firme banci credite

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Croitoru (BNR), despre creditare: Dupa un boom urmeaza o criza profunda

Croitoru (BNR), despre creditare: Dupa un boom urmeaza o criza profunda

Romania se afla inca in faza post-criza in care creditarea ramane redusa, desi imprumuturile noi au inceput sa creasca, acesta fiind un comportament specific oricarei economii care a trecut printr-o criza, sustine consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru.

"Creditarea a scazut foarte mult. Nu este un comportament romanesc. Este un comportament pe care l-am constatat in toate economiile, fie emergente, fie dezvoltate.

De cate ori este un boom intr-o economie emergenta, urmeaza o criza profunda. Dupa ce are loc spargerea unei astfel de bule, urmeaza ani buni in care creditarea ramane foarte joasa, desi productia se reia", a explicat marti Croitoru, in cadrul unei conferinte de specialitate.

El a amintit o serie de cercetari realizate la nivel mondial din care reiese faptul ca, in tarile emergente, cresterea economica poate fi reluata pe baza economiilor realizate de companii si nu pe baza creditarii.

"Cresterea economica poate sa se reia pentru ca firmele au resursele lor, fac economisiri, pe care, daca sectorul public nu se restructureaza, vine Guvernul si le ia prin impozite si le plateste unde nu trebuie.

Si la noi se intampla asta de 25 de ani. Dar creditarea ramane in continuare scazuta si noi suntem inca in aceasta faza, desi creditele noi tind sa dea semne ca se reiau", a mai spus Croitoru.

http://www.ziare.com/bani/banci/bancile-in-fata-unui-paradox-cum-sa-dea-credite-fara-sa-riste-1330070

Situatia creditarii

In... mai mult


Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 16:44

Bancile, in fata unui paradox: Cum sa dea credite, fara sa riste?

Bancile, in fata unui paradox: Cum sa dea credite, fara sa riste?

Sectorul bancar a invatat o lectie dura din criza economica, iar bancile se afla in situatia de a evita neperformanta, dar in acelasi timp li se cere sa crediteze, a declarat, marti, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Am invatat o lectie dura in timp de criza. Ceea ce este dureros in acest moment este ca de la banci se asteapta doua lucruri: sa nu mai aiba neperformanta si, in acelasi timp, sa dea credite, in conditiile in care acum sunt in insolventa una din sapte firme, iar in anii trecuti vorbeam de una din 30. In prezent doar 2% dintre companii reusesc sa iasa din insolventa", a spus Danescu, intr-o conferinta referitoare la inovatiile anului 2014 in sectorul bancar.

BNR explica: Au probleme bancile din Romania dupa testul de stres?

Presedintele executiv al ARB a aratat ca in prezent nivelul insolventei a ajuns la 25 de miliarde de euro.

"E mult, e putin? Cred ca este foarte mult. Se pune intrebarea daca bancile fac bine ca isi asuma riscuri mari sau fac rau creditand, intr-o economie care are nevoie de credite mai mult ca oricand", a subliniat Danescu.

Acesta a reamintit ca in Romania activele bancare reprezinta 60% din PIB, fata de 360% active bancare la nivel european.

Banca Centrala Europeana (BCE) a informat, in 26 octombrie, ca 25 de banci din zona euro nu au trecut testele de stres. Esecurile sunt concentrate in randul bancilor italiene, cu noua institutii care nu au trecut testele, precum si in randul... mai mult


Marti, 28 Octombrie 2014, ora 21:37

1 comentariu
Bancile lupta in acest an sa finanteze companiile: Credite cu dobanda redusa si garantii mai mici

Bancile lupta in acest an sa finanteze companiile: Credite cu dobanda redusa si garantii mai mici

Sectorul IMM are cele mai mari sanse la finantare in acest an, potrivit prognozelor analistilor bancari, in conditiile in care si institutiile internationale fac eforturi pentru inlesnirea reluarii creditarii. Fondul European de Investitii (FEI) a semnat deja contracte de finantare cu patru banci, care vor acorda IMM-urilor in acest an credite cu dobanda redusa, in cadrul initiativei JEREMIE.

Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor.

"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare", a declarat pentru Business24, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Vezi cum pot obtine firmele credite cu dobanda redusa si cu garantii mai mici, in continuarea articolului Bancile lupta in acest an sa finanteze companiile: Credite cu dobanda redusa si garantii mai mici pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 21:54

Ponta: De ce sa nu-i ajutam pe cei cu rate la banci? Fara solidaritate ajungem la conflicte grave

Ponta: De ce sa nu-i ajutam pe cei cu rate la banci? Fara solidaritate ajungem la conflicte grave

Premierul Victor Ponta a explicat, marti, motivele pentru care vor fi aplicate unele masuri, in acest an, precum limitarea tranzactiilor cu numerar si ajutorul acordat celor care au credite la banci.

"Ii sprijinim pe cei care au rate si care pot sa treaca in acesti doi ani peste perioada respectiva. E o masura pentru oameni, nu pentru banci", a sustinut prim-ministrul, dupa reuniunea Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020.

Ulterior, la o alta conferinta, a reluat ideea, militand pentru crearea unei societati mai unite pentru a evita ajungerea la conflicte grave.

"Daca mergem in continuare pe ideea unei societati in care fiecare se descurca singur si ce se intampla in rest nu conteaza, asa cum am vazut si aseara, sa nu-i ajutam pe cei care au rate la banci... De ce sa nu-i ajutam? Ii ajutam si pe cei care au rate, asa cum ii ajutam si pe cei care au profit, pentru ca tinem 16% cota unica, asa cum incercam sa ajutam fiecare parte a acestei societati, pentru ca altfel, daca nu suntem o societate mai solidara, vom ajunge din nou la gravele conflicte pe care Romania le-a trait in 2011, 2012", a atentionat Ponta, in cadrul Conferintei "Dialogul Social Tripartit - prezent si perspective", arata Mediafax.

El a anuntat, luni seara, ca Guvernul ii va ajuta pe cei cu restante la creditele bancare.

"Daca ai un credit la banca, venituri sub 1.600 de lei, restante nu mai vechi de 90 de zile, vei plati doar jumatate de rata timp de doi ani,... mai mult


Marti, 04 Februarie 2014, ora 17:00

36 comentarii
Conditii mai grele pentru accesarea creditelor in valuta de catre firme

Conditii mai grele pentru accesarea creditelor in valuta de catre firme

Banca Nationala a Romaniei doreste aplicarea si pentru companii a unor conditii mai severe in cazul accesarii creditelor in valuta, daca acestea nu dovedesc faptul ca dispun de acoperire "naturala sau financiara" la riscul valutar, potrivit unui regulament postat pe site-ul bancii.

"Imprumutatorii stabilesc in cadrul reglementarilor proprii, in concordanta cu profilul si strategia lor de risc, modalitatea de organizare a activitatii de acordare si garantare a creditelor in valuta destinate entitatilor nefinanciare, impunand conditii mai stricte de acordare si garantare a creditelor in valuta decat cele aplicabile creditelor similare in moneda nationala", se arata in Regulamentul nr.17 din 12 decemrie 2012.

De asemenea, dcumentul precizeaza ca imprumutatorii pot acorda credite in valuta sau indexate la cursul unei valute entitatilor nefinanciare numai in masura in care, potrivit criteriilor stabilite de imprumutator in reglementarile proprii, respectivele entitati demonstreaza ca dispun de capacitate de rambursare a finantarii in valuta chiar si in conditii de depreciere severa a monedei in care sunt denominate ori indexate sursele de rambursare si, dupa caz, de majorare a dobanzii.

Astfel, in aplicarea prevederilor imprumutatorii utilizeaza la determinarea capacitatii de rambursare valorile indicate pentru persoanele fizice in ceea ce priveste socul pe cursul de schimb si socul pe rata dobanzii.

La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de... mai mult


Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 08:16

De ce bancile intorc spatele populatiei

De ce bancile intorc spatele populatiei

Din cauza crizei economice si a scaderii cererii pentru credite, unele banci din Romania iau in considerare sa vanda sau sa renunte la divizia de retail. Insa ce inseamna acest lucru pentru consumatori?

Citibank Romania a anuntat, miercuri, ca a luat decizia strategica de a se concentra pe segmentul dedicat persoanelor juridice.

In consecinta, pentru portofoliului de retail va fi luata in considerare o posibila vanzare.

"Desi Citibank Romania are un portofoliu puternic si cu o crestere rapida, in actualul context economic, nu va putea sa atinga, suficient de repede, dimensiunea si profitabilitatea de care compania are nevoie. Din acest considerent, este mai eficient ca Citi sa isi dedice eforturile diviziei destinate persoanelor juridice din Romania, segment pe care banca este puternica", se arata in comunicatul bancii.

Acest anunt vine in contextul in care Citigroup a anuntat ca va renunta la 11.000 de locuri de munca, la nivel mondial.

"Ca rezultat al masurilor de repozitionare, Citi se asteapta sa vanda sau sa restranga semnificativ operatiunile consumer in Pakistan, Paraguay, Romania, Turcia si Uruguay", se arata intr-un comunicat transmis de grupul american.

In primavara acestui an, britanicii de la RBS au luat o decizie similara cu cei de la Citibank si au hotarat sa-si reorienteze afacerile, prin dezvoltarea, in continuare, a segmentului corporate, in timp ce pentru sectorul de retail urmau a fi cautate alternative.

"Eu cred ca situatia... mai mult


Luni, 10 Decembrie 2012, ora 12:36

7 comentarii
Ce le da fiori bancilor din Romania?

Ce le da fiori bancilor din Romania?

Anunturile privind intrarea in insolventa a tot mai multor firme din Romania dau fiori bancilor, care isi vad ruinate perspectivele de a-si mai recupera banii imprumutati.

Un numar de 11.068 de firme au intrat in insolventa in primele opt luni ale anului, in usoara scadere comparativ cu perioada similara a anului trecut. Incepand cu 2008, numarul firmelor intrate in insolventa se apropie de 90.000, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Lipsa lichiditatilor a afectat in special firmele cu activitati in comertul cu amanuntul, peste 3.180 intrand in procedura de reorganizare de la inceputul anului.

De asemenea, sectoarele transporturi si constructii au generat un numar mare de insolvente, 2.085, respectiv 1.354, de la inceputul anului.

Companiile aflate in procesul de insolventa sau faliment genereaza provocari asupra stabilitatii financiare prin volumul mare de credite bancare detinute, prin incidentele de plati majore generate, precum si prin restantele catre partenerii comerciali, se arata intr-un raport publicat de Banca Nationala a Romaniei, care recomanda "o monitorizare atenta a fenomenului".

Conform BNR, creditele acordate de banci firmelor aflate in aceasta situatie reprezinta 17,2 miliarde de lei, aproximativ 14,4% din creditarea bancara a companiilor nefinanciare in iulie 2012.

Peste 58% din volumul acestor credite, respectiv 10,1 miliarde de lei, este in valuta. Companiile aflate in insolventa genereaza 66% din... mai mult


Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 07:31

13 comentarii
Reversul medaliei pentru banci: Instanta da dreptate clientilor

Reversul medaliei pentru banci: Instanta da dreptate clientilor

Bancile din intreaga lume, inclusiv din Romania, au manifestat o generozitate fara precedent in anii 2005-2008, practicand o politica de creditare cel putin relaxata.

La randul sau, populatia a profitat din plin de banii pusi la dispozitie fara foarte multe restrictii, ignorand sau neintelegand modalitatea de stabilire a costurilor creditului.

Doar odata cu aparitia Ordonantei creditelor, in vara anului 2010, care a transpus in legislatia nationala un act european, notiuni precum dobanda calculata pe baza indicelui de referinta interna a bancii sau comision de monitorizare a riscului au inceput sa fie constientizate de catre clienti ca fiind abuzive.

In consecinta, clientii, care au cunoscut cresteri semnificative si aparent inexplicabile ale ratelor lunare la putin timp dupa semnarea contractului de credit, incurajati de noua Ordonanta si de reprezentantii mediului juridic, au dat bancile in judecata.

La mai mult de un an de la declansarea valului de procese, au inceput sa apara hotararile instantelor de judecata, care au constatat, in mare parte, legitimitatea plangerilor adresate de clienti.

In general, instantele de judecata au constatat caracterul abuziv al clauzelor privind modalitatea de calcul a comisioanelor de administrare si de gestiune, a modalitatii de calcul a dobanzii si a controversatului comision de monitorizare a riscului.

Astfel, la inceputul acestei luni, Tribunalul Bucuresti a admis in parte actiunea formulata de grupul de clienti... mai mult


Joi, 22 Martie 2012, ora 07:14

3 comentarii
Bancile europene lasa companiile sa se prabuseasca

Bancile europene lasa companiile sa se prabuseasca

Guvernele europene nu sunt singurele care se confrunta cu problema datoriilor, ci si unele dintre companiile din regiune.

Astfel, in conditiile in care profiturile si vanzarile scad, o parte din firmele europene intampina dificultati in a-si plati facturile. Reticenta bancilor de a le imprumuta banii de care au nevoie poate forta companiile sa adopte masuri drastice, cu consecinte asupra economiei, potrivit New York Times.

"Exista o lipsa de incredere in mediul de afaceri in Europa. Creditarea catre sectorul privat in Europa se deterioreaza si pune presiuni enorme asupra economiei europene", a spus economistul britanic Jonathan Loynes.

Rata insolventei, situatia in care datoriile unei companii depasesc activele si fluxul de capital, se preconizeaza ca va creste cu 12% in zona euro. Tari precum Grecia, Spania si Italia vor inregistra probabil cele mai mari cresteri anuale ale ratei insolventei.

In SUA numarul insolventelor este in scadere.

In ianuarie, Petroplus Holdings, cel mai mare furnizor independent de produse petroliere din Europa, a depus cerere de intrare in insolventa in conditiile in care nu a mai putut sa plateasca o datorie de 1,75 de miliarde de dolari.

Compania, confruntata cu pierderi ca urmare a pretului ridicat al petrolului si conditiilor economice fragile, a incercat sa negocieze cu creditorii sai. Insa marile banci, precu, BNP Paribas si Credit Suisse, intampinand la randul lor dificultati ca urmare a crizei datoriilor suverane din... mai mult


Marti, 07 Februarie 2012, ora 18:29

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  2. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  3. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  4. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  5. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  6. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  7. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  8. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  9. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  10. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala