tarifele sunt negociabile, sunteti scutit de plata obligatiilor fata de stat, se incheie un singur contract, intre societate si penitenciar, paza si hrana muncitorilor este asigurata de catre penitenciar si pentru un muncitor-detinut este aproape imposibil sa sustraga materialele folosite. In plus, in cazul in care ati avea nevoie rapid de... 50 de muncitori pe santier, sa zicem, i-ati lua pe toti dintr-un singur loc, cu formalitati minime.

Practic, insa, putini patroni apeleaza la aceasta forma de angajare. Pe de-o parte din cauza prejudecatilor, iar pe de alta parte pentru ca nu au incredere ca "meseriasii dungati" nu sunt periculosi.

"Penitenciarul Jilava functioneaza in regim deschis si semideschis. Detinutii sunt insotiti si supravegheati de agenti neinarmati. In general, avem un agent la 10-12 detinuti-angajati. Ei pleaca dimineata, cu masina beneficiarului, care ii ridica de la poarta penitenciarului si se intorc seara, la terminarea programului. Au la ei un telefon mobil si cativa lei de cheltuiala, daca au nevoie de ceva", ne explica subcomisarul Cristian Micu, purtator de cuvant al Penitenciarului Jilava.

In privinta angajarii detinutilor, singurul risc asumat este cel al penitenciarului, pentru ca detinutii pot evada cu mai mare usurinta.

"Anul trecut am avut numai trei cazuri de parasire a detentiei, in timpului lucrului, din cei 300... mai mult


Luni, 14 Februarie 2011, ora 14:50

4 comentarii
Guvernul discuta miercuri Legea Educatiei si Legea ce ofera facilitati tinerilor

Guvernul discuta miercuri Legea Educatiei si Legea ce ofera facilitati tinerilor

Guvernul va discuta in prima lectura, in sedinta care va avea loc miercuri, la Iasi, proiectul Legii Educatiei si proiectul de Lege ce prevede facilitati pentru tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza firme.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat recent ca actul normativ impune un nou examen national la sfarsitul gimnaziului, care va cuprinde o proba practica, de utilizare a computerului, si doua probe scrise.

Notele obtinute la aceste doua probe si "portofoliul educational" vor reprezenta 70% din calificativul pe care un elev il va avea la sfarsitul gimnaziului. Potrivit lui Funeriu, "portofoliul educational" va fi impus la fiecare materie. Ministrul a dat ca exemplu istoria, unde portofoliul va fi constituit din nota propriu-zisa, o remarca scrisa a profesorului despre elev si "elemente de evaluare standardizata" - cronologia istorica, cantitatea de informatie detinuta, calitatea expresiei. Noul proiect mai prevede noua clase de gimnaziu.

Curtea Constitutionala a decis, in noiembrie 2009, in urma unei sesizari a Partidului National Liberal, ca proiectul Legii Educatiei, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in luna septembrie a anului trecut, contravine Constitutiei. La finele lunii ianuarie 2010, premierul Emil Boc a anuntat ca Executivul va trimite in Parlament noua forma a Legii Educatiei pana la finele lunii martie.

Cel de-al doilea proiect de Lege care va fi discutat in prima lectura in sedinta de la Iasi va stabili un regim juridic si... mai mult


Luni, 15 Martie 2010, ora 23:22

1 comentariu
UE ofera pana la 25.000 de euro somerilor care isi deschid afaceri

UE ofera pana la 25.000 de euro somerilor care isi deschid afaceri

Persoanele care si-au pierdut slujbele, dar vor sa-si infiinteze o afacere proprie vor putea accesa imprumuturi de pana la 25.000 de euro.

Facilitatea face parte din programul de protectie sociala a UE si este destinata unui numar de 45.000 de persoane.

Bugetul initial este de 100 de milioane de euro, dar ar putea ajunge si la suma de 500 de milioane de euro, cooperand cu institutiile financiare internationale, informeaza Mediafax.

Aceasta masura se adreseaza persoanelor care nu pot obtine credite bancare din cauza crizei.

Comisarul european pentru Protectie Sociala si Angajari, Laszlo Andor, a declarat, luni, ca facilitatea ii va ajuta pe cei care si-au pierdut slujbele in urma crizei economice si va incuraja activitatile de antreprenoriat in Europa, imprumuturile fiind acordate in urmatorii opt ani.

Imprumuturile acordate prin Facilitatea Europeana de Microfinantare nu vor depasi 25.000 de euro si vizeaza intreprinderile mici, cu maximum zece angajati (91 la suta din intreprinderile europene), precum si persoanele fara slujba care nu mai au acces la servicii bancare. mai mult


Luni, 08 Martie 2010, ora 17:39

1 comentariu
Firmele care angajeaza someri, scutite la plata CAS

Firmele care angajeaza someri, scutite la plata CAS

Firmele care vor angaja someri vor fi scutite sase luni de la plata asigurarilor sociale, a anuntat marti, dupa sedinta de Guvern, premierul Emil Boc.

"Am adoptat un act normativ prin care firmele care angajeaza someri vor fi scutite 6 luni de la plata asigurarilor sociale. Speram ca prin aceasta masura sa putem infiinta in jur de 50.000 de locuri de munca si sa putem controla somajul", a declarat Emil Boc.

Primul ministru a tinut sa precizeze ca cei care vor fi angajati trebuie sa fie de trei luni in evidentele agentiilor de somaj. Totodata, firmele sunt obligate sa le asigure somerilor locul de munca pentru 12 luni.

Premierul Emil Boc a mai afirmat ca, in luna februarie, nivelul somajului a ramas constant si nu s-au inregistrat cresteri fata de ianuarie.

"In luna februarie rata somajului nu a crescut fata de ianuarie. In prezent sunt peste 745.000 de someri, deci nu a crescut fata de ianuarie", a spus Boc.

Seful Executvului spera ca prin aceasta masura sa ajute economia romaneasca.

"Speram sa putem ajuta economia din Romania. Preocuparea de baza a Guvernului ramane locul de munca al cetateanului", a conchis Emil Boc.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca angajatorii

Conditiile pe care angajatorii trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de aceste facilitati sunt de a incadra, indiferent de tipul contractului, persoane din randul somerilor pe locuri de munca nou create, nu vacante, si de a mentine in activitate pe o perioada de cel putin 12... mai mult


Marti, 23 Februarie 2010, ora 13:55

16 comentarii
Angajatorii vor plati contributii de asigurari sociale mai mari, in 2009

Angajatorii vor plati contributii de asigurari sociale mai mari, in 2009

Contributiile de asigurari sociale pentru conditii de munca vor fi majorate pentru angajatori de la 1 ianuarie 2009, iar facilitatile prevazute de fostul Guvern pentru plata rapida a obligatiilor bugetare, printr-o bonificatie de 5%, si angajarea somerilor, cu o prima de 1.000 euro acordata firmelor, vor fi anulate.

Printr-o ordonanta de urgenta aprobata in ultima sedinta, Guvernul a decis ca nivelul contributiei de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca sa fie de 33%, din care 9,5% pentru angajati si 23,5% pentru angajatori, iar contributia de asigurari sociale pentru conditii speciale de munca sa se ridice la 38%, din care 9,5% pentru angajati si 28,5% pentru angajatori.

Contributia de asigurari sociale pentru conditii normale de munca a fost stabilita la 28%, din care 9,5% pentru angajati si 18,5% pentru angajatori.

Contributia angajatului a ramas astfel neschimbata, in timp de cota aferenta angajatorului a fost usor majorata, relateaza Mediafax.

Contributia de asigurari sociale este calculata la fondul total de salarii brute lunare si la veniturile brute lunare ale angajatilor.

Ordonanta abroga un act similar al fostului Guvern prin care contributia de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca a fost redusa cu 1,5 puncte procentuale, de la 32,5% la 31%, contributia pentru conditii speciale de munca a fost diminuata cu 0,5 puncte, de la 37,5% la 37%, iar cota de CAS pentru conditii normale de munca a fost mentinuta la 27,5%.... mai mult


Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 08:14

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)