fonduri alocate romania ue

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Romania, mustrata pentru discriminarea rromilor: Basescu, vizat de critici

Romania, mustrata pentru discriminarea rromilor: Basescu, vizat de critici

Romania subestimeaza amploarea rasismului indreptat asupra populatiei de etnie rroma, care se manifesta la cel mai inalt nivel in stat, considera comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Nils Muiznieks.

Intr-un raport publicat de Consiliul Europei se arata ca insusi presedintele Traian Basescu a fost vizat de acuzatii de discrimare a rromilor in ultimii ani, transmite Le Figaro.

"Solicit autoritatilor sa condamne ferm si fara echivoc toate formele de infractiune sau de limbaj rasist. Parlamentul si partidele politice ar trebui sa adopte un cod de conduita care sa prevada sanctiuni pentru intoleranta si discursuri rasiste", a aratat Nils Muizieks.

Banca Mondiala: Romania ar castiga miliarde de euro anual daca si-ar integra rromii

Comisarul european si-a exprimat ingrijorarea fata de scaderea fondurilor alocate programelor de integrare a rromilor din Romania, care ar insuma, conform statisticilor, intre 8,6 si 10% din populatia tarii, adica intre 1,8 si 2,5 milioane de locuitori.

De asemenea, acesta a atras atentia ca 70% dintre rromi traiesc inca sub pragul saraciei, iar 36% dintre ei abandoneaza scoala de timpuriu, inainte de a absolvi o forma de invatamant.

Nu in ultimul rand, comisarul european Nils Muiznieks a aratat ca, in perioada 2012 - 2013, nu au fost luate alte masuri pentru integrarea rromilor in afara de cele care tin de programele de educatie.

Totodata, Muiznieks a constatat ca aceasta situatie este generata de... mai mult


Marti, 08 Iulie 2014, ora 19:30

11 comentarii
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Cat castigam si cat pierdem din integrarea in UE

Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Cat castigam si cat pierdem din integrarea in UE

Pe ce criterii urmeaza sa votam partidele care ne cer votul la europarlamentare, daca nu pe performanta lor in a face ca Romania sa castige si nu sa piarda din integrarea in UE atunci cand au fost la guvernare?

Ca au fost cu totii opt ani, opt guverne, atatea am schimbat (multisor) de la 1 ianuarie 2007, si fara a-l pune pe actualul, trecut ca remanierea la cutie, desi e o alta combinatie guvernamentala.

Deci, slava Domnului, avem ce compara si avem ce vorbi cu candidatii in campanie, nu despre ce vor face in PE (promisiuni si, chiar daca le tin, influenta lor va fi minima), ci despre ce au facut cand au avut puterea. Pe asta trebuie sa le cerem socoteala.

Ca sa raspundem la intrebarea cat castigam si cat pierdem, raportul anual al Societatii Academice din Romania 2014 examineaza trei procese mari din 2007 incoace: cat am exportat in tarile comunitare (versus importat, ca stiti teoria euroscepticului roman ca suntem doar o piata de desfacere pentru astia etc., etc.), cate fonduri europene am reusit sa atragem (cat de adecvat le-am folosit e alta discutie pe care o deschidem, dar e mai vasta) si cat ne foloseste sau dauneaza migratia intracomunitara.

Calculam separat costuri si beneficii si pe urma le adunam, lasand pe dinafara destule lucruri (securitatea, de exemplu), incluzand unele pentru care nu am spatiu aici (energie), dar iata esentialul.

In materie de comert. Romania pare ca a intrat in piata comuna pentru ca trebuia cineva sa ocupe ultimul loc. Nu... mai mult


Joi, 03 Aprilie 2014, ora 12:08

14 comentarii
Romania, ultima la atragerea fondurilor europene - raport

Romania, ultima la atragerea fondurilor europene - raport

Romania este ultima tara din Europa Centrala si de Est in ce priveste atragerea de fonduri europene, cu o rata a platilor pe proiecte cu fonduri europene de doar 12 la suta, se arata intr-un raport al KPMG.

