ferma familiala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
De ce nu se inghesuie romanii sa-si faca ferme familiale pe bani europeni

De ce nu se inghesuie romanii sa-si faca ferme familiale pe bani europeni

Ministerul Agriculturii a anuntat prelungirea termenului pentru depunerea proiectelor pentru fermele familiale pana la mijlocul lunii august. Fermierii romani nu s-au inghesuit sa ia 50.000 de euro din fonduri europene, desi autoritatile le-au "pus pe tava" toate instrumentele necesare: proiecte tip sau credite pentru prefinantare.

Jucatorii din piata contactati de Business24 au explicat ca proiectul are din start foarte multe minusuri legate de procedura si principii de aplicare.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu, crede ca banii din fonduri nerambursale sunt putini pentru dotarea unei ferme familiale. In plus, el crede ca exista foarte multe semne de intrebare cu privire la legislatia justificativa.

Afla mai multe despre avantajele unei ferme familiale, dar si despre criteriile pe care trebuie sa le indeplinesti daca vrei sa infiintezi o astfel de ferma in continuarea articolului Satenii refuza fermele familiale, chiar daca finantarea e mura-n gura mai mult


Joi, 01 August 2013, ora 16:39

6 comentarii
Ferma de familie: Cum obtii garantii de la stat si cat vor costa creditele

Ferma de familie: Cum obtii garantii de la stat si cat vor costa creditele

Ministerul Agriculturii a anuntat recent extinderea garantiilor de stat si crearea unui fond special de finantare pentru fermieri.

Statisticile si sondajele au relevat ca exploatatiile agricole, mai ales cele nou infiintate, gasesc greu resurse pentru cofinantarea unei investitii facute prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), au explicat reprezentantii MADR, pentru Ziare.com.

In plus, daca analizam implementarea PNDR si nivelul absorbtiei fondurilor europene in acest program, constatam ca au fost reziliate contracte incheiate cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), in principal, din cauza lipsei cofinantarii, iar bancile nu sunt interesate sa dea credite pentru agricultura.

"Gospodariile taranesti nu pot evolua la stadiul de exploatatii cu caracter comercial pentru a accesa ulterior fonduri europene, nu exista niciun fel de masuri pentru stimularea tranzactiilor funciare avand ca rezultat cresterea suprafetei agricole cultivate pe exploatatie, cresterea si modernizarea productiei", au precizat reprezentantii de la MADR.

In acest context, Ministerul Agriculturii intentioneaza sa introduca un instrument financiar de microcreditare, din fonduri proprii, precum si sa extinda masurile de garantare.

Cum beneficiezi de garantii de la stat in agricultura

Garantarea creditelor/finantarilor acordate in sectorul agricol din fondurile MADR vizeaza urmatoarele aspecte:

- acordarea de garantii de pana la 50% la creditele... mai mult


Joi, 30 Mai 2013, ora 16:07

Intoarcerea la sat - ce spun jucatorii din domeniu despre masurile Ministerului Agriculturii

Intoarcerea la sat - ce spun jucatorii din domeniu despre masurile Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii a anuntat in ultima perioada mai multe masuri menite sa ajute micii fermieri din Romania din zona de semi-subzistenta si subzistenta, cu un acces limitat la creditare.

Principalele facilitati pregatite de minister vizeaza accesul la fonduri europene nerambursabile de pana la 50.000 de euro prin programul National de Dezvoltare Rurala pentru 1.000 de ferme, infiintarea unui fond de 300 de milioane de lei, pus la dispozitia bancilor, care sa acorde fermierilor credite in conditii mai favorabile pentru partea reprezentand contributia proprie, precum si garantarea imprumuturilor pentru cumpararea de terenuri agricole sau investitii in domeniul agricol.

Ferma de familie demareaza in curand. Cum poti lua 50.000 de euro nerambursabili Interviu

Accentul este pus pe dezvoltarea fermelor de familie, avandu-se in vedere tranzitia de la ferma de semi-subzistenta, care producea pentru consumul propriu cu comercializarea doar a unei mici parti din productia obtinuta pe piata, la ferma comerciala.

Potrivit reprezentantilor sectorului agricol si industiei alimentare, masurile, care ar fi trebuit introduse cu multi ani in urma, au potentialul de a contribui la stimularea dezvoltarii satului romanesc, in primul rand, trecerea la forma comerciala necesitand mai mult timp.

"Orice masura care stimuleaza trecerea de agricultura de subzistenta la agricultura comerciala este binevenita, indiferent de sumele alocate. Eu consider ca orice fermier adus din zona... mai mult


Joi, 23 Mai 2013, ora 07:06

4 comentarii
Ferma de familie demareaza in curand. Cum poti lua 50.000 de euro nerambursabili Interviu

Ferma de familie demareaza in curand. Cum poti lua 50.000 de euro nerambursabili Interviu

De luna viitoare, persoanele si societatile interesate de infiintarea unei ferme de familie vor putea accesa pana la 50.000 de euro in cadrul unui nou program dezvoltat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

In contextul in care demersurile pentru lansarea programului se afla pe ultima suta de metri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a explicat pentru Ziare.com aspecte legate de procedura prin care suma nerambursabila poate fi accesata, de specificatiile fondului special de creditare care urmeaza a fi infiintat de minister, precum si alte detalii importante pentru viitorii beneficiari.

Scopul masurii este de a transforma fermele de semi-subzistenta in ferme comerciale, care, pe langa asigurarea autoconsumului, vor putea iesi pe piata cu produsele obtinute in cadrul fermei de familie, a sustinut ministrul.

Ati anuntat ca, de la 1 iunie, agricultorii pot depune proiecte pentru a obtine fonduri nerambursabile de pana la 50.000 de euro pentru ferme familiale. Ce conditii trebuie indeplinite?

Categoriile de beneficiari eligibili, conform ultimei versiuni consultative a Ghidului Solicitantului aferent masurii 121, sunt:

-Persoana fizica;

-Persoana fizica autorizata;

-Intreprinderi individuale;

-Intreprinderi familiale;

-Societate pe actiuni - SA;

-Societate cu raspundere limitata - SRL;

-Societate agricola;

-Societate cooperativa agricola;

-Grup de producatori, doar cu conditia ca investitiile realizate sa... mai mult


Miercuri, 15 Mai 2013, ora 12:19

5 comentarii
Cum poti obtine 50.000 de euro nerambursabili pentru fermele de familie - vezi conditiile

Cum poti obtine 50.000 de euro nerambursabili pentru fermele de familie - vezi conditiile

Persoanele interesate de dezvoltarea unei afaceri la tara pot depune, incepand cu luna iunie, proiecte pentru a obtine finantare nerambursabila de pana la 50.000 de euro in cadrul unui program special privind fermele de familie, lansat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

"Propunerea pe care MADR o lanseaza va da sansa micilor ferme de familie care vor aplica in cadrul programului sa creasca si sa produca mai mult pentru piata, asigurand astfel un venit din ce in ce mai mare membrilor familiei care traiesc din agricultura", a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit oficialului, "fermele de familie pot avea o contributie esentiala la dezvoltarea satului romanesc. Avem obligatia sa le oferim sansa de a creste si de a deveni competitive pe termen mediu si lung".

Proiectele vor fi depuse in cadrul Masurii 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" din Programul National de Dezvoltare Rurala. Prin Masura 121 sunt puse la dispozitia romanilor fonduri europene de peste 220,5 de milioane de euro.

In cadrul programului pentru sprijinirea fermelor de familie sunt alocate 50 milioane de euro pentru finantarea a aproximativ 1.000 de ferme de familie, cu o valoare maxima eligibila a proiectului de 125.000 euro, din care pana la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

Ce este ferma de familie

Ferma de familie este o exploatatie in cadrul careia fermierul poate desfasura o activitate... mai mult


Joi, 25 Aprilie 2013, ora 14:57

2 comentarii
Daniel Constantin: Vom investi masiv in zootehnie, colectare si ferme familiale Interviu

Daniel Constantin: Vom investi masiv in zootehnie, colectare si ferme familiale Interviu

Este o nevoie acuta de asociere, e necesar ca in Romania sa fie creata o cooperativa moderna, chiar daca exista o durere istorica legat de ce a insemnat cooperativa agricola de productie, sustine Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

De asemenea, Constantin crede ca din recentele scandaluri alimentare, cel mai bine a iesit consumatorul roman, care "astazi este mai sigur ca niciodata pe produsele de pe raft".

Pentru 2013, in domeniul agricol sunt planuri mari, spune Daniel Constantin, intr-un interviu acordat Ziare.com.

35 de platforme de colectare a produselor agricole vor fi puse in functiune, iar peste 50 de milioane de euro vor fi alocati pentru infiintarea de ferme de familie. De asemenea, reducerea TVA ramane un deziderat, masura urmand sa aduca atat mai multi bani la buget, cat si sa ajute la mentinerea si chiar cresterea numarului locurilor de munca. Nu este exclusa nici o reducere a preturilor la produsele unde se intentioneaza reducerea TVA.

Tocmai am iesit dintr-un imens scandal pe piata alimentara. Au fost, practic, o serie de scandaluri: cel cu aflatoxina, carnea de cal si altele. Ce am invatat din toata aceasta poveste?

A fost intr-adevar un scandal care a afectat agricultura romaneasca si industria, mai ales, si pe plan national si pe plan international. Cred ca lucrurile in momentul de fata sunt inchise si au intrat in fagasul normal. Am invatat foarte multe lucruri si noi, autoritatile, si cred ca si industria.

Primul lucru pe care... mai mult


Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 07:49

21 comentarii
Fermele familiale vor fi ajutate de stat. Vezi in ce mod

Fermele familiale vor fi ajutate de stat. Vezi in ce mod

Fermele familiale vor primi ajutor din partea statului, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) sau din bugetul national, potrivit unui nou proiect de lege al Ministerului Agriculturii.

Micii intreprinzatori din agricultura vor putea, astfel, sa primeasca ajutor pentru achizitia de utilaje si constructia de ferme. In plus li se va facilita accesul la credite si vor putea sa urmeze programe de formare profesionala de scurta durata, au declarat surse din Ministerul Agriculturii pentru Ziare.com.

Se vor incadra in acest program proiecte care necesita finantare intre 5.000 si 50.000 de euro.

In primul caz, fermierul care se va inregistra cu ferma familiala si va creste suprafata acesteia ar putea beneficia de urmatoarele facilitati:

- Se vor stabili proiecte tip de ferma, acestea fiind acordate fermierilor in mod gratuit;

- Acordarea de fonduri pentru achizitia de utilaje

- Dobanda subventionata: se va permite demararea proiectelor, chiar daca nu creste valoarea sprijinului public, existand si o perioada de gratie de doi ani.

De asemenea, daca se creste numarul de animale din ferma (de la trei vaci la 20 de vaci de lapte, de exemplu), fermierul va beneficia de:

- Proiect tip, gratuit;

- Fonduri pentru achizitia de utilaje si pentru constructia grajdului.

Facilitarea accesului la credite se va efectua prin schema de subventionare a dobanzii, dar si prin acordarea unei dobanzi reduse, ca urmare a conventiei cu bancile care ofera pachete... mai mult


Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 15:10

Cum sa-ti faci ferma de vaci pe bani comunitari

Cum sa-ti faci ferma de vaci pe bani comunitari

Fermierii romani isi pot face un complex de bovine la standarde UE cu aproximativ 100.000 de euro, jumatate din investitie putand fi asigurata din fonduri europene. Banii comunitari nu pot acoperi achizitia vitelor.

Ferma trebuie sa fie obligatoriu amplasata in mediu rural, iar terenul trebuie sa fie in proprietatea solicitantului sau sa existe un contract de comodat intre acesta si proprietar. Investitia necesara infiintarii unei crescatorii de vaci poate fi recuperata in aproximativ cinci ani, scrie Adevarul.

Infiintarea unei ferme de bovine poate fi finantata prin masura 121, de incurajare a modernizarii exploatatiilor agricole. Pentru a incepe o astfel de investitie solicitantul trebuie sa fie inregistrat ca persoana fizica autorizata, asociatie familiala sau societate comerciala cu capital 100% privat.

Pentru a primi fonduri europene, solicitantul trebuie sa aiba pregatire profesionala in domeniu sau sa se oblige sa urmeze un curs de pregatire pana la finalizarea investitiei.


Ce profit poti sa obtii

Investitia va putea fi recuperata in aproximativ cinci ani. Cheltuielile anuale din activitatea de exploatare se vor ridica la 50.000 de lei (aproximativ 12.000 de euro).

Veniturile vor varia in primii cinci ani de activitate intre 120.000 si 150.000 de lei (28.500 si 36.000 de euro). Astfel, profitul din exploatare urca de la aproximativ 15.000 de euro in primul an la 25.000 de euro in al cincilea an de functionare a fermei. mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 09:38

UDMR vrea ferme ca pe vremea CAP-urilor, pentru mancare ieftina (VIDEO)

UDMR vrea ferme ca pe vremea CAP-urilor, pentru mancare ieftina (VIDEO)

UDMR sustine adoptarea unei legi care sa duca la comasarea terenurilor agricole, pentru exploatarea potentialului real din agricultura romaneasca, pe actualul fond al cresterii preturilor la alimente.

Delegatia UDMR prezenta la negocierile de la Palatul Cotroceni de marti si condusa de presedintele Marko Bela a sustinut adoptarea unor masuri de protectie sociala, "urgente si punctuale", pentru protejarea populatiei de efectele cresterii preturilor in general si ale energiei in special, prin adoptarea unui sistem de ajutorare a persoanelor afectate in bugetul familial.

UDMR a anuntat ca va sustine elaborarea unor strategii in domeniul energetic, precum si in domeniul agriculturii.

Liderii UDMR au mai sustinut ca, pentru rezolvarea problemei costurilor ridicate la energia termica, una dintre solutii ar fi finantarea izolarii termice pentru cladiri.

La capitolul agricol, UDMR considera ca o problema majora a fermierilor, care trebuie rezolvata urgent, este ca desi detin suprafete de teren care pot deveni rentabile, acestea sunt impartite in parcele, ceea ce creste costul lucrarilor agricole.

Astfel, UDMR a anuntat ca sustine adoptarea unei legi care sa duca la comasarea terenurilor agricole, pentru exploatarea potentialului din agricultura romaneasca si pentru reducerea costurilor de productie, pe fondul cresterii actuale a preturilor la alimente. mai mult


Marti, 01 Iulie 2008, ora 16:08

17 comentarii
Alte articole despre: UDMR, ferma, agricultura, pret, cost

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae