firme inactive

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noul Cod Fiscal si microintreprinderile: Ramane de vazut daca Guvernul isi va indeplini tintele

Noul Cod Fiscal si microintreprinderile: Ramane de vazut daca Guvernul isi va indeplini tintele

Proiectul noului Cod Fiscal, elaborat de Guvern, cuprinde niste modificari interesante in legatura cu impozitul pe veniturile microintrepreinderilor, sustine Andra Casu, senior manager la divizia de asistenta fiscala si juridica a firmei de consultanta EY Romania.

In primul rand, e vorba de introducerea unei cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati (prin reducerea impozitului la 1% in cazul microintreprinderilor cu peste 2 salariati si cresterea lui pana la 3%+1.530 lei pe trimestru pentru microintreprinderile fara salariati).

Noul Cod Fiscal: Microintreprinderile platesc impozit chiar daca nu au niciun angajat

Guvernul doreste ca aceasta masura sa stimuleze cresterea numarului de locuri de munca, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Totodata, se prevede ca impozitul va fi de 3% in cazul microintreprinderilor aflate in inactivitate temporara, "ceea ce va duce, cel mai probabil, in timp la disparitia acestor microintreprinderi inactive", a explicat specialistul EY Romania.

"De asemenea, consider binevenita completarea adusa textului de lege, care scoate de sub incidenta impozitului pe microintreprinderi societatile care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si a gazelor naturale. Acesta este un aspect care in trecut a ridicat probleme, mai ales in cazul companiilor petroliere nou-infiintate, care intrau obligatoriu in regimul de microintreprindere, in cazul in care capitalul social la... mai mult


Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:46

Dezvoltarea economica a Romaniei e inegala - Regiunile cu cele mai active firme

Dezvoltarea economica a Romaniei e inegala - Regiunile cu cele mai active firme

Daca vreti sa va deschideti o afacere in Romania, este bine sa va axati in jurul marilor orase. Chiar daca taxele sunt mai mari, veti aveti cateva avantaje importante, care tin in primul rand de apropierea de furnizori si clienti, eliminarea costurilor cu transportul la distanta si existenta unei forte de munca specializata, sustin expertii KeysFin.

Dezvoltarea economica a tarii noastre e inegala, dovada datele furnizate de firmele active din economie.

O harta a business-ului romanesc arata ca cele mai multe companii activeaza in jurul marilor orase, iar Bucuresti-Ilfov este zona in care isi deruleaza afacerile peste 25% dintre companii (163.335 societati comerciale), potrivit unei analize realizate de KeysFin, remisa Ziare.com.

Pe locurile urmatoare se claseaza, din punct de vedere al concentrarii de business, zonele Nord-Vest (90.888), Centru (76.111 firme) si Sud-Est (74.021). Cele mai putine firme sunt inregistrate in zona de Vest (58.930) si Sud-Vest (46.451).

Din punct de vedere al domeniilor de activitate, cele mai multe firme activeaza in comert (34%), urmate de activitati profesionale si stiintifice (11%) si constructii (10%). Sectorul manufacturier acopera doar 9% din afaceri, iar firmele de transport numai 7%.

Interesant este, de asemenea, slaba dezvoltare a agriculturii, in acest domeniu fiind inregistrate numai 4% dintre cele 602.287 de companii care si-au prezentat statusul la ONRC, la nivelul lunii august 2014.

De remarcat si faptul ca,... mai mult


Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 10:15

Comisia Nana: Firma care i-a vandut terenul Ioanei Basescu era inactiva, tranzactia e lovita de nulitate

Comisia Nana: Firma care i-a vandut terenul Ioanei Basescu era inactiva, tranzactia e lovita de nulitate

Presedintele Comisiei parlamentare de ancheta pentru terenurile din comuna Nana, judetul Calarasi, Mihai Fifor, a anuntat o descoperire in cazul pe care il investigheaza: firma care i-a vandut terenul Ioanei Basescu era inactiva la momentul tranzactiei.

In timpul conferintei, presedintele Comisiei Nana, Mihai Fifor, Gabriela Vranceanu Firea si alti parlamentari au sustinut ca "firma Berfige SRL era inactiva la momentul tranzactiei, la Fiscul de pe raza Sectorului 5".

Senatorul Gabriela Vranceanu Firea a declarat ca, potrivit prevederilor Legii societatilor comerciale, nicio persoana sau institutie nu poate accepta facturi de la societati care sunt inactive.

Gabriela Firea a spus ca societatea Berfige nu putea face tranzactii deoarece fusese declarata inactiva la data de 24 august 2012, in urma nedepunerii bilanturilor necontabile. Ea a sustinut ca mai e nevoie de audierea notarului care a supervizat tranzactia. "Membrii comisiei vor dori sa afle de la doamna notar in ce masura au fost depuse documentele fiscale necesare in cazul semnarii unor astfel de contracte", a adaugat Gabriela Firea.

"Vom face ca tranzactia sa fie declarata ca lovita de nulitate. Nicio institutie nu poate accepta facturi de la o firma inactiva", a spus si Mihai Fifor.

Firea pune in miscare comisia pentru terenul lui Basescu - prima sedinta, miercuri

Mihai Fifor a produs insa stupoare la finalul conferintei de presa tinute miercuri de membrii Comisiei Nana, spunand ca "firma are... mai mult


Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 15:25

29 comentarii
ANAF: Tot mai multe firme nu-si platesc datoriile catre stat

ANAF: Tot mai multe firme nu-si platesc datoriile catre stat

Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Mihail Constantin, si-a exprimat, joi, ingrijorarea in ceea ce priveste situatia firmelor din Romania.

"Din cauza gradului ridicat de indatorare al firmelor, fiscul este foarte vulnerabil si scoate cu greu banii de la firme. Atunci cand se executa bunurile acestora, toate sechestrele stau si-si pierd din valoare pentru ca nu exista apetit de cumparare pe piata", a afirmat Constantin la o conferinta pe teme economice organizata la BNR, potrivit Mediafax.

Constantin a spus ca o alta problema cu care se confrunta ANAF este intrarea in insolventa a multor firme, procedura prin care se protejeaza fata de fisc si creditori.

In plus, el a observat si o tendinta de "abandonare" a societatilor comerciale, prin intrarea in inactivitate.

De asemenea, el a avertizat ca "circuitele evazioniste reusesc sa se replieze tot mai rapid", astfel ca institutia intampina dificultati in a recupera datoriile.

Prin programul de reformare a institutiei, programat pentru urmatorii patru ani, ANAF vizeaza sa atinga un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% in prezent, potrivit reprezentantului Agentiei.

In tarile dezvoltate, indicatorul se situeaza la 94% din populatie.

"Atunci cand 94% din cetateni se conformeaza voluntar (la platile catre fisc, n.r.) doar 6% au probleme. La noi procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implica o munca anevoiasca pentru ANAF, ceea ce poate... mai mult


Joi, 11 Octombrie 2012, ora 18:56

2 comentarii
Firmele, declarate inactive fiscal dupa un semestru

Firmele, declarate inactive fiscal dupa un semestru

ANAF a schimbat procedura prin care firmele sunt declarate inactive. Astfel, potrivit noilor prevederi, un contribuabil este declarat inactiv daca nu au depus nicio declaratie la autoritatea fiscala timp de un semestru.

Pana acum, firmele erau declarate inactive daca nu depuneau declaratiile timp de doua luni.

Potrivit ordinului ANAF nr. 2258 publicat in M.O. 0552 din 5 august 2010, in evidenta contribuabililor declarati inactivi sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica, care nu au depus nicio declaratie pe parcursul unui semestru calendaristic si carora nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).

Exceptie fac contribuabilii aflati in stare de insolventa sau contribuabilii pentru care s-a pronuntat sau a fost adoptata o hotarare de dizolvare.

Potrivit ordinului, prin declaratii se inteleg formularele: 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"; 102 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale"; 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata"; 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata"; 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri"; 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".

Contribuabilii declarati inactivi se... mai mult


Vineri, 06 August 2010, ora 16:31

4 comentarii
14.500 de firme, declarate inactive fara motiv

14.500 de firme, declarate inactive fara motiv

Aproape 14.500 de firme au fost reactivate de ANAF, pentru ca au fost declarate inactive desi nu aveau dreptul sa se regaseasca in lista firmelor inactive.

Este vorba despre firme aflate in insolventa sau dizolvate, al caror statul s-a schimbat pana in momenul publicarii listei ANAF cu firme inactive.

Astfel, ANAF a reactivat o mare parte dintre firmele declarate inactive in urma cu aproape un an, informeaza Financiarul.

Se pare ca firmele nu si-au mai depus declaratiile la organele fiscale, motivele principale fiind intrarea in insolventa sau dizolvarea, iar potrivit legii acestea sunt exceptate de la prevederile privind constatarea inactivitatii.

Dintre firmele reactivate, 1.569 si-au reluat in mod firesc activitatea dupa ce si-au indeplicit obligatiile nerespectate. mai mult


Joi, 08 Aprilie 2010, ora 09:25

Firmele pot scapa de impozitul forfertar suspendand activitatea temporar

Firmele pot scapa de impozitul forfertar suspendand activitatea temporar

Pentru a scapa de impozitul forfetar, firmele pot sa declare inactivitate temporara, fiind nevoiti sa trimita o copie a extrasului de registru emis de Oficiul Registrul Comertului pana pe 17 iulie.

Potrivit noilor acte normative, contribuabilul aflat in inactivitate temporara poate face o cerere pentru stabilirea altor termene si conditii de depunere a declaratiilor fiscale pentru impozite, taxe si alte contributii, relateaza Buna Ziua Brasov.

Acest regim poate fi aprobat pentru o perioada de maximum trei ani consecutivi.

Contribuabilii aflati in regim de declarare derogatoriu nu sunt supusi procedurilor de notifciare pentru nedepunerea in termen a declaratiilor. De asemenea, ei nu sunt inclusi pe lista contribuabililor inactivi, care urmeaza un alt regim juridic fata de cei cu inactivitate temporara. mai mult


Marti, 23 Iunie 2009, ora 16:13

ANAF: 92.000 de firme, declarate inactive

ANAF: 92.000 de firme, declarate inactive

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a dat publicitatii lista cu agenti economici care vor deveni inactivi incepand cu ziua de joi, 11 iunie 2009.

Pe lista se regasesc peste 92.000 de agenti economici, majoritatea societatilor fiind declarate inactive ca urmare a neindeplinirii obligatiilor declarative prevazute de lege pe parcursul unui semestru calendaristic.

Totodata, un agent economic poate deveni inactiv si daca se sustrage de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia sau daca organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.

In urma cestei abateri, un numar de 5.462 agenti economici au devenit inactivi, dintr-un total de 92.227 de contribuabili.

Potrivit legii, societatilor declarate inactive li se vor anula codul de TVA incepand cu prima zi a lunii imediat urmatoare celei in care contribuabilul a fost declarat inactiv.

Vezi mai jos in format Excel lista completa a contribuabililor declarati inactivi incepand cu data de 11 iunie 2009 mai mult


Joi, 11 Iunie 2009, ora 16:37

Firmele aflate in curs de suspendare sau radiere vor plati impozit forfetar

Firmele aflate in curs de suspendare sau radiere vor plati impozit forfetar

Ministerul Finantelor nu scuteste de la plata impozitului forfetar pe nimeni, nici macar pe agentii economici care au cerut deja suspendarea sau radierea. Autoritatile statului nu tin cont de data la care s-au depus cererile, ci doar de data cand suspendarea sau radierea devin efective.

Astfel, toti cei care au solicitat radierea sau suspendarea inainte de 1 mai, dar nu au primit decizia din partea judecatorului pana la intrarea in vigoare a ordonantei, sunt pasibili sa plateasca impozit minim aferent lunii mai, scrie Business Standard, care citeaza surse guvernamentale.

Aceasta varianta este sustinuta si de Cristina Farcas, judecator delegat la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

Initial, Finantele au anuntat ca vor lua in calcul data inregistrarii cererii la ONRC, iar cei care depun solicitarea dupa 1 mai vor plati impozit doar pentru perioada de timp scursa intre momentul intrarii in vigoare a ordonantei si data cand judecatorul emite decizia de susendare sau radiere.

In acest context, cu o saptamana inainte de intrarea in vigoare a impozitului, mii de agenti economici au depus la Registrul Comertului cereri prin care solicitau suspendarea sau incheierea activitatii.

In lipsa unor norme metodologice clare de aplicare a noul impozit, majoritatea persoanelor care au cerut incetarea activitatii in ultima saptamana sunt "eligibile" pentru plata impozitului forfetar, in conditiile in care procedurile de suspendare dureaza cel putin sapte zile,... mai mult


Luni, 04 Mai 2009, ora 15:34

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba