fenechiu inchis iasi

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Fenechiu, detinut de lux intr-o inchisoare infecta

Fenechiu, detinut de lux intr-o inchisoare infecta

Inchisoarea in care se afla Relu Fenechiu are conditii inumane pentru detinuti, se arata intr-un raport oficial intocmit de un coleg al fostului ministru din PNL, senatorul Marin Burlea.

Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi a fost vizitat de Burlea, saptamana trecuta, in baza unui mandat primit din partea Comisiei pentru respectarea drepturilor omului din Parlament, au aflat jurnalistii de la Adevarul.

Scopul declarat al inspectiei la puscarie a fost pentru a "verifica personal care este realitatea din sistemul penitenciar din Romania, avand in vedere abundenta de discutii din spatiu public pe aceasta tema".

Surse din penitenciar au declarat pentru sursa citata ca senatorul PNL l-a vizitat si pe fostul sau coleg, Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de inchisoare si incarcerat la Iasi.

"A intrat in celula in care este cazat Relu Fenechiu, fratele sau si ceilalti condamnati din dosarul Transformatorul. A stat cam jumatate de ora in acea camera si a discutat cu Relu", au transmis sursele citate.

Nereguli grave in celule

Senatorul Burlea, care este si medic, a intocmit apoi un raport referitor la mai multe nereguli grave in ceea ce priveste spatiile de cazare ale detinutilor.

Parlamentarul arata ca celulele de la Iasi sunt supraaglomerate, cu cate 28 de detinuti, iar fiecaruia ii revine mai putin de jumatate din norma de spatiu reglementata de legile europene. Burlea mai vorbeste despre saltele uzate sau insalubre, paturi ruginite, bai mucegaite,... mai mult


Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 09:32

1 comentariu
Relu Fenechiu cere regim semideschis: Vrea sa ofere asistenta sociala si moral-religioasa

Relu Fenechiu cere regim semideschis: Vrea sa ofere asistenta sociala si moral-religioasa

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, care excuta condamnarea primita in dosarul "Transformatorul" in regim inchis, solicita instantei sa-i schimbe regimul de detentie in semideschis.

Astfel, acesta a depus la Judecatoria Iasi solicitarea de schimbare a regimului de detentie, motivand ca pregatirea profesionala si studiile il recomanda "pentru includerea in programe educationale, de asistenta psihologica si asistenta sociala", scrie Ziarul de Iasi.

Relu Fenechiu, conditii de lux in inchisoare?

"In cazul meu, puteti constata ca se contureaza un portret al unui om care, prin maniera de asumare a regulilor de detentie incepand chiar din prima luna de detentie, prin nivelul de educatie, calitatile intelectuale pe care le am, prezinta o capacitate, disponibilitate si vointa pentru reeducare si reintegrare sociala.

In plus, datorita pregatirii mele profesionale si a studiilor superioare pe care le-am absolvit, prezint abilitati care ma recomanda pentru includerea in programe educationale, de asistenta psihologica si asistenta sociala care pot fi desfasurate intr-un regim semideschis", se arata in documentul depus de fostul ministru al Transporturilor.

Totodata, Relu Fenechiu sustine ca, de cand se afla dupa gratii, a avut un comportament "exemplar" si nu prezinta "niciun risc" pentru ceilalti detinuti de la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi, acolo unde se afla incarcerat.

Dispus sa munceasca, desi este in varsta

Printre motivele... mai mult


Joi, 17 Aprilie 2014, ora 19:21

6 comentarii
Fenechiu contesta modul de stabilire a regimului de detentie

Fenechiu contesta modul de stabilire a regimului de detentie

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul" si care executa pedeapsa in regim inchis la Penitenciarul Iasi, a depus la Judecatoria Iasi o contestatie privind modul in care i s-a stabilit regimul de detentie.

Contestatia fostului ministru fata de modul in care i s-a stabilit regimul de detentie a fost depusa la Judecatoria Iasi, in 18 martie.

"Actiunea este pe rol, stiu ca este vorba in aceasta cauza despre contestarea modului in care i s-a stabilit regimul de detentie de catre comisia penitenciarului. In cazul unor astfel de actiuni, ele se depun la judecatoria din raza careia se afla penitenciarul cu judecatorul care a pronuntat incheierea. Nu stiu exact situatia.

Daca incheierea este data de catre un judecator de la Bucuresti, atunci se poate pune in discutie declinarea cauzei", a declarat, luni, judecatorul Florin Colipca, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Iasi.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Iasi, Gabriela Topoliceanu, a spus ca Fenechiu s-a adresat direct instantei, astfel ca nu stie care este obiectul contestatiei acestuia.

"Nu cunosc sa existe o asemenea actiune. Orice detinut poate contesta ori judecatorului delegat ori instantei la fel ca orice alta cerere pe care o face cu privire la executarea sentintei. La noi se stabileste regimul conform legislatiei, mai departe, daca orice detinut este nemultumit de clasificarea primita se adreseaza... mai mult


Luni, 24 Martie 2014, ora 20:55

6 comentarii
Relu Fenechiu, conditii de lux in inchisoare?

Relu Fenechiu, conditii de lux in inchisoare?

Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare la finalul lunii ianuarie, se mai afla inca in cladirea destinata detinutilor aflati in carantina si beneficiaza de conditii de lux.

Fostul ministru al Transporturilor sta in camera 5 din sectorul 9, impreuna cu ceilalti condamnati din dosarul sau - fratele (Lucian) si ceilalti doi complici, Bogdan Damian si Ion Marghidan, scriu jurnalistii de la "Buna ziua, Iasi!".

Conform sursei citate, camera respectiva a fost varuita si grupurile sanitare au fost special modernizate, in timp ce in cladirea in care stau ceilalti detinuti incarcerati in regim inchis infractorii sunt cazati chiar si cate 25 intr-o camera, iar conditiile sunt de nedescris.

In motivarea aprobarii acestor conditii speciale create pentru lotul Fenechiu, Administratia Nationala a Penitenciarelor a invocat faptul ca Relu Fenechiu a fost demnitar si ca este supus unor riscuri.

Relu Fenechiu a plans in prima noapte de arest

Fenechiu, tot in carantina la inchisoarea din Iasi: Risc de vulnerabilitate

Jurnalistii ieseni spun insa ca in penitenciarul iesean fosti politisti sunt inchisi la comun cu infractorii in celelalte corpuri de cladiri destinate celor cu regim inchis.

De altfel, pentru Relu Fenechiu s-a stabilit, inca din data de 28 februrie, ca trebuie sa execute pedeapsa de 5 ani de inchisoare in regim inchis, prin urmare, conform legii, el a iesit carantina. Contactat de reporterii BZI in repetate randuri in ultima luna, directorul... mai mult


Joi, 20 Martie 2014, ora 22:42

5 comentarii
Fratele lui Relu Fenechiu vrea un regim de detentie mai bland

Fratele lui Relu Fenechiu vrea un regim de detentie mai bland

Fratele fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, Lucian, condamnat la 5 ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul", a cerut in instanta schimbarea regimului de executare a pedepsei din inchis in semideschis.

Lucian Fenechiu (foto) a contestat la Judecatoria Iasi decizia din 26 februarie a Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi prin care s-a stabilit sa execute pedeapsa de 5 ani de inchisoare in regim inchis. De asemenea, Fenechiu a solicitat incadrarea in regim semideschis.

"Faptele pentru care am fost condamnat nu sunt fapte de violenta, comportamentul pe care l-am manifestat in detentie a fost unul exemplar, nu prezint niciun risc pentru celelalte persoane aflate in detentie, nu am antecedente penale, varsta si starea mea de sanatate nu mi-ar permite sa fac fata unui regim inchis, am o cariera bine definita, fiind bine integrat social", a precizat Fenechiu in plangerea adresata Judecatoriei Iasi.

Lucian Fenechiu a sustinut in contestatia trimisa la instanta ca poate participa si la o serie de activitati.

"Datorita pregatirii mele profesionale si studiilor superioare pe care le-am absolvit, prezint abilitati care ma recomanda pentru includerea in programe educative, de asistenta psihologica si asistenta sociala care pot fi desfasurate in regim semideschis. Am disponibilitatea de a presta munca si de a participa la activitati educative, culturale, terapeutice, moral-religioase, de instruire scoala si formare profesionala", a mai aratat ieseanul... mai mult


Vineri, 14 Martie 2014, ora 12:35

1 comentariu
Fenechiu, tot in carantina la inchisoarea din Iasi: Risc de vulnerabilitate

Fenechiu, tot in carantina la inchisoarea din Iasi: Risc de vulnerabilitate

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, se afla in continuare in carantina la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi, pentru ca este considerat a fi un detinut cu risc de vulnerabilitate.

Informatia a fost confirmata de conducerea inchisorii, care a precizat ca el se afla in Sectia 9, camera 5, destinata condamnatilor privati de libertate cu masuri preventive sau aflate in regim de carantina, scrie Mediafax.

In 24 februarie, instanta a decis ca fostul demnitar sa primeasca un regim de detentie inchis, insa el nu a fost mutat din carantina.

"Avand in vedere faptul ca atat detinutul nominalizat, cat si ceilalti detinuti din camera de detinere unde acesta este custodiat in prezent au solicitat in scris conducerii penitenciarului Iasi sa li se acorde protectia necesara, in virtutea functiilor publice detinute anterior arestarii, cererile acestora au fost analizate de catre o comisie care a stabilit includerea lor in categoria persoanelor cu risc de vulnerabilitate, potrivit reglementarilor in vigoare.

Plecand de la cele prezentate, la repartizarea pe sectii si camere de detinere, trebuie sa se tina seama si de masurile de siguranta, de asigurare a ordinii si disciplinei, de asigurarea unei protectii corespunzatoare, sens in care activitatile zilnice, cat si cazarea se realizeaza separat, cu scopul de a preveni evenimentele negative", se arata intr-o adresa a conducerii penitenciarului obtinuta de sursa citata.

Fenechiu a fost transferat la... mai mult


Vineri, 07 Martie 2014, ora 19:24

3 comentarii
Seful ANAF inlocuit din functie cu un urmarit penal, apropiat al lui Fenechiu - surse

Seful ANAF inlocuit din functie cu un urmarit penal, apropiat al lui Fenechiu - surse

Seful Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Serban Pop, ar urma sa fie inlocuit din functie cu Gelu Stefan Diaconu.

Secretar de stat in Ministerul Economiei, Stefan Diaconu, a fost propus pentru functia de sef al ANAF, potrivit unor surse citate de Realitatea TV.

In 2011, Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a decis inceperea urmaririi penale pentru inselaciune si abuz in serviciu, Diaconu fiind acuzat ca in 1996, in calitate de director al Bankcoop Neamt, ar fi falsificat un contract de credit, Parchetul ICCJ analizand in prezent posibilitatea preluarii dosarului.

Procurorii Parchetului General au stabilit, insa, ca Gelu Diaconu nu se face vinovat de acuzatiile aduse, iar dosarul a fost inchis cu "scoatere de sub urmarire penala - SUP".

Posibilul nou sef ANAF ar fi un apropiat al ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu.

In data de 10 iulie 2012, Gelu Stefan Diaconu a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei, prin decizie semnata de premierul Victor Ponta, iar pe 31 iulie a fost numit administrator provizoriu al companiei Electrica, potrivit unui memorandum aflat pe agenda din acea zi a sedintei Guvernului.

Gelu Stefan Diaconu a ocupat functia de presedinte al Autoritatii Nationale a Vamilor in Guvernul Tariceanu.

Premierul Victor Ponta a declarat, ulterior, ca marti va lua o decizie cu privire la inlocuitorul lui Pop, decizie ce va fi comunicata dupa sedinta de Guvern. De asemenea, prim-ministru a precizat ca vrea sa faca o... mai mult


Luni, 22 Aprilie 2013, ora 17:02

3 comentarii
Guvernul Ponta2: Cine este Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor

Guvernul Ponta2: Cine este Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu, considerat unul dintre cei mai "grei" membri ai partidului, adeptul conducerii cu "mana de fier", este nominalizat la Transporturi, "ministerul de suflet" al lui Traian Basescu.

Prin aceasta nominalizare, presedintele PNL, Crin Antonescu, isi respecta o promisiune facuta in campania electorala.

Fenechiu are varsta de 47 de ani, este de profesie inginer specializat in tehnologia constructiei de masini.

Relu Fenechiu, lider al PNL Iasi, este la cel de-al patrulea mandat de deputat de Iasi.

Dupa ce a devenit parlamentar, a urmat cursuri de masterat in marketing, economia si managementul mediului, dar si un doctorat privind "Strategii de adecvare a organizatiilor la situatiile de risc si criza".

Liberalul a fost vehiculat pentru functia de ministru al Transporturilor si in luna mai a acestui an, la momentul discutiilor pentru formarea primului Cabinet Ponta.

In vara acestui an, Relu Fenechiu, vicepresedinte al PNL la nivel national si presedintele organizatiei judetene Iasi, a fost trimis in judecata de DNA in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

DNA a sustinut ca prejudiciul total se ridica la 6.406.976 lei fara TVA, in dosar fiind implicati si alti trei fosti directori ai Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova.

Declaratia de avere

Conform declaratiei de avere,... mai mult


Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 23:07

9 comentarii
Fenechiu a scapat doar cu o amenda pentru o licitatie trucata

Fenechiu a scapat doar cu o amenda pentru o licitatie trucata

DNA a luat decizia de a nu trimite pe nimeni in judecata in legatura cu abuzurile comise in favoarea firmei vicepresedintelui PNL, Relu Fenechiu, pe motiv ca nu ar reprezenta un pericol social.

S-a anchetat o licitatie deturnata in beneficiul "Fene Grup SA", iar ilegalitatile au fost confirmate de procurori, informeaza Evenimentul Zilei.

Afacerea consta intr-un contract de imbunatatiri funciare in Dolhesti, Iasi, a carei miza era de circa 400.000 de lei, iar licitatia a fost organizata la Directia Agricola Iasi, unde tocmai fusese numit director Vasile Arustei, membru PNL.

Comisia de licitatie a inchis ochii la faptul ca "Fene Grup" nu are atestat pentru lucrari de imbunatatiri funciare din partea Ministerului Agriculturii, iar procurorii au scris in dosar ca directorul adjunct al Directiei Agricole, in loc sa descalifice firma lui Relu Fenechiu, a sunat la minister si a acceptat, in compensare, alte hartii - "documente neavand relevanta si forta juridica a atestatului, ceea ce releva fara echivoc intentia de a avantaja ofertantul Fene Grup".

Un alt fapt care nu s-a luat in seama a fost ca persoana desemnata sa participe la deschiderea ofertelor nu avea imputernicire valabila din partea administratorului firmei.

Insa, deputatul Relu Fenechiu e nemultumit de concluzia procurorilor. "E aberanta! Au tinut patru ani acest dosar, n-au gasit nimic si au inventat ceva. Substituirea atestatului de la Ministerul Agriculturii e o chestie normala, nu este infractiune.... mai mult


Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 09:03

17 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viata in Transnistria, in imagini uimitoare (Galerie foto)
  2. O carte despre un hot de carti, cea mai furata carte in 2014 in Romania
  3. Cascadorie prea periculoasa pentru Cartea Recordurilor, organizata in Romania
  4. O mini-casa de doar 7 metri patrati, construita de cativa studenti la arhitectura (Galerie foto)
  5. O maicuta s-a plans de dureri de stomac pana... a nascut
  6. Extaz pentru adeptii teoriilor conspiratiei: "Dovada" de pe Marte
  7. Reclama controversata la Super Bowl: Polemica aprinsa din cauza continutului sexual (Video)
  8. Ce tip de telefon folosesc oamenii inteligenti - studiu
  9. Ciudata fascinatie a culorilor: De la pasarile flamingo la catedrala din Amiens
  10. Si-a dat in judecata chiriasul din cel mai ciudat motiv