fonduri europene resurse umane

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Record la fonduri europene in 2013: Incasari de la CE cat in ultimii 5 ani

Record la fonduri europene in 2013: Incasari de la CE cat in ultimii 5 ani

Valoarea fondurilor structurale si de coeziune returnate Romaniei in acest an de catre Comisia Europeana a ajuns la aproximativ 2,4 miliarde de euro la data de 22 octombrie 2013.

"Romania a incasat in acest an aproximativ 2,4 miliarde de euro de la Comisia Europeana, mai mult decat in intreaga perioada 2007-2012, cand tara noastra a primit doar 2,2 miliarde de euro din finantarile alocate.

Acesta realizare este efectul masurilor implementate, care au asigurat reluarea platilor de catre Comisie pentru patru programe operationale in cursul acestui an, efectuarea de plati catre beneficiarii proiectelor, respectiv simplificarea si eficientizarea sistemului.

Reamintesc ca Romania se claseaza pe primul loc in randul tuturor statelor membre ca urmare a cresterii sumelor rambursate de Comisie in primele noua luni ale acestui an cu 75% fata de nivelul inregistrat in perioada 2008-2012", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Recent, Comisia Europeana a rambursat suma de 196 milioane de euro, ca urmare a ridicarii pre-suspendarii Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). Comisia Europeana a decis deblocarea POS CCE la inceputul lunii octombrie.

In cursul acestui an, Comisia a reluat platile catre Romania si prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programului Operational Regional, respectiv Programului operational Sectorial... mai mult


Joi, 24 Octombrie 2013, ora 17:04

2 comentarii
Cati bani a incasat Romania de la CE si la cat a ajuns rata de absorbtie a fondurilor europene

Cati bani a incasat Romania de la CE si la cat a ajuns rata de absorbtie a fondurilor europene

Comisia Europeana a rambursat Romaniei peste doua miliarde de euro in perioada 1 ianuarie - 2 octombrie 2013, suma totala returnata in actuala perioada de programare fiind de peste 4,2 miliarde de euro.

"Astfel, valoarea totala a rambursarilor ajungand in prezent la un nivel aproape dublu fata de sfarsitul anului 2012. Cu alte cuvinte, suma incasata in 2013 este aproape egala cu cea returnata de Comisie in intreaga perioada 2007-2012, fapt care demonstreaza eficienta masurilor implementate de Guvernul Romaniei in acest an", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Cea mai mare suma a fost rambursata in cadrul Programului Operational Regional - peste 572 milioane de euro. Pe locul al doilea din punct de vedere al fondurilor rambursate se situeaza Programului Operational Sectorial Dezvoltare Resurselor Umane, in cadrul caruia au fost returnate fonduri in valoare de peste 571 milioane de euro.

Prin Programul Operational Sectorial Mediu au fost rambursate fonduri de peste 441 milioane de euro, iar prin Programul Operational Sectorial Transport a fost returnata o suma de peste 429 milioane de euro.

La data de 2 octombrie a.c., suma solicitata Comisiei pentru a fi rambursata Romaniei era de peste 4,56 miliarde de euro, rata de absorbtie curenta ajungand astfel la aproape 24%, fata de 21%, in august.

C.P. mai mult


Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 15:40

Fonduri europene: Absorbtia, in colaps si nici nu mai este CE in concediu

Fonduri europene: Absorbtia, in colaps si nici nu mai este CE in concediu

Dupa ce cu o luna in urma, Ministerul Fondurilor europene dadea vina pe concediul Comisiei Europene pentru rata extrem de scazuta a absorbtiei fondurilor europene, la finalul lunii septembrie, mai precis pe 20 ale lunii, situatia este si mai grava. Am reusit sa facem deconturi doar pentru 64 de milioane de euro, in comparatie cu 195 milioane de euro cat a rambursat CE Romaniei in luna august.

Doar trei programe au reusit sa aduca bani in tara, iar cele mai multe fonduri au fost rambursate prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) adica putin peste 57 milioane de euro.

Celelalte programe pe care s-au mai facut decontari sunt Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative- 6,9 milioane de euro si Programul Operational Asistenta Tehnica - 460.000 de euro.

Aflati cu ce proiecte s-a ocupat Ministerul Fondurilor Europene in ultima luna in continuarea articolului Fonduri europene: Absorbtia, in colaps si nici nu mai este CE in concediu pe Business24 mai mult


Luni, 30 Septembrie 2013, ora 22:00

Ponta: Fondurile europene, un pariu ratat de membrii marcanti ai politicii

Ponta: Fondurile europene, un pariu ratat de membrii marcanti ai politicii

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca fondurile europene au reprezentat un pariu pierdut de ceilalti membrii ai clasei politice, insa el doreste sa il castige.

"Am lucrat foarte bine cu agentiile de dezvoltare regionala si intentionez sa descentralizam si sa debirocratizam totul. Dupa atatia ani si atatea pariuri pierdute de toti membrii marcanti ai politicii, noi vrem sa castigam pariul cu deblocarea fondurilor europene", a precizat prim-ministrul, care a participat la sesiunea de semnare a circa 40 de cereri de finantare prin intermediul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), in Calarasi.

"E o veste buna pentru cei care au proiecte depuse de mult timp, iar acum semneaza contractele de finantare", adaugat acesta.

Premierul a mai anuntat ca Executivul ar urma sa trimita saptamana viitoare Comisiei Europene cereri de rambursare in valoare de un miliard de lei in cadrul Programului Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

"Anul trecut si anul acesta, aproape impotriva tuturor asteptarilor, am reusit sa deblocam si Programul de Mediu, Programul Operational Regional (...), faimosul POSDRU, cel despre care nimeni nu credea ca va mai fi deblocat si la care, daca nu ma insel, saptamana viitoare suntem gata cu cereri de rambursare de un miliard de lei. Am aprobat corectiile financiare si saptamana viitoare (suntem - n.r.) in procedura de finalizare si transmitere catre Comisia Europeana (a cererilor... mai mult


Joi, 05 Septembrie 2013, ora 21:30

3 comentarii
Noi fonduri europene pentru combaterea somajului

Noi fonduri europene pentru combaterea somajului

O noua axa a fost deschisa pentru depunerea proiectelor pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Prin aceasta linie de finantare Comisia Europeana pune la bataie 40 de milioane de euro, iar perioada de depunere este 1-16 august.

Beneficiarii pot depune dosare pe Axa Prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul Majoritar 6.2 "Imbunatatirea accesului si participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii".

Valoarea totala eligibila a proiectului va fi cuprinsa intre 2,2 milioane de lei (500.000 euro) si 13,3 milioane de lei (3 milioane de euro). Nivelul contributiei beneficiarului variaza intre 2 si 8,6% din valoarea totala a proiectului.

Categoriile de beneficiari eligibili in continuare articolului Noi fonduri europene pentru combaterea somajului pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 02 August 2013, ora 16:41

Romania atinge un record la atragerea fondurilor europene

Romania atinge un record la atragerea fondurilor europene

Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la peste 19% la data de 5 iulie, ca urmare a solicitarii de noi rambursari de fonduri Comisiei Europene.

Saptamana trecuta, Romania a transmis Comisiei Europene documentele pentru rambursarea a inca 135 milioane de euro prin intermediul Programului Operational Sectorial Transport (POS Transport).

Astfel, valoarea totala a fondurilor solicitate Comisiei pentru rambursare prin intermediul POS Transport este de peste 655 milioane de euro.

"Succesul inregistrat de Guvernului Romaniei in a debloca recent al treilea program presuspendat de catre Comisia Europeana in trecut, Programul Operational Sectorial Transport, are efectul scontat asupra absorbtiei fondurilor europene. Suma solicitata pentru a fi rambursata prin intermediul celor sapte programe operationale ajunge astfel la aproximativ 3,7 miliarde de euro in prezent, un avans substantial care ne ajuta sa acoperim riscul de dezangajare automata a fondurilor europene", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Rovana Plumb se lauda: Am crescut de 4 ori rata de absorbtie a fondurilor europene

La inceputul lunii februarie 2013, Comisia Europeana a decis reluarea platilor pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, iar rata de absorbtie curenta a ajuns la 16,62% in prezent pe acest program.

La sfarsitul lunii aprilie 2013, Comisia a reluat platile pentru Programul Operational Regional,... mai mult


Duminica, 07 Iulie 2013, ora 22:27

6 comentarii
Ultimatum pentru AM POSDRU - deficientele trebuie remediate intr-o luna

Ultimatum pentru AM POSDRU - deficientele trebuie remediate intr-o luna

Autoritatea de management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) trebuie sa remedieze pana in 6 octombrie deficientele constatate de Comisia Europeana, pentru a evita suspendarea platilor, insa reprezentantii Ministerului Afacerilor Europene considera ca misiunea este una "imposibila".

Directorul general al AM POSDRU, Cristian Ababei, a declarat, luni, ca Romania a primit in 7 august o scrisoare de presuspendare a platilor din partea Comisiei Europene (CE) si, potrivit legislatiei in vigoare, acest lucru inseamna ca are doua luni la dispozitie pentru punerea in aplicare a recomandarilor facute de catre CE.

Ababei a precizat ca acest termen urmeaza sa expire in 6 octombrie, iar AM POSDRU a pregatit un plan de masuri care urmeaza sa fie transmis CE in aceasta saptamana.

Principalele probleme semnalate in raportul de audit al CE se refera la procesul de evaluare si selectie, care arata deficiente sistemice si faptul ca nu asigura selectia proiectelor calitative, dar si la faptul ca regulile nationale de eligibilitate sunt ambigue in masura in care permit o alocare si o utilizare ineficiente a resurselor in implementarea proiectelor.

Potrivit raportului de audit al CE, s-a mai constatat ca verificarile de management prezinta deficiente in ceea ce priveste metodologia aplicata pentru esantionarea documentelor justificative controlate, precum si costuri ridicate aferente resurselor umane, care nu au putut fi justificate prin... mai mult


Luni, 03 Septembrie 2012, ora 20:47

1 comentariu
Sef nou la fonduri UE pentru resurse umane

Sef nou la fonduri UE pentru resurse umane

Carmen Rosu a fost numita vineri in functia de director general interimar al AMPOSDRU, autoritatea care gestioneaza fondurile europene pentru resurse umane in valoare de 4,25 mld. euro, dupa ce fostul sef de la fondurile UE pe resurse umane, Carmen Ionel, a demisionat, la cererea premierului.

Inca o "victima" a lui Ungureanu: Directorul AMPOSDRU a demisionat

Carmen Rosu, in varsta de 40 de ani, are experienta in managementul fondurilor europene, anterior fiind director in Ministerul Finantelor. In ultimii 7 ani s-a ocupat de gestionarea unui portofoliu de fonduri europene in cuantum de aproape 4 mld. euro, fiind directorul OPCP/ CFCU - Oficiului de Plati si Contractare PHARE.

Din 2001 pana in 2005, a fost director adjunct in cadrul aceluiasi oficiu din minister, relateaza Ziarul Financiar.

In plus, conform Realitatea TV, Comisia Europeana va intrerupe fondurile UE pe resurse umane. De altfel, Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, a afirmat vineri, la Bucuresti, ca in curand Comisia Europeana va anunta probabil o decizie de intrerupere si nu suspendare a platilor in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU), informeaza Agerpres.

UE, aproape sa intrerupa fonduri pentru Romania. Orban: Nu se pierde nimic

Vineri, serviciul de presa al CE a precizat ca in urmatoarele zile Comisia Europeana va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs in cadrul... mai mult


Vineri, 17 Februarie 2012, ora 18:59

1 comentariu
CE a blocat temporar fondurile pentru resurse umane catre Romania

CE a blocat temporar fondurile pentru resurse umane catre Romania

Comisia Europeana a blocat rambursarile de fonduri pentru resurse umane catre Romania, potrivit reprezentantilor Autoritatii de resort pentru finantarile din Fondul Social European si cei Curtii de Conturi.

Acestia au admis, miercuri, ca fondurile au fost suspendate temporar, din data de 11 februarie, relateaza EurActiv.

Astfel, sunt afectate fonduri de opt milioane de euro, pentru cererile trimise pana in acea data, la care se adauga si cererile trimise in ultima luna.

Potrivit reprezentantilor Programului Dezvoltarea Resurselor Umane, Comisia Europeana a luat aceasta decizie din cauza functionarii defectuoase a Sistemului Unic de Management al Informatiilor SMIS, ce permite monitorizarea proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune.

O noua evaluare a sistemului va avea loc pe 19 aprilie, autoritatile romane si cele europene facand schimb de informatii in aceata perioada, in vederea remedierii problemelor. mai mult


Miercuri, 31 Martie 2010, ora 15:33

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Gest socant al unui artist rus. Si-a taiatul lobul urechii in semn de protest
  2. Spanzurata pentru un pahar cu apa - un ministru si un guvernator au murit pentru ea
  3. Mango, in centrul unui scandal imens, din cauza bluzei "naziste" (Foto)
  4. Scandal cu inregistrari in bikini in armata americana (Video)
  5. Televiziunea la care se uita cainii, Dog TV, ajunge si in Europa
  6. Ingenios: Cum rezolva chinezii lipsa spatiului (Foto)
  7. Jucarii Ebola, vandute de americani
  8. Cum au mancat niste oi cannabis de 5.000 de euro
  9. Captiv in librarie: Ce-a patit un turist american la Londra
  10. Participant surpriza la Maratonul din Chicago: Un infractor care fugea de politisti