firme faliment

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cu cine sa NU faci afaceri in Romania - Profilul firmei in pericol de a da faliment (Grafic)

Cu cine sa NU faci afaceri in Romania - Profilul firmei in pericol de a da faliment (Grafic)

Oamenii de afaceri trebuie sa fie atenti cu cine incheie parteneriate si de la cine cumpara produse, avertizeaza specialistii.

Expertii de la compania de business information si credit management Keysfin au incercat sa realizeze profilul firmei care risca sa intre in insolventa si de care e bine sa te feresti.

Ei au analizat datele financiare dintr-un esantion reprezentativ de peste 2.300 de proceduri de insolventa si faliment aflate in derulare in 2014, iar rezultatele au fost cat se poate de clare, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

StatisticaKeysFin arata, astfel, ca domeniile cele mai riscante sunt constructiile (122 cazuri) si retailul (91), sectoare in care criza si-a aratat cel mai puternic efectele. In top, in functie de domeniile de activitate, s-au mai situat cele care activeaza in domenii precum transporturile, productia de energie electrica si HORECA.

"Sunt sute de firme de constructii aflate in insolventa, iar motivele tin, in principal, de problemele de finantare", spun analistii de la KeysFin.

"Inchiderea robinetului creditelor a avut cel mai puternic efect. Apoi au mai fost cauze conjuncturale. Au fost dezvoltatori care au cumparat terenuri sau s-au angajat in lucrari de constructii la un anumit pret, iar odata cu prabusirea pietei si deprecierea puternica a preturilor, s-au trezit cu planul de business dat peste cap. Neputand sa mai deschida noi linii de finantare, au trebuit sa ridice steagul alb, iar efectele s-au resimtit pe... mai mult


Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 19:05

In cine loveste Codul insolventei? Sunt foarte putine firmele care fraudeaza statul asa - avocati

In cine loveste Codul insolventei? Sunt foarte putine firmele care fraudeaza statul asa - avocati

Guvernul a aprobat Codul insolventei, prin ordonanta de urgenta, in scopul declarat de a elimina practica prin care multe firme se folosesc de procedura actuala pentru a frauda statul, insa specialistii sustin ca numarul cazurilor de acest gen este foarte mic, iar blocarea accesului la insolventa poate aduce mai multe prejudicii.

Potrivit proiectului Codului insolventei, lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie, firma care vrea sa intre in insolventa trebuie sa aiba o datorie mai mare de 40.000 de lei, prag valoric impus anterior doar in cazul creditorilor.

Avocatii sunt de parere insa ca insolventa nu este un lucru rau pentru economie, iar limitarea accesului la procedura nu poate decat sa prejudicieze si mai mult creditorii si debitorii deopotriva.

"Introducerea valorii-prag pentru debitor este o masura de echilibru intre posibilitatea debitorului de a-si declara insolventa si dreptul unui creditor de a o cere. Nu apreciem ca masura va avea ca efect reducerea numarului de insolvente, ci doar ca va intarzia declansarea unora dintre ele.

De ce trebuie sa privim insolventa ca pe ceva rau pentru economie? Dimpotriva, este modalitatea prin care economia scapa de corpurile bolnave incurabil, le insanatoseste pe cele tratabile si reintroduce in circuitul economic resurse valoroase (terenuri, utilaje, active necorporale etc.).

Nu credem ca trebuie sa ne propunem prin codul insolventei reducerea numarului de... mai mult


Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 16:12

4 comentarii
AVAS: Incasari de trei ori mai mari decat in 2011, de la firmele in insolventa

AVAS: Incasari de trei ori mai mari decat in 2011, de la firmele in insolventa

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incasat, in primul semestru din acest an, de la societatile aflate in insolventa sau faliment, de peste trei ori mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

In primele 6 luni din 2012, AVAS a incasat 3,815 milioane lei, fata de 1,061 milioane lei, in primul semestru din 2011.

"Valoarea creantelor recuperate pentru societatile aflate in insolventa sau faliment, decurgand din dividende si accesorii aferente acestora, din fonduri pentru restructurare si accesorii aferente acestora, in cadrul procedurii de insolventa, a sumelor restituite de catre societatile comerciale privatizate care au beneficiat de sume acordate cu titlu gratuit in baza Legii nr.55/1995 si HG 100/1996, din veniturile incasate in baza contractelor de vanzare - cumparare de actiuni, a creantelor bancare, comerciale si fiscale recuperate de A.V.A.S. in cadrul procedurii de insolventa, a fost de 3,815 lei in primele sase luni din acest an.

