fenechiu inchis iasi

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Relu Fenechiu, transferat la cea mai moderna inchisoare din Romania: De ce drepturi se va bucura

Relu Fenechiu, transferat la cea mai moderna inchisoare din Romania: De ce drepturi se va bucura

Relu Fenechiu si fratele acestuia, Lucian, condamnati la cinci ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul", au fost transferati de la Penitenciarul Iasi la Penitenciarul Vaslui.

Fostul ministru al Transportului a fost transferat odata cu schimbarea regimului de detentie, din inchis in semideschis, in conditiile in care cei doi au ispasit o cincime din pedeapsa, informeaza Mediafax.

Relu Fenechiu si fratele sau vor avea la Penitenciarul Vaslui o serie de drepturi in plus fata de ceea ce au beneficiat in unitatea de detentie de la Iasi.

Reprezentantii Penitenciarului Vaslui au declarat ca cei doi se vor bucura de "o libertate in plus de miscare" si vor putea iesi la munca in afara unitatii de detentie, insa sub paza.

"Cele doua persoane private de libertate au ajuns in custodia Penitenciarului Vaslui, in urma unei decizii a Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Cei doi sunt cazati intr-o celula cu patru paturi, au in permanenta usa deschisa, beneficiind astfel de o libertate in plus de miscare, insa doar pe un anumit traseu strict stabilit de penitenciar, conform legii", a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Potrivit Paginii de Politica, Penitenciarul din Vaslui a fost reabilitat in 2012, fiind cea mai moderna inchisoare din Romania. Detinutii incarcerati la Penitenciarul Vaslui dispun de dormitoare ce nu au mai mult de 4 paturi, fata de alte penitenciare unde numarul colegilor de celula depaseste si cifra... mai mult


Sambata, 28 Februarie 2015, ora 13:08

3 comentarii
Fenechiu, detinut de lux intr-o inchisoare infecta

Fenechiu, detinut de lux intr-o inchisoare infecta

Inchisoarea in care se afla Relu Fenechiu are conditii inumane pentru detinuti, se arata intr-un raport oficial intocmit de un coleg al fostului ministru din PNL, senatorul Marin Burlea.

Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi a fost vizitat de Burlea, saptamana trecuta, in baza unui mandat primit din partea Comisiei pentru respectarea drepturilor omului din Parlament, au aflat jurnalistii de la Adevarul.

Scopul declarat al inspectiei la puscarie a fost pentru a "verifica personal care este realitatea din sistemul penitenciar din Romania, avand in vedere abundenta de discutii din spatiu public pe aceasta tema".

Surse din penitenciar au declarat pentru sursa citata ca senatorul PNL l-a vizitat si pe fostul sau coleg, Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de inchisoare si incarcerat la Iasi.

"A intrat in celula in care este cazat Relu Fenechiu, fratele sau si ceilalti condamnati din dosarul Transformatorul. A stat cam jumatate de ora in acea camera si a discutat cu Relu", au transmis sursele citate.

Nereguli grave in celule

Senatorul Burlea, care este si medic, a intocmit apoi un raport referitor la mai multe nereguli grave in ceea ce priveste spatiile de cazare ale detinutilor.

Parlamentarul arata ca celulele de la Iasi sunt supraaglomerate, cu cate 28 de detinuti, iar fiecaruia ii revine mai putin de jumatate din norma de spatiu reglementata de legile europene. Burlea mai vorbeste despre saltele uzate sau insalubre, paturi ruginite, bai mucegaite,... mai mult


Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 09:32

1 comentariu
Relu Fenechiu cere regim semideschis: Vrea sa ofere asistenta sociala si moral-religioasa

Relu Fenechiu cere regim semideschis: Vrea sa ofere asistenta sociala si moral-religioasa

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, care excuta condamnarea primita in dosarul "Transformatorul" in regim inchis, solicita instantei sa-i schimbe regimul de detentie in semideschis.

Astfel, acesta a depus la Judecatoria Iasi solicitarea de schimbare a regimului de detentie, motivand ca pregatirea profesionala si studiile il recomanda "pentru includerea in programe educationale, de asistenta psihologica si asistenta sociala", scrie Ziarul de Iasi.

Relu Fenechiu, conditii de lux in inchisoare?

"In cazul meu, puteti constata ca se contureaza un portret al unui om care, prin maniera de asumare a regulilor de detentie incepand chiar din prima luna de detentie, prin nivelul de educatie, calitatile intelectuale pe care le am, prezinta o capacitate, disponibilitate si vointa pentru reeducare si reintegrare sociala.

In plus, datorita pregatirii mele profesionale si a studiilor superioare pe care le-am absolvit, prezint abilitati care ma recomanda pentru includerea in programe educationale, de asistenta psihologica si asistenta sociala care pot fi desfasurate intr-un regim semideschis", se arata in documentul depus de fostul ministru al Transporturilor.

Totodata, Relu Fenechiu sustine ca, de cand se afla dupa gratii, a avut un comportament "exemplar" si nu prezinta "niciun risc" pentru ceilalti detinuti de la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi, acolo unde se afla incarcerat.

Dispus sa munceasca, desi este in varsta

Printre motivele... mai mult


Joi, 17 Aprilie 2014, ora 19:21

6 comentarii
Fenechiu contesta modul de stabilire a regimului de detentie

Fenechiu contesta modul de stabilire a regimului de detentie

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul" si care executa pedeapsa in regim inchis la Penitenciarul Iasi, a depus la Judecatoria Iasi o contestatie privind modul in care i s-a stabilit regimul de detentie.

Contestatia fostului ministru fata de modul in care i s-a stabilit regimul de detentie a fost depusa la Judecatoria Iasi, in 18 martie.

"Actiunea este pe rol, stiu ca este vorba in aceasta cauza despre contestarea modului in care i s-a stabilit regimul de detentie de catre comisia penitenciarului. In cazul unor astfel de actiuni, ele se depun la judecatoria din raza careia se afla penitenciarul cu judecatorul care a pronuntat incheierea. Nu stiu exact situatia.

Daca incheierea este data de catre un judecator de la Bucuresti, atunci se poate pune in discutie declinarea cauzei", a declarat, luni, judecatorul Florin Colipca, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Iasi.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Iasi, Gabriela Topoliceanu, a spus ca Fenechiu s-a adresat direct instantei, astfel ca nu stie care este obiectul contestatiei acestuia.

"Nu cunosc sa existe o asemenea actiune. Orice detinut poate contesta ori judecatorului delegat ori instantei la fel ca orice alta cerere pe care o face cu privire la executarea sentintei. La noi se stabileste regimul conform legislatiei, mai departe, daca orice detinut este nemultumit de clasificarea primita se adreseaza... mai mult


Luni, 24 Martie 2014, ora 20:55

6 comentarii
Relu Fenechiu, conditii de lux in inchisoare?

Relu Fenechiu, conditii de lux in inchisoare?

Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare la finalul lunii ianuarie, se mai afla inca in cladirea destinata detinutilor aflati in carantina si beneficiaza de conditii de lux.

Fostul ministru al Transporturilor sta in camera 5 din sectorul 9, impreuna cu ceilalti condamnati din dosarul sau - fratele (Lucian) si ceilalti doi complici, Bogdan Damian si Ion Marghidan, scriu jurnalistii de la "Buna ziua, Iasi!".

Conform sursei citate, camera respectiva a fost varuita si grupurile sanitare au fost special modernizate, in timp ce in cladirea in care stau ceilalti detinuti incarcerati in regim inchis infractorii sunt cazati chiar si cate 25 intr-o camera, iar conditiile sunt de nedescris.

In motivarea aprobarii acestor conditii speciale create pentru lotul Fenechiu, Administratia Nationala a Penitenciarelor a invocat faptul ca Relu Fenechiu a fost demnitar si ca este supus unor riscuri.

Relu Fenechiu a plans in prima noapte de arest

Fenechiu, tot in carantina la inchisoarea din Iasi: Risc de vulnerabilitate

Jurnalistii ieseni spun insa ca in penitenciarul iesean fosti politisti sunt inchisi la comun cu infractorii in celelalte corpuri de cladiri destinate celor cu regim inchis.

De altfel, pentru Relu Fenechiu s-a stabilit, inca din data de 28 februrie, ca trebuie sa execute pedeapsa de 5 ani de inchisoare in regim inchis, prin urmare, conform legii, el a iesit carantina. Contactat de reporterii BZI in repetate randuri in ultima luna, directorul... mai mult


Joi, 20 Martie 2014, ora 22:42

5 comentarii
Fratele lui Relu Fenechiu vrea un regim de detentie mai bland

Fratele lui Relu Fenechiu vrea un regim de detentie mai bland

Fratele fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, Lucian, condamnat la 5 ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul", a cerut in instanta schimbarea regimului de executare a pedepsei din inchis in semideschis.

Lucian Fenechiu (foto) a contestat la Judecatoria Iasi decizia din 26 februarie a Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi prin care s-a stabilit sa execute pedeapsa de 5 ani de inchisoare in regim inchis. De asemenea, Fenechiu a solicitat incadrarea in regim semideschis.

"Faptele pentru care am fost condamnat nu sunt fapte de violenta, comportamentul pe care l-am manifestat in detentie a fost unul exemplar, nu prezint niciun risc pentru celelalte persoane aflate in detentie, nu am antecedente penale, varsta si starea mea de sanatate nu mi-ar permite sa fac fata unui regim inchis, am o cariera bine definita, fiind bine integrat social", a precizat Fenechiu in plangerea adresata Judecatoriei Iasi.

Lucian Fenechiu a sustinut in contestatia trimisa la instanta ca poate participa si la o serie de activitati.

"Datorita pregatirii mele profesionale si studiilor superioare pe care le-am absolvit, prezint abilitati care ma recomanda pentru includerea in programe educative, de asistenta psihologica si asistenta sociala care pot fi desfasurate in regim semideschis. Am disponibilitatea de a presta munca si de a participa la activitati educative, culturale, terapeutice, moral-religioase, de instruire scoala si formare profesionala", a mai aratat ieseanul... mai mult


Vineri, 14 Martie 2014, ora 12:35

1 comentariu
Fenechiu, tot in carantina la inchisoarea din Iasi: Risc de vulnerabilitate

Fenechiu, tot in carantina la inchisoarea din Iasi: Risc de vulnerabilitate

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, se afla in continuare in carantina la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi, pentru ca este considerat a fi un detinut cu risc de vulnerabilitate.

Informatia a fost confirmata de conducerea inchisorii, care a precizat ca el se afla in Sectia 9, camera 5, destinata condamnatilor privati de libertate cu masuri preventive sau aflate in regim de carantina, scrie Mediafax.

In 24 februarie, instanta a decis ca fostul demnitar sa primeasca un regim de detentie inchis, insa el nu a fost mutat din carantina.

"Avand in vedere faptul ca atat detinutul nominalizat, cat si ceilalti detinuti din camera de detinere unde acesta este custodiat in prezent au solicitat in scris conducerii penitenciarului Iasi sa li se acorde protectia necesara, in virtutea functiilor publice detinute anterior arestarii, cererile acestora au fost analizate de catre o comisie care a stabilit includerea lor in categoria persoanelor cu risc de vulnerabilitate, potrivit reglementarilor in vigoare.

Plecand de la cele prezentate, la repartizarea pe sectii si camere de detinere, trebuie sa se tina seama si de masurile de siguranta, de asigurare a ordinii si disciplinei, de asigurarea unei protectii corespunzatoare, sens in care activitatile zilnice, cat si cazarea se realizeaza separat, cu scopul de a preveni evenimentele negative", se arata intr-o adresa a conducerii penitenciarului obtinuta de sursa citata.

Fenechiu a fost transferat la... mai mult


Vineri, 07 Martie 2014, ora 19:24

3 comentarii
Seful ANAF inlocuit din functie cu un urmarit penal, apropiat al lui Fenechiu - surse

Seful ANAF inlocuit din functie cu un urmarit penal, apropiat al lui Fenechiu - surse

Seful Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Serban Pop, ar urma sa fie inlocuit din functie cu Gelu Stefan Diaconu.

Secretar de stat in Ministerul Economiei, Stefan Diaconu, a fost propus pentru functia de sef al ANAF, potrivit unor surse citate de Realitatea TV.

In 2011, Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a decis inceperea urmaririi penale pentru inselaciune si abuz in serviciu, Diaconu fiind acuzat ca in 1996, in calitate de director al Bankcoop Neamt, ar fi falsificat un contract de credit, Parchetul ICCJ analizand in prezent posibilitatea preluarii dosarului.

Procurorii Parchetului General au stabilit, insa, ca Gelu Diaconu nu se face vinovat de acuzatiile aduse, iar dosarul a fost inchis cu "scoatere de sub urmarire penala - SUP".

Posibilul nou sef ANAF ar fi un apropiat al ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu.

In data de 10 iulie 2012, Gelu Stefan Diaconu a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei, prin decizie semnata de premierul Victor Ponta, iar pe 31 iulie a fost numit administrator provizoriu al companiei Electrica, potrivit unui memorandum aflat pe agenda din acea zi a sedintei Guvernului.

Gelu Stefan Diaconu a ocupat functia de presedinte al Autoritatii Nationale a Vamilor in Guvernul Tariceanu.

Premierul Victor Ponta a declarat, ulterior, ca marti va lua o decizie cu privire la inlocuitorul lui Pop, decizie ce va fi comunicata dupa sedinta de Guvern. De asemenea, prim-ministru a precizat ca vrea sa faca o... mai mult


Luni, 22 Aprilie 2013, ora 17:02

3 comentarii
Guvernul Ponta2: Cine este Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor

Guvernul Ponta2: Cine este Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu, considerat unul dintre cei mai "grei" membri ai partidului, adeptul conducerii cu "mana de fier", este nominalizat la Transporturi, "ministerul de suflet" al lui Traian Basescu.

Prin aceasta nominalizare, presedintele PNL, Crin Antonescu, isi respecta o promisiune facuta in campania electorala.

Fenechiu are varsta de 47 de ani, este de profesie inginer specializat in tehnologia constructiei de masini.

Relu Fenechiu, lider al PNL Iasi, este la cel de-al patrulea mandat de deputat de Iasi.

Dupa ce a devenit parlamentar, a urmat cursuri de masterat in marketing, economia si managementul mediului, dar si un doctorat privind "Strategii de adecvare a organizatiilor la situatiile de risc si criza".

Liberalul a fost vehiculat pentru functia de ministru al Transporturilor si in luna mai a acestui an, la momentul discutiilor pentru formarea primului Cabinet Ponta.

In vara acestui an, Relu Fenechiu, vicepresedinte al PNL la nivel national si presedintele organizatiei judetene Iasi, a fost trimis in judecata de DNA in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

DNA a sustinut ca prejudiciul total se ridica la 6.406.976 lei fara TVA, in dosar fiind implicati si alti trei fosti directori ai Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova.

Declaratia de avere

Conform declaratiei de avere,... mai mult


Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 23:07

9 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cimitirele din Guatemala, adevarate atractii turistice (Galerie foto)
  2. Niste rusi vor sa traiasca in orasul Putin: Raspunsul neasteptat al sefului de la Kremlin
  3. Ce face PETA cu hainele de blana: Asternut pentru maidanezii de la Craiova
  4. Tara care a dat liber la adulter: Nu se astepta nimeni la ce a urmat
  5. Isterie pe Internet: Goana dupa doua lame care l-a prins in joc pana si pe John McCain (Galerie video)
  6. Cum a furat curent o primarie de sector din Bucuresti
  7. Inchisoare pe viata pentru un asistent care a ucis peste 30 de pacienti, "din plictiseala"
  8. Megalomania lui Erdogan: Peste 1.000 de politisti ii pazesc palatul!
  9. Secretul longevitatii unui miliardar de 84 de ani: Cinci doze de Cola pe zi
  10. Doi renumiti oameni de stiinta au dat verdictul: Creationistii trebuie inchisi pentru sanatatea mintala a copiilor