faust opera nationala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Poate nu stiati: pana acum 60 de ani, Opera Romana a functionat in cladiri inchiriate

Poate nu stiati: pana acum 60 de ani, Opera Romana a functionat in cladiri inchiriate

Poate cladirea actualului Teatru National de Opera si Balet nici nu se construia, daca nu se prefigurau in Bucuresti doua evenimente internationale, amandoua in 1953: Congresul Mondial al Tineretului si Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor.

Principalele sali de spectacol ale Capitalei cazusera prada cutremurului sau razboiului: Teatrul National din calea Victoriei arsese din temelii, cladirea Teatrului Liric, unde functionase opera (tot cu chirie!) pana in 1940, se pabusise la cutremur, iar cele cateva cinematografe ramase intregi erau neincapatoare.

Dama de pica

Asa s-a ajuns sa se construiasca o sala noua in piata Sf. Elefterie, urmand ca, dupa ce se termina Congresul si Festivalul, sa se stabileasca destinatia: Teatru National, Opera sau sala pentru Congresele Partidului.

Cred ca aceasta din urma varianta ar fi avut sansele cele mai mari, daca artistii de la opera n-ar fi fost iuti de mana si n-ar fi repetat intens un spectacol inaugural, care deocamdata nu se stia unde va avea loc: "Dama de Pica" de Piotr Ilici Ceaikovski.

Cei care hotarau erau prea sus ca sa stim noi, cei mici, dupa ce criterii se ghideaza ei, dar nu poate nega nimeni ca, pe de o patre, "Dama de Pica" este una din capodoperele liricii universale, iar de pe alta parte traiam vremuri grele cand, la auzul cuvantului "Ilici", nu indraznea nimeni sa spuna "veto".

Asa se face ca, in ziua de 9 ianuarie 1954, Opera Romana isi inaugura primul spectacol cantat intr-o sala proprie.... mai mult


Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 23:22

1 comentariu
Faust, de Silviu Purcarete. Sau cum sa vezi o avanpremiera a Iadului

Faust, de Silviu Purcarete. Sau cum sa vezi o avanpremiera a Iadului

Imaginati-va o piesa de teatru care sa va ramana in memorie toata viata, indiferent daca v-a placut sau v-a oripilat. Pe urma ganditi-va ca nu exista nimic asemanator si uitati orice piesa de teatru vazuta, orice sala de spectacole, orice alte personaje, orice alte sunete sau efecte vizuale. Pentru ca nimic nu se aseamana cu o plimbare pana in Iad si inapoi.

Prea putini sunt cei care au vazut opera regizorului Silviu Purcarete - punerea in scena a capodoperei lui Goethe - pentru ca biletele pentru o reprezentatie in Sibiu sunt epuizate cu vreo trei saptamani inainte. Trebuie sa ai ceva noroc si perseverenta pentru a prinde un loc pe scaun.

Iar pentru ca orice teatru ar fi prea mic pentru desfatarea reprezentatiei, a fost aleasa o hala uriasa. Hala Balanta. Si poate ca niciun teatru nu ar fi facut fata la ce ar fi urmat.

Silviu Purcarete, laudat de presa britanica

Piesa te cuprinde in primele minute, fara sa stii ca esti pe cale sa fii atras si sa-ti vinzi sufletul asemenea personajului sau, doar pentru a sorbi mai departe replicile iscusite, sunetul, imaginile milimetric de artistice. Astfel, pretul cerut de Mefisto pentru toata bunatatile lumii pare a capata o ratiune.

Pe masura ce minutele trec, nu-ti vine sa privesti macar o secunda ceasul. Cei aproape 500 de spectatori asezati pe scaunele nenumerotate uita ca sunt intr-o hala industriala, nu vad peretii de tabla si geamurile sparte, uita si ca se afla in fata unei piese de teatru. Intepretarea... mai mult


Sambata, 04 Mai 2013, ora 13:06

3 comentarii
Opera iese din nou in strada, in weekend

Opera iese din nou in strada, in weekend

Opera Nationala Bucuresti invita publicul la cea de-a VI-a editie a "Promenadei Operei", concert extraordinar in aer liber, ce se va desfasura sambata, 1 septembrie 2012, de la ora 21.00, in fata ONB (spre bulevardul M. Kogalniceanu). Intrarea va fi libera.

In prima seara de toamna a acestui an, publicul se va putea bucura de fragmente celebre din opere precum "Carmen", "Nabucco", "Faust", "Tosca" si "Turandot" sau "Samson si Dalila".

Editia din acest an va aduce in fata publicul unii dintre cei mai talentati si mai apreciati artisti lirici ai momentului, angajati sau colaboratori ai ONB. Un invitat special al serii va fi basul Marcel Rosca, solist la Aalto Oper din Essen (Germania), unde a cantat roluri importante ca: Filippo din "Don Carlo", Zaccaria din "Nabucco", Boris Godunov din opera cu acelasi titlu, Gremin din "Evgheni Oneghin", cat si roluri din mai toate operele lui Richard Wagner.

O prezenta deosebita la editia din acest an este si corul Operei Nationale Bucuresti - pregatit de maestrul Stelian Olariu - care va interpreta fragmente binecunoscute precum Marsul triumfal din opera "Aida", Corul sclavilor din opera "Nabucco" si Corul soldatilor din "Faust". Orchestra, corul si solistii vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

In acest an, Promenada se va desfasura si sub semnul proiectului european studiOpera, initiat de ONB in colaborare cu Accademia di Teatro alla Scala si Svasta ICG Romania. Proiectul este cofinantat din Fondul Social... mai mult


Joi, 23 August 2012, ora 18:32

Cultura spirituala rusa la Opera Nationala Bucuresti

Cultura spirituala rusa la Opera Nationala Bucuresti

Opera Nationala Bucuresti pregateste un concert extraordinar ce se va desfasura miercuri, 12 octombrie 2011. Evenimentul face parte din cadrul manifestarii intitulate "Zilele Culturii Spirituale Ruse in Romania".

Concertul va fi sustinut de patru solisti importanti din Rusia - Ecaterina Sergheeva - mezzo-soprana, Evgheni Akimov - tenor, Anna Aglatova - soprana, Vladimir Moroz - bariton, care vor interpreta fragmente cunoscute din opere semnate de compozitori rusi si nu numai.

Evenimentul se va desfasura cu participarea orchestrei Operei Nationale Bucuresti, iar conducerea muzicala a spectacolul apartine dirijorului Iurie Florea.

In programul concertului sunt incluse fragmente din opere ca "Evgheni Oneghin" si "Dama de pica" - Piotr Ilici Ceaikovski, "Alba ca Zapada" si "Mireasa Tarului" - Nikolai Rimski-Korsakov, "Carmen" - Georges Bizet, "Faust" - Charles Gounod, "Gianni Schicchi" - Giacomo Puccini, "Rigoletto" si "La Traviata" - Giuseppe Verdi, "Il Barbiere di Siviglia" - Gioacchino Rossini. mai mult


Joi, 29 Septembrie 2011, ora 19:54

Opera "Faust", cu Angela Gheorghiu, transmisa in direct de la Covent Garden

Opera "Faust", cu Angela Gheorghiu, transmisa in direct de la Covent Garden

Opera "Faust", de Charles Gounod, in care evolueaza celebra soprana Angela Gheorghiu, va fi transmisa miercuri seara in direct de la Covent Garden, la Opera Nationala Bucuresti (ONB).

Aceasta va fi prima transmisiune in direct, in conditii HD-high definition, prin satelit, in sala mare a Operei bucurestene, a unui spectacol de la Opera Regala din Londra (Royal Opera House - Covent Garden), se arata intr-un anunt al ONB.

Evenimentul organizat cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National si al Casei de Licitatii Artmark ofera romanilor sansa de a se reintalni cu una dintre cele mai valoroase voci lirice ale lumii: soprana Angela Gheorghiu, care va interpreta rolul Margaretei.

Alaturi de aceasta vor putea fi admirati: Vittorio Grigolo (Faust), Rene Pape (Mefisto), Michele Losier (Siebel), Daniel Grice (Wagner) si Dmitri Hvorostovsky (Valentin). Isi vor da concursul corul si orchestra de la Royal Opera House (Covent Garden), iar spectacolul se va desfasura sub bagheta dirijorului Evelino Pidn.

Transmisiunea spectacolului prin satelit se va realiza doar in doua orase din Romania: Bucuresti, la ONB, si Timisoara, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Eugen Todoran".

Accesul in sala se va face pana la ora 20.45, pretul biletului fiind de 45 lei.

Evenimentul este primul dintr-o serie de transmisiuni care vor fi organizate la ONB, parteneriate ce vor implica cateva dintre cele mai importante teatre lirice din lume, ca Bolsoi Teatr, Arena di... mai mult


Marti, 27 Septembrie 2011, ora 17:06

Premiera absoluta la Opera Nationala Bucuresti - Angela Gheorghiu, in rolul Margaretei

Premiera absoluta la Opera Nationala Bucuresti - Angela Gheorghiu, in rolul Margaretei

Opera Nationala Bucuresti va fi gazda unei premiere absolute in Romania: prima transmisiune in direct a unui spectacol de la Opera Regala din Londra, cu Angela Gheorghiu in rolul principal.

Spectacolul va avea loc miercuri, 28 septembrie, ora 21.00.

Iubitorii genului liric vor avea astfel ocazia sa vizioneze una dintre cele mai importante productii ale prestigiosului teatru liric londonez - "Faust" de Charles Gounod - in sala mare a Operei Nationale Bucuresti. Accesul in sala se va face pana la ora 20.45. Pretul biletului este de 45 de lei.

Pentru publicul roman, evenimentul reprezinta sansa de a se reintalni cu una dintre cele mai valoroase voci lirice ale lumii: soprana Angela Gheorghiu, care va interpreta rolul Margaretei. Alaturi de aceasta vor putea fi admirati: Vittorio Grigolo (Faust), Rene Pape (Mefisto), Michele Losier (Siebel), Daniel Grice (Wagner) si Dmitri Hvorostovsky (Valentin). Isi vor da concursul corul si orchestra de la Royal Opera House (Covent Garden). Spectacolul se va desfasura sub bagheta dirijorului Evelino Pido.

Transmisiunea spectacolului prin satelit se va realiza doar in doua orase din Romania: Bucuresti (la Opera Nationala Bucuresti) si Timisoara (Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Eugen Todoran").

Biletele se pot achizitiona la Casa de bilete a ONB, de luni pana duminica, intre orele 9.00 - 13.00 si 15.00 - 19.00, respectiv la Cinema Timis pentru manifestarea din Timisoara.

Evenimentul este primul dintr-o serie de... mai mult


Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 11:22

1 comentariu
Intrare gratuita la Opera

Intrare gratuita la Opera

Opera Nationala Bucuresti organizeaza sambata, 20 august, ora 21.00, cea de-a V-a editie a "Promenadei Operei". Evenimentul consta intr-un concert extraordinar ce se va desfasura pe esplanada ONB (spre bulevardul M. Kogalniceanu), iar intrarea va fi libera.

Concertul propune spectatorilor un program bogat si variat, reunind cele mai cunoscute si mai indragite fragmente din opere si operete (arii si duete), in interpretarea unora dintre cei mai talentati si mai apreciati artisti lirici ai momentului, angajati sau colaboratori ai ONB. Editia din acest an va aduce in fata publicului solisti precum Iordache Basalic, Leonard Bernad, Mariana Colpos, Ana Maria Comsa, Lucian Corchis, Felicia Filip, Daniel Filipescu, Pompeiu Harasteanu, Irina Iordachescu, Maria Jinga, Hector Lopez, Vlad Mirita, Tina Munteanu, Sorana Negrea, Eugen Secobeanu, Florin Simionca, Mihaela Stanciu, si Crina Zancu.

Orchestra si solistii vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Directorul General al Operei Nationale Bucuresti, Catalin Arbore, a declarat ca "muzica de opera este mereu prezenta in viata noastra fara sa ne dam seama: fragmente extrem de cunoscute si indragite cum ar fi "Habanera" din "Carmen" sau "Marsul triumfal" din "Aida" sunt astazi folosite ca sonerie de mobil, fond sonor pentru reclame sau ca muzica de film.

Neavand insa o cultura artistica formata, publicul nu stie ca ceea ce asculta este opera si se fereste uneori sa ne treaca "pragul", temandu-se nejustificat ca ar... mai mult


Miercuri, 17 August 2011, ora 13:52

1 comentariu
Promenada Operei - spectacol in aer liber

Promenada Operei - spectacol in aer liber

Opera Nationala Bucuresti lanseaza cea de-a V-a editie a evenimentului "Promenada Operei". Spectacolul va avea loc sambata, 20 august 2011, ora 21.00, si va consta intr-un concert extraordinar in aer liber, ce se va desfasura pe esplanada din fata cladirii ONB (spre bulevardul M. Kogalniceanu). Intrarea va fi libera.

Teatrul liric bucurestean si-a propus sa transforme "Promenada Operei" intr-o manifestare traditionala a institutiei, evenimentul fiind rezultat din dorinta de a atrage noi spectatori in randul publicului fidel, prin inlaturarea prejudecatilor legate de genul liric.

Acordarea accesului gratuit, depasirea cadrului fizic al cladirii - care poate fi inexact perceputa ca un spatiu formal - si conceperea unui eveniment de inalta calitate artistica sunt menite sa ofere publicului larg o "mostra" din ceea ce inseamna splendoarea spectacolului de opera.

Concertul extraordinar propune spectatorilor un program bogat si variat, reunind cele mai cunoscute si mai indragite fragmente din opere si operete (arii si duete), in interpretarea unora dintre cei mai talentati si mai apreciati artisti lirici ai momentului, angajati sau colaboratori ai ONB. Editia din acest an va aduce in fata publicului solisti precum Iordache Basalic, Leonard Bernad, Mariana Colpos, Ana Maria Comsa, Lucian Corchis, Felicia Filip, Daniel Filipescu, Pompeiu Harasteanu, Irina Iordachescu, Maria Jinga, Hector Lopez, Vlad Mirita, Tina Munteanu, Sorana Negrea, Eugen Secobeanu, Florin Simionca,... mai mult


Marti, 09 August 2011, ora 15:07

1 comentariu
Angela Gheorghiu s-a retras din spectacolul "Faust" de la Metropolitan Opera

Angela Gheorghiu s-a retras din spectacolul "Faust" de la Metropolitan Opera

Soprana Angela Gheorghiu s-a retras din spectacolul "Faust" de la Metropolitan Opera din New York, din "motive artistice". Anuntul a fost facut, luni, de catre institutia americana.

Angela Gheorghiu, in varsta de 45 de ani, urma sa interpreteze rolul Marguerite in noua productie "Faust", de Charles Gounod, noteaza New York Times.

Managerul sopranei, Jack Mastroianni, a precizat ca acesteia nu ii place punerea in scena, in regia lui Des McAnuff, care a mutat actiunea spectacolului din secolul XIX in timpul Primului Razboi Mondial.

"Angela Georghiu simtea un disconfort cu acest nou concept", a explicat Mastroianni.

Productia este realizata in colaborare cu English National Opera, din Londra, unde a avut premiera in septembrie anul trecut. Mastroianni a explicat ca Angela Gheorghiu a discutat despre spectacol cu McAnuff si chiar i s-au luat masuri pentru costume.

Directorul general al Metropolitan Opera, nu a vrut sa faca niciun fel de comentariu in legatura ca "motivele artistice" invocate de Gheorghiu, insa a amintit de obiceiul artistei de a se retrage din spectacole. El spune ca anularile sopranei au devenit "o problema dificila" pentru ei. Potrivit acestuia mai exista insa proiecte pentru Angela Gheorghiu la Metropolitan Opera.

Rolul Angelei Gheorghiu in "Faust"urmeaza sa fie interpretat de o soprana rusa, Marina Poplavskaya.

Anuntul facut de Angela Gheorghiu vine la scurt timp dupa ce aceasta s-a retras brusc si din spectacolul "Romeo si Julieta",... mai mult


Marti, 08 Martie 2011, ora 22:50

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae