fonduri nerambursabile agricultura

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Daniel Constantin: Agricultura, domeniul in care toate fondurile europene au fost contractate

Daniel Constantin: Agricultura, domeniul in care toate fondurile europene au fost contractate

Romania a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2007 - 2013, iar valoarea acestora depaseste 10 miliarde de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Fondurile europene nerambursabile, accesate prin PNDR 2007-2013, au fost utilizate pentru realizarea de exploatatii agricole si unitati de procesare, drumuri agricole si forestiere, reabilitarea sistemului de irigatii si protejarea suprafetelor agricole de inundatii, modernizarea retelei de apa si canalizare sau finantarea activitatilor turistice", a spus Daniel Constantin, pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, rata de absorbtie a PNDR 2007 - 2013 este de 70%, iar platile catre beneficiari se ridica la peste 6,3 miliarde de euro. Alocarea totala este de 9,32 miliarde de euro, bani europeni care trebuie platiti pana in 2015.

Prin PNDR 2007-2013, peste 76.000 de fermieri si peste 3.000 de IMM-uri non-agricole au beneficiat de fondurile europene nerambursabile. In plus, circa 13.000 de tineri fermieri au accesat fonduri europene pentru instalarea in mediul rural.

Aproximativ 40.000 de locuri de munca au fost create in proiectele implementate deja, iar peste 61.000 de locuri de munca vor fi create in proiectele in curs de implementare. De asemenea, au fost create circa 5.500 de locuri de munca pentru femei, care au fost instalate ca sef de exploatatie.

Peste 3 milioane de locuitori din mediul... mai mult


Miercuri, 14 Mai 2014, ora 15:54

7 comentarii
Constantin: Am contractat 91% din fondurile europene pentru agricultura

Constantin: Am contractat 91% din fondurile europene pentru agricultura

Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) a ajuns la un grad de contractare de 91%, a declarat, luni, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de presa.

La Ministrul Agriculturii a avut loc luni o ceremonie de semnare a ultimelor contracte din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013, eveniment la care a participat si premierul Victor Ponta.

"Marcam sfarsitul PNDR 2007-2013 dar si inceputul Programului 2014-2014. Astazi incepe semnarea ultimelor contracte cu fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013, urmand ca in 2014 si 2015 sa implementam proiectele cu acesti bani", a spus ministrul Daniel Constantin.

Potrivit datelor prezentate de acesta, rata de absorbtie a PNDR 2007-2013 este de 67%, iar platile catre beneficiari se ridica la aproape 6 miliarde de euro. Constantin a mai adaugat ca PNDR este singurul program care pana acum nu a avut niciun euro dezangajat.

PNDR este instrumentul prin care Uniunea Europeana acorda fonduri nerambursabile pentru investitii private si publice care sa asigure dezvoltarea satelor din Romania.

Alocarea totala prin PNDR este de 9,67 miliarde de euro, pentru perioada 2007 - 2013, bani europeni care trebuie contractati pana la finele acestui an si care pot fi platiti pana in 2015.

Programul de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru Romania va dispune de o alocare financiara din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala de peste 8 miliarde de euro. mai mult


Luni, 23 Decembrie 2013, ora 16:11

7 comentarii
Rezultate record in Agricultura: Constantin anunta cate fonduri europene am atras in 2013

Rezultate record in Agricultura: Constantin anunta cate fonduri europene am atras in 2013

Romania a atras in acest an din fondurile europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale circa 2,35 miliarde de euro, o suma foarte apropiata de obiectivul propus pentru 2013, de 2,5 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinta de profil.

"In acest moment suntem undeva la 2,35 miliarde de euro atrase, foarte aproape sa ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2013, respectiv 2,5 miliarde de euro pe plati directe si pe dezvoltare rurala. APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - n.red.) si APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - n.red.) fac eforturi extraordinare in aceste zile pentru a plati toate sumele pe care ni le-am propus si chiar sa depasim cele 2,5 miliarde de euro.

Sigur, asteptarile au fost mult mai mari, mai ales pe zona de investitii, unde cred ca se putea mai mult daca si agentii economici aveau capacitate mai mare de absorbtie", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%.

"In acest an gradul de contractare pe fondurile de dezvoltare rurala au ajuns la 90% si, daca vom reusi sa contractam pana la finele anului toate proiectele, putem ajunge la un grad de 108%. Gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%. Numai in acest an au fost... mai mult


Joi, 05 Decembrie 2013, ora 15:02

5 comentarii
Vreti sa faceti afaceri in agricultura? Iata cum puteti obtine bani europeni

Vreti sa faceti afaceri in agricultura? Iata cum puteti obtine bani europeni

Romanii care doresc sa-si construiasca o afacere in domeniul agriculturii au la dispozitie fonduri europene de peste 220,5 milioane de euro, prin masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole".

Din aceasta suma, zece milioane de euro sunt acordate pentru sprijinirea fermelor de semi-subzistenta.

Restul este impartit pe trei segmente majore: standarde din sectorul de crestere a animalelor (50 de milioane de euro), pentru sectorul vegetal (64,23 de milioane de euro) si pentru sectorul animal (96,3 milioane de euro).

Fiecare persoana sau firma interesata poate obtine finantare nerambursabila de maximum 1,6 milioane de euro.

In perioada 17 aprilie - 31 mai, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) primeste cereri de proiecte.

Programul are drept obiective introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, cresterea nivelului calitatii productiei, productia energiei din surse regenerabile, dar si adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare, cresterea veniturilor exploatatiilor agricole si incurajarea fenomenului de asociere.

Cine poate lua fonduri pentru agricultura

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, solicitantii trebuie demonstreze ca practica, in principal, activitati agricole, in cazul unei activitati existente. Astfel, este nevoie sa faceti dovada ca veniturile din activitatile agricole reprezinta cel putin 50 la suta din totalul veniturilor de exploatare.

Categoriile pe... mai mult


Joi, 19 Aprilie 2012, ora 07:31

1 comentariu
Romania a absorbit aproape 33% din fondurile europene pentru agricultura

Romania a absorbit aproape 33% din fondurile europene pentru agricultura

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a platit aproape 2,4 miliarde de euro pentru decontarea cheltuielilor efectuate de catre beneficiarii fondurilor europene pentru dezvoltare rurala. Astfel ca, marti, Agentia verificase, autorizase si decontase peste 4,3 milioane de cereri de plata.

Pe langa respectiva suma, tara noastra a mai absorbit si 561 de milioane de euro, bani care reprezinta avansul acordat de CE pentru demararea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), se arata intr-un comunicat al APDRP remis catre Ziare.com.

Cele aproape 3 miliarde de euro atrase pana in prezent totalizeaza aproximativ 33% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurala. Aceste fonduri europene sunt acordate prin PNDR 2007 - 2013, care pune la dispozitia persoanelor fizice si juridice din Romania 7 miliarde de euro pentru proiecte de investitii in agricultura si mediul rural.

Totodata, prin acelasi program se acorda si alte 2,72 miliarde de euro pentru plati directe catre fermieri, insumand astfel un total de 9,72 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile acordate pentru dezvoltare rurala. mai mult


Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 22:10

Noi fonduri europene pentru proiecte in domeniile agricol, forestier si turistic

Noi fonduri europene pentru proiecte in domeniile agricol, forestier si turistic

Cei care vor sa investeasca domeniile agricol, forestier si turistic pot depunde incepand de marti dosarele pentru a cere finantare europeana prin masurile 123 si 313.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit le pune la dispozitie 215 milioane de euro, dintre care 130 sunt oferite doar in aceasta sesiune.

"In perioada 1 - 31 martie 2011, se va desfasura prima sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finantare aferente Masurii 123 - "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" si Masurii 313 - "Incurajarea activitatilor turistice" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013. Pentru aceasta sesiune, sunt alocate 130 de milioane de euro pentru Masura 123, iar pentru Masura 313 fondurile disponibile sunt de 85 de milioane de euro", se arata intr-un comunicat al APDRP.

Pentru investitii in infrastructura de primire turistica vor fi disponibile 55,25 de milioane de euro, pentru investitii in activitati recreationale se ofera 14,45 milioane de euro, iar cei interesati de investitii in nfrastructura la scara mica precum centrele de informare, amenajare de marcaje turistice au la dispozitie 12,75 milioane de euro. Pentru dezvoltarea si/ sau marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural se ofera 2,55 milioane de euro.

Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (Masura 123) este de 3... mai mult


Luni, 28 Februarie 2011, ora 23:31

1 comentariu
Vrei sa investesti in turism? Primesti pana la 200.000 de euro din fonduri UE

Vrei sa investesti in turism? Primesti pana la 200.000 de euro din fonduri UE

Cei care vor sa investeasca in agroturism pot primi fonduri europene nerambursabile de pana la 200.000 de euro. Finantarea se ofera in cadrul unui program care are ca obiectiv general dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale si cresterea numarului de locuri de munca in spatiul rural.

Pentru investitiile in interes public negeneratoare de profit, Guvernul si Uniunea Europeana se angajeaza sa suporte pana la 100% din totalul cheltuielilor eligibile daca acestea nu depasesc valoarea de 200.000 de euro/proiect.

Pentru investitiile generatoare de profit, se poate obtine un ajutor public nerambursabil de pana la 70% din totalul cheltuielilor eligibile daca acestea nu depasesc 70.000 de euro. Pentru cheltuielile de pana in 200.000 de euro, ajutorul nerambursabil este de 50% din valoarea proiectului.

In plus, pentru a facilita accesarea fondurilor europene nerambursabile, solicitantul poate beneficia inclusiv de fonduri in avans pentru demararea proiectului. Valoarea minima eligibila a unui proiect este de 5.000 de euro.

Pentru a primii banii europeni, microintreprinderile trebuie sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in spatiul rural (atat sediul social, cat si punctul de lucru trebuie sa fie amplasate in mediul rural).

Toti beneficiarii acestei masuri trebuie sa fie inregistrati si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in spatiul rural. In plus, in cazul investitiilor in agroturism, beneficiarul/membrul... mai mult


Joi, 24 Februarie 2011, ora 20:27

4 comentarii
Fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea rurala

Fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea rurala

Uniunea Europeana ofera fonduri nerambursabile pentru oricine vrea sa se implice in dezvoltarea mediului rural. Finantarea poate fi accesata doar de start-up-urile care nu au incheiat un an fiscal de la infiintare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, gestionat de Ministerul Agriculturii.

Proiectele vor putea fi depuse, insa, numai din luna mai deoarece ghidul solicitantului pentru aceste masuri urmeaza sa fie publicat pe site-ul www.apdrp.ro peste aproximativ doua luni, anunta InCont.ro.

Pentru o ferma de animale, o sera sau o plantatie de pomi fructiferi, UE ofera maximum de 80%, valoarea maxima a investitiei fiind de 2 milioane de euro. Banii poti fi obtinuti in cadrul masurii 121- Modernizarea exploatatiilor agricole, care ofera finantare si pentru achizitia de utilaje, instalatii sau echipamente specializate precum tractoare sau masini.

Prin masura 123 - Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere se poate primi un ajutor financiar de maximum 3 milioane de euro, respectiv 50% din valoarea investitiei pentru o moara sau o fabrica de paine.

Pentru o fabrica de caramizi, de covoare si mochete, de sapunuri sau detergenti, finantarea se face in cadrul masurii 312 - Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi. Aceasta ofera un ajutor nerambursabil de maximum 200.000 de euro, in procent maxim de 70% din valoarea totala eligibila a investitiei.

Pentru o pensiune se dau bani nerambursabili in cadrul masurii... mai mult


Sambata, 13 Martie 2010, ora 13:15

China acorda Romaniei o finantare nerambursabila de 500.000 de euro

China acorda Romaniei o finantare nerambursabila de 500.000 de euro

Guvernul chinez acorda Romaniei o finantare nerambursabila de circa 500.000 euro pentru proiecte din sectorul agriculturii si domeniul intreprinderilor mici si mijlocii, in baza unui acord semnat, marti, de catre reprezentantii celor doua Guverne.

In acest sens, "Emil Boc a avut, marti, la Palatul Victoria, o intrevedere cu vicepresedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, care efectueaza o vizita in Romania in contextul aniversarii a 60 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari.

Au fost semnate acorduri de cooperare bilaterala in domeniul agriculturii si in sectorul IMM-urilor, precum si un acord in domeniul economic si tehnic in baza caruia Romania va beneficia din partea Chinei de asistenta nerambursabila in valoare totala de 5 milioane de yuani", echivalentul a 500.000 de euro, potrivit unui comunicat al Biroului de Presa al Guvernului remis, marti, Ziare.com.

Tot marti a fost semnat un Memorandum de Intelegere care vizeaza inceperea negocierilor pentru deschiderea, in regim de reciprocitate, a unui Institut Cultural Roman la Beijing si a unui Centru Cultural Chinez la Bucuresti.

Primul ministru in exercitiu Emil Boc a apreciat interesul manifestat de partea chineza fata de dezvoltarea unor proiecte de amploare in Romania in domenii de interes reciproc, referindu-se la contactele dintre mediile de afaceri roman si chinez prilejuite de Forumul de Afaceri desfasurat cu o zi in urma la Bucuresti. mai mult


Marti, 20 Octombrie 2009, ora 18:45

9 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba