fonduri europene blocate

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Fonduri europene: Nici in 2014 nu stam asa bine cum au promis guvernantii (Video)

Fonduri europene: Nici in 2014 nu stam asa bine cum au promis guvernantii (Video)

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca, in primele cinci luni ale acestui an, ceea ce a estimat privind absorbtia fondurilor europene se afla sub asteptarile avute initial, in special la mediu si transport.

"Zambetul meu va fi cu siguranta foarte larg la final de an, cand vom atinge obiectivul pe care l-am spus, si anume acela de peste 3,5 miliarde de euro, in facturi, catre Comisia Europeana. In primele cinci luni ale acestui an, ceea ce am estimat se afla sub asteptarile pe care le-am avut initial, pentru ca sunt multe facturi care nu ajung inca la noi, din partea marilor companii de lucrari, in special la mediu si transport", a aratat Teodorovici, duminica, la finalul unui eveniment la care a participat in Parcul Kiseleff.

El a precizat ca va avea discutii, anul acesta, cu toate companiile de constructii si cu cei care supervizeaza aceste lucrari.

Referitor la cauzele pentru care nu se cheltuiesc acesti bani de la Comisia Europeana, Eugen Teodorovici a precizat ca in primul rand sunt companii care au venit si au licitat, cu preturi mult mai mici decat ar fi putut fi facute acele lucrari, motiv pentru care acum sunt blocate.

Un alt motiv este, in opinia ministrului Fondurilor Europene, faptul ca unele companii au disparut, si atunci s-a mers catre subcontractori, pentru finalizarea contractelor.

"Noi o sa modificam in primul si in primul rand legislatia pe achizitii publice ca sa nu se mai permita astfel de situatii, sa nu se mai... mai mult


Duminica, 15 Iunie 2014, ora 17:41

3 comentarii
Fondurile europene: probleme si solutii pentru o mai buna absorbtie, la Medien Conferences

Fondurile europene: probleme si solutii pentru o mai buna absorbtie, la Medien Conferences

Medien Conferences organizeaza in parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene evenimentul "Absorbtia fondurilor europene, prioritate nationala", ce va avea loc pe 12 noiembrie 2013, la Hotel InterContinental, Bucuresti.

Forumul are ca scop principal gasirea de solutii pentru o absorbtie adecvata a fondurilor europene nerambursabile pentru sprijinirea unor sectoare economice vitale care ar ajuta Romania sa treaca mai usor prin criza economica actuala, precum si o utilizare eficienta a acestora, generatoare de impact semnificativ la nivel national, regional si local.

In acest sens, participantii interesati in accesarea fondurilor europene pot avea o dezbatere interactiva cu directorii autoritatilor de management din ministere, reprezentanti ai institutiilor cu atributii in gestionarea fondurilor structurale si de coeziune, reprezentanti ai institutiilor de cooperare transfrontaliere.

Temele aflate pe agenda conferintei sunt:

- Solutii pentru imbunatatirea atragerii fondurilor europene, in contextul bugetului UE 2014 - 2020;
- Problemele intampinate in procesul de absorbtie - stadiul programelor blocate si solutii de deblocare;
- Monitorizarea si controlul procesului absorbtiei fondurilor europene;
- Ofertele bancilor pentru finantari europene/ Studii de caz: Finantari de succes;
- Rolul important al bancilor in absorbtia fondurilor europene; cooptarea lor in procesul de selectie si evaluare a proiectelor

Informatii despre participare pe site-ul:... mai mult


Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 18:50

Absorbtia fondurilor europene, la pamant. Teodorovici da vina pe concediul Comisiei Europene

Absorbtia fondurilor europene, la pamant. Teodorovici da vina pe concediul Comisiei Europene

Dupa ce autoritatile s-au "laudat" cu rambursari record de la Comisia Europeana in luna iulie, de peste 700 de milioane de euro, luna trecuta valoarea a scazut la 195 de milioane de euro.

Doar trei programe au adus bani in tara. Transporturile au "parcat" la zero lei. Explicatia Ministerului Fondurilor Europene: a fost Comisia Europeana in concediu toata luna.

Romania a primit de la UE in luna iulie peste 730 de milioane de euro, in contextul in care din cele sapte programe operationale unul singur mai este blocat. Cei mai multi bani au fost adusi in tara de Programul Operational Transporturi - 360 milioane de euro. Pentru acelasi program, in luna august s-au incasat zero lei.

Vezi care este explicatia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in continuarea articolului S-a prabusit absorbtia fondurilor europene. Teodorovici da vina pe concediul Comisiei Europene pe Business24.ro mai mult


Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 22:01

1 comentariu
Scandalul contractelor publice: "E posibil sa ne suspende fondurile europene"

Scandalul contractelor publice: "E posibil sa ne suspende fondurile europene"

Fostul ministru al Finantelor, deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, acuza faptul ca modificarea de catre USL a legislatiei achizitiilor publice, prin schimbarea ordonantei 34 pe 2006, da liber coruptiei si canalizarii de bani de stat catre clientii politici ai celor aflati la putere.

"A fost o ordonanta si, in Parlament, a fost modificata. Va dati seama, la primarii in orase, comune, nu se mai organizeaza nicio licitatie - e achizitie directa, lipsa de transparenta, premise de coruptie. E lipsa de transparenta, ANRMAP si UCVAP nu mai au nicio competenta sa urmareasca, e dat drumul la bani pentru partid", a spus Ialomitianu pentru Ziare.com.

Clientii politici vor creste. Daca la licitatie mai castigau si altii, prin atribuire directa castiga doar ai lor. Mi se pare suspect la lucrari publice, acolo se intampla minuni - lucrari publice facute si facturate. Au spus ca vor promova principii de transparenta, dar, de fapt, va fi lipsa de transparenta, va fi coruptie", a adaugat acesta.

El crede ca aceasta modificare legislativa poate aduce suspendarea fondurilor europene pentru Romania.

"Exista pericolul sa intram in conflict cu Uniunea Europeana privind absorbtia de fonduri europene. Modificarile facute n-au fost discutate cu Comisia. Ordonanta a fost discutata, modificarile din Parlament n-au fost discutate. O sa avem probleme cu absorbtia fondurilor europene.

S-ar putea sa fie procedura de infringement, dar cel mai probabil lucru e sa se suspende accesarea... mai mult


Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 17:30

4 comentarii
Romania nu a absorbit niciun euro in noiembrie din fondurile europene

Romania nu a absorbit niciun euro in noiembrie din fondurile europene

Rata reala de absorbtie a Romanei pe cele sapte programe operationale cu fonduri structurale si de coeziune a fost in luna noiembrie aceeasi ca si la sfarsitul lui octombrie - 9,72%, respectiv 1,867 miliarde euro, de la Bruxelles nefiind virat niciun euro ca plati intermediare ale Comisiei Europene.

Potrivit statisticii privind absorbtia fondurilor europene publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene, s-a inregistrat o crestere la capitolul declaratii de cheltuieli trimise de autoritatile din Romania Comisiei Europene, de la 9,97% - 1,915 miliarde euro in octombrie, la 10,69% - 2,053 miliarde de euro la 30 noiembrie.

De asemenea, platile interne catre beneficiari au avut o crestere, redusa, de la 20,75% - 19,903 miliarde lei la sfarsitul lui octombrie, la 20,80% - 20,062 miliarde de lei.

Aceste cifre in luna noiembrie au fost realizate in conditiile in care au fost intrerupte platile de catre Comisia Europeana pe cinci dintre cele sapte programe operationale cu fonduri structurale si de coeziune - POSDRU, Transporturi, Competitivitate Economica, Mediu si Regional, care beneficiaza si de cele mai mari alocari de fonduri pentru perioada 2007-2013.

Celelalte doua programe operationale care au fost functionale in noiembrie beneficiaza de alocari mai reduse: Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 208 milioane euro si Asistenta Tehnica - 170 milioane euro.

Reluarea platilor pe programul de Mediu a fost anuntata de Comisia Europeana in urma cu o... mai mult


Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 20:07

4 comentarii
Liderul PDL din PE: Ponta ataca Uniunea si nu stie nimic despre fondurile europene

Liderul PDL din PE: Ponta ataca Uniunea si nu stie nimic despre fondurile europene

Liderul grupului deputatilor PDL din Parlamentul European, Marian Jean Marinescu, spune ca premierul Victor Ponta a atacat UE prin scrisoarea trimisa presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si a dovedit astfel ca nu stie cum se aloca fondurile europene.

"Acea scrisoare s-a vrut o replica la scrisoarea domnului Barroso din vara, un gest de fronda. Sunt doua puncte care ma intriga in scrisoarea domnului Ponta - primul se refera la faptul ca ii cere domnului Barroso sa rezolve problema fondurilor europene blocate pentru Romania. Problema se rezolva la noi acasa, nu la Comisie. E un mod prin care ataca Uniunea, un gest de politica interna prin care vrea sa le spuna oamenilor care nu stiu cum merg lucrurile 'Comisia e de vina'. E o abordare externa paguboasa pentru Romania", a spus Marinescu pentru Ziare.com.

Europarlamentarul a vorbit si despre un alt punct, in care premierul Ponta facea referire la negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene.

"La alt punct, Ponta cere mai multi bani pentru Romania la urmatoarea alocare de fonduri, doar ca nu se dau bani pentru fiecare stat, adica nu spui 'Spania ia atat, Romania ia 10 milioane', alocarile se fac prin regulamentele orizontale la fiecare program, pe acolo vin banii", a explicat Marinescu.

"Ponta nu stie cum se aloca fondurile europene", a adaugat eurodeputatul.

Congresul PPE, un eveniment de marca pentru Romania si Europa

Marian Jean Marinescu a spus ca Romania a avut de beneficiat la... mai mult


Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 15:53

10 comentarii
Fonduri europene pentru Romania inghetate? Vezi reactia M.A.Eur

Fonduri europene pentru Romania inghetate? Vezi reactia M.A.Eur

Ministerul Afacerilor Europene dezminte informatiile aparute, luni, in presa despre o presupusa "inghetare a finantarii europene pentru Romania".

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat public, inca din luna iulie, respectand principiul transparentei comunicationale, ca procesul de trimitere la Comisia Europeana spre decontare a cererilor de rambursare pentru platile efectuate de partea romana catre beneficiari este intrerupt de la inceputul lunii iulie 2012, asa cum s-a convenit cu Comisia Europeana in decembrie 2011, se arata intr-un comunicat al M.A.Eur, remis Ziare.com.

Sunt vizate patru programe operationale: Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), explica sursa citata.

La acea data, Comisia Europeana a fost de acord sa deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finantate din fonduri structurale si de coeziune, care fusesera intrerupte in iulie 2011. Reluarea s-a facut cu conditia aplicarii unor corectii financiare preventive, precum si a indeplinirii unor masuri de imbunatatire a sistemului de gestionare a fondurilor.

S-a stabilit ca, dupa primul semestru al anului 2012, Comisia Europeana sa efectueze misiuni de un audit pentru a constata daca deficientele au fost remediate. Aceste misiuni s-au desfasurat in cursul lunii iulie... mai mult


Luni, 17 Septembrie 2012, ora 16:16

6 comentarii
Fonduri europene de 130 de milioane de euro, blocate de un computer vechi

Fonduri europene de 130 de milioane de euro, blocate de un computer vechi

Fonduri europene de 130 de milioane de euro, destinate cresterii gradului de ocupare a fortei de munca, nu au putut fi repartizate luni din pricina unui sistem informatic invechit.

Actiunea de inscriere pentru proiectele care trebuie sa primeasca o finantare nerambursabila de 130 de milioane de euro a fost organizata luni de AMPOSDRU, autoritatea care gestioneaza aceste fonduri din cadrul Ministerului Muncii, informeaza Romania Libera care citeaza HotNews.

Dupa ce portalul pentru inscrierea ONG-urilor care aveau proiecte s-a blocat la cateva minute de la pornire, participantii au sesizat Ministerul Muncii. Ministrul Ioan Botis a anulat actiunea, pana la remedierea defectiunii, iar aceasta ar putea fi redeschisa luni, 27 decembrie.

Se pare ca sistemul a picat din pricina depunerii unui numar foarte mare de proiecte in acelasi timp: si asta pentru ca sistemul acorda bani pe criteriul primul inscris in baza de date a autoritatii, asa ca se inscriu mii de proiecte. mai mult


Marti, 21 Decembrie 2010, ora 08:58

Noi fonduri europene blocate pentru Bulgaria

Noi fonduri europene blocate pentru Bulgaria

O versiune preliminara a raportului Comisiei Europene pentru Bulgaria, citat joi de presa bulgara, prevede blocarea a 600 de milioane de euro destinati Sofiei prin programul PHARE.

Raportul constata "o lipsa de vointa" din partea autoritatilor bulgare de a combate frauda cu fonduri europene si "conflicte de interese" in cadrul administratiei, relateaza AFP.

Comisia ia in considerare posibilitatea de a retrage licenta a doua agentii guvernamentale insarcinate cu gestionarea fondurilor preaderare PHARE, la care Bulgaria are dreptul pana in 2009, desi a devenit membra a Uniunii Europene in 2007, potrivit proiectului de raport.

Ministrul de finante Plamen Oresarski a refuzat sa comenteze informatiile, dar a amintit ca proiectul va mai suferi modificari pana la publicarea raportului, in 23 iulie.

Sanctiunea s-ar alatura altora decise deja de Bruxelles. Suspendarea a 365 de milioane de euro care urmau sa fie acordati prin mai multe programe preaderare a fost anuntata deja.

In plus, a fost blocata si lansarea programelor pentru transport si infrastructura regionala, pentru care Bulgaria are dreptul sa primeasca pana in 2013 trei miliarde de euro, in calitate de membru UE. mai mult


Joi, 17 Iulie 2008, ora 22:47

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)