Intre cele 10 state membre UE, care provin din Europa Centrala si de Est, rata medie a platilor pe proiectele finantate de fonduri europene este de 44 la suta, potrivit raportului KPMG, publicat luni.

Perioada luata in calcul a fost 2007-2012, iar performerele sunt doua tari baltice, Estonia si Lituania, care au o rata a platilor de 59 la suta.Romania este pe ultimul loc si in ce priveste rata de contractare - 70 la suta -, in comparatie cu o rata medie de 83 la suta a celor 10 tari din zona central-est europeana.

Bulgaria, de exemplu, are o rata de contractare de 100 la suta, dar o rata de plati de 34 la suta, oricum mult peste cea a tarii noastre. De mentionat ca cele doua tari au cea mai scazuta rata a platilor pentru fonduri europene, dar si cea mai mare diferenta intre rata de contractare si cea de plati.

Teodorovici, despre "directia foarte buna" a absorbtiei fondurilor: 80% in 2015 Interviu

In alta ordine de idei, Romania are al doilea PIB pe cap de locuitor dintre cele 10 tari, dupa Bulgaria, respectiv 6.169 de euro. Spre comparatie, Slovenia are de aproape trei ori mai mult - 17.254 de euro, iar media este de putin peste 11.000 de euro.

In perioada 2007-2013, Romaniei i s-au alocat fonduri in valoare de 23,53 de miliarde de euro, care... mai mult


Marti, 14 Mai 2013, ora 20:52

8 comentarii
Romania risca sa nu atraga fondurile UE pentru 2014-2020, daca nu creste performanta administratiei

Romania risca sa nu atraga fondurile UE pentru 2014-2020, daca nu creste performanta administratiei

Romania risca sa nu poata utiliza fondurile europene alocate pentru perioada 2014-2020, daca nu realizeaza si implementeaza, pana la sfarsitul anului 2016, o strategie pentru imbunatatirea performantei capacitatii administrative publice, a declarat, luni, Leonard Orban, fost comisar european.

"Comisia Europeana ne-a cerut deja o noua strategie de imbunatatire a capacitatii administrative si implementarea acestei strategii.

Aceasta cerinta este o conditie ex-ante de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.

Daca, pana la sfarsitul lui 2016, aceasta strategie nu va exista si lucrurile nu vor fi semnificativ imbunatatite, noi vom fi supusi inclusiv riscului de a nu utiliza pe o perioada mai scurta sau mai lunga fondurile alocate Romaniei", a afirmat Orban la o conferinta organizata la BNR cu tema "Romania in tabloul de bord al UE".

El a aratat ca o capacitate administrativa scazuta genereaza rezultate puternic negative, reprezentand o problema majora a Romaniei din punctul de vedere al Comisiei Europene.

"Din pacate, masurile de consolidare financiara luate in ultimii ani au avut, pe langa efectele pozitive, si efecte negative, precum continuarea scaderii performantei administratiei publice romanesti.

Sunt multe zone unde capacitatea administrativa este fundamentala, aplicarea diferitelor politici pe diferite sectoare este esentiala. Fara o capacitate administrativa mai moderna, consolidarea le va fi mult mai greu", a spus Orban.

Romania... mai mult


Luni, 13 Mai 2013, ora 16:37

Romania, codasa UE la absorbtia de fonduri

Romania, codasa UE la absorbtia de fonduri

Romania figureaza pe ultimul loc in clasamentul ratelor de absorbtie ale fondurilor alocate si platite de Comisia Europeana, cu 20,7%, potrivit datelor oficiale puse la dispozitie de Alexandra Tamasan, consultant pe fonduri europene pentru Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), organizatia germana pentru cooperare internationala.

Cele mai inalte rate de absorbtie au fost contabilizate pentru Lituania (60,5%), Portugalia (58,4%) si Irlanda (55,60%), relateaza cursdeguvernare.ro.

Tara noastra a fost devansata de Bulgaria (28,5%) si Italia (28%), ceea ce arata ca gradul redus de absorbtie tine de o combinatie intre nivelul de dezvoltare redus si caracteristicile socio-culturale.

Cu toate acestea, in cifre absolute, care ne dau mai bine masura gradului in care Romania reprezinta o "povara" pentru contribuabilii din tarile mai dezvoltate, ne situam aproape de media tarilor asistate prin programe europene prin fondurile de coeziune, intre Franta si Grecia. Explicatia consta in dimensiunea relativ mare ca teritoriu (comparabil cu al Marii Britanii) si al populatiei (jumatate din cea a Poloniei sau Spaniei).

Cititi mai mult despre Ratele oficiale de absorbtie a fondurilor alocate de CE: Romania vazuta prin prisma bugetului stabilit la Bruxelles pe cursdeguvernare.ro. mai mult


Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 15:47

2 comentarii
CE vrea sa suplimenteze in 2013 fondurile pentru Romania

CE vrea sa suplimenteze in 2013 fondurile pentru Romania

Comisia Europeana va cere o crestere cu 9 miliarde de euro, adica 6%, a bugetului pentru anul 2013, iar o parte din acesti bani vor fi folositi pentru suplimentarea fondurilor alocate Romaniei, Bulgariei si Spaniei, relateaza cotidianul bulgar 24Ceasa.

Planurile vor fi prezentate miercuri de comisarul european Janusz Lewandowski.

CE vrea sa sustina mai multe proiecte structurale din Bulgaria, Romania si Spania.

Insa, pe fondul crizei economice, este putin probabil ca tarile bogate din UE sa sustina aceste planuri, scrie cotidianul bulgar.

Germania, Franta si Marea Britanie si-au exprimat deja opozitia fata de cereri.

Bugetul pentru 2013 este ultimul din aceasta perioada fiscala. Intre timp, negocierile pentru bugetul pentru 2014-2020 sunt in curs. mai mult


Marti, 24 Aprilie 2012, ora 10:24

De ce suntem "rusinea" UE la fonduri europene - interviu Ramona Manescu

De ce suntem "rusinea" UE la fonduri europene - interviu Ramona Manescu

Pentru a cheltui in intregime fondurile europene alocate Romaniei, numai din finantarea UE, in Romania ar trebui sa se faca plati de cel putin 15 milioane euro pe zi, de acum si pana in 2015, este de parere europarlamentarul Ramona Manescu.

"Daca adaugam si co-finantarea nationala si cea privata sau diferite finantari de la institutiile internationale, practic ajungem la aproximativ 30 milioane euro in fiecare zi", a declarat aceasta intr-un interviu acordat Business24.

In opinia Ramonei Manescu, Romania va continua sa piarda banii europeni din Programele Operationale pe Mediu si Transport unde rezultatele auditului efectuat de expertii Comisiei Europene arata mari nereguli in evaluarea si alocarea proiectelor.
Romania nu a valorificat nici pe departe in acesti cinci ani toate oportunitatile care ar fi fost disponibile pentru o tara nou membra, spre deosebire de Polonia care a profitat din plin de pe urma integrarii in UE, mai ales la capitolul fonduri europene. De ce noi, romanii, avem o rata atat de scazuta de absorbtie a fondurilor europene?
Polonia se prezinta cel mai bine la acest capitol deoarece guvernantii lor au avut o viziune si o strategie bine gandita in ceea ce priveste accesarea banilor europeni. Concret, si-au pregatit, din timp proiectele majore, si in special cele de infrastructura, tocmai pentru a asigura cadrul national necesar accesarii fondurilor europene.

Guvernul Romaniei si-a permis luxul de a pierde fonduri nerambursabile in valoare de... mai mult


Joi, 23 Februarie 2012, ora 09:44

De ce Romania nu foloseste integral si corect fondurile europene?

De ce Romania nu foloseste integral si corect fondurile europene?

In luna iunie, Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a POR - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport. S-au constatat deficiente grave in implementarea proiectelor si Comisia a solicitat Guvernului de la Bucuresti sa verifice toate cele 124 de contracte de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2.

La inceputul lunii august, Ministerul Dezvoltarii, condus de Elena Udrea, anunta public ca singurul vinovat este mecanismul national de verificare si ca nu exista vreun angajat al Autoritatii de Management al POR care sa fie vinovat pentru suspendarea temporara a platilor.

Transparenta anchetei desfasurate de minister a atins cota zero, rapoartele de verificare a contractelor din POR-Axa 2 fiind clasificate ca documente secrete.

Traian Basescu a intervenit in apararea Elenei Udrea, declarand ca doar functionarii publici sunt vinovati de situatie. Liderii Opozitiei au reactionat imediat, acuzand de incompetenta Guvernul Boc, in incercarea de a exploata electoral scandalul.

Totusi, dincolo de aceste declaratii politice, ramane realitatea faptului ca Romania nu mai are acces la 800 de milioane de euro.

Cauzele acestui dezastru nu sunt nici noi, nici deosebit de complexe si nici prea greu de identificat, cum incearca sa ne convinga politicienii. Daca ar fi sa gasim un singur cuvant care sa desemneze cauza principala a falimentului utilizarii corecte si integrale a fondurilor europene, atunci acesta ar fi "minciuna".

Jaful este... mai mult


Marti, 30 August 2011, ora 09:01

18 comentarii
Alte articole despre: fonduri europene Romania
Romanii primesc de la UE de doua ori mai multi bani decat ofera

Romanii primesc de la UE de doua ori mai multi bani decat ofera

Suma totala alocata Romaniei de la bugetul Uniunii Europene, in anul 2008, a fost de 2,6 miliarde de euro, adica mai mult decat dublu fata de contributia tarii noastre, potrivit unui raport publicat, vineri, de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE).

Cel mai mare contribuabil este Germania, care asigura aproximativ 20% din bugetul Uniunii Europene, contribuind cu 18,8 miliarde de euro, se arata in raportul "Romania si reforma bugetului comunitar", elaborat de CRPE.

Alti contribuabili importanti sunt Franta, cu 16,4 miliarde de eruo, Italia, cu 13,4 miliarde de euro si Marea Britanie, cu 7,6 miliarde de euro.

"Romania este un beneficiar net in relatia financiara cu UE si depinde de noi sa accesam acesti bani", se mai arata in raportul CRPE.

Romanii sunt multi, dar saraci

Romania contribuie la bugetul UE cu numai 1,01 miliarde de euro, ocupand locul al 17-lea in topul contribuabililor europeni, desi tara noastra este a saptea din Uniunea Europeana, ca marime a populatiei.

Un roman contribuie cu numai 47 de euro la bugetul UE, ceea ce ne situeaza abia pe penultima pozitie in topul contribuabililor, realizat in functie de contributia pe cap de locuitor.

TV Ziare.com: Cum sa accesam mai multe fonduri europene?

In acelasi timp, un luxemburghez plateste de zece ori mai mult, adica 489 de euro, un danez 356 de euro, un francez 258 de euro, iar un german contribuie cu 230 de euro.

Cu toate acestea, fiecarui roman ii revin anul cu 71 de euro mai mult... mai mult


Vineri, 12 Martie 2010, ora 19:25

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. A sarit dezbracat in apa inghetata pentru a salva o rata (Galerie foto)
  2. Opt religii sub un singur acoperis
  3. Aparitie incredibila pe strazile din China - oamenii au ras in hohote (Video)
  4. Protest inedit fata de casatoriile gay, cu un cal imbracat in mireasa
  5. Reactie necontrolata a ducesei de Cambridge - moment unic (Video)
  6. Reusita epocala a NASA: Teleportarea cuantica la mare distanta
  7. O capsula a timpului din 1795, dezgropata la Boston
  8. Doi copii au incercat sa jefuiasca o banca avand arme de jucarie
  9. Ai auzit de misterioasa ploaie de meteoriti din acest weekend?
  10. Armata SUA a testat o noua arma laser, desprinsa parca din Star Wars (Video)