factura gaze

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Gazele se scumpesc de la 1 aprilie. Vezi cum se modifica pretul facturilor (Video)

Gazele se scumpesc de la 1 aprilie. Vezi cum se modifica pretul facturilor (Video)

Presedintele ANRE, Nicolae Havrilet, a declarat, joi, ca de la 1 aprilie va fi o crestere de 2% a pretului la gazele naturale la consumatorii casnici, si cu 5% la consumatorii industriali din piata reglementata, adaugand ca nu se are in vedere o crestere a pretului la energie electrica.

El a participat la o dezbatere organizata de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputatilor, unde a prezentat raportul ANRE pe 2013, raport care va fi discutat, luni, de Comisiile de specialitate.

Intrebat ce scumpiri la gaze si energie electrica vor fi de la 1 aprilie, Havrilet a precizat: "La energia electrica nu avem in vedere o crestere a pretului, la gazele naturale este o crestere prevazuta in calendarul convenit cu forurile internationale si este vorba de 2% la consumatorii casnici".

Cu cat s-ar putea scumpi gazele de la 1 octombrie

Havrilet a adaugat ca pentru consumatorii industriali din piata reglementata, care reprezinta 15%, preturile la gazele naturale vor creste cu 5%.

"Pentru consumatorii industriali din piata reglementata, fac aceasta subliniere pentru ca noi avem consumatori si in piata libera si in piata reglementata, in piata reglementata, care este constituita dintr-un raport de 15%, preturile vor creste cu aproximativ 5%", a aratat presedintele ANRE.

Intrebat daca vor mai fi scumpiri dupa 1 aprilie pana la sfarsitul anului, Havrilet a spus ca "pentru consumatorii din piata libera exista piata libera, iar in piata reglementata, conform calendarului,... mai mult


Joi, 20 Martie 2014, ora 15:50

3 comentarii
Preturile pica in Ungaria: Dupa ce a redus facturile la energie cu 20%, guvernul promite noi ieftiniri

Preturile pica in Ungaria: Dupa ce a redus facturile la energie cu 20%, guvernul promite noi ieftiniri

Fidesz, partidul aflat la guvernare in Ungaria, ar putea aplica o noua reducere pentru preturile utilitatilor in luna ianuarie, a anuntat liderul grupului parlamentar al partidului, Antal Rogan.

Inaintea alegerilor de anul viitor, partidul prim-ministrului Viktor Orban a scazut deja in doua randuri preturile, ducand la o reducere de 20% a facturilor la gaze si curent electric, scrie Reuters.

Guvernul condus de Orban, care incearca sa consolideze influenta statului in acest sector partial prin achizitii, sustine ca ungurii platesc prea mult pentru energie comparativ cu veniturile lor.

"Cred ca poate fi implementata o a treia runda de reduceri", a spus Rogan pentru un post de televiziune, adaugand ca o decizie ar putea fi luata la inceputul lunii viitoare.

Acesta nu a specificat cu cat vor scadea exact preturile, insa a precizat ca scopul este de le aduce la "media europeana", posibil intr-un singur pas.

Inflatia a scazut la 0,9%, cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani, in urma reducerii preturilor, ceea ce a permis bancii centrale a Ungariei sa duca dobanda de referinta la un nivel minim record. Analistii anticipeaza taierea dobanzii cheie pana la 3%. mai mult


Marti, 17 Decembrie 2013, ora 13:01

11 comentarii
Ungaria le interzice distribuitorilor de gaze sa includa pierderile din retea in facturi

Ungaria le interzice distribuitorilor de gaze sa includa pierderile din retea in facturi

Distribuitorii de gaze din Ungaria nu vor mai putea sa includa pierderile din retea in costurile justificabile, potrivit unei decizii adoptate de guvernul de la Budapesta, care ar putea genera pierderi anuale de 44 de milioane de euro.

Pierderile din retea au o pondere de 10%-20% in categoria costurilor justificabile, noteaza Portofolio.hu.

Ungaria ieftineste din nou energia: preturile scad in total cu 20%

Acest indicator cuprinde mai multe tipuri de pierderi, precum cele legate de distributia gazului, furturi, greseli de contorizare si scurgeri.

Ministrul ungar al Dezvoltarii, Laszlo Nemeth, a declarat miercuri ca, pana la sfarsitul acestui an, ar putea fi rascumparate doua companii din sectorul energetic.

Intre timp, un membru al partidului de guvernare Fidesz a inaintat un proiect de lege prin care ar urma sa fie restranse atributiile autoritatii de control in domeniul concurentei din Ungaria.

C.S. mai mult


Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 14:34

2 comentarii
Furnizorii cer scumpirea gazelor - Cu cat s-ar putea umfla facturile

Furnizorii cer scumpirea gazelor - Cu cat s-ar putea umfla facturile

E.ON Romania solicita o majorare a tarifului de distributie a gazelor, care s-ar reflecta si in factura finala, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Frank Hajdinjak, directorul general al companiei.

El a precizat ca vrea un avans cu 10% al tarifului de distributie, ceea ce ar insemna o crestere de 3% a pretului final, informeaza B1 TV.

Ultima scumpire a pretului gazelor a avut loc luna trecuta, la 1 aprilie, insa doar pentru consumatorii industriali.

Orice crestere ce are loc pe piata energiei trebuie sa fie aprobata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE) inainte de a intra in vigoare.

Consumatorii casnici vor resimti o scumpire a gazelor naturale de la 1 iulie 2013, de 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie, care va fi de doua procente, conform calendarului de liberalizare a preturilor.

Astfel, cerinta furnizorului de gaze naturale ar aduce o scumpire suplimentara.

Conform datelor Eurostat, Romania are cel mai mic pret la gaze din randul tarilor membre UE, de 2,7 euro pe 100 metri cubi, pe urmatorul loc plasandu-se Slovacia (5,1 euro). De asemenea, aceeasi situatie se regaseste si in cazul preturilor ajustate la puterea de cumparare.

Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului

E.ON avertizeaza despre scaderea investitiilor in Romania

Frank Hajdinjak a avertizat ca investitiile in tara noastra s-ar putea reduce din cauza scaderii volumelor de gaze distribuite este... mai mult


Miercuri, 29 Mai 2013, ora 12:17

9 comentarii
Romania va importa la vara mai multe gaze, pentru a evita facturi mai mari

Romania va importa la vara mai multe gaze, pentru a evita facturi mai mari

Romania va importa mai multe gaze naturale in perioada verii, chiar daca necesarul ar putea fi acoperit din productia interna, pentru a evita scumpirile din iarna reflectate in factura platita de consumatori.

Astfel, ANRE solicita companiilor care importa (Romgaz, GDF Suez Energy Romania, E.ON) sa cumpere in perioda verii de pe piata externa 22% din cantitatile necesare, pentru ca in prezent gazele din import costa mai putin decat in lunile de iarna, informeaza Mediafax.

Operatorul sistemului national de transport al gazelor, Transgaz Medias (TGN), propune Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE) ca in luna iunie importurile de gaze sa reprezinte doar 0,5% din consum.

"Estimarea Transgaz este plauzibila, insa noi solicitam sa se importe in proportie de 22%, pentru ca acum este mai ieftin. La fel am facut si in 2012. Pentru toata vara solicitam ca importurile sa acopere 20% din consum, pentru a nu avea preturi prea mari la iarna", a declarat luni presedintele ANRE, Niculae Havrilet, agentiei Mediafax.

Potrivit lui Havrilet, gazele din import costa acum 400 dolari pe 1.000 metri cubi, fata de 550 dolari in iarna trecuta.

In perioada verii, gazele din import, de doua ori mai scumpe decat cele din productia interna, sunt livrate in consum, in timp ce o parte a gazului intern este inmagazinat in depozite pentru a fi utilizat iarna. Scopul acestor masuri este mentinerea unui nivel cat mai constant al pretului anual platit de consumatori.... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 23:30

2 comentarii
Alte articole despre: import gaze vara, facturi gaze iarna
Rogozin: Chisinaul fie recunoaste Transnistria, fie ii plateste factura la gaze

Rogozin: Chisinaul fie recunoaste Transnistria, fie ii plateste factura la gaze

Trimisul special al presedintelui rus in regiunea transnistreana, Dmitri Rogozin, a afirmat ca Republica Moldova va trebui sa achite datoria republicii separatiste pentru gazele rusesti, daca nu va recunoaste Tiraspolul drept partener egal.

"Republica Moldova va trebui sa achite datoria Transnistriei pentru gazele naturale rusesti consumate, daca Chisinaul va refuza sa recunoasca Tiraspolul drept un partener egal in procesul de negocieri", a spus Rogozin, in cadrul unei intalniri cu membrii asociatiilor obstesti din regiunea transnistreana, potrivit Unimedia.

Oficialul rus a subliniat ca autoritatile de la Chisinau ar trebui sa recunoasca Transnistria drept un partener egal in negocieri.

"Daca nu o vor face, atunci apar o multime de intrebari si probleme, inclusiv economice. De exemplu, daca Chisinaul nu va recunoaste Tiraspolul, atunci datoria pentru gazele consumate in regiunea transnistreana este datoria Republicii Moldova, si anume ea va trebui sa o plateasca. Dar cum altfel? Este o abordare pragmatica", a subliniat Rogozin.

Potrivit ultimului raport al Bancii Republicane Transnistrene, datoriile republicii separatiste pentru gazul rusesc au ajuns la aproape trei miliarde de dolari. mai mult


Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 21:28

7 comentarii
Cresterea pretului gazelor incarca factura importurilor

Cresterea pretului gazelor incarca factura importurilor

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, spune ca reducerea deficitului de cont curent este mai importanta chiar decat reducerea deficitului bugetar. In conditiile in care Romania importa mai multe materii prime decat exporta, iar pretul acestora a crescut, misiunea devine si mai grea.

Seful statului spunea, la sfarsitul lunii trecute, ca este mai important pentru Guvern sa gaseasca solutii pentru reducerea deficitului de cont curent, prin cresterea exporturilor. Misiunea Executivului devine mai dificila, in conditiile in care statul roman importa mai mult decat exporta.

Pretul materiilor prime a crescut ca urmare a extinderii crizei datoriilor din zona euro si pe fondul ingrijorarii ca economia Chinei a intrat intr-un declin. In topul cresterilor de preturi se numara si gazele naturale, una dintre principalele materii prime importata de Romania.

Citeste mai multe despre Factura importurilor, incarcata de cresterea pretului la gaze pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 20:50

Romanii dau jumatate din banii lunari pe alimente, electricitate si gaz

Romanii dau jumatate din banii lunari pe alimente, electricitate si gaz

Mai mult de jumatate din cheltuielile lunare ale romanilor (54%) se duce pe alimente, electricitate, facturi la gaz si alti combustibili, avand, de departe, cea mai mare pondere din UE, potrivit unei analize UniCredit.

Romania este urmata de Lituania(40%), Bulgaria (39%) si Slovacia (37%), informeaza Mediafax.

In Letonia si Polonia, ponderea detinuta de alimente, electricitate, gaz si combustibili in totalul cheltuielilor se situeaza la 34%, in timp ce in Croatia, UNgaria si Turcia procentul acestor cheltuieli reprezinta doar 32% din total.

La polul opus al clasamentului privind ponderea cheltuielilor cu alimente, electricitate, gaz si combustibili in totalul consumului se situeaza Marea Britanie (12%), Danemarca (15%) si (Austria 16%).

"Preturile mai mari la energie si alimente ar putea influenta negativ inclinatia gospodariilor de a cumpara si ar putea afecta serios persoanele cu venituri reduse", potrivit UniCredit. mai mult


Vineri, 20 Mai 2011, ora 23:05

6 comentarii
Cum ar putea sa se ieftinesca gazele cu 30%?

Cum ar putea sa se ieftinesca gazele cu 30%?

Companiile franceze care activeaza in tara noastra si Ambasada Frantei la Bucuresti propun un set de masuri prin care costurile cu energia ar putea scadea cu pana la 30%.

Propunerile au fost facute de Yvonnick David, administratorul Camerei Franceze de Comert si Industrie din Romania si coordonator al Cartii Albe a Energiei, si au drept scop eficientizarea sectorului romanesc de energie.

In cazul in care se va implementa acest set de masuri, populatia va putea plati cu pana la 15% mai putin factura la gaze dupa ce se elimina ponderea importurilor in cosul pe care captivii il suporta, potrivit Financiarul.com.

La randul lor, firmele care platesc pret reglementat la gaze ar urma sa isi negocieze singure pretul de achizitie al materiilor prime.

In ceea ce priveste cele 10 propuneri, acestea constau in:

- Stabilirea unui contract tip de gestionare a energiei
- Construirea unui program dedicat eficientei energetice a cladirilor
- Valorizarea cogenerarii de inalta eficienta printr-un program national de modernizare a CET-urilor
- Acordarea unei vizibilitati pe termen lung investitorilor prin angajamente ferme ale autoritatilor
- Reunirea autoritatilor de control intr-o singura entitate
- Dezvoltarea energiei regenerabile
- Garantarea pentru operatori a accesului echitabil la gazele din productia interna
- Actualizarea standardelor de performanta energetica pentru constructiile noi si pentru renovarea cladirilor
- Elaborarea normelor de aplicare referitoare... mai mult


Joi, 14 Aprilie 2011, ora 08:02

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  2. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  3. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  4. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  5. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  6. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  7. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  8. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  9. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS
  10. Omul care sustine ca ne tragem nu din maimuta, ci din extraterestri