In semestrul I al anului 2011, valoarea a fost de 1,061 milioane de lei. In S1 2011 intra si conventia de dare in plata (compensarea creantei cu un activ non financiar) a unor active aflate in patrimoniul S.C. RULMENTUL S.A. Brasov, in valoare de 40,259 milioane de lei", potrivit informatiilor transmise de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

In ceea ce priveste numarul societatilor comerciale aflate in procedura insolventei sau a falimentului, AVAS avea in... mai mult


Luni, 08 Octombrie 2012, ora 21:08

1 comentariu
Compania care produce mitralierele Kalasnikov intra in faliment

Compania care produce mitralierele Kalasnikov intra in faliment

Compania rusa care produce mitralierele de tip Kalasnikov a cerut inceperea procedurilor de intrare in faliment, iar in prezent este sub management controlat.

Instanta rusa a admis sesizarea unui creditor, iar compania Izhmas, care are sediul in regiunea Urali, a intrat in procedura de faliment, noteaza Corriere della Sera, citand presa din Rusia.

Izhmas va putea produce in continuare faimoasele arme, insa conducerea administrativa va fi preluata de grupul Rostekhonologi.

Compania Izhmas a prezentat, in luna februarie, cea mai moderna versiune a pistolului-mitraliera Kalasnikov - AK-12, o varianta mai sofisticata si mai precisa a modelui AK-47.

Modelul de mitraliera Kalasnikov a fost lansat in anul 1947, de catre Mihail Kalasnikov. Acum, armatele din 55 de tari folosesc astfel de arme. mai mult


Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 10:13

1 comentariu
PSD, aproape de faliment? Vezi ce firma a cerut asta

PSD, aproape de faliment? Vezi ce firma a cerut asta

Firma Bograve Advertising a cerut falimentul PSD, pentru datorii facute in timpul campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana, din 2009, pe care social-democratii nu le-au platit nici pana acum.

"Noi am facut aceste demersuri in instanta mai mult pentru a atrage atentia celor de la PSD, pentru a urgenta discutiile de recuperare a debitului. Nu avem niciun interes sa stam blocati in instanta, mai ales ca sumele sunt destul de mari.

Vorbim de o datorie de 157.722 lei, la care se adauga dobanzi de 26.586 lei. Firma noastra a castigat un fel de licitatie organizata la vremea respectiva de alianta PSD-PC, la care au participat 30 de firme, noi am avut preturile cele mai bune.

Avem un contract incheiat cu alianta, in noiembrie 2009. Toate loturile pe care le-am produs a avut layout, abia dupa ce am primit aprobarea le-am realizat. Tot ce a primit PSD a fost acceptat - materialele, devizul de primire, facturile - toate au stampila si semnatura reprezentantului Aliantei de atunci, doamna Magdalena Eftimie.

Din ce a declarat si trezorierul Mircea Draghici, dar si presedintele Victor Ponta, PSD are datorii destul de mari, asa ca face eforturi sa achite intai datoriile bugetare, apoi la agentii privati. In privinta creditului catre firma noastra, nu sunt contestatii", a declarat Larisa Mitroi, avocatul Bograve Advertising, pentru Q Magazine.

Avocatul a mai precizat ca se poarta negocieri cu PSD, care cere sa se esaloneze datoriile.

"De altfel, astazi, am purtat... mai mult


Vineri, 24 Februarie 2012, ora 11:55

9 comentarii
Vezi cate firme au dat faliment in 2010 - Coface

Vezi cate firme au dat faliment in 2010 - Coface

Numarul falimentelor inregistrate in 2010 a crescut cu 18% fata de 2009, cand se inregistrau 18.421 de dosare de insolventa si firmele cele mai afectate au fost cele care au facut comert cu ridicata, comert cu amanuntul si cele din constructii, arata ultimul studiul dat publicitatii de Coface Romania.

La sfarsitul anului 2010, un numar total de 21.692 companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa: 10.377 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 5.104 in procedura simplificata de insolventa, 5.482 in faliment, 702 in insolventa si 27 in reorganizare judiciara, se arata in studiul remis Ziare.com.

Cea mai mare rata de faliment s-a inregistrat in randul firmelor care activeaza in domeniul comertului cu ridicata si distributia, fiind pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie, confirmandu-se astfel persistenta dificultatilor de ordin financiar cu care se confrunta firmele din aceste sectoare, din cauza orientarii accelerate a pietei de consum catre hypermarketuri si retaileri.

Pozitia a doua a clasamentului conform numarului de insolvente este ocupata de comertul cu amanuntul, totalizand un numar de 4.178 de firme in insolventa.

Desi numarul companiilor insolvente din acest sector a fost sensibil mai mic in 2009 decat cel inregistrat in 2008 (3.501 companii fata de 3.553), volumul firmelor insolvente a cunoscut o crestere de 19% in 2010 comparativ cu 2009 datorita scaderii cererii, care nu a fost suficient de convingatoare si... mai mult


Luni, 25 Aprilie 2011, ora 13:36

Un francez a salvat de la faliment compania la care lucra dupa ce a castigat la loto

Un francez a salvat de la faliment compania la care lucra dupa ce a castigat la loto

Un sofer francez, in varsta de 50 de ani, a castigat la loto 10 milioane cu euro, reusind astfel sa salveze de la faliment firma la care lucra.

Norocul "care l-a lovit" pe soferul francez in luna septembrie i-a schimbat radical viata. Nu numai ca a avut 10 milioane de euro in contul sau bancar, dar a devenit si propriul sau sef, informeaza Europe 1.

Firma la care lucra se afla in pragul falimentului si a decis sa o cumpere. Fostul sef a ramas in cadrul companiei, iar Alexander a adoptat un nou stil de conducere, renuntand la costum si cravata.

El a explicat ca a vrut sa dezvolte compania si a creat noi locuri de munca. Dovada a implicarii sale sta faptul ca inca nu si-a luat vacanta, iar firma are acum castiguri record.

"Avem oameni care au creat companii, au cumparat, si-au vandut afacerile, dar un castigator care sa incerce sa isi salveze compania de la faliment nu am mai avut", a spus Brigitte Roth, responsabil pentru relatiile cu castigatorii jocurilor Loto. mai mult


Luni, 07 Februarie 2011, ora 20:38

1 comentariu
Firmele falimentare pot plati salariile restante cu bani de la stat

Firmele falimentare pot plati salariile restante cu bani de la stat

Mai putin de 1% din firmele care au intrat in insolventa in 2009 au apelat la fondul din care le pot plati angajatilor drepturile restante. Motivele: fie necunoasterea legii, fie birocratia excesiva, care-i determina sa lase soarta angajatilor la mana instantelor.

Astfel, doar 3,8 milioane de lei din cele 99 de milioane colectate pana acum la Fondul de garantare a salariilor, destinat achitarii drepturilor restante ale angajatilor din companiile falimentare, au fost cheltuite in primele sase luni ale acestui an, scrie Evenimentul Zilei.

Potrivit legii, proprietarii de firme care intra in faliment au dreptul la maximum trei salarii medii pe economie pentru fiecare angajat pe care nu au mai avut bani sa-l plateasca inainte de intrarea in insolventa.

Cu toate acestea, pana la jumatatea acestui an, in care criza economica s-a manifestat puternic in Romania, doar 20 de societati comerciale au accesat fondul pentru a achita drepturile restante unui numar de 1.200 de angajati, dupa cum a precizat Eugen Preda, director in cadrul Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

Cele 20 de firme care au apelat la acest fond reprezinta insa doar 0,1% din totalul societatilor private care au inceput procedura de faliment. mai mult


Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 08:23

1 comentariu
14.500 de firme au intrat in faliment in 2008

14.500 de firme au intrat in faliment in 2008

Aproximativ 14.500 de firme, din Romania, au intrat in faliment, in 2008, majorand cu 75% nivelul, fata de 2007.

Datele au fost facute publice de catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), informeaza Evenimentul Zilei.

Cele mai multe firme, aflate in aceasta situatie de criza, au provenit din Bucuresti. Peste 1.700 de societati comerciale, din Capitala, au intrat in faliment, anul trecut.

Cele mai multe firme, afectata de actuala criza economica, s-au inregistrat in judetele Timis (980 de firme) si Prahova (654 de firme). In topul clasamentului firmleor falimentare urmeaza judetele Vrancea (650 firme) si Cluj (600 firme).

In afara de judtele Braila si Galati, in toate celelalte regiuni, ale tarii, s-au inregistrat cresteri foarte mari, in randul firmelor falimentare.

Majoritatea societatilor intrate in faliment inregistrau activitati in domeniul comertului, asistetei tehnice auto si constructii. Registrul Comertului inregistreaza peste un milion de firme, dintre care peste 780.000 de persoane juridice. mai mult


Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 13:45

Alte articole despre: firme faliment, criza economica, Romania

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba