facultate studenti

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Invatamantul gratuit ... costa bani grei: Harta taxelor percepute de universitati la inscrierea la facultate

Invatamantul gratuit ... costa bani grei: Harta taxelor percepute de universitati la inscrierea la facultate

Absolventii de liceu care trec prin procesul de admitere la facultate au de scos bani grei din buzunar inca din primele zile ale vietii lor de studenti, avertizeaza Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

ANOSR a realizat o analiza prin care arata ca universitatile percep taxe aberante de la viitorii studenti, ce nu justifica valoarea costurilor serviciilor pe care le ofera, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Topul universitatilor cu cea mai buna reputatie din lume - cum stau facultatile din Romania

Taxe de admitere de la 50 la 350 de lei

Lipsa serviciilor de consiliere si orientare de calitate din liceu ii face pe multi absolventi sa nu aiba o optiune clara cu privire la facultatea la care isi doresc sa se inscrie, asa ca isi depun mai multe dosare.

Acest lucru este speculat de universitati, care percep taxe de admitere (sau inscriere) generoase, pe care candidatii trebuie sa le plateasca pentru a fi luati in considerare in procesul de admitere. Desi costurile procesului de admitere implica doar plata personalului implicat in acest proces si a resurselor utilizate (care nu ar trebui sa depaseasca cativa lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt in medie de peste 100 de lei la toate universitatile din Romania, devenind o afacere mai mult decat profitabila acolo unde "bataia" e mai mare, avertizeaza ANOSR.

Absurditatea valorii acestor taxe este demonstrata si de diferentele foarte mari dintre aceste taxe... mai mult


Marti, 28 Iulie 2015, ora 09:52

4 comentarii
Cum vor studentii sa elimine coruptia din universitati

Cum vor studentii sa elimine coruptia din universitati

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania si Societatea Academica din Romania au transmis universitatilor un set de 20 de recomandari care ar putea conduce la eliminarea corputiei si la o reala imbunatatire a bunei guvernari in institutiile de invatamant superior.

Recomandarile au fost formulate in urma unor dezbateri cu studentii participanti la Scoala de Toamna ARC din perioada 26-29 octombrie, precum si a analizelor care au fost realizate in perioada martie-octombrie de participantii la proiectul Student pentru o Romanie Curata si care au evidentiat o serie de grave incalcari ale principiilor democratice in diferite universitati din tara, informaza Alianta pentru o Romanie Curata.

Potrivit celor doua organizatii, transparenta institutionala, combaterea si prevenirea cazurilor de coruptie, promovarea si respectarea principiilor bunei guvernari, transparenta financiara, combaterea si prevenirea cazurilor de plagiat si respectarea normelor etice universitare sunt mecanisme care nu sunt inca asumate de catre toate institutiile de invatamant superior din Romania, desi sunt caracteristicile unei bune guvernante in mediul academic.

"Neasumarea acestora, precum si lipsa unor reglementari clare care ar putea conduce la promovarea si respectarea principiilor anterior mentionate genereaza cazuri de coruptie, abuz de putere, deturnari de fonduri, nerespectarea drepturilor membrilor comunitatii academice, cazuri de plagiat, lipsa de sanctiuni pentru abateri... mai mult


Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 07:43

1 comentariu
Facultatea, intra cine vrea, iese cine poate - ce modificari face Ministerul Educatiei

Facultatea, intra cine vrea, iese cine poate - ce modificari face Ministerul Educatiei

Sloganul "intra cine vrea, iese cine poate" inlocuieste, in acest an, lozinca "invatamantul romanesc scoate studenti pe banda rulanta".

Ministerul Educatiei a facut mai multe modificari, iar in acest an profesorii vor putea ridica stacheta fara sa se teama ca unii studenti nu vor trece anul. Universitatea va beneficia de aceeasi finantare, chiar daca, pe parcursul anilor de studiu, o parte dintre studenti isi vor pierde acest statut, a explicat ministrul Educatiei, Catalin Baba, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

"Pana acum, exista o presiune foarte clara. Profesorii aveau o strangere de inima sa lase repetenti studentii, pentru ca se gandeau din ce-si platesc salariul, asa ca din 4 faceau imediat un 5", a spus Baba.

Acesta mai crede ca acest lucru, dublat de faptul ca studentii pot trece de pe locuri complet bugetate pe cele partial bugetate, si invers, creeaza competitie in universitati.

Facultatea: Greu de intrat, si mai greu de terminat - Examen de admitere si doua probe de licenta

Dascalii s-au declarat multumiti ca pot ridica pretentiile si ii pot pastra in amfiteatre doar pe cei interesati cu adevarat de scoala.

"Cand un profesor tine exigenta la un nivel normal pentru facultatea respectiva, risca imputinarea studentilor. Faptul ca nu se pierde finantarea aduce stabilitate", a opinat Radu Gramatovici, profesor la facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii din Bucuresti.

La celalalt pol, studentii nu privesc cu ochi... mai mult


Marti, 17 Aprilie 2012, ora 13:09

3 comentarii
Locuri garantate la facultate pentru tinerii saraci?

Locuri garantate la facultate pentru tinerii saraci?

Candidatii la facultate, care provin din medii cu risc socio-economic ridicat ori marginalizate din punct de vedere social, ar putea beneficia de un numar de locuri bugetate garantate in universitati, in conditiile legii.

De asemenea, de aceeasi facilitate pot benefica si absolventi ai liceelor din mediu rural sau din orase cu mai putin de 10.000 de locuitori, potrivit unui proiect de act normativ, publicat pe site-ul Ministerului Educatiei.

Totodata, proiectul prevede ca studentii, in calitate de "membri cu drepturi depline ai comunitatii universitare si parteneri in procesul educational, sunt reprezentati in toate forurile consultative, deliberative si executive din cadrul universitatilor intr-o proportie de minim 25%, in conditiile legii".

Mai mult, tinerii care invata intr-o facultate sunt reprezentati in decizia modalitatii de desemnare a rectorului, precum si in procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere.

"Institutiile de invatamant superior nu pot conditiona statutul de student reprezentant in functie de performantele academice, prezenta la cursuri, seminarii si laboratoare. Cadrele didactice nu se pot implica in procedurile de alegere a studentilor reprezentanti, indiferent de nivelul de reprezentare. Interventiile se vor sanctiona", se mai arata in proiectul de lege.

Totodata, studentii nu pot fi sanctionati sau discriminati pentru critica privata sau publica adusa argumentat institutiei de invatamant superior sau pentru... mai mult


Marti, 27 Decembrie 2011, ora 20:30

5 comentarii
Cati studenti s-au inscris la universitatile din tara, in acest an?

Cati studenti s-au inscris la universitatile din tara, in acest an?

Desi numarul celor care au luat bacalaureatul a fost, in acest an, mai mic decat in anii precedenti, locurile la facultati par sa se fi ocupat aproape integral, in intreaga tara.

De exemplu, la Universitatea din Brasov s-au inscris peste 22.000 de studenti, din care aproape 4.400 sunt in anul I. La Universitatea din Oradea au ramas neocupate 1.500 de locuri din cele 5.426 scoase la concurs.

La Universitatea Politehnica din Timisoara s-au inscris 3.807 studenti la licenta plus masterat, mai multi ca anul trecut cand au fost inscrisi 3.769 de studenti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Victor Babes" din Timisoara din cele 1.193 de locuri bugetate si cu taxa din primul an au fost ocupate 1.175. La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (USAMVB) au fost admisi, in acest an, 1.031 de studenti, cu aproape o suta mai multi fata de anul trecut, cand au fost admisi 943 de studenti.

La Universitatea de Vest din Timisoara, anul acesta s-au ocupat toate locurile bugetate, adica 2.012 de locuri, potrivit Mediafax.

Reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" (UMF) si ai Universitatii de Arte si Design (UAD) din Cluj-Napoca au declarat, miercuri, ca numarul studentilor a scazut cu cateva zeci, atat la locurile bugetate, cat si la cele cu taxa. La UMF, in actualul an universitar numarul studentilor a fost de 219 la buget si 557 la taxa.

La UAD, in anul universitar 2011 - 2012, in anul I, sunt inscrisi... mai mult


Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 22:08

4 comentarii
Absolventii facultatilor neautorizate vor sustine un examen inainte de licenta

Absolventii facultatilor neautorizate vor sustine un examen inainte de licenta

Absolventii de invatamant superior particular care provin de la facultati neautorizate, precum si absolventii care provin de la institutii de invatamant superior sau programe de studii care au intrat in lichidare vor sustine un examen de selectie, anterior sustinerii examenelor de finalizare a studiilor, format din 5 probe.

Potrivit unui proiect-ordin al MECTS, examenul de selectie va consta din 5 probe scrise, cu exceptia examenului de selectie din domeniul medico-farmaceutic uman, care consta din 5 probe scrise si o proba practica specifica.

"Examenul de selectie se desfasoara numai in institutii de invatamant superior acreditate, desemnate in acest scop prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului", prevede proiectul-ordin.

Totodata, pot organiza, dupa caz, examen de selectie, examen de absolvire sau examen de licenta/diploma, pentru absolventii de invatamant superior particular numai institutiile de invatamant superior acreditate.

Pot sustine, dupa caz, examen de absolvire sau de licenta/diploma: absolventii de invatamant superior ai programelor de studii/specializarilor acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, absolventii care au promovat examenul de selectie.

Ordinul prevede ca rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diploma de studii atunci cand se dovedeste ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor... mai mult


Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 08:08

Studiile confirma: 45% din studenti nu prea invata nimic in timpul facultatii

Studiile confirma: 45% din studenti nu prea invata nimic in timpul facultatii

Daca angajatorii se plang mereu ca absolventii de facultate nu sunt destul de pregatiti pentru munca, au un motiv foarte serios: un studiu recent confirma, daca mai era nevoie, ca studentii nu prea invata nimic in timpul facultatii.

Pana in cel de-al doilea an de facultate, 45% dintre studenti nu prezinta imbunatatiri semnificative in gandirea critica, abilitatile de scriere sau cele de gandire complexa, arata un studiu realizat de sociologii Richard Arum, de la Universitatea din New York si Jospia Roksa, de la Universitatea din Virginia, citat de LiveScience.

Cercetatorii au monitorizat peste 2.300 de studenti si au observat ca nici macar in ultimii doi ani de studiu, studentii nu isi dezvolta in mod semnificativ capacitatea de a gandi. Dupa patru ani de facultate, 36% dintre studenti nu au avut imbunatatiri semnificative ale performantelor academice.

Autorii sustin ca problemele apar de la studentii care isi aleg cursuri cat mai usoare si nu invata nimic, dar si de la studentii care prefera sa se "documenteze" in loc sa retina informatiile. Cel mai des, studentii care au rezultate bune sunt cei care citesc si scriu mult in timpul facultatii sau studiaza arta sau stiintele exacte.

Asta e doar ultima veste proasta pentru parintii care dau anual sume importante de bani pentru a-si tine copiii la scoala: alte studii arata ca problemele psihice sunt din ce in ce mai des intalnite in randul studentilor, care sunt din ce in ce mai dependenti de social media si stau... mai mult


Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 17:21

9 comentarii
Bataie pentru locurile de la Facultatea de Medicina din Timisoara

Bataie pentru locurile de la Facultatea de Medicina din Timisoara

Concurenta pentru ocuparea unui loc la Facultatea de Medicina din Timisoara este extrem de mare, proaspat absolventii de liceu batandu-se pentru a deveni studenti acolo.

Miercuri, in a treia zi de inscriere, au venit cei mai multi absolventi pentru a depune dosarele pentru sustinerea examenelor.

Cei interesati mai au insa doua zile la dispozitie pentru inscrieri, informeaza Adevarul.

Comparativ cu anul trecut, numarul celor inscrisi ar putea fi de 2-3 ori mai mare.

Inscrierea se incheie vineri la ora 14.00. mai mult


Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 13:45

1 comentariu
Un roman, primul detinut din Germania care a absolvit o facultate in inchisoare

Un roman, primul detinut din Germania care a absolvit o facultate in inchisoare

Un roman este primul detinut strain din landul Bavaria care a absolvit o facultate in inchisoare.

Un cetatean roman in varsta de 38 de ani, inchis de 16 ani in Germania pentru omor, a absolvit in decembrie o facultate cu specializarea in controlling si finante-banci.

Romanul a devenit astfel primul strain din landul Bavaria care a obtinut o diploma universitara in timp ce se afla in detentie.

Cand era mic, Daniel visa sa devina fotbalist. Viata l-a condus insa pe alte cai, iar din 1992 este inchis in penitenciarul de maxima siguranta din Straubing (landul Bavaria, din sudul Germaniei), ispasind o pedeapsa pentru omor.

Daniel este unul dintre cei 850 de detinuti de la Straubing, dar a devenit primul strain care a absolvit o facultate in timpul detentiei.

Romanul a invatat singur limba germana in penitenciar, unde a sustinut si examenul de bacalaureat. "Am invatat singur limba germana, iar in 1996 m-am inscris la studii liceale la distanta pentru a obtine diploma de bacalaureat", declara Daniel in noiembrie, pentru revista studenteasca Audimax.

Studiile universitare la distanta le-a inceput in 2001, iar dupa opt ani a reusit sa le incheie cu succes. Daniel a devenit astfel, in decembrie 2008, absolventul Facultatii de Economie a Universitatii Hagen (Fernuniversitat Hagen), si are specializarea controlling si finante-banci.

Inmanarea diplomei de absolvire a facultatii s-a facut in cadru festiv, la 20 decembrie, in incinta penitenciarului. La festivitatea... mai mult


Duminica, 28 Decembrie 2008, ora 19:45

9 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Socat dupa ce si-a vazut sotia pentru prima data nemachiata: Ii cere daune de zeci de mii de euro
  2. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  3. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  4. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  5. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  6. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  7. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  8. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  9. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  10. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli