fonduri apia

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mita la APIA: Directorul general al Agentiei a fost retinut (Video)

Mita la APIA: Directorul general al Agentiei a fost retinut (Video)

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, Dorel Gheorghe Benu, suspectat in dosarul privind acordarea ilegala a unor subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice, a fost retinut, miercuri noapte, de catre procurorii DNA Suceava.

Procurorul sef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat ca directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, a fost retinut pentru 24 de ore, incepand cu ora 22:40, iar joi se va pune in miscare actiunea penala.

Directorul APIA a fost dus in arestul Inspectoratului de Politie Judetean Suceava.

Ce acuzatii i se aduc

Mita la APIA: Consilier judetean, retinut - cum a obtinut ilegal peste un milion de lei

Potrivit sursei citate, Benu este cercetat pentru abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului in legatura cu gestionarea fondurilor europene si protectia acordata de el suspectei Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, iar prin ea intregii institutii APIA Suceava, astfel incat sa obtina pe toate exploatatiile subventii de la Uniunea Europeana.

Conform anchetatorilor, atunci cand DNA a facut publica ancheta si a solicitat documente in cadrul cercetarilor, au aparut probe ca Benu ii transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum sa raspunda la aceste solicitari astfel incat sa denatureze adevarul si sa scape de raspundere penala.

Benu a fost adus, miercuri seara, in jurul orei 22.00 la sediul DNA Suceava, iar intrebat daca stie de ce a fost chemat la audieri la DNA... mai mult


Joi, 05 Iunie 2014, ora 01:02

3 comentarii
Mita la APIA: Consilier judetean, retinut - cum a obtinut ilegal peste un milion de lei

Mita la APIA: Consilier judetean, retinut - cum a obtinut ilegal peste un milion de lei

Un consilier judetean din Suceava a fost retinut de procurorii DNA, fiind suspectat de gestionare frauduloasa a fondurilor europene si inselaciune, in dosarul subventiilor agricole de la APIA.

DNA a anuntat, joi, prin intermediul unui comunicat de presa, ca a fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Ioan Piticari, reprezentant al Asociatiei Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului si consilier judetean Suceava.

Acesta este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata, precum si de inselaciune, in forma continuata.

Potrivit DNA, "reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului si Ioan Piticari au solicitat si obtinut pe nedrept fonduri europene si de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013, pentru care au intocmit, semnat si depus la APIA. Centrul Judetean Suceava documente cu date nereale, beneficiind de sustinerea unor functionari ai institutiei mentionate, care au acordat aceste subventii cu incalcarea legii", cuantumul sumelor platite ilegal fiind in acest caz de 1.126.227 de lei.

Perchezitii la APIA: Directorul, ridicat de DNA. Preoti, politisti, medici si un fost primar, implicati in frauda (Video)

Procurorii au facut mai multe perchezitii, miercuri dimineata, la sediul central din Bucuresti al APIA, precum si la cel din Suceava si o... mai mult


Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 19:30

Mita la APIA Sef din Politia Suceava, urmarit penal - abuz in serviciu la cererea unui preot

Mita la APIA Sef din Politia Suceava, urmarit penal - abuz in serviciu la cererea unui preot

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus inceperea urmarii penale fata de adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Suceava, Ioan Crap, implicat in dosarul de fraudare a fondurilor europene de la APIA.

Ioan Crap, care este inspector-sef al IPJ Suceava, e acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, se precizeaza intr-un comunicat al DNA.

In ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori se arata ca exista date temeinice potrivit carora, la data de 6 aprilie 2014, Ioan Crap, in calitate de adjunct al sefului Politiei Suceava, si-a incalcat atributiile.

La solicitarea unui preot, Crap a intervenit pe langa un agent de politie rutiera care ii era subordonat sa nu ii ia permisul de conducere unui sef din cadrul Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Suceava.

Radu Crap I-a cerut politistului, "aflat in timpul serviciului cu un autoturism prevazut cu statie radar, ca acesta sa nu dispuna masura retinerii permisului de conducere a unei persoane cu functie de conducere la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura Centrul Judetean Suceava si sanctionarea contraventionala a acesteia, desi agentul constatase incalcarea prevederilor legale ce impunea luarea acestei masuri", sustin procurorii anticoruptie.

Mai mult, Digi 24 transmite ca sediul APIA Suceava a fost pus sub sigiliu de catre procurori, iar angajatilor nu li se mai permite sa intre in cladire.

Inceperea urmarii... mai mult


Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 12:12

5 comentarii
Rezultate record in Agricultura: Constantin anunta cate fonduri europene am atras in 2013

Rezultate record in Agricultura: Constantin anunta cate fonduri europene am atras in 2013

Romania a atras in acest an din fondurile europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale circa 2,35 miliarde de euro, o suma foarte apropiata de obiectivul propus pentru 2013, de 2,5 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinta de profil.

"In acest moment suntem undeva la 2,35 miliarde de euro atrase, foarte aproape sa ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2013, respectiv 2,5 miliarde de euro pe plati directe si pe dezvoltare rurala. APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - n.red.) si APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - n.red.) fac eforturi extraordinare in aceste zile pentru a plati toate sumele pe care ni le-am propus si chiar sa depasim cele 2,5 miliarde de euro.

Sigur, asteptarile au fost mult mai mari, mai ales pe zona de investitii, unde cred ca se putea mai mult daca si agentii economici aveau capacitate mai mare de absorbtie", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%.

"In acest an gradul de contractare pe fondurile de dezvoltare rurala au ajuns la 90% si, daca vom reusi sa contractam pana la finele anului toate proiectele, putem ajunge la un grad de 108%. Gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%. Numai in acest an au fost... mai mult


Joi, 05 Decembrie 2013, ora 15:02

5 comentarii
Macovei: UE ar putea taia fondurile pentru agricultura

Macovei: UE ar putea taia fondurile pentru agricultura

Uniunea Europeana ar putea taia fondurile acordate Romaniei pentru mai multe domenii, inclusiv pentru agricultura, "daca tandemul Ponta-Antonescu va continua sa ramana in fruntea tarii", considera europarlamentul Monica Macovei.

"Romania este deja monitorizata, iar urmatorul lucru pe care Uniunea Europeana l-ar putea face este taierea fondurilor pentru agricultura, transport, dezvoltare, turism, si pentru alte domenii de pe urma carora toti romanii au de castigat", a declarat Monica Macovei, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Un exemplu concret, in conditiile in care oficiali de la Bruxelles au anuntat deja ca unele plati catre Romania au fost oprite, este cel al subventiilor din cadrul programului APIA."Subventia APIA, pe care fiecare familie din Romania cu o anumita suprafata de pamant o primeste de la Uniunea Europeana, ar putea fi taiata.

Pentru anul 2013, subventia planificata este de 142 euro pe hectar. Daca tandemul Ponta-Antonescu va continua sa ramana in fruntea tarii si sa actioneze impotriva ei, oamenii nu vor mai primi acesti bani europeni, cei care lucreaza in agricultura vor pierde fondurile APIA, iar cei cu ferme de animale vor pierde subventiile europene", a adaugat Monica Macovei.

Europarlamentarul considera ca reactiile Uniunii Europene transmit mesajul ca aceasta nu are incredere in Ponta, nici in Antonescu si nici in USL. "Toate asigurarile pe care acestia le-au dat europenilor ca vor respecta legea in Romania s-au dovedit a fi... mai mult


Joi, 26 Iulie 2012, ora 19:34

27 comentarii
Salarii cu 50% mai mari la APIA, doar pentru sefi

Salarii cu 50% mai mari la APIA, doar pentru sefi

Angajatii cu functii de conducere ai Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura ar putea beneficia anul acesta de majorari salariale medii de 50%, potrivit unui proiect de hotarare a Guvernului aflat in curs de avizare.

Proiectul prevede majorarea salariului de baza a personalului de conducere si de executie din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si din centrele judetene ale acesteia, cu pana la 25 de clase de salarizare, informeaza money.ro

Din nota de fundamentare reiese ca pentru majorarea salariala a celor circa 160 de persoane vizate efortul bugetar va fi de 4.818 mii lei, echivalentul a 1,60% din bugetul APIA pe anul 2012.

In medie, un angajat va primi in plus 2.509 lei brut pe luna.

"Nu este vorba despre o premiera. Sunt oamenii cu cele mai mari realizari din minister. In schimb, anul acesta nu am fost de acord cu primele. Nu s-au dat prime nici in Minister nici in institutiile subordonate", a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii. mai mult


Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 08:29

2 comentarii
APIA acorda 50 euro pe hectar in zonele montane defavorizate

APIA acorda 50 euro pe hectar in zonele montane defavorizate

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va acorda, incepand cu saptamana viitoare, pana la 50 euro pe hectar pentru zonele montane, in cadrul masurii de sprijin financiar pentru zone defavorizate (LFA).

APIA a autorizat plata sumei de 44,6 milioane de euro, sprijinului financiar pentru un hectar fiind aplicat degresiv in functie de marimea fermei. Finantarea este asigurata in proportie de 82% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), iar restul reprezinta cofinantare din bugetul national, informeaza NewsIn.

Conform regulamentelor europene,in cazul fermelor cu suprafete agricole mai mari de 50 de hectare, valoarea sprijinului financiar scade pentru acele suprafete care depasesc aceasta limita.

Pentru o suprafata de 135 hectare, valoarea sprijinului descreste treptat. Astfel, pentru suprafata de pana la 50 de hectare, fermierul primeste 100% din sprijinul financiar, pentru partea cuprinsa intre 50,1 si 100 hectare, fermierul primeste doar 75% din valoarea sprijinului, iar pentru suprafata cuprinsa intre 100,1-135 hectare, proprietarul va primi 50% din valoarea sprijinului pentru fiecare hectar.

De aceste fonduri vor beneficia 227.785 de fermieri care au depus cereri pentru o suprafata de 1,3 milioane de hectare. Pentru aceasta masura au fost depuse 228.753 cereri, fiind efectuate controale pentru 11.023 fermieri si pentru o suprafata de 86.850 hectare. In urma controalelor efectuate, au fost sanctionati 7.664 fermieri pentru... mai mult


Vineri, 28 Noiembrie 2008, ora 12:46

APIA va inghiti toate fondurile UE pentru agricultura in 2008

APIA va inghiti toate fondurile UE pentru agricultura in 2008

APIA va absorbi toate fondurile Uniunii Europene (UE) alocate Romaniei pentru 2008, iar la Bruxelles nu va fi returnat niciun ban, a declarat, vineri, intr-un interviu acordat Reuters, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan Gherghelas.

"Nu va fi returnat niciun ban la Bruxelles", a spus Gherghelas, citat de Reuters. "Intreaga suma va fi absorbita. Speram ca 900.000 de fermieri sa fie platiti pana la sfarsitul acestei luni si sa terminam de distribuit suma pana la mijlocul lunii viitoare, inaintea termenului limita de 30 iunie", a precizat directorul APIA.

Gherghelas a adaugat ca o treime dintre fermierii care au cerut subventii au declarat suprafete mai mari decat terenurile de pe care se recolteaza. "Am exclus un milion de hectare de teren arabil de la finantare, iar 12.000 de fermieri nu vor primi niciun ban", a mai spus Dan Gherghelas.

Directorul APIA, care a acuzat mai ales bazele de date prost schitate si lipsa de informatii a fermierilor, a spus ca in urma controalelor a rezultat ca 445.000 de cereri de ajutor din totalul de 1,24 milioane erau gresite, aceste cifre trezind ingrijorarea celor de la Bruxelles.

In conformitate cu Politica Agricola Comuna, Bruxelles-ul a alocat Romaniei fonduri de 440 milioane euro in 2007, adica 50,5 euro/hectar. Pentru 2008, fermierii ar putea primi 528 milioane euro din plati directe, echivalentul a 60,6 euro/hectar. Platile vor creste treptat pana la 141 euro/hectar pana in 2013.... mai mult


Vineri, 23 Mai 2008, ora 20:10

Alte articole despre: Romania, fonduri, APIA, fermieri, Uniunea Europeana
Angajatii APIA nu mai lucreaza fara bani: Romania pierde fonduri UE

Angajatii APIA nu mai lucreaza fara bani: Romania pierde fonduri UE

Sindicalistii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au anuntat ca nu vor mai lucra peste program daca orele suplimentare nu vor fi platite, concret, ca taranii nu vor primi plata la hectar iar Romania va pierde fonduri UE, a declarat, marti, liderul de sindicat Mihai Vasilescu, relateaza NewsIn.

Potrivit Sindicatului National APIA, pentru institutiile similare din Romania sunt prevazute sporuri de care angajatii angentiei nu beneficiaza, cum ar fi spor de stres, prima de obiectiv sau "spor de risc cand te alerga taranul cu furca".

De asemenea, liderul de sindicat a supliniat ca Agentia de Plati din Polonia are 11.000 de angajati, chiar daca gestioneaza subventii pentru jumatate din numarul fermierilor din Romania.

"Principala problema este munca in zadar si munca neplatita. De doi ani angajatii APIA lucreaza, in medie, 14 ore pe zi, inclusiv sambata si duminica, chiar si cand sunt sarbatori legale. Rasplata Guvernului pentru aceasta munca a fost ca 4.500 de functionari publici au fost trecuti pe o grila de salarizare inferioara.

Mai mult, toate aceste ore suplimentare nu sunt platite, iar angajatii agentiei sunt epuizati", a declarat, marti, presedintele Sindicatului National APIA, Mihai Vasilescu.

Potrivit aceleiasi surse, angajatii APIA nu vor mai accepta sa munceasca daca orele suplimentare nu vor fi platite si "vor pune pixul jos" la ora 16.00, cand se termina programul de lucru.

"Daca programul la APIA se ve termina la ora 16.00,... mai mult


Marti, 06 Mai 2008, ora 16:20

Alte articole despre: UE, bani, angajati, fonduri, APIA, suplimentar

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Creatura marina gigantica, ce poate ajunge la 50 de metri lungime (Video)
  2. Un pestisor auriu a fost operat pe creier
  3. Minune la Caracal: Ce a facut un barbat cu o servieta plina de bani gasita in parc
  4. O votca "criminala" pentru Freddie Mercury (Foto)
  5. Cocaina si marijuana, intr-o masina a Vaticanului
  6. Orasul proscrisilor, unde traiesc condamnatii pentru delicte sexuale (Galerie foto)
  7. Sexul in aer liber, permis intr-un parc european
  8. Lumini misterioase deasupra Americii: Nimeni nu stie de unde provin (Video)
  9. Incident halucinant: Atacat si muscat de un liliac turbat (Video)
  10. Trotuar special pentru dependentii de smartphone (Foto)