furtuna geomagnetica

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
O furtuna geomagnetica puternica loveste Pamantul in aceasta noapte

O furtuna geomagnetica puternica loveste Pamantul in aceasta noapte

Specialistii avertizeaza ca o puternica furtuna geomagnetica va avea loc in aceasta noapte, punctul maxim de intensitate urmand sa fie atins intre orele 22:00 si 03:00.

Fenomentul se produce ca efect al celei mai puternice explozii solare din acest an, care a avut loc joi, informeaza Digi24.

Specialistii au calculat ca fluxul de particule incarcate electric, rezultat in urma furtunii solare de joi, se indreapa spre Terra cu o viteza de 1.000 de kilometri pe secunda.

Este de asteptat sa fie afectate comunicatiile prin satelit, inclusiv sistemele de ghidaj ale avioanelor, si retelele de electricitate, dar viata de pe Terra nu va fi pusa in pericol. In schimb, Oficialii Agentiei Spatiale Americane mentin nivelul de alerta ridicat, pentru ca alte emisii de radiatii ar putea pune in pericol astronautii de pe Statia Spatiala Internationala.

Potrivit specialistilor, fenomenele solare vor creste in frecventa si intensitate in perioada urmatoare, luna viitoare fiind asteptat sa se produca o furtuna solara mult mai puternica. mai mult


Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 21:28

2 comentarii
Furtuna solara puternica in 2013. Este Pamantul in pericol?

Furtuna solara puternica in 2013. Este Pamantul in pericol?

Oamenii de stiinta se asteapta la o furtuna solara puternica, avand in vedere faptul ca anul acesta se va inregistra varful ciclului solar de 11 ani. Ei nu stiu insa cand se va petrece acest eveniment major.

Specialistii in domeniu nu pot estima nici daca Pamantul se va afla pe traiectoria acestei eruptii solare puternice. Conform inquisitr.com, activitatea solara a ramas la un nivel scazut in primele luni ale anului curent.

"Evenimentul Carrington", un record al istoriei

In aceasta toamna este asteptat varful activitatii solare din ciclul de 11 ani. Specialistii NASA si cei din domeniul meteorologiei, din SUA, sunt de parere ca este posibil sa ne confruntam cu evenimente destul de puternice ca intensitate. Eruptiile solare provin de la petele care sunt prezente pe Soare, specialistii avertizand ca sistemul de transport al energiei electrice poate avea mult de suferit in aceasta situatie.

In 1859 s-a petrecut un eveniment solar de o intensitate foarte mare, el fiind cunoscut drept "Evenimentul Carrington". Denumirea a fost data dupa numele unui cercetator britanic care a studiat impactul ejectiilor de masa coronala asupra Pamantului. Ceea ce s-a petrecut in 1859 a reprezentat cel mai puternic fenomen de acest fel din istorie, de cand astfel de masuratori sunt inregistrate.

Ce s-a intamplat cu planeta noastra in 1859

In 1859, Pamantul a primit din plin lovitura data de Soare printr-o furtuna geomagnetica. Forta cu care eruptia solara a lovit atmosfera... mai mult


Duminica, 24 Martie 2013, ora 08:47

2 comentarii
O noua explozie solara, alta amenintare pentru Pamant? (Video)

O noua explozie solara, alta amenintare pentru Pamant? (Video)

O noua explozie solara a avut loc in data de 5 martie. Urmarea ar putea fi una neplacuta pentru planeta noastra, atunci cand efectele se vor face simtite aici.

Explozia solara este din clasa X1, ea provocand o ejectie de masa coronala (CME-Coronal Mass Ejection), scrie Space.com. Explozia solara a fost provocata de o pata solara de marimea planetei noastre.

Inaintea acestei ultime explozii s-a petrecut o alta ejectie de masa coronala care poate cauza si ea o furtuna geomagnetica. Evenimentele au fost observate cu ajutorul misiunii NASA, Solar Dynamics Observatory (SDO), iar urmarile inca nu s-au facut simtite.

Aceste emisii puternice care sunt produse de Soare in urma exploziilor sunt studiate cu atentie de specialistii NASA. Satelitii de comunicatii pot avea mult de suferit din aceasta cauza, la fel si GPS-urile folosite de noi. In pericol sunt si telescoapele spatiale care se afla pe orbita Terrei, dar si radarele de la sol, avertizeaza specialistii.

mai mult


Marti, 06 Martie 2012, ora 23:12

1 comentariu
Fenomen rar provocat de furia Soarelui (Galerie foto)

Fenomen rar provocat de furia Soarelui (Galerie foto)

O emisie uriasa provenita de la Soare a provocat un fenomen unic pe cer, colorandu-l in nuante nemaivazute.

Ceea ce a produs acest fenomen extrem de neobisnuit a fost o ejectie de masa coronala (Coronal Mass Ejection - CME) care a avut loc in 24 octombrie, scrie Fox News.Impactul acestor unde provocate de Soare a afectat destul de mult campul magnetic al planetei noastre. Drept urmare, a fost produsa o puternica furtuna geomagnetica.

Cei care au fost martori la acest eveniment vizibil si din emisfera nordica au fost de-a dreptul socati de frumusetea momentului.Spectacolul cosmic a putut fi admirat si din statele americane California, Kansas, Iowa, Maryland si New York.Evenimentul a avut intensitatea G1 intr-o clasificare NASA privind furtunile geomagnetice. Daca se atinge nivelul G5, atunci sunt emise avertizari in privinta retelei de electricitate si a satelitilor aflati pe orbita.Multi dintre cei care au putut vedea luminile ciudate de pe cer nu au stiut despre ce era vorba.

mai mult


Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 13:54

1 comentariu
O puternica furtuna solara a afectat si Pamantul (Video)

O puternica furtuna solara a afectat si Pamantul (Video)

O puternica furtuna solara, care s-a produs in weekendul trecut, a afectat Pamantul pe 26 septembrie, dupa ce o uriasa cantitate de plasma a calatorit prin spatiu cu viteza uimitoare si a provocat furtuni geomagnetice.

Particulele provenite din uriasa eruptie solara, petrecuta in weekend, au ajuns pe Pamant, provocand furtuni geomagnetice, care vor declansa uimitoare aurore boreale, informeaza Space.

Particulele au ajuns pe Pamant pe 26 septembrie, la ora 14:37, ora Romaniei, si au produs furtuni geomagnetice de intensitate moderata la anumite latitudini si mai puternice in apropierea polilor Pamantului, conform informatiilor comunicate de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Aceste furtuni pot perturba semnalele GPS, comunicatiile radio si retelele electrice, dar pana in prezent nu au fost raportate astfel de evenimente.

Cele mai bune locuri pentru observarea aurorelor boreale sunt regiunile din Asia si Europa, dar acestea ar putea fi vazute si in America de Nord.

Soarele a avut o puternica eruptie solara si o ejectie de masa coronala, sambata, 24 septembrie. Nori masivi de plasma solara au calatorit prin spatiu.

Activitatea solara s-a accentuat in ultimele luni, astrul trezindu-se dupa o perioada de stagnare. Oamenii de stiinta se asteapta ca activitatea solara sa continue, iar varful acesteia sa se produca in anul 2013.

mai mult


Marti, 27 Septembrie 2011, ora 23:08

1 comentariu
Furtunile geomagnetice innebunesc lumea?

Furtunile geomagnetice innebunesc lumea?

Ultimele evenimente petrecute in lume par a fi fost influentate de furtunile geomagnetice care au lovit planeta noastra, sustin unii oameni de stiinta.

Multi dau vina pe politicieni pentru revoltele populatiei, dar uita ca si Soarele poate avea o influenta negativa asupra comportamentului oamenilor, scrie Sott. Ejectia de masa coronala (Coronal Mass Ejection-CME), un fenomen foarte periculos provocat de Soare, poate crea mari probleme pe Terra.

Aceasta a facut ca aurora boreala sa se vada pana in Colorado, SUA, sau chiar pana in Anglia, afirma NASA. "Campul magnetic al Terrei inca reactioneaza la ejectia din 5 august, care a provocat una dintre cele mai puternice furtuni geomagnetice din ultimii ani", scrie site-ul SpaceWeather.com.

Oamenii sunt influentati negativ

Unii specialisti sustin ca oamenii pot reactiona si ei la astfel de evenimente. Studiile arata ca internarile in spitale din cauza depresiilor au crescut in timpul furtunilor geomagnetice. De asemenea, a crescut si numarul sinuciderilor.

Un studiu din 2003, efectuat de oficialitatile bancare din Atlanta, SUA, a aratat ca si bursele pot reactiona negativ la astfel de evenimente cosmice, iar oamenii implicati iau decizii proaste. Poate fi o simpla coincidenta, dar trebuie sa stim ca asemenea furtuni vor mai avea loc pana in anul 2013. mai mult


Sambata, 13 August 2011, ora 17:14

2 comentarii
NASA anunta o furtuna geomagnetica pentru joi (Video)

NASA anunta o furtuna geomagnetica pentru joi (Video)

O explozie solara de proportii, clasa M-2, generata de o furtuna solara de intensitate medie, a fost inregistrata marti, de observatorul SDO, de la NASA.

Explozia solara, ce a durat 3 ore, va determina o furtuna geomagnetica ce va duce la aparitia mai multor aurore decat in mod normal, conform cercetatorilor de la Goddard Space Flight Center.

Instabilitatile Kelvin-Helmholtz au fost sesizate de catre Observatorul Solar Dynamics - SDO pe 7 iunie, in ultraviolete, fiind vorba de o eruptie de plasma rece, la temperaturi de 80.000 de grade Kelvin, informeaza site-ul oficial al NASA.

Fenomenul a fost vizualizat si de Observatorul Solar terestru - STEREO, dar si catre de observatorul SOHO, scrie Physorg.

Ejectia coronala - fluxul de plasma solara magnetizata - se deplaseaza cu o viteza de 1.400 km/secunda si va lovi Pamantul pe 9 iunie 2011.

Cercetatorii si specialistii in domeniu spera ca pe baza datelor nou colectate vor afla daca, intr-adevar, corona solara este de mii de ori mai fierbinte decat se prevazuse initial.

"Corona este de 1.000 de ori mai fierbinte decat suprafata Soarelui vizibil, iar mecanismul de incalzire reprezinta o provocare pentru oamenii de stiinta, tinand cont ca acum detinem dovezi certe ale undelor Kelvin-Helmholtz", a declarat Leon Ofman, cercetator la NASA Goddard Space Flight Center, profesor asociat la Greenbelt, Maryland si Universitatea Catolica din Washington.

In prezent, Soarele trece prin perioada de activitate maxima a... mai mult


Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 16:10

2 comentarii
Alte articole despre: explozie solara, furtuna geomagnetica
Cele mai bune fotografii spatiale din 2010 (Galerie foto)

Cele mai bune fotografii spatiale din 2010 (Galerie foto)

Pe masura ce ne apropiem de sfarsitul anului, incepem sa privim in urma spre cele mai mari realizari ale omenirii. Daca privim spre cer, analizand activitatea omului in spatiu, vedem ca a fost extrem de bogata si de interesanta, anul acesta.

Va prezentam cele mai bune fotografii realizate in decursul acestui an, prezentate de National Geographic.

Imaginea asemanatoare unui munte a fost obtinuta de telescopul spatial Hubble si a fost facuta publica in data de 23 aprilie.Stralucirea planetei Marte, peste un curcubeu din Hawaii. Fotografia a fost obtinuta cand Marte s-a apropiat cel mai mult de Pamant. Curcubeul a aparut datorita luminii emise de Luna.Imaginea prezinta o pata solara si a fost obtinuta in luna august. Este, cred specialistii, cea mai detaliata imagine de acest fel.Sonda spatiala japoneza Hayabusa se intoarce pe Pamant si se dezintegreaza la intrarea in atmosfera, in data de 13 iunie. Capsula cu diametrul de 40 de de centimetri a adus pe Pamant praf dintr-un asteroid.Aurora Australa, vazuta deasupra Oceanului Indian. De obicei, aurora poate fi vazuta doar la cei doi poli ai planetei noastre. Evenimentul spectaculos este cauzat de o furtuna geomagnetica.Moartea unei stele, in varianta 3D. Poza a fost facuta in luna august si surprinde explozia unei stele.Un avion decoleaza de pe aeroportul din Bangkok, iar pe fundal se poate vedea o eclipsa partiala de soare, petrecuta in luna ianuarie a acestui an.

mai mult


Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 10:53

2 comentarii
Un nou ciclu solar va incepe in 2013

Un nou ciclu solar va incepe in 2013

Un echipa de experti condusi de NOAA si sponsorizati de NASA au emis o noua predictie pentru urmatorul ciclu solar. Ciclul Solar 24 va incepe, dupa cum sustin cercetatorii, in luna mai a anului 2013.

Ciclul solar, sau ciclul activitatii solare este o variatie periodica a radiatiei solare, variatie care determina schimbarile climatice pe Pamant.

Ciclul solar are o durata medie de 11,2 ani, insa se cunosc cicluri solare cu durate intre 8 si 15 ani. Se presupune ca un ciclu solar este determinat de campul magnetic al Soarelui, care se inverseaza o data la 11 ani, un ciclu magnetic complet durand de fapt 22 de ani.

Activitatea solara este caracterizata prin numarul de pete solare, numarul de eruptii solare si radiatia solara. Cel mai bun indice este considerat cel al radiatiei de 2,8 GHz, adica al radiatiei cu lungimea de unda de 10,7 cm.

"Daca predictia noastra este corecta, Cilcul Solar 24 va avea 90 de pete solare, cel mai mic numar din 1928 cand Ciclul Solar 16 a avut 78 de pete", a spus Doug Biesecker, de la Centrul pentru prognoza meteo spatiala al NOAA, citat de NASA.

Insa nu trebuie sa ne imaginam ca acest ciclu este unul slab. "Chiar si un ciclu sub medie este capabil sa produca fenomene meteo puternice in spatiu. Marea furtuna geomagnetica din 1859, de exemplu, s-a produs in timpul unui ciclu solar cam de aceleasi dimensiuni cu cel pe care il asteptam in 2013", a spus Biesecker.

Furtuna din 1859, cunoscuta sub numele de Carrington Event dupa numele... mai mult


Luni, 01 Iunie 2009, ora 13:54

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)