fertilizare vitro romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Fertilizarea in vitro - Deputat PSD: Cine are copii sa-i traiasca. Cine nu sa nu-si doreasca

Fertilizarea in vitro - Deputat PSD: Cine are copii sa-i traiasca. Cine nu sa nu-si doreasca

Desi Romania se confrunta cu o grava problema de scadere a natalitatii, Ministerul Sanatatii nu ia in calcul sustinerea financiara a cuplurilor afectate de infertilitate care vor sa apeleze la fertilizarea in vitro pentru a se bucura de nasterea unui copil.

Un asemenea subprogram a existat in mandatul de ministru al Sanatatii al lui Cseke Attila, dar a fost sistat de Eugen Nicolaescu la inceputul lui 2013. In cele 15 luni de derulare a programului s-au nascut peste 300 de copii, iar contributia statului a fost de circa 1,3 milioane de euro, scrie gandul.info.

Nu doar Ministerul Sanatatii, ci si parlamentarii sunt reticenti cand este vorba de a ajuta cu bani de la stat cuplurile infertile. Deputata PSD Lucretia Rosca este unul dintre parlamentarii care se opun, ea explicand ca infertilitatea nu este o boala, motiv pentru care nici nu este finantata public.

"In nicio alta tara nu este gratuita. Ca sa faci un copil cand nu ti-l da Dumnezeu, ca e un bun pe care ti-l doresti, nu trebuie sa contribuie societatea la asa ceva. Personal, gandindu-ma la cate alte nevoi are sanatatea si cate alte prioritati are bugetul, e mai eficient un program de prevenire si tratare stomatologica infantila si la batrani decat fertilizarea in vitro", a declarat aceasta pentru sursa citata.

Contactata de Realitatea TV pentru a explica de ce considera un copil ca fiind "un bun" si de ce se opune sprijinirii financiare a cuplurilor care isi doresc copii dar nu pot avea, Lucretia Rosca a... mai mult


Duminica, 16 Martie 2014, ora 18:30

22 comentarii
Teste de risc genetic pentru bebelusii conceputi in vitro

Teste de risc genetic pentru bebelusii conceputi in vitro

Evolutiile in medicina au facut posibil ca viitorii parinti care utilizeaza fertilizarea in vitro sa poata alege doar acei embrioni care nu prezinta riscuri din punct de vedere genetic.

Cea mai noua metoda de a selecta cu ajutorul stiintei, in doar 24 de ore, embrionii rezultati in urma fertilizarii in vitro care au material genetic perfect sanatos a fost prezentata luna trecuta in cadrul Congresului anual al Societatii Europene pentru Reproducere Umana si Embriologie.

Metoda nu este inca disponibila in Romania, in schimb alte teste sunt, scrie Adevarul.

Poarta numele de screening genetic preimplantational (PGS) si costa aproximativ 800 de lei. Acest diagnostic preimplantational este util pentru a depista embrionii la risc de boli grave dintre cele mai frecvente, printre care: sindromul Down, sindromul Edwards, sindromul Patau (anomalii cromozomiale), dar si fibroza chistica si anemia Cooley (adica talasemia majora).

Desi extrem de utile in cazul femeilor trecute de 30 de ani si in cazul familiilor cu istoric de afectiuni genetice sau cromozomiale, PSG ridica si o mare problema etica.

"Testul de diagnostic preimplantational este utilizat, insa, si pentru selectia embrionilor in functie de sex, ceea ce nu este etic. Si acest lucru nu poate fi controlat, din pacate", a declarat medicul Daniel Tutunaru pentru Adevarul. mai mult


Sambata, 03 August 2013, ora 18:59

Alte articole despre: teste genetice fertilizare vitro
Fertilizarea in vitro, la romani: 52 de proceduri, in 4 luni

Fertilizarea in vitro, la romani: 52 de proceduri, in 4 luni

Ministerul Sanatatii anunta ca in patru luni au fost realizate 52 de proceduri in cadrul programului de fertilizare in vitro si embriotransfer.

Din cele 451 dosare care au fost aprobate pentru finanatare in cele 4 luni de derulare a programului gratuit al ministerului, un numar de 52 de proceduri au fost deja realizate, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Suntem multumiti ca programul a inceput sa functioneze intr-un timp relativ scurt. Totusi, procentul de aproximativ 12% a procedurilor realizate este unul destul de mic. Asteptam mai multa implicare din partea unitatilor sanitare acceptate in program, dar si a beneficiarilor si atragem atentia ca, daca nu sunt grabite procedurile, exista riscul de a nu mai fi timp pana la sfarsitul anului pentru finantare, chiar daca dispunem de fondurile necesare", a declarat ministrul Sanatatii Ritli Ladislau.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a lansat, in premiera, Programul de fertilizare in vitro si embriotransfer, care dispune de un buget de 4 milioane de lei.

Un numar de opt clinici din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov si Sibiu au fost admise, pana la aceasta data, pentru a derula programul Ministerului Sanatatii. Lista unitatilor care se pot inscrie in program ramane deschisa, iar in aceasta perioada Ministerul Sanatatii este in curs de includere a unei noi clinici, respectiv MedLife. mai mult


Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 20:29

In ce spitale se poate face fertilizare in vitro pe banii statului

In ce spitale se poate face fertilizare in vitro pe banii statului

Ministerul Sanatatii a dat publicitatii lista spitalelor incluse in programul national de fertilizare in vitro si embriotransfer: in aceste unitati, persoanele care indeplinesc anumite conditii pot beneficia de o incercare de fertilizare in vitro pe banii statului.

In program sunt incluse Spitalul clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sabu" si clinicile "Dacia International Medical Center" si "Promed System" din Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, clinica "Vivamed" din Brasov, clinica "Gynatal" din Timisoara, clinica "Polisano" din Sibiu si clinica "Newlife" din Iasi.

Ministerul Sanatatii sustine financiar o sigura procedura de fertilizare in vitro (FIV), in limita a 1.500 de euro pentru un cuplu. Daca procedura se finalizeaza cu o nastere, clinica primeste un stimulet financiar de la stat.

In program sunt cuprinse femeile cu varsta intre 24 si 40 de ani, insa doar daca indicele de masa corporala este intre 20 si 30 (sa nu fie supraponderale). In acest interval de varsta, rata de succes pentru procedura este de aproximativ 30%. Este vorba doar de cupluri casatorite de cel putin doi ani, care nu au niciun copil in viata.

Cel putin un membru al cuplului trebuie sa detina cetatenie romana, cu domiciliul stabil in Romania si sa fie asigurat de cel putin 24 luni. mai mult


Joi, 22 Septembrie 2011, ora 11:00

4 comentarii
Fertilizarea in vitro prinde in Romania: zeci de cupluri s-au inscris in program

Fertilizarea in vitro prinde in Romania: zeci de cupluri s-au inscris in program

Ministerul Sanatatii a anuntat vineri ca un numar de 106 dosare medicale ale cuplurilor care au optat pentru inscrierea in Programul de fertilizare in vitro si embriotransfer au fost depuse de unitatile sanitare, pana la data de 30 iunie.

Aceste dosare urmeaza sa fie evaluate de Comisia de analiza a Ministerului Sanatatii si cele care indeplinesc criteriile prevazute de program vor fi admise pentru finantare, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Numarul mare de solicitari ne da certitudinea ca programul era necesar si asteptat de multe familii", a declarat ministrul Sanatatii Cseke Attila.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a lansat, in premiera, Programul de fertilizare in vitro si transfer embrionar.

Bugetul programului este de 4 milioane de lei. Ministerul Sanatatii va sustine financiar o singura procedura de FIV, in doua etape: 4.920 lei dupa realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara, recoltarea spermei si procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor, transferul embrionar), 1.230 lei dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV/ET cu o sarcina, urmata de nastere.

In anul 2011, MS estimeaza ca aproximativ 800 de cupluri vor putea beneficia de acest program.

Opt clinici din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov si Sibiu au fost admise, pana la aceasta data, pentru a derula programul Ministerului Sanatatii, lista unitatilor care se pot inscrie in program ramanand deschisa. mai mult


Vineri, 01 Iulie 2011, ora 16:29

1 comentariu
Propunere legislativa: Fertilizare in vitro pe banii statului, pentru cuplurile fara copii

Propunere legislativa: Fertilizare in vitro pe banii statului, pentru cuplurile fara copii

O propunere legislativa depusa marti la Camera Deputatilor prevede ca infertilitatea sa fie recunoscuta ca boala, iar cuplurile fara copii sa beneficieze de ajutor financiar pentru fertilizarea in vitro.

"Marti, 22 februarie 2011, a intrat in circuitul legislativ al Camerei Deputatilor Proiectul de lege privind Reproducerea Umana Asistata Medical, avand drept initiator pe dna deputat Mihaela Ioana Sandru (PD-L)", dupa cum se arata intr-un comunicat al asociatiei "SOS Infertilitatea", care a solicitat proiectul de lege.

La lege s-a lucrat aproape un an de zile, iar asociatia face campanie de trei ani de zile, pentru a realiza o lege privind reproducerea umana asistata medical. Pana in prezent, au existat inca doua proiecte de lege esuate.

Aproximativ 15% din populatia de varsta reproductiva din Romania se confrunta cu infertilitatea, sustin reprezentantii asociatiei, care subliniaza ca subiectul este complet ignorat de autoritati.

Proiectul de lege prevede protectia genomului uman si combaterea eugeniei (alegerea caracteristilor fatului prin masuri genetice), precum si faptul ca politica demografica si sanatatea populatiei sunt probleme de securitate nationala.

Prin proiectul de lege "se recunoaste infertilitatea ca fiind o boala cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei si a evolutiei demografice a Romaniei". mai mult


Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 11:02

2 comentarii
Ministerul Sanatatii incepe in primavara programul de fertilizare in vitro

Ministerul Sanatatii incepe in primavara programul de fertilizare in vitro

Ministerul Sanatatii a anuntat ca, in 2011, va finanta, in premiera, un program de fertilizare in vitro, dand astfel o speranta cuplurilor care nu pot avea copii.

Tutosi, nu se stie care vor fi criteriile si nici care va fi suma maxima acordata, precizeaza Realitatea TV.

"Preconizez undeva in primavara ca vom putea porni acest program. Inca nu am stabilit cine va putea accesa programul, cum se face decontarea acestor programe. Bugetul pentru acest program, desi va spun ca varianta finala va fi in momentul in care publicam normele, este in jur de 4 milioane de lei", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

In multe tari europene exista programe de fertilizare in vitro finantate de la stat de ani de zile. In Romania s-a incercat, in 2009, introducerea unui astfel de program, insa nu s-au gasit fondurile necesare.

In Romania, se efectueaza an de an aproximativ 5.000 de proceduri de fertilizare in vitro.

"Trebuie remarcat, cel putin in ultima vreme, o incidenta crescuta a persoanelor peste 35 de ani care se adreseaza serviciului nostru, aproximativ cam 30-35%", a declarat Dragos Albu de la departamentul de medicina fetala. mai mult


Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 08:17

4 comentarii
Fertilizarea in vitro va avea un program national

Fertilizarea in vitro va avea un program national

In Romania va incepe un program national prin care 250 de cupluri vor beneficia gratuit de fertilizare in 2010, iar patologia o va stabili Ministerul Sanatatii.

Programul va fi derulat prin Societatea Romana de Reproducere Umana si Embrilogie, for stiintific infiintat in decembrie 2009, corespondent al Societatii europene si al celei internationale, a declarat prof. dr. Virgiliu Ancar, presedintele forului.

In lume, majoritatea clinicilor pun o limita de varsta pentru fertilizarea in vitro intre 40 si 42 de ani.

In Romania nu exista o limita specifica de varsta, este limita bunului-simt, a mentionat specialistul. mai mult


Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 14:44

1 comentariu
6.000 de copii romani nascuti prin fertilizare in vitro, in ultimii doi ani

6.000 de copii romani nascuti prin fertilizare in vitro, in ultimii doi ani

Peste sase mii de copii s-au nascut in Romania, in ultimii doi ani, in urma procedurilor de fertilizare in vitro realizate la nivel national, potrivit datelor centralizate la nivelul Agentiei Nationale de Transplant.

Mai exact, sunt 6.363 de trasferuri de embrioni realizate in 2007 si 2008 femeilor care nu puteau avea copii, potrivit datelor de pe site-ul Agentiei Nationale de Transplant.

"Au fost cazuri in care organismele femeilor au rejectat embrionii. Cu certitudine ca peste 6.000 de femei au adus pe lume copii dupa ce au fost supuse unei astfel de proceduri", a explicat un medic embriolog citat de Mediafax.

Un ordin dat de fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac, publicat in 29 septembrie in Monitorul Oficial, abroga un articol din Legea Transplantului si declara fertilizarile in vitro si inseminarile artificiale efectuate contra-cost ilegale. mai mult


Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 14:25

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)