farmacie mediul rural

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Haos pe piata farmaciilor. Cum sunt afectati pacientii - Interviu cu un vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor

Haos pe piata farmaciilor. Cum sunt afectati pacientii - Interviu cu un vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor

Daca Parlamentul nu intervine in urmatoarele saptamani, de la 1 ianuarie piata farmaciilor se va liberaliza si exista riscul major ca situatia sa scape cu totul de sub control, iar pacientii sa aiba de suferit, avertizeaza Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor.

Legea nr 266/2008 prevede ca o farmacie poate fi infiintata in mediul urban in functie de numarul de locuitori care-i sunt arondati - in municipiul Bucuresti una la 3.000 de locuitori, in orasele resedinta de judet una la 3.500 de locuitori, iar in celelalte orase la 4.000 de locuitori. In mediul rural nu exista restrictii.

Insa cifrele arata cu totul altceva. In Bucuresti, de exemplu, functioneaza 925 farmacii la o populatie de circa 1.600.000 locuitori, adica o farmacie la 1.729 locuitori (in loc de 3.000). In Ploiesti s-a ajuns de la 10 farmacii in 1989 la 96 in prezent, ceea ce inseamna circa 2.177 locuitori/farmacie. Iar exemplele pot continua.

Pe aceasta piata supraaglomerata, exista riscul ca si criteriul demografic sa dispara de la 31 decembrie 2014, pentru ca presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge legea care prevede prelungirea mentinerii lui si a retrimis-o in Parlament. Marti, Senatul respins solicitarea presedintelui, dar Camera Deputatilor este camera decizionala.

Din cauza ca este perceputa de multi doar ca o afacere comerciala banoasa, activitatea farmaciilor este puternic perturbata, cei mai afectati fiind farmacistii de profesie si pacientii, avertizeaza... mai mult


Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 07:43

5 comentarii
Agitatie in farmacii - oamenii isi fac provizii de Algocalmin

Agitatie in farmacii - oamenii isi fac provizii de Algocalmin

Oamenii au inceput sa isi faca provizii, de cand au aflat ca nu vor mai putea cumpara Algocalmin si alte calmante ce contin metamizol, decat cu reteta.

Farmacistii spun ca nici nu apuca sa-si umple rafturile, ca se si golesc si sunt nevoiti sa se aprovizioneze de cateva ori pe saptamana, informeaza Pro TV.

In mediul rural insa, batranele nu-si fac griji. Acestea au alte leacuri pentru durere, testate din strabuni, nu le trebuie pastile.

Leacurile babesti ar putea fi o solutie si pentru cei care nu au timp sa faca un drum pana la medicul de familie, dupa ce li se termina stocurile de Algocalmin.

De cealalta parte, la oras a inceput agitatia dupa ce autoritatile au decis ca toate calmantele pe baza de metamizol, printre care Algocalmin, Quarelin ori Novocalmin nu vor mai putea fi cumparate fara reteta.

Algocalminul va fi cumparat numai cu reteta, dupa 1 februarie

Decizia a fost luata de Agentia Nationala a Medicamentului, dupa ce studii de specialitate au aratat ca substanta activa din aceste calmante, metamizolul, poate duce la aparitia unei boli grave, agranulocitoza.

Medicamentele care contin metamizol se vor putea cumpara, de la 1 februarie, doar pe baza de reteta, informeaza, luni, Agentia Nationala a Medicamentului.

Este vorba de Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin. mai mult


Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 15:11

2 comentarii
Adio farmacii in centre comerciale!

Adio farmacii in centre comerciale!

Guvernul a aprobat, marti, o ordonanta de urgenta prin care prelungeste cu doi ani aplicabilitatea criteriilor demografice la deschiderea farmaciilor si elimina posibilitatea infiintarii ca exceptie a farmaciilor in centre comerciale.

Ministerul Sanatatii a prelungit criteriul demografic in cazul deschiderii de farmacii cu doi ani, a declarat ministrul de resort, Cseke Attila.

Astfel, in Bucuresti, va exista cate o farmacie la fiecare 4.000 de locuitori, in orasele resedinta de judet cate una la fiecare 3.500 de locuitori, iar in celelalte localitati, cate o farmacie la 3.000 de locuitori, a precizat ministrul Sanatatii, marti, dupa ultima sedinta de guvern din 2010.

Potrivit lui Cseke Attila, un astfel de sistem exista in toate tarile importante din Uniunea Europeana, inclusiv Franta, Germania, Austria sau Marea Britanie.

De asemenea, el a precizat ca, in Europa, media este de o farmacie la 3.400 de locuitori, in timp ce, in Romania, exista o farmacie la 3.100 de locuitori.

Cseke Attila a explicat ca, daca s-ar renunta la acest criteriu, s-ar observa o mutare a farmaciilor din mediul rural in cel urban, asa cum s-a intamplat si in alte state.

Ministrul a mai anuntat ca se elimina exceptia pentru infiintarea de farmacii in gari, autogari si centre comerciale, avand in vedere ca numarul farmaciilor din Romania s-a dublat in ultimii zece ani si nu se mai justifica deschiderea unora noi, mai ales prin intermediul unor exceptii.

De altfel, in 2011,... mai mult


Marti, 28 Decembrie 2010, ora 14:56

9 comentarii
Solutia farmaciilor pentru supravietuire

Solutia farmaciilor pentru supravietuire

Sute de farmacii sunt nevoite sa nu mai functioneze din cauza datoriilor si cu toate acestea CNAS se opune implementarii solutiei care ar salva sectorul de faliment: factoringul.

Aproximativ 1.500 de farmacii se afla in insolventa si 400 de unitati in faliment, majoritatea fiind farmacii independente, informaeaza Evenimentul Zilei, citand Capital.

"Cele mai afectate sunt cele din mediul rural, pentru ca acestea depind cel mai mult de relatia cu CNAS, dar si micile farmacii din marile orase, care nu pot face fata concurentei marilor retele", a declarat Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor.

Elena Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania, a declarat ca "in prezent, nici o farmacie nu a mai primit bani pentru medicamentele eliberate din luna octombrie 2009. Aceasta spune ca singura solutie pe care Colegiul o considera viabila si care a fost propusa autoritatilor este ca farmaciile sa apeleze la factoring, procediu ce le-ar permite sa lucreze cu banci dispuse sa accepte astfel de operatiuni si sa elibereze bani farmaciilor.

Banca urmeaza apoi sa-si recupereze acesti bani de la CNAS, intr-un termen stabilit de comun acord.

Insa, Elena Popescu spune ca "CNAS nu este de acord cu aceasta solutie pentru ca stie ca nu-si va putea respecta termenul stabilit, iar cu bancile nu se pot juca asa cum se joaca cu farmaciile". mai mult


Luni, 31 Mai 2010, ora 11:25

Farmacii in pragul falimentului, din cauza intarzierii platilor pentru compensate

Farmacii in pragul falimentului, din cauza intarzierii platilor pentru compensate

Aproximativ trei sferturi dintre farmacii sunt in pragul falimentului din cauza faptului ca primesc banii pe medicamentele compensate si gratuite cu un decalaj de 7 luni, potrivit directorului general al companiei Cegedim, Petru Craciun. Cele mai multe astfel de farmacii sunt cele din mediul rural si cele independente.

Aceasta situatie se inregistreaza in urma deciziei guvernului din vara trecuta de a prelungi de la 60 la 210 zile termenul in care farmaciile incaseaza contravaloarea medicamentelor compensate si gratuite vandute.

Ultimele plati facute dateaza de la sfarsitul lunii iunie 2009, potrivit Colegiului Farmacistilor.

"In 2006 nu s-au platit cateva facturi, arierate, de fapt, in 2009, iarasi, la opt luni se face plata facturilor si de-aici intarzierea noastra, nu putem lua de la furnizori", a spus Mirela Popa, administratorul farmaciei Urgentfarm, pentru Money.ro.

In ciuda faptului ca primesc acesti bani cu intarziere, farmacistii sunt, insa, nevoiti sa faca plati in termene mult mai scurte catre furnizorii de medicamente si sa acopere din resurse proprii costurile curente ale functionarii si taxele catre stat.

Aflati in pragul falimentului, proprietarii de farmacii au recurs la reduceri de costuri, inclusiv ale salariilor.

"Am avut grija sa nu ne facem stocuri foarte mari si sa nu avem datorii foarte mari la furnizori, asta a fost o grija foarte importanta pentru noi, ne-am descurcat reducand foarte mult cheltuielile. Chiar mergand pana la a... mai mult


Joi, 18 Februarie 2010, ora 09:27

1 comentariu
Trei din patru farmacii, in faliment din punct de vedere contabil

Trei din patru farmacii, in faliment din punct de vedere contabil

Trei sferturi din cele 6.000 de farmacii din tara noastra sunt in faliment din punct de vedere contabil. Acestea sunt in situatia in care nu isi mai pot plati cheltuielile curente de intretinere a unitatilor si datoriile catre furnizori.

"Vorbim de trei sferturi din farmacii in stare de faliment din punct de vedere contabil. Chiar si in Bucuresti au disparut multe farmacii. Farmaciile nu mai au incotro: fie se inchid, fie afacerea este vanduta", a spus presedintele Patronatului farmacistilor, Ioana Cacoveanu, pentru
Mediafax.

Si vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu, este de parere ca situatia farmaciilor este tot mai grava, mai ales ca unii farmacisti i-au spus ca nu au mai primit bani, din luna iunie, pentru medicamentele eliberate.

"Nu avem o statistica privind situatia farmaciilor, dar in curand vor fi atat de putine farmacii ca le vom cauta cu lumanarea. Din pacate, aproape 30 la suta din farmacii sunt ale carnatarilor, mai ales in mediul rural. De unde toata lumea spunea ca sunt foarte multe farmacii, acum vom vedea ce va mai fi", a declarat Clara Popescu.

Reprezentantii farmacistilor se vor intalni, vineri, cu cei din conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru a discuta noul contract cadru pentru 2010, dar si modul in care vor putea fi platite datoriile. mai mult


Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 19:47

La sate, unele farmacii se transforma in magazine alimentare

La sate, unele farmacii se transforma in magazine alimentare

In judetul Bihor, farmaciile se transforma in magazine satesti. Criza inchide farmaciile, iar patronii isi diversifica produsele pentru a scapa de faliment.

O analiza a Societatii Academice din Romania arata ca aproximativ 10% dintre farmaciile din tara sunt date in judecata de furnizori pentru incapacitate de plata si vor falimenta. Cele mai multe dintre ele sunt prin sate si comune.

Eugenia Hamza, presedintele Colegiului Farmacistilor Bihor a declarat ca in mediul rural potentialul economic al populatiei este mai redus si sunt multi pensionari de CAP cu venituri mai mici, informeaza Realitatea Tv.

In aceste localitati farmaciile elibereza mai mult retete gratuite, compensate 90% pentru pensionarii cu pana in 700 de lei, deci venitul farmaciilor e mai mic.

Farmaciile de la tara depind de banii pe care ii primesc de la Casa de Asigurari de Sanatate, iar acestia nu au venit in ultimele 6 luni. mai mult


Duminica, 13 Decembrie 2009, ora 09:03

3 comentarii
Bazac: Noul sistem de autorizare a farmaciilor evita intermediarii (Video)

Bazac: Noul sistem de autorizare a farmaciilor evita intermediarii (Video)

Ministrul Sanatatii Ion Bazac a declarat dupa sedinta de guvern de miercuri, ca s-a adoptat un proiect de lege care impune un sistem nou de autorizare a farmaciilor.

Bazac a adaugat ca aceste unitati trebuie sa functioneze conform normelor stabilite de UE.

"Legea trebuie sa elimine prevederile dublu-standard, pentru ca farmaciile sa nu functioneze in alte conditii decat cele stabilite de UE", a declarat Bazac.

Prin acest proiect se introduce pentru prima data perceperea de taxe pentru autorizarea unitatilor farmaceutice, eliminand prevederile referitoare la aprobarea tacita a drogheriilor.

"Noul proiect de lege reduce numarul de institutii implicate in autorizarea farmaciilor si va rezolva un blocaj aparut la nivelul autorizarilor farmaciilor, evitand unele sanctiuni din partea UE.

In proiectul propus de Ministerul Sanatatii se creeaza posibilitatea ca Agentia Nationala a Medicamentului sa fie institutia care sa realizeze inspectia farmaceutica iar Colegiul Medicilor sa nu faca parte decat consultativ din inspectie", a adaugat Bazac.

Conform actului normativ, noile tarife pentru emiterea autorizatiei de functionare sunt de: 3.000 lei(pentru infiintarea de farmacii in mediul urban), 1.500 lei(pentru cele din mediul rural), 150 lei(pentru infiintarea unui oficiu local de distributie), 2.000 lei(pentru infiintarea de drogherii in mediul urban) si 1.000 de lei(pentru infiintrea drogheriilor in mediul rural).

Pentru emiterea unei noi autorizatii in cazul... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2009, ora 17:50

Alte articole despre: Bazac autorizare farmacie, lege noua

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba