factura gaze

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noile descoperiri de gaze din Marea Neagra nu vor scadea facturile - seful Gaz Sud

Noile descoperiri de gaze din Marea Neagra nu vor scadea facturile - seful Gaz Sud

Noile descoperiri de resurse naturale din Marea Neagra nu vor conduce la scaderea pretului pentru consumatori, a precizat Alexandru Bucsa, directorul general al Gaz Sud.

El a sustinut ca gazele vor fi exportate, iar acest lucru vor aduce venituri mai mari la bugetele locale, dezvoltarea infrastructurii din acele zone si salarii mai mari pentru cei din sector.

"Sper din tot sufletul ca din un zacamant nou de gaze naturale, odata descoperit, macar Romania in ansamblu sa aiba un castig. Zona respectiva sa creasca economic prin salarii mai bune date oamenilor de acolo, prin taxele date la bugetele locale de operatorul din zona. La asta ma gandesc, la efecte secundare pozitive. La faptul ca Romania poate deveni un exportator net, sa aiba de castigat bani.

Dar pentru clientul final, nu. Clientul final va plati acel pret liberalizat, de la foarte mare la foarte foarte mare, si are dreptul sa aleaga. Dar daca cumva ne inchipuim ca va fi o supraoferta de gaze pe piata din Romania si o sa scada pretul in Romania, nu va fi asa", a explicat acesta, intr-un interviu acordat Agerpres.

Motivul principal pentru care se intampla acest lucru este faptul ca gazul pentru export este mai scumo, iar Uniunea Europeana are interesul de a avea un consumator de gaze pe care se poate baza, pentru ca sa reduca dependenta de Rusia.

Pe de alta parte, directorul general al Gaz Sud sustine ca liberalizarea pietei este ceva necesar. Totusi, aceasta va aduce si niste lucruri negative pentru... mai mult


Joi, 21 August 2014, ora 22:32

13 comentarii
Facturi mai mari la gaze de la 1 iulie - Cum explica autoritatile

Facturi mai mari la gaze de la 1 iulie - Cum explica autoritatile

Populatia si micii consumatori vor plati de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru ca au crescut importurile de gaze din Rusia, a declarat miercuri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

El a aratat ca importul mai mare pentru luna iulie creste ponderea gazelor aduse din Rusia in cosul de consum, astfel ca pretul final va fi majorat cu 1,5% la firme si cu 2,5% la populatie.

Cresterea pretului pentru populatie este sub nivelul de 3% prevazut in programul de liberalizare a pietei, a mentionat seful ANRE.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa renunte treptat la preturile reglementate la electricitate si gaze.

Populatia beneficiaza de o perioada mai lunga de aplicare a liberalizarii preturilor gazelor naturale, respectiv pana in 2018, termen care ar putea fi insa prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma sa se incheie in 1 octombrie 2014.

In opinia ministrului delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, exprimata in luna mai, pentru companii cresterea suplimentara a pretului gazelor nu mai este necesara, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din tarile din regiune.

Luna iulie va aduce si scumpirea energiei electrice, intrucat ANRE va recunoaste in facturi costurile Hidroelectrica si Nuclearelectrica cu impozitul pe constructiile speciale. Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt... mai mult


Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 17:41

10 comentarii
Gazele se scumpesc de la 1 aprilie. Vezi cum se modifica pretul facturilor (Video)

Gazele se scumpesc de la 1 aprilie. Vezi cum se modifica pretul facturilor (Video)

Presedintele ANRE, Nicolae Havrilet, a declarat, joi, ca de la 1 aprilie va fi o crestere de 2% a pretului la gazele naturale la consumatorii casnici, si cu 5% la consumatorii industriali din piata reglementata, adaugand ca nu se are in vedere o crestere a pretului la energie electrica.

El a participat la o dezbatere organizata de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputatilor, unde a prezentat raportul ANRE pe 2013, raport care va fi discutat, luni, de Comisiile de specialitate.

Intrebat ce scumpiri la gaze si energie electrica vor fi de la 1 aprilie, Havrilet a precizat: "La energia electrica nu avem in vedere o crestere a pretului, la gazele naturale este o crestere prevazuta in calendarul convenit cu forurile internationale si este vorba de 2% la consumatorii casnici".

Cu cat s-ar putea scumpi gazele de la 1 octombrie

Havrilet a adaugat ca pentru consumatorii industriali din piata reglementata, care reprezinta 15%, preturile la gazele naturale vor creste cu 5%.

"Pentru consumatorii industriali din piata reglementata, fac aceasta subliniere pentru ca noi avem consumatori si in piata libera si in piata reglementata, in piata reglementata, care este constituita dintr-un raport de 15%, preturile vor creste cu aproximativ 5%", a aratat presedintele ANRE.

Intrebat daca vor mai fi scumpiri dupa 1 aprilie pana la sfarsitul anului, Havrilet a spus ca "pentru consumatorii din piata libera exista piata libera, iar in piata reglementata, conform calendarului,... mai mult


Joi, 20 Martie 2014, ora 15:50

3 comentarii
Preturile pica in Ungaria: Dupa ce a redus facturile la energie cu 20%, guvernul promite noi ieftiniri

Preturile pica in Ungaria: Dupa ce a redus facturile la energie cu 20%, guvernul promite noi ieftiniri

Fidesz, partidul aflat la guvernare in Ungaria, ar putea aplica o noua reducere pentru preturile utilitatilor in luna ianuarie, a anuntat liderul grupului parlamentar al partidului, Antal Rogan.

Inaintea alegerilor de anul viitor, partidul prim-ministrului Viktor Orban a scazut deja in doua randuri preturile, ducand la o reducere de 20% a facturilor la gaze si curent electric, scrie Reuters.

Guvernul condus de Orban, care incearca sa consolideze influenta statului in acest sector partial prin achizitii, sustine ca ungurii platesc prea mult pentru energie comparativ cu veniturile lor.

"Cred ca poate fi implementata o a treia runda de reduceri", a spus Rogan pentru un post de televiziune, adaugand ca o decizie ar putea fi luata la inceputul lunii viitoare.

Acesta nu a specificat cu cat vor scadea exact preturile, insa a precizat ca scopul este de le aduce la "media europeana", posibil intr-un singur pas.

Inflatia a scazut la 0,9%, cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani, in urma reducerii preturilor, ceea ce a permis bancii centrale a Ungariei sa duca dobanda de referinta la un nivel minim record. Analistii anticipeaza taierea dobanzii cheie pana la 3%. mai mult


Marti, 17 Decembrie 2013, ora 13:01

11 comentarii
Ungaria le interzice distribuitorilor de gaze sa includa pierderile din retea in facturi

Ungaria le interzice distribuitorilor de gaze sa includa pierderile din retea in facturi

Distribuitorii de gaze din Ungaria nu vor mai putea sa includa pierderile din retea in costurile justificabile, potrivit unei decizii adoptate de guvernul de la Budapesta, care ar putea genera pierderi anuale de 44 de milioane de euro.

Pierderile din retea au o pondere de 10%-20% in categoria costurilor justificabile, noteaza Portofolio.hu.

Ungaria ieftineste din nou energia: preturile scad in total cu 20%

Acest indicator cuprinde mai multe tipuri de pierderi, precum cele legate de distributia gazului, furturi, greseli de contorizare si scurgeri.

Ministrul ungar al Dezvoltarii, Laszlo Nemeth, a declarat miercuri ca, pana la sfarsitul acestui an, ar putea fi rascumparate doua companii din sectorul energetic.

Intre timp, un membru al partidului de guvernare Fidesz a inaintat un proiect de lege prin care ar urma sa fie restranse atributiile autoritatii de control in domeniul concurentei din Ungaria.

C.S. mai mult


Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 14:34

2 comentarii
Furnizorii cer scumpirea gazelor - Cu cat s-ar putea umfla facturile

Furnizorii cer scumpirea gazelor - Cu cat s-ar putea umfla facturile

E.ON Romania solicita o majorare a tarifului de distributie a gazelor, care s-ar reflecta si in factura finala, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Frank Hajdinjak, directorul general al companiei.

El a precizat ca vrea un avans cu 10% al tarifului de distributie, ceea ce ar insemna o crestere de 3% a pretului final, informeaza B1 TV.

Ultima scumpire a pretului gazelor a avut loc luna trecuta, la 1 aprilie, insa doar pentru consumatorii industriali.

Orice crestere ce are loc pe piata energiei trebuie sa fie aprobata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE) inainte de a intra in vigoare.

Consumatorii casnici vor resimti o scumpire a gazelor naturale de la 1 iulie 2013, de 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie, care va fi de doua procente, conform calendarului de liberalizare a preturilor.

Astfel, cerinta furnizorului de gaze naturale ar aduce o scumpire suplimentara.

Conform datelor Eurostat, Romania are cel mai mic pret la gaze din randul tarilor membre UE, de 2,7 euro pe 100 metri cubi, pe urmatorul loc plasandu-se Slovacia (5,1 euro). De asemenea, aceeasi situatie se regaseste si in cazul preturilor ajustate la puterea de cumparare.

Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului

E.ON avertizeaza despre scaderea investitiilor in Romania

Frank Hajdinjak a avertizat ca investitiile in tara noastra s-ar putea reduce din cauza scaderii volumelor de gaze distribuite este... mai mult


Miercuri, 29 Mai 2013, ora 12:17

9 comentarii
Romania va importa la vara mai multe gaze, pentru a evita facturi mai mari

Romania va importa la vara mai multe gaze, pentru a evita facturi mai mari

Romania va importa mai multe gaze naturale in perioada verii, chiar daca necesarul ar putea fi acoperit din productia interna, pentru a evita scumpirile din iarna reflectate in factura platita de consumatori.

Astfel, ANRE solicita companiilor care importa (Romgaz, GDF Suez Energy Romania, E.ON) sa cumpere in perioda verii de pe piata externa 22% din cantitatile necesare, pentru ca in prezent gazele din import costa mai putin decat in lunile de iarna, informeaza Mediafax.

Operatorul sistemului national de transport al gazelor, Transgaz Medias (TGN), propune Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE) ca in luna iunie importurile de gaze sa reprezinte doar 0,5% din consum.

"Estimarea Transgaz este plauzibila, insa noi solicitam sa se importe in proportie de 22%, pentru ca acum este mai ieftin. La fel am facut si in 2012. Pentru toata vara solicitam ca importurile sa acopere 20% din consum, pentru a nu avea preturi prea mari la iarna", a declarat luni presedintele ANRE, Niculae Havrilet, agentiei Mediafax.

Potrivit lui Havrilet, gazele din import costa acum 400 dolari pe 1.000 metri cubi, fata de 550 dolari in iarna trecuta.

In perioada verii, gazele din import, de doua ori mai scumpe decat cele din productia interna, sunt livrate in consum, in timp ce o parte a gazului intern este inmagazinat in depozite pentru a fi utilizat iarna. Scopul acestor masuri este mentinerea unui nivel cat mai constant al pretului anual platit de consumatori.... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 23:30

2 comentarii
Alte articole despre: import gaze vara, facturi gaze iarna
Rogozin: Chisinaul fie recunoaste Transnistria, fie ii plateste factura la gaze

Rogozin: Chisinaul fie recunoaste Transnistria, fie ii plateste factura la gaze

Trimisul special al presedintelui rus in regiunea transnistreana, Dmitri Rogozin, a afirmat ca Republica Moldova va trebui sa achite datoria republicii separatiste pentru gazele rusesti, daca nu va recunoaste Tiraspolul drept partener egal.

"Republica Moldova va trebui sa achite datoria Transnistriei pentru gazele naturale rusesti consumate, daca Chisinaul va refuza sa recunoasca Tiraspolul drept un partener egal in procesul de negocieri", a spus Rogozin, in cadrul unei intalniri cu membrii asociatiilor obstesti din regiunea transnistreana, potrivit Unimedia.

Oficialul rus a subliniat ca autoritatile de la Chisinau ar trebui sa recunoasca Transnistria drept un partener egal in negocieri.

"Daca nu o vor face, atunci apar o multime de intrebari si probleme, inclusiv economice. De exemplu, daca Chisinaul nu va recunoaste Tiraspolul, atunci datoria pentru gazele consumate in regiunea transnistreana este datoria Republicii Moldova, si anume ea va trebui sa o plateasca. Dar cum altfel? Este o abordare pragmatica", a subliniat Rogozin.

Potrivit ultimului raport al Bancii Republicane Transnistrene, datoriile republicii separatiste pentru gazul rusesc au ajuns la aproape trei miliarde de dolari. mai mult


Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 21:28

7 comentarii
Cresterea pretului gazelor incarca factura importurilor

Cresterea pretului gazelor incarca factura importurilor

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, spune ca reducerea deficitului de cont curent este mai importanta chiar decat reducerea deficitului bugetar. In conditiile in care Romania importa mai multe materii prime decat exporta, iar pretul acestora a crescut, misiunea devine si mai grea.

Seful statului spunea, la sfarsitul lunii trecute, ca este mai important pentru Guvern sa gaseasca solutii pentru reducerea deficitului de cont curent, prin cresterea exporturilor. Misiunea Executivului devine mai dificila, in conditiile in care statul roman importa mai mult decat exporta.

Pretul materiilor prime a crescut ca urmare a extinderii crizei datoriilor din zona euro si pe fondul ingrijorarii ca economia Chinei a intrat intr-un declin. In topul cresterilor de preturi se numara si gazele naturale, una dintre principalele materii prime importata de Romania.

Citeste mai multe despre Factura importurilor, incarcata de cresterea pretului la gaze pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 20:50

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viena va avea cel mai inalt zgarie-nori ... din lemn - care e marele pericol
  2. Sunt gemene, dar mai diferite nu se poate (Foto)
  3. Primarul din New York a marsaluit prin ninsoare la parada gay
  4. Studiu surprinzator: Diferenta majora intre castorii europeni si cei din America de Nord
  5. Cum a reusit o banala rochie sa creeze isterie pe Internet
  6. Cimitirele din Guatemala, adevarate atractii turistice (Galerie foto)
  7. Niste rusi vor sa traiasca in orasul Putin: Raspunsul neasteptat al sefului de la Kremlin
  8. Ce face PETA cu hainele de blana: Asternut pentru maidanezii de la Craiova
  9. Tara care a dat liber la adulter: Nu se astepta nimeni la ce a urmat
  10. Isterie pe Internet: Goana dupa doua lame care l-a prins in joc pana si pe John McCain (Galerie video)