fumat spatii publice

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Initiativa civica: Cluj-Napoca, primul oras care interzice fumatul in spatiile publice inchise

Initiativa civica: Cluj-Napoca, primul oras care interzice fumatul in spatiile publice inchise

Un grup de cetateni a lansat, joi, o initiativa civica in vederea derularii unui proiect pilot prin care Cluj-Napoca sa devina primul oras din Romania in care fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice inchise.

Potrivit unui comunicat al initiatorilor demersului, Romania a ramas printre putinele state europene in care se mai poate fuma in spatiile publice inchise, tara neadoptand recomandarile Consiliului Uniunii Europene, potrivit carora toate tarile membre trebuie sa puna in aplicare masuri de protejare a cetatenilor impotriva expunerii la fumul de tutun.

"Vrem sa sensibilizam autoritatile locale si am lansat o initiativa civica prin care dorim ca orasul nostru sa fie din acest an obiectul unui proiect pilot: Cluj-Napoca, primul oras din Romania in care fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice inchise. Daca se poate la altii, de ce nu s-ar putea si aici? Fiecare om are dreptul de a se bucura de o ambianta placuta, intr-un local public, la un suc sau la un ceai, fara sa fie nevoit sa inhaleze pasiv fumul de tigara si sa ii fie imbacsite hainele cu miros de tabac.

Romania a ramas printre putinele state europene in care se mai poate fuma in spatiile publice, tara noastra neadoptand recomandarile Consiliul UE, potrivit carora toate tarile membre trebuie sa puna in aplicare masuri pentru a-si proteja pe deplin cetatenii impotriva expunerii la fumul de tutun in spatiile publice inchise, la locurile de munca si in mijloacele de transport public", se... mai mult


Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 22:57

10 comentarii
Ungaria a interzis fumatul in spatiile publice

Ungaria a interzis fumatul in spatiile publice

Ungaria a interzis fumatul atat in spatiile publice, cat si in trenuri si in statiile de cale ferata. Masura a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2012 si a fost adoptata in conformitate cu noile norme privind protectia nefumatorilor adoptate de legislativul de la Budapesta.

Fumatul, interzis in spatiile publice in Bulgaria

"De la data de 1 ianuarie 2012, in conformitate cu noile norme legislative privind protectia nefumatorilor adoptate in Ungaria, fumatul nu mai este permis in spatiile si institutiile publice, precum nici in mijloacele de transport in comun din aceasta tara", se arata in comunicatul CFR Calatori remis, miercuri, Ziare.com.

Mai exact, potrivit noii legislatii, Ungaria a interzis fumatul in toate trenurile MAV-START, trafic national si international, in toate celelalte vehicule de transport public din Ungaria si in toate statiile de transport public - statii de tramvai, statii de cale ferata, etc.

In cazul incalcarii legii, amenda este de pana la 30.000 de forinti, echivalentul a 113 euro.

Marea Britanie vrea sa interzica fumatul in masini

Compania MAV-START Railway Passenger Transport mentioneaza ca aceste masuri au ca principal scop realizarea unui transport feroviar nepoluant, sigur si cu un grad sporit de confort, se mai arata in comunicat.

A.T. mai mult


Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 13:06

2 comentarii
Fumatul, interzis in spatiile publice in Bulgaria

Fumatul, interzis in spatiile publice in Bulgaria

Fumatul in spatiile publice ar putea fi interzis in Bulgaria complet, din iunie, daca va fi aprobata propunerea Guvernului in acest sens.

Ministrul Sanatatii, Stefan Konstantinov, a anuntat ca planul va fi impus din luna iunie.

"Este un trend la nivel global sa se limiteze acest obicei daunator; interdictia va fi un cadou catre copiii bulgari de 1 iunie, cand isi sarbatoresc ziua", a declarat premierul Boiko Borisov, potrivit Sofia News Agency.

Patronii trebuie sa se adapteze la noua legislatie pana in vara. Propunerea era pregatita de Guvern inca de acum doi ani, insa patronii de localuri s-au aratat nemultumiti, iar termenul a fost prelungit.

Pana acum, legislatia din Bulgaria prevedea ca localurile sa aiba zone separate pentru fumatori si nefumatori. mai mult


Joi, 15 Decembrie 2011, ora 09:22

Rusia se pregateste sa interzica fumatul in spatiile publice

Rusia se pregateste sa interzica fumatul in spatiile publice

Pana la sfarsitul acestui an, Ministerul Sanatatii si Dezvoltarii Sociale din Rusia urmeaza sa depuna, la Duma de stat, un proiect de lege prin care sa se interzica total fumatul in spatiile publice.

Mai mult, tigarile vor deveni mult mai scumpe si vor putea fi cumparate numai din magazine a caror suprafata depaseste 50 de metri patrati, scrie RIA Novosti.

Daca proiectul de lege va fi aprobat, rusii vor putea fuma numai in propriile lor case. Potrivit proiectului, interzicerea totala a fumatului ar putea fi impusa in trenurile care parcurg distante lungi, precum si pe vasele de croaziera.

Locurile pentru fumat din aeroporturi vor fi desfiintate, insa fumatorii vor avea voie sa fumeze la o distanta de zece metri de orice gara sau aeroport. Potrivit unui raport al Ministerului Sanatatii, autoritatile ar putea interzice fumatul in inchisori si in centrele de detentie. Din 2015, fumatul ar putea fi interzis in restaurante, cafenele, in cluburile de noapte si in hoteluri.

Fumatul in apropierea cladirilor de apartamente va fi permis, insa numai cu acordul scris al rezidentilor. Rezultatul este ca fumatul va fi legal doar in interiorul casei sau pe strada.

Desi tigarile vor putea fi cumparate doar din magazinele mari, acestea nu vor fi lasate la vedere, iar cumparatorii le vor putea alege dintr-o lista de preturi, in functie de preferinte. Proiectul de lege mai prevede interzicerea reclamelor la tutun, iar companiile de tutun ar putea fi private de dreptul de a... mai mult


Miercuri, 17 August 2011, ora 20:10

Interzicerea fumatului in spatii publice inchise, adoptata cu scandal in Senat

Interzicerea fumatului in spatii publice inchise, adoptata cu scandal in Senat

Plenul Senatului a aprobat, miercuri, o propunere legislativa prin care este interzis fumatul in spatiile publice inchise, la locul de munca, mijloacele de transport in comun, baruri, restaurante, locuri de joaca pentru copii, fiind insa exceptate celulele pentru detinuti.

Propunerea legislativa este semnata de deputatul PSD Manuela Mitrea si isi propune interzicerea "completa" a fumatului in spatii publice inchise.

Pe terase, fumatul va putea fi in continuare permis atata timp cat spatiul este delimitat de cel mult un perete.

Proiectul mentioneaza ca este permis fumatul doar in baruri, discoteci, restaurante si in alte unitati cu destinatie similara, cu o suprafata de pana la 100 de metri patrati, care trebuie organizate exclusiv pentru fumatori si in care accesul minorilor este interzis.

Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi au fost majorate in cazul persoanelor fizice la 300 de lei, iar in cazul persoanelor juridice la 5.000 de lei, iar la a doua abatere cu suspendarea autorizatiei de functionare.

Propunerea a fost adoptata cu 58 de voturi pentru, 15 abtineri si 29 de voturi impotriva.

Votul final in cazul propunerii legislative apartine Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.

Proiectul de lege a starnit si controverse in randul senatorilor

In cadrul dezbaterilor asupra proiectui de lege, unul dintre primii contestatari a fost senatorul PDL Tudor Udristoiu, care a recunoscut ca este fumator si nu a reusit sa se lase de... mai mult


Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 15:18

25 comentarii
Polonia interzice fumatul in spatiile publice

Polonia interzice fumatul in spatiile publice

In Polonia fumatul este interzis in toate locurile publice, cu exceptia strazii.

Interdictia a intrat in vigoare de luni si prevede amenzi usturatoare pentru cei care incalca legea.

Astfel, polonezii nu mai au voie sa fumeze in scoli, spitale, muzee, teatre, aeroporturi si gari, in mijloacele de transport in comun sau pe stadioane, noteaza Associated Press .

In schimb, fumatul va fi permis numai in locuri special amenajate si ventilate. Persoanele care nu respecta aceasta lege risca amenzi de 500 de zloti (165 de dolari).

La inceputul lunii septembrie si Grecia a interzis fumatul in spatii publice inchise. De asemenea, autoritatile elene au interzis si publicitatea la tutun, asta in conditiile in care aceasta tara inregistreaza, la nivel european, cei mai multi fumatori. mai mult


Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 16:40

Grecia interzice fumatul in spatii publice inchise

Grecia interzice fumatul in spatii publice inchise

In Grecia a intrat in vigoare o noua lege, care interzice fumatul in spatii publice inchise. De asemenea, autoritatile elene au interzis si publicitatea la tutun.

Este a doua tentativa, intr-un singur an, de a reduce dependenta de tutun, in aceasta tara europeana cu cei mai multi fumatori, noteaza BBC.

Potrivit sursei citate, peste 40% dintre adultii din Grecia fumeaza, procent cu mult peste media Uniunii Europene de 29%.

Cei care nu respecta legea, risca amenzi de pana la 500 de euro, iar companiile ar putea plati pana la 10.000 de euro.

Executivul elen sustine ca aceasta masura este necesara si urmareste protejarea sanatatii publice.

"Noua lege va contribui la activitatea pe care o intreprindem, aceea de a schimba atitudinea, normele si comportamentul, pentru a imbunatatii calitatea vietii", a declarat, marti, premierul grec George Papandreou.

Masura nu este insa pe placul proprietarilor de restaurante si cafenele, care spun ca sunt neindreptatiti, mai ales in aceasta perioada de criza economica. mai mult


Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 16:03

Restrictii pentru fumatul in spatii publice

Restrictii pentru fumatul in spatii publice

Romanii nu mai au voie sa fumeze in spatiile publice inchise decat in camere special amenajate, potrivit noilor reguli care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2009.

Astfel, potrivit legislatiei, daca merg intr-un bar sau intr-un restaurant, romanii nu mai au voie sa fumeze decat in camere special amenajate, ventilate si care sa nu fie spatii de tranzit sau de acces.

Totodata, spatiile pentru fumat nu mai pot depasi jumatate din suprafata barului sau a restaurantului. In cazul in care localul are o suprafata mai mica de 100 mp, patronul acestuia trebuie sa aleaga: ori se fumeaza, ori fumatul este total interzis in acest spatiu, iar consumatorilor trebuie sa le fie adusa la cunostinta aceasta informatie.

Daca proprietarii spatiilor publice nu vor respecta noile norme, ei risca amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei. mai mult


Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 17:42

17 comentarii
India a interzis fumatul in locurile publice

India a interzis fumatul in locurile publice

Anbunami Ramadoss, Ministrul Sanatatii din India, a declarat ca interzicerea fumatului in locurile publice era o masura absolut necesara.

Prin aceasta lege vor fi protejati fumatorii pasivi si fumatorii vor fi constransi sa renunte la acest viciu, informeaza BBC.

Reprezentantii Guvernului indian au afirmat ca in India sunt peste 120 de milioane de fumatori. Fumatul ucide anual 900.000 de oameni iar numarul deceselor va creste la 1 milion pana in 2010.

Ministrul a afirmat ca mii de oameni mor din cauza fumatului pasiv, desi nu au fumat niciodata.

"Incepand cu data de 2 octombrie nu se va mai fuma in spatiile publice. Am luat aceasta masura pentru a-i descuraja pe fumatori si a-i constrange sa se lase de acest viciu. In acest fel angajatii nefumatori vor putea respira aer curat. Statisticile in privinta deceselor din cauza fumatului sunt ingrijoratoare", a declarat Anbunami Ramadoss.

Specialistii considera ca fumatul pasiv contine peste 4.000 de chimicale care sunt inhalate de nefumatori. Acestea conduc la cancer de plamani, afectiuni cardiace, bronsite si astm.

Pe strazile Capitalei Indiei au fost deja amplasate panouri care informeaza populatia despre noua masura.

"Ma astept ca aceasta lege sa creeze probleme, dar se vor rezolva. Fac apel intelegerea populatiei pentru a rezolva aceasta problema", a adaugat ministrul indian. mai mult


Joi, 02 Octombrie 2008, ora 12:17

Alte articole despre: India, fumat, spatii publice, nefumatori, pasiv

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Vezi cum arata ceasul cu diamante de 975.000 de dolari
  2. Cum arata pianul din carbon, cu doua picioare, de un milion de euro
  3. Staruri surprinse in momente jenante - ce poarta pe sub haine (Galerie foto)
  4. Celebritati despre care poti jura ca sunt gemene, dar n-au nicio legatura (Galerie foto)
  5. Iti place noul Lamborghini Aventador? Stai sa vezi si barca!
  6. Film porno turnat intr-o universitate
  7. Ce s-ar intampla pe Pamant daca oamenii ar disparea (Video)
  8. Scene socante in savana africana: "Nu am mai vazut niciodata asa ceva"
  9. Papusa masculina: A investit in el o avere pentru a arata asa (Foto)
  10. Fenomen inedit in Marea Britanie: Ninsoare cu fulgere