gaini baterii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Romania risca infringement-ul din cauza gainilor stresate

Romania risca infringement-ul din cauza gainilor stresate

Uniunea Europeana va avertiza, joi, 13 state, intre care si Romania, ca urmeaza sa initieze procedurile de infringement din cauza faptului ca acestea nu s-au supus reglementarilor europene privind cresterea gainilor pentru oua.

Potrivit Reuters, UE va trimite celor 13 state notificarile, primul pas dintr-un proces mai lung care poate culmina cu impunerea de amenzi.

Cele 13 state vizate sunt: Romania, Franta, Spania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda si Portugalia.

Fara oua de la gaini stresate, din 2012

UE a interzis custile tip baterie in 1999, dar date ale Comisiei din aprilie 2011 au aratat ca peste o treime din gainile crescute pentru oua in Europa sunt inca tinute in custi necorespunzatoare.

In octombrie, comisarul UE pentru sanatate si politica de consum, John Dalli, a declarat ca interdictia privind vanzarea de oua provenind de la gaini tinute in custi baterie se va aplica de la 1 ianuarie, conform planurilor, si a promis actiuni juridice impotriva tarilor care nu pun capat folosirii custilor baterie.

Marea Britanie ar putea fi de asemenea vizata de actiuni juridice, dupa ce date recente au aratat ca unii producatori au ratat termenul limita.

Autoritatile de la Londra ar putea primi, insa, o notificare formala mai tarziu, intrucat ultimele date nu au fost disponibile pentru ca Marea Britanie sa fie inclusa in pachetul de infringement care va fi anuntat joi, a spus o sursa apropiata situatiei.

In... mai mult


Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 18:12

6 comentarii
Gainile din UE, inca stresate: Fermierii nu s-au conformat legislatiei

Gainile din UE, inca stresate: Fermierii nu s-au conformat legislatiei

Jumatate dintre tarile din Uniunea Europeana inca nu se conformeaza legislatiei privind custile gainilor ouatoare, chiar daca 1 ianuarie 2012 era termenul final.

14 state membre, printre care Franta, Italia, Polonia si Spania, nu au facut investitii pentru a imbunatati custile gainilor, arata CE.

Situatia arata cat de dezorganizata este Europa, unde legislatia trebuie sa treaca prin ziduri politice si institutionale, scrie Washington Post.

Multi dintre fermierii care au investit pentru a se conforma legislatiei sunt dezavantajati in comparatie cu cei care nu au facut acest lucru. Un femier din Belgia, spre exemplu, cheltuie aproximativ 1,5 milioane de euro pentru 100.000 de gaini.

Fara oua de la gaini stresate, din 2012

Romania si toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu mai pot comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouale marcate cu cifra trei, respectiv de la gaini crescute in custi neimbunatatite.

Potrivit informatiilor furnizate de ANSVSA, in Romania majoritatea fermierilor s-au aliniat la standardele europene, iar cele cateva zeci de exploatatii care nu se conformasera legislatiei erau in evidenta inspectorilor.

Ouale de gaini stresate, interzise in magazine

Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) considera ca la ora actuala in sistemul avicol sunt respectate standardele europene de crestere pentru mai mult de 93% din efectivele totale de 5 milioane de gaini ouatoare, in prezent, doar 6-7 procente din efective mai fiind... mai mult


Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 13:50

3 comentarii
Ouale de gaini stresate, interzise in magazine

Ouale de gaini stresate, interzise in magazine

Romania si toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu mai pot comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouale marcate cu cifra 3, care semnifica modalitatea de crestere a gainilor ouatoare in custi neimbunatatite, potrivit presedintelui Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Chetan-Roatis.

"CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 cresterea gainilor in baterii conventionale, iar Romania, alaