firme anaf datorii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Masura pentru salvarea firmelor din Romania si a sute de mii de locuri de munca

Masura pentru salvarea firmelor din Romania si a sute de mii de locuri de munca

Dupa ce au asistat la prabusirea unui numar urias de firme romanesti in anii anteriori, guvernantii au inceput, din 2011, sa implementeze o serie de masuri menite sa sprijine mediul de afaceri puternic lovit de criza. Bune, mai putin bune sau cel putin susceptibile de a fi imbunatatite.

Mai intai a fost OUG29/2011, ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Boc, prin care s-a reglementat esalonarea platilor datoriilor catre bugetul de stat, cu amanarea integrala a penalitatilor de intarziere si a 50% din valoarea majorarilor de intarziere. Doar in cazul in care contribuabilul reuseste sa respecte intocmai graficele de esalonare stabilite, penalitatile si majorarile de intarziere amanate (acel 50%) la plata sunt anulate.

Amanarea la plata in vederea anularii a penalitatilor de intarziere a fost introdusa prin OG nr. 30/2011.

Totodata, OG 30/2011 a urmarit incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante la data intrarii sale in vigoare prin anularea penalitatilor daca plata s-a facut in primele trei luni de la aceasta data sau reducerea la jumatate daca plata s-a realizat in sase luni.

Masura s-a aplicat in mod corespunzator si pentru o cota de 50% din majorarile de intarziere.

Penalitatile si majorarile sunt "sanctiuni" percepute pentru neplata la timp a datoriilor fiscale (taxe si impozite) catre stat, diferenta dintre ele constand in modul de calcul.

Numarul beneficiarilor s-a ridicat la 11.800 de contribuabili, pentru care au fost anulate... mai mult


Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 07:29

1 comentariu
ANAF: Tot mai multe firme nu-si platesc datoriile catre stat

ANAF: Tot mai multe firme nu-si platesc datoriile catre stat

Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Mihail Constantin, si-a exprimat, joi, ingrijorarea in ceea ce priveste situatia firmelor din Romania.

"Din cauza gradului ridicat de indatorare al firmelor, fiscul este foarte vulnerabil si scoate cu greu banii de la firme. Atunci cand se executa bunurile acestora, toate sechestrele stau si-si pierd din valoare pentru ca nu exista apetit de cumparare pe piata", a afirmat Constantin la o conferinta pe teme economice organizata la BNR, potrivit Mediafax.

Constantin a spus ca o alta problema cu care se confrunta ANAF este intrarea in insolventa a multor firme, procedura prin care se protejeaza fata de fisc si creditori.

In plus, el a observat si o tendinta de "abandonare" a societatilor comerciale, prin intrarea in inactivitate.

De asemenea, el a avertizat ca "circuitele evazioniste reusesc sa se replieze tot mai rapid", astfel ca institutia intampina dificultati in a recupera datoriile.

Prin programul de reformare a institutiei, programat pentru urmatorii patru ani, ANAF vizeaza sa atinga un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% in prezent, potrivit reprezentantului Agentiei.

In tarile dezvoltate, indicatorul se situeaza la 94% din populatie.

"Atunci cand 94% din cetateni se conformeaza voluntar (la platile catre fisc, n.r.) doar 6% au probleme. La noi procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implica o munca anevoiasca pentru ANAF, ceea ce poate... mai mult


Joi, 11 Octombrie 2012, ora 18:56

2 comentarii
Ponta: TVR are si alte datorii, tot Guvernul trebuie sa dea banii

Ponta: TVR are si alte datorii, tot Guvernul trebuie sa dea banii

Premierul Ponta a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de guvern, ca TVR are datorii si catre institutii internationale pentru transmisii, pe langa cele 120 milioane de euro datorate institutiilor publice din Romania, precizand in context ca "banii tot Guvernul este cel care trebuie sa-i dea".

"Saptamana viitoare se discuta in Parlament raportul privind activitatea Televiziunii Romane si vreau sa stiti ca am reusit zilele acestea sa constatam ca datoriile Televiziunii nu sunt doar catre ANAF sau catre institutii publice, ci si catre institutii internationale.

Ponta: Guvernul nu deblocheaza conturile TVR

Inteleg ca, din trimestrul IV al anului trecut si trimestrul I al acestui an, nu s-au platit ratele contractuale privind transmisia - sunt microbist; aveam alte probleme dar stiu ca vineri trebuia sa inceapa Campionatul European de fotbal - si s-ar fi putut sa ne trezim, sper ca s-au luat masurile necesare, ca nu va putea fi transmis acest eveniment. Nu mai vorbesc de Olimpiada, asa incat ministrul de Finante sa stiti ca pe langa cele 120 de milioane de euro deja datorii se pare ca sunt deja si alte datorii ale Televiziunii publice", a declarat primul ministru la inceputul sedintei de guvern.

"Inteleg ca nu s-au platit nici macar contributiile la asigurari sociale, ceea ce cred, doamna ministru (Campeanu, n.red.), ca este infractiune, nu? Retinerea de la salariati a contributiilor... Nu e vorba de o luna sau doua, cred ca e vorba de doi ani", a mai sustinut... mai mult


Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:12

2 comentarii
Jumatate din datoriile firmelor mari catre stat sunt nerecuperabile

Jumatate din datoriile firmelor mari catre stat sunt nerecuperabile

Aproximativ jumatate (45%) din totalul restantelor pe care firmele mari din Romania le au catre ANAF nu pot fi recuprate din cauza unor procese in curs, a intrarii in insolventa a companiilor sau din cauza unui statut de administrare speciala. Mai exact, este vorba de suma de 5,7 miliarde de lei.

Din aceasta, 80% reprezinta datorii ale companiilor de stat. Conform ultimei scrisori de intentie semnate cu FMI, executivul intentioneaza sa stearga retantele.

In cazul in care Guvernul va sterge aceste datorii, gaura din bugetul pentru plata pensiilor se va adanci si mai mult. Mai mult decat atat, firmele de stat cu datorii mari vor fi lasate sa intre in faliment, urmand ca orice creanta sa poata fi recuperata pe cale legala, scrie Financiarul.com.

Vestea vine in perioada in care datoriile companiilor mari catre stat au crescut in trei luni cu peste 956 de milioane de lei (aproximativ 227 de milioane de euro), din care 60% sunt ale firmelor de stat, potrivit datelor ANAF.

In primele 25 de companii cu datorii la stat, doar cinci sunt private, restul fiind cu capital de stat. De asemenea, primele 25 de companii din acest top au restante de 10,42 miliarde de lei.

Astfel, in primul semestru al acestui an, 862 de mari contribuabili au avut restante la plata taxelor si impozitelor. Daca in primele trei luni ale anului numarul restantierilor era de 826 de firme, in al doilea trimestru numarul acestora a crescut la 862 de companii.

Din totalul restantelor, pondere cea... mai mult


Vineri, 05 August 2011, ora 12:57

Retea care prelua firme cu datorii, destructurata de Garda Financiara

Retea care prelua firme cu datorii, destructurata de Garda Financiara

Garda Financiara a identificat trei persoane fizice care intermediau transferul de proprietate asupra unor firme cu datorii la bugetul general consolidat catre persoane fizice cu dizabilitati sau cu situatii financiare precare, astfel incat recuperarea debitelor restante de catre autoritatea fiscala sa devina imposibila.

In schimbul unor comisioane, asociatii firmelor datornice scapau de plata obligatiilor bugetare, care in cazul tranzactiilor instrumentate de cei trei intermediari s-au ridicat la peste 500.000 euro, potrivit unui comunicat remis ANAF Ziare.com.

Din cercetarile efectuate de comisarii Garzii Financiare a reiesit ca prin cei trei s-a reusit transferul de proprietate pentru 531 de societati comerciale, unul dintre noii proprietari figurand ca asociat la peste 260 de firme. Totodata, Garda Financiara a descoperit ca, inainte de a fi instrainate, cateva societati comerciale erau utilizate de intermediari in scopul derularii unor tranzactii ilegale (achizitii de marfuri pe baza unor documente fara acoperire).

In urma extinderii verificarilor, s-a constatat ca preluarea firmelor cu datorii se facea prin intermediul unor avocati din Baroul Bucuresti, care apareau ca imputerniciti in transferul de proprietate si in operarea modificarilor in Registrul comertului, precum si prin trei birouri notariale, doua din Bucuresti si unul din judetul Covasna.

Avand in vedere cele constatate, Comisariatul general al Garzii Financiare a inaintat Parchetului de pe... mai mult


Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 15:17

Alte articole despre: firme datorii, Garda Financiara
Firmele din Bucuresti au cele mai mari datorii

Firmele din Bucuresti au cele mai mari datorii

Bucurestiul conduce in ierarhia zonelor in care s-au acumulat cele mai mari datorii catre buget, Capitala concentrand si cea mai ampla activitate economica.

La inceputul lui octombrie 2009, firmele din Romania aveau datorii cumulate de peste opt miliarde de lei la bugetul de stat, arata datele ANAF. Suma este cu cinci miliarde de lei mai mare decat cea acumulata in perioada similara a anului trecut, scrie Capital.

In topul pe firme, cel mai important datornic este Compania Nationala a Huilei, cu 1,4 miliarde de lei, si Societatea Nationala a Carbunelui, care datoreaza jumatate din suma pe care judetul Prahova o are de platit.

Top 5 este condus, deci, de Compania Nationala a Huilei, urmata de Galaxy Tobacco, MIC Petrochim Industrie, Electroputere Craiova si Societatea Nationala a Carbunelui.

In topul pe judete conduce Bucurestiul, care, impreuna cu judetul Ilfov, datoreaza 2,8 miliarde de lei. Urmatoarea in clasament e Hunedoara, cu aproape 1,6 miliarde de lei, apoi Iasi, Cosntanta, Olt, Dolj si Prahova. Aradul se afla pe ultimul loc in top 10 al judetelor, avand datorii de 90 de milioane de euro. mai mult


Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 14:43

ANAF a recuperat datorii si a dat amenzi de 100 de milioane de euro

ANAF a recuperat datorii si a dat amenzi de 100 de milioane de euro

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a facut in septembrie 6.521 de controale la firme, in urma carora a stabilit sume suplimentare de 412,5 milioane lei (97,5 milioane euro) la bugetul general consolidat si a inaintat 153 de sesizari penale.

Din totalul actiunilor, 2329 au fost inspectii fiscale partiale, 1650 - inspectii fiscale generale, 1063 - controale inopinate, 896 - controale incrucisate si 583 au fost cercetari la fata locului.

"Pentru deficientele constatate au fost aplicate 1.346 de amenzi contraventionale in suma totala de 2.867.756 lei si au fost inaintate organelor abilitate in vederea continuarii cercetarilor 153 sesizari penale pentru un prejudiciu de peste 160,8 milioane lei", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, intocmirea incompleta si necorespunzatoare a actelor si documentelor contabile, nefunctionarea la sediul social declarat, inregistrarea in evidenta contabila de facturi fiscale emise de societati tip "fantoma" si efectuarea de tranzactii fictive au fost principalele deficiente constatate.

ANAF a mai anuntat ca actiunile de control desfasurate de inspectorii fiscali au vizat respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert, precum si realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale. mai mult


Luni, 19 Octombrie 2009, ora 13:02

1 comentariu
ANAF, somata sa execute o firma care apatine liderului PC Arad

ANAF, somata sa execute o firma care apatine liderului PC Arad

Firma de transport detinuta de presedintele filialei din Arad a Partidului Conservator a fost somata de autoritatile din Ungaria sa plateasca 960.000 de lei.

Datoria survine in urma unei amenzi fiscale pe care unul dintre soferi a primit-o in Ungaria, in anul 2007, dupa ce a fost prins cu peste o suta de baxuri de tigari ascunse in incarcatura TIR-ului, transmite NewsIn.

"Desi am contestat hotararea respectiva si le-am explicat ca soferul nu era pe ruta prestabilita si, deci, nu era responsabilitatea companiei, institutia din Ungaria a solicitat ANAF executarea pentru plata accizelor aferente tigaretelor. Firma mea se afla in proces cu autoritatile maghiare", a declarat, vineri, Mircea Purcaru, presedintele filialei din Arad a Partidului Conservator.

Soferul a fost amendat de Autoritatea Vamala din Ungaria pentru ca s-au gasit 100 de baxuri de tigari in camionul pe care trebuie sa il duca in Sicilia.

In martie 2007, soferul Silviu Florin Varga a incarcat canapele de la o firma din Arad, ai carei angajati au si aplicat sigiliul, dupa ce marfa a fost incarcata.

Pe teritoriul orasului Tatabanya (Ungaria), soferul a fost oprit de autoritatile vamale, care, in urma controlului efectuat, au gasit aproape o suta de baxuri de tigari pentru care soferul nu a putut prezenta acte de provenienta.

Soferul a fost arestat pentru cercetari, iar marfa confiscata, conform procedurilor. Amenda stabilita de autoritatile maghiare a fost de 68.447.540 de forinti, echivalentul... mai mult


Vineri, 20 Februarie 2009, ora 21:22

1 comentariu
ANAF ar putea esalona datoriile firmelor catre stat

ANAF ar putea esalona datoriile firmelor catre stat

Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR) a solicitat ANAF incheierea unui moratoriu, din 15 februarie 2009, pentru obligatiile la bugetul de stat ale agentilor economici. In urma acestuia, firmele vor beneficia de esalonarea datoriilor aparute din cauza crizei.

"Am solicitat Agentiei Nationale de Administrare Fiscala incheierea, din 15 februarie, a unui moratoriu pe obligatiile fiscale la bugetul de stat ale agentilor economici, care sa le permita acestora esalonarea datoriilor aparute pe fondul crizei financiare. Masura va fi valabila pentru firmele care, inaintea inceperii crizei, aveau un comportament de plata normal", a declarat, pentru NewsIn, secretarul general la ANEIR, Mihai Ionescu.

El a precizat ca moratoriul va fi instituit cu scopul de a permite firmelor accesul la finantare si la fondurile europene, dar a adaugat ca nu s-a stabilit inca daca firmele vor fi obligate sau nu sa plateasca penalizari.

"In cazul in care, in Uniunea Europeana, se permite esalonarea datoriilor inregistrate de firme pe fondul crizei, fara plata penalizarilor, am putea lua si noi aceasta masura, care practic reprezinta ajutor de stat. Daca nu, firmele ar putea fi obligate sa plateasca, ulterior, penalizarile aferente intarzierilor la plata", a mai spus Ionescu. mai mult


Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 17:36

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba