farmacii faliment

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Peste 600 de farmacii au intrat in insolventa sau faliment

Peste 600 de farmacii au intrat in insolventa sau faliment

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) are datorii de peste 80 de milioane de euro fata de farmacii, ceea ce ii obliga tot mai mult pe farmacisti sa cesioneze creantele distribuitorilor de medicamente.

"Sunt datorii care au reusit sa prabuseasca tot mai multe unitati farmaceutice, peste 400 dintre cele 5.000 de unitati existente in piata farma intrand deja in insolventa si cred ca in urmatoarea perioada vom asista la tot mai multe astfel de dezastre", a declarat vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu, pentru Financiarul.

Potrivit acestuia, pentru a mai putea rezista pe piata, farmacistii recurg tot mai des la concesionarea creantelor, dar aceasta nu reprezinta o solutie prin care se poate evita intrarea in insolventa sau falimentul.

Numarul farmaciilor care au intrat in insolventa sau faliment a depasit astazi cifra 600, iar peste 80% din datorii provin din aceasta zona.

"Este adevarat ca avem aceste datorii fata de farmacii si spitale, dar cu siguranta ca ele vor fi achitate anul acesta si speram ca din a doua jumatate a acestui an sa putem intra in graficul de plati", sustine, la randul sau, Lucian Duta, presedintele CNAS.

Din total, ponderea farmaciilor care si-au cesionat creantele catre distribuitori este de aproximativ 30%.

"Pentru ca piata imobiliara s-a prabusit s-au trezit peste noapte ca sunt mari specialisti in medicamente si au inceput sa opereze afaceri de zeci de milioane de euro in zona de distributie,... mai mult


Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 10:52

Alte articole despre: farmacie faliment, farmacie insolventa
Solutia farmaciilor pentru supravietuire

Solutia farmaciilor pentru supravietuire

Sute de farmacii sunt nevoite sa nu mai functioneze din cauza datoriilor si cu toate acestea CNAS se opune implementarii solutiei care ar salva sectorul de faliment: factoringul.

Aproximativ 1.500 de farmacii se afla in insolventa si 400 de unitati in faliment, majoritatea fiind farmacii independente, informaeaza Evenimentul Zilei, citand Capital.

"Cele mai afectate sunt cele din mediul rural, pentru ca acestea depind cel mai mult de relatia cu CNAS, dar si micile farmacii din marile orase, care nu pot face fata concurentei marilor retele", a declarat Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor.

Elena Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania, a declarat ca "in prezent, nici o farmacie nu a mai primit bani pentru medicamentele eliberate din luna octombrie 2009. Aceasta spune ca singura solutie pe care Colegiul o considera viabila si care a fost propusa autoritatilor este ca farmaciile sa apeleze la factoring, procediu ce le-ar permite sa lucreze cu banci dispuse sa accepte astfel de operatiuni si sa elibereze bani farmaciilor.

Banca urmeaza apoi sa-si recupereze acesti bani de la CNAS, intr-un termen stabilit de comun acord.

Insa, Elena Popescu spune ca "CNAS nu este de acord cu aceasta solutie pentru ca stie ca nu-si va putea respecta termenul stabilit, iar cu bancile nu se pot juca asa cum se joaca cu farmaciile". mai mult


Luni, 31 Mai 2010, ora 11:25

Presedintele Colegiului Farmacistilor: Multe farmacii sunt in insolventa

Presedintele Colegiului Farmacistilor: Multe farmacii sunt in insolventa

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, prof. dr. Dumitru Lupuleasa, a declarat ca multe farmacii sunt in situatie de insolventa si nu se mai pot aproviziona.

Referindu-se la eventualitatea ca farmaciile din Bucuresti sa nu mai elibereze medicamente compensate si gratuite, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania a spus ca a fost solicitata o intalnire cu reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti, care, cel mai probabil, va avea loc saptamana viitoare pentru ca nu se stie care sunt fondurile.

"In unele farmacii din Bucuresti se vor elibera retete compensate si gratuite. La Cluj au anuntat ca nu mai sunt fonduri si farmaciile nu mai elibereaza. Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti se eschiveaza si nu ne da un raspuns", a spus prof. dr. Dumitru Lupuleasa.

Cat priveste datoriile, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania a spus ca acestea nu sunt platite din septembrie, iar platile care s-au facut nu au fost efectuate integral.

In plus, a mai spus Dumitru Lupuleasa, farmaciile sunt somate de bugetul de stat sa-si plateasca TVA, contributia pentru sanatate si multe, foarte multe farmacii, nu se mai pot aproviziona.

"Suntem la jumatatea anului, nu stim care sunt fondurile, farmaciile incearca sa faca fata insa le este foarte greu", a precizat prof. dr. Dumitru Lupuleasa.

Un numar de 1.500 de farmacii sunt in insolventa si 400 sunt in faliment, iar spitalele mari din tara au inceput sa intre in insolventa si ele, au... mai mult


Duminica, 16 Mai 2010, ora 23:09

1 comentariu
Sanatatea in Romania: 1.500 de farmacii in insolventa si 400 in faliment

Sanatatea in Romania: 1.500 de farmacii in insolventa si 400 in faliment

Un numar de 1.500 de farmacii sunt in insolventa si 400 sunt in faliment, iar spitalele mari din tara au inceput sa intre in insolventa, se arata intr-un comunicat al Colegiului Medicilor si Farmacistilor din Romania.

In plus Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti, precum si alte cateva case din tara sunt in incapacitate de plata.

Colegiul Medicilor avertizeaza ca medicii romani care au ramas in tara nu isi mai pot exercita profesia nici macar la limita minim acceptabila.

Aproape 5.000 de medici sunt pe punctul de a pleca din tara

"In spitale, pacientii sunt nevoiti sa cumpere si ata chirurgicala, intrucat farmaciile de spital sunt goale de saptamani de zile. Oamenii bolnavi au depasit nivelul de umilinta la care erau supusi pana acum. In acest moment, este o chestiune de supravietuire", sustin reprezentantii asociatiilor amintite. mai mult


Sambata, 15 Mai 2010, ora 14:35

11 comentarii
Trei sferturi din farmacii sunt in pragul falimentului

Trei sferturi din farmacii sunt in pragul falimentului

Trei sferturi din farmaciile din Romania se afla in pragul falimentului, iar 47% din ele au vanzari sub media nationala pentru ca au dar prea multe medicamente compensate si gratuite.

In Romania, exista intre 4.000 si 5.000 de farmacii, dar farmaciile cu vanzari mari sunt in proportie de 24%, cele medii de 29% din total, iar 47% dintre farmacii au vanzari care pot fi catalogate ca mici fata de media nationala, a afirmat directorul general Cegedim, Petru Craciun, pentru Mediafax.

In opinia acestuia, farmaciile s-au supraexpus pentru ca nu au intrerupt eliberarea de medicamente compensate si gratuite.

Petru Craciun a adaugat ca cifrele oficiale nu includ totusi situatia platilor si a datoriilor.

"In 2009 situatia s-a inrautatit semnificativ, amanarea platilor putand duce in faliment toate farmaciile mici si mijlocii, in conditiile in care intr-o farmacie costul vanzarilor, al produselor la distribuitori, reprezinta peste 85% din cifra de afaceri", a aratat el. mai mult


Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 15:29

6 comentarii
Trei din patru farmacii, in faliment din punct de vedere contabil

Trei din patru farmacii, in faliment din punct de vedere contabil

Trei sferturi din cele 6.000 de farmacii din tara noastra sunt in faliment din punct de vedere contabil. Acestea sunt in situatia in care nu isi mai pot plati cheltuielile curente de intretinere a unitatilor si datoriile catre furnizori.

"Vorbim de trei sferturi din farmacii in stare de faliment din punct de vedere contabil. Chiar si in Bucuresti au disparut multe farmacii. Farmaciile nu mai au incotro: fie se inchid, fie afacerea este vanduta", a spus presedintele Patronatului farmacistilor, Ioana Cacoveanu, pentru
Mediafax.

Si vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu, este de parere ca situatia farmaciilor este tot mai grava, mai ales ca unii farmacisti i-au spus ca nu au mai primit bani, din luna iunie, pentru medicamentele eliberate.

"Nu avem o statistica privind situatia farmaciilor, dar in curand vor fi atat de putine farmacii ca le vom cauta cu lumanarea. Din pacate, aproape 30 la suta din farmacii sunt ale carnatarilor, mai ales in mediul rural. De unde toata lumea spunea ca sunt foarte multe farmacii, acum vom vedea ce va mai fi", a declarat Clara Popescu.

Reprezentantii farmacistilor se vor intalni, vineri, cu cei din conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru a discuta noul contract cadru pentru 2010, dar si modul in care vor putea fi platite datoriile. mai mult


Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 19:47

Farmacistii vor face greva japoneza marti si miercuri

Farmacistii vor face greva japoneza marti si miercuri

Farmacistii se vor afla, marti si miercuri, in greva japoneza, pentru a protesta fata de "situatia muribunda in care se afla sistemul farmaceutic" si pentru a face un apel la guvern sa gaseasca urgent solutii de evitare a falimentarii farmaciilor, a anuntat luni Colegiului Farmacistilor din Romania.

"Ne confruntam cu o situatie extrem de grava, intrucat farmaciile nu au mai primit banii pentru medicamentele eliberate in ultimele cinci luni si nu vor mai primi niciun ban cel putin pana in luna februarie a anului viitor.

O mare parte dintre farmacii, mai ales cele din mediul rural, sunt in stare de insolventa, fiind somate sa isi plateasca datoriile catre stat si catre furnizorii de medicamente.

In ciuda nenumaratelor semnale pe care le-am dat pana acum si a discutiilor pe care le-am avut cu reprezentantii autoritatilor publice, nu a fost gasita nicio solutie. Situatia se deterioreaza rapid si credem ca este cazul ca un prim pas al protestului nostru sa fie declansarea unei greve japoneze", spun reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania.

Situatie grava in farmacii

Potrivit reprezentantilor Colegiului Farmacistilor, prelungirea termenelor de plata de la 60 la 210 zile, incepand cu luna iunie, a adus farmaciile intr-o situatie fara precedent.

"Cu toate economiile epuizate si fara a mai avea nicio incasare de la casele de asigurari de sanatate, farmaciile trebuie sa se aprovizioneze cu medicamente pentru populatie si sa plateasca impozitele, TVA-ul,... mai mult


Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 22:45

3 comentarii
Un sfert din farmacii au ajuns in prag de faliment

Un sfert din farmacii au ajuns in prag de faliment

Un sfert dintre farmaciile din Romania au venituri lunare mai mici de 30.000 de lei (7.100 de euro), ceea ce inseamna ca nu isi pot sustine activitatea din profituri.

Moldova este cea mai afectata piata, pentru ca o treime din farmacii sunt in aceasta situatie iar in Bucuresti 15% dintre unitati au aceste venituri, conform statisticilor companiei de cercetare Cegedim, informeaza Business Standard.

Peste 1.540 de farmacii din cele 6.000 la nivel national sunt in prag de faliment.

"Contextul general de criza, care s-a suprapus constrangerilor impuse de autoritati, a impins peste 25% dintre farmacii intr-o stare vecina cu falimentul", spune Petru Craciun, director general Cegedim.

In Romania, consumul de medicamente este unul dintre cele mai reduse din Europa, de doua-trei ori mai mic decat in statele Europei Centrale si de patru ori mai mic decat in statele Europei de Vest. mai mult


Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 08:02

5 comentarii
Sistemul sanitar, in colaps: Farmaciile intra in faliment

Sistemul sanitar, in colaps: Farmaciile intra in faliment

Vicepresedintele Colegiul Farmacistilor din Romania, Stefania Stoica, a atras atentia, luni, ca intreg sistemul sanitar este in colaps, insa o mare problema o are sistemul farmaceutic, tot mai multe unitati intrand in faliment.

"Situatia este dramatica pentru ca, pana la urma, farmacia are rol de a gasi remedii pentru cei bolnavi. In momentul in care si farmaciile devin pacienti, nu stiu ce se mai poate face. Deja exista un numar mare de farmacii in faliment, deja exista un numar mare de farmacii actionate in instanta", a spus Stefania Stoica, la Realitatea Fm.

Ea a explicat ca daca in luna septembrie Guvernul nu va face o rectificare prin care Sanatatea sa primeasca mai multi bani, intreg sistemul sanitar va fi grav afectat.

"Cu siguranta va spunem ca din septembrie, daca nu va fi o rectifiare bugetara, intregul sistem sanitar va fi intr-un colaps. Inseamna ca totusi suntem un popor intr-adevar rezistent ca stam in colaps de multi ani si nu sucombam cu totii", a adaugat vicepresedintele Colegiul Farmacistilor din Romania.

Stoica a mai avertizat ca ar fi inconstienta pura ca in loc sa se dea, sa se taie bani de la Sanatate sau sa se dea afara oameni.

"Ar fi o crasa inconstienta sa se taie vreodata vreun leu din sistemul de sanatate. Nu cred ca trebuie sa se dea afara din sistemul de sanatate, avem de unde din multe alte parti asa incat bugetul consolidat al statului sa fie mai putin presat de niste cheltuieli chiar inutile si poate ca atunci vom gasi si... mai mult


Luni, 24 August 2009, ora 17:24

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba