fond monetar european

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Misiunea FMI vine la Bucuresti pentru o dubla evaluare

Misiunea FMI vine la Bucuresti pentru o dubla evaluare

Echipa de experti FMI, CE si Banca Mondiala va sosi la Bucuresti marti, 21 ianuarie, pentru a doua evaluare a acordului incheiat la mijlocul anului trecut si completarea primei evaluari, misiune care se va incheia in 3 februarie, au declarat surse guvernamentale.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultima scrisoare de intentie, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Ministrul pentru buget, Liviu Voinea, a declarat marti, la Viena, ca acordul cu FMI este in derulare si a aratat ca economia a performat anul trecut mai bine decat au estimat autoritatile romane impreuna cu expertii internationali, cresterea din 2013 indreptandu-se spre 3%.

Misiunea FMI vine la Bucuresti pe 15 ianuarie

"Nu este nicio suspendare a acordului, acesta este in derulare. Chiar si in absenta unei scrisori aprobate, implementam toate masurile. Acelasi lucru este valabil si pentru memorandumul cu UE, care nu are nicio problema, deoarece evaluarile lor sunt la cate sase luni, iar in ianuarie va fi prima", a declarat Voinea.

Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB si o crestere economica de 2,7%, mai mare decat cea prognozata.

Ne asteapta... mai mult


Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 20:39

2 comentarii
Board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului cu Romania (Video)

Board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului cu Romania (Video)

Board-ul FMI a aprobat vineri cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (514 milioane euro), din suma totala de 3,5 miliarde euro.

Potrivit unor surse oficiale, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI este de 3,1 miliarde euro.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti in perioada 31 iulie - 14 august pentru cea de-a sasea evaluare a acordului preventiv cu Romania, la discutii fiind prezenti si reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

La incheierea negocierilor, seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, afirma ca aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv in board-ul director al FMI este strict conditionata de implementarea a patru masuri, care cuprind majorarea pretului la gaze pentru populatie si companii de la mijlocul lunii septembrie, plata arieratelor de la autoritatilor locale, inceperea procesului de privatizare a Oltchim si lansarea procedurilor pentru vanzarea a 15% din Transgaz.

In ceea ce priveste oferta Transgaz, prospectul se afla in curs de analiza la Comisiei Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Privatizarea Oltchim

Procesul de privatizare a combinatului Oltchim a fost demarat, Dan Diaconescu castigand la 21 septembrie licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru... mai mult


Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 19:55

FMI va fi lasat sa salveze Grecia

FMI va fi lasat sa salveze Grecia

Germania si Franta, cele mai importante economii din zona euro, au fost de acord sa implice Fondul Monetar International in salvarea Greciei, insa nu fara a impune conditii.

Cancelarul german, Angela Merkel (foto), a declarat, inca de saptamana trecuta, ca nu crede ca este corect ca nemtii sa plateasca pentru cel mai mare deficit din Europa si ca ar trebui sa i se permita FMI-ului sa intervina. In schimb, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, se opunea vehement acestei solutii, sustinand ca statele din zona euro sunt cele care ar trebui sa ofere sprijinul financiar.

Desi ministrul Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, este, in continuare, reticent la implicarea FMI, acesta a declarat ca Grecia "poate si trebuie sa fie doar o exceptie".

La randul sau, premierul grec, George Papandreou, a cerut UE sa dea mai multe detalii despre pachetul de sprijin financiar, pentru a spori increderea investitorilor si a miscora costurile de creditare.

Pentru a primi bani si din partea statelor din Uniunea Europeana, Grecia trebuie sa respecte mai multe conditii.

Potrivit unei surse care a dorit sa ramana anonima, citata de Bloomberg, Merkel ar fi impus trei conditii: sprijinul financiar va fi disponibil doar daca Grecia nu reuseste sa stranga banii necesari de pe pietele financiare, FMI trebuie sa faca o contributie substantiala, iar, a treia, sanctiunile UE la adresa celor care depasesc nivelul deficitului admis (de 3% din PIB) trebuie inasprite.

"Trebuie adus... mai mult


Miercuri, 24 Martie 2010, ora 12:10

3 comentarii
Criza din Grecia loveste si Romania

Criza din Grecia loveste si Romania

Chiar daca nu face parte, inca, din zona euro, Romania va fi influentata de deciziile ce se iau, in aceste zile, privind soarta Greciei, greu apasata de datorii si de un deficit bugetar imens.

Potrivit Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), decizia asupra Greciei priveste Romania doar indirect si mai degraba ca precedent, avand in vedere ca tara noastra nu ar lua parte la o operatiune de sprijin financiar, daca aceasta se va intampla, se arata intr-un raport al institutiei, remis Ziare.com.

Insa, avand in vedere ca Romania va intra in zona euro in urmatorii ani, mecanismele create acum o vor viza direct. Astfel, potrivit analistilor CRPE, ar fi in interesul nostru ca UE sa creeze mecanisme de supraveghere economica stricta, deoarece ar insemna sa oblige statele sa adopte o responsabilitate fiscala, care, in prezent, lipseste Romaniei.

In cazul Greciei, daca s-ar fi intervenit imediat cu garantii pentru Atena, comportamentul guvernului elen, care nu numai ca a avut cheltuieli mult peste cele permise, dar a si ascuns acest lucru partenerilor din zona euro, ar fi fost rasplatit.

Pe de alta parte, daca se permite intrarea in incapacitate de plata a Greciei, moneda unica ar fi slabita, iar socul ar putea determina o noua criza economica.

Pentru a se evita acest lucru, ar fi nevoie de armonizarea politicilor economice ale statelor membre. Desi unii membri se tem ca o asemenea strategie ar incalca suveranitatea tarilor, de fapt, ar fi o punere in comun a... mai mult


Luni, 22 Martie 2010, ora 18:11

7 comentarii
Rusia ar putea participa la Fondul Monetar European

Rusia ar putea participa la Fondul Monetar European

Datoriile si criza fiscala care ameninta Grecia, Portugalia si Irlanda, au determinat guvernul din Germania sa propuna crearea unui Fond Monetar European (FME), care ar trebui sa fie un stimulent pentru cei care incalca normele financiare ale UE.

La acest Fond, care ar putea fi creat in iulie, ar putea participa si Rusia. Cu toate acestea, fara capacitatea de a influenta deciziile majore, o astfel de participare financiara a Rusiei va fi simbolica sau ineficienta.

Dupa cum a anuntat pe 7 martie ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schauble, crearea unui echivalent european la Fondul Monetar International (FMI) va reactiona mai rapid la dificultatile financiare ale statelor membre ale Uniunii Europene si, in special, la criza economica din Grecia si in alte tari europene.

Potrivit expertilor independenti, Rusia ar putea participa la noul Fond, desi statul rus are anumite rezerve in acest sens, scrie Ng.ru.

"Nu este clar ce se va intampla cu FMI, in cazul in care europenii vor crea un Fond separat. Daca Fondul va fi creat de catre membrii Uniunii Europene, atunci pentru Rusia nu mai exista nici un loc.

Deci, a vorbi despre modul in care Rusia va participa sau nu, este prea devreme, pentru ca nu se stie ce este in joc. Mai mult, pentru a crea o astfel de organizatie ar putea dura ani de zile", este de parere presedintele Fundatiei "Politica", Viacheslav Nikonov.

La randul sau, directorul Institutului pe Probleme Globalizare, Mihail Delyagin, considera... mai mult


Miercuri, 10 Martie 2010, ora 14:51

De ce are nevoie Europa de propriul FMI?

De ce are nevoie Europa de propriul FMI?

Ca orice tragedie care se respecta, actuala criza din Grecia isi are originile in evenimente din trecut, in special in doua deficiente in abordarea monetara si fiscala a Uniunii Europene, care i-ar putea ameninta stabilitatea.

Prima dintre acestea este absenta unui mecanism pentru impiedicarea crizelor care pot "infecta" intreaga piata europeana.

Aceasta problema a fost foarte bine inteleasa de fondatorii Uniunii Europene. Intelegerile semnate in 1978, care au stabilit ca sistemul monetar european sa aiba un regim fix pentru rata de schimb, au pus bazele pentru un Fond Monetar European, doi ani mai tarziu.

Acesta ar juca un rol similar Fondului Monetar International, adica ar permite tarilor care au fost lovite de o criza neanticipata sa primeasca sprijin financiar din partea sa si, precum FMI, ar impune cateva conditii in acest sens. Insa aceasta idee nu s-a mai materializat la acea data, intrand din nou in discutie in prezent, din cauza crizei din Grecia.

A doua deficienta a iesit la iveala in timpul negocierilor din 1985, in urma carora s-a infiintat uniunea monetara. La acea data, Grecia avea grave probleme fiscale si se temea ca va fi fortata sa poarte negocieri dure cu FMI. Pentru acest lucru, ar fi fost nevoie de votul unanim al tarilor membre, iar Comisia Europeana a preferat sa-i ofere o linie de creditare.

Cu alte cuvinte, in ciuda principiilor de stabilitate fiscala si interzicerea sprijinului financiar aflate la baza zonei euro, procesul politic... mai mult


Miercuri, 10 Martie 2010, ora 07:11

8 comentarii
Presa internationala - Germania sustine infiintarea unui Fond Monetar European

Presa internationala - Germania sustine infiintarea unui Fond Monetar European

Radicalii europeni planuiesc construirea propriei versiuni a Fondului Monetar International astfel incat sa poata salva acele economii care sunt atinse de criza financiara. Insa, pentru aceasta, este nevoie de acceptul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, a avertizat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Punand greutate in propunerile propriului ministru de Finante, Angela Merkel a admis ca Uniunea Europeana nu dispune de instrumentele necesare pentru solutionarea crizei grecesti. "Sanctiunile de care dispunem nu au fost suficient de bune", a explicat Merkel citata de Financial Times.

Insa a adaugat ca va fi nevoie de negocieri purtate cu toate cele 27 de state membre ale Uniunii pentru infiintarea unui atare Fond care sa fie indreptatit sa salveze economii din zona euro prin acordarea de imprumuturi si alte metode specifice.

Orice tratat care sa presupuna acceptul tuturor membrilor risca sa nu intruneasca unanimitate atat de repede dupa inceata si dureroasa ratificare a Tratatului de la Lisabona, care a fost initial respins prin referendum in Irlanda si a intrat in vigoare de abia in decembrie.

Parisul si Berlinul incearca sa aiba o linie comuna la initiativa Germaniei, iar problema unui nou tratat a iscat neintelegeri intre cele doua tari.

Oficialii francezi au salutat initiativa unui Fond Monetar European, in principiu, insa au avertizat ca va fi nevoie, cel mai probabil, de o extindere a actualelor tratate, fapt pentru care nu exista nicio vointa... mai mult


Marti, 09 Martie 2010, ora 11:36

UE vrea infiintarea unui fond european monetar

UE vrea infiintarea unui fond european monetar

Comisia Europeana colaboreaza cu Franta, Germania si alte tari membre UE pentru constituirea unui fond monetar european, care ar urma sa acorde sprijin tarilor aflate in dificultate.

"Comisia Europeana este pregatita sa propuna infiintarea unui astfel de instrument, care are sustinerea tarilor din zona euro", a declarat luni presedintele institutiei, Oli Rehn, potrivit Reuters, adaugand insa ca sprijinul financiar prin acest fond va veni doar "in anumite conditii stricte".

Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, a declarat in weekend ca va face o propunere privind noua institutie, care ar urma sa fie similara Fondului Monetar International si a carui obiectiv va fi stabilitatea in zona euro.

"Nu putem permite ca moneda sa devina o minge cu care se pot juca speculatorii", a declarat Schaeuble, adaugand ca institutia "nu va fi una care sa rivalizeze cu Fondul Monetar International".

Ministrul german de finante sustine crearea unui fond monetar european

Crearea unui fond european este sustinuta si de Partidul Socialist European, dar si de presedintele italian, Giorgio Napolitano, potrivit EUObserver.

Discutiile privind o posibila infiintare a unui fond monetar european au aparut in conditiile in care Grecia se afla intr-o situatie financiara dezastruoasa, cu un deficit de peste 12%, iar oficialii greci au declarat ca ar putea apela la FMI, daca nu primesc ajutor de la Uniunea Europeana.

Grecia are o datorie de aproape 300 de miliarde de euro, iar... mai mult


Luni, 08 Martie 2010, ora 13:34

4 comentarii
Ministrul german de finante sustine crearea unui fond monetar european

Ministrul german de finante sustine crearea unui fond monetar european

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, este de parere ca problemele financiare acute cu care se confrunta Grecia vor duce la infiintarea unei institutii europene pe modelul Fondului Monetar International (FMI).

"Pentru stabilitatea zonei euro, avem nevoie de o institutie care sa dispuna de experienta FMI si de o capacitate similara de interventie", a declarat ministrul pentru cotidianul german Welt am Sonntag.

Schaeuble, primul oficial din guvernul german care a sustinut deschis ideea unui fond monetar european, isi va prezenta in curand propriile propuneri in acest sens, mai scrie Welt am Sonntag.

El a respins ideea unui ajutor FMI pentru Grecia: "Zona euro tinde sa isi poata rezolva problemele singura. Acceptarea unor ajutoare financiare din partea FMI ar fi, dupa parerea mea, un semn ca tarile din zona euro nu isi pot rezolva problemele pe cont propriu".

Schaeuble a mai facut apel la o mai buna coordonare a politicilor economice europene, invitandu-si omologii sa "indice clar si sincer problemele fiecarui stat din zona euro si sa formuleze recomandari" pentru rezolvarea lor. mai mult


Sambata, 06 Martie 2010, ora 20:03

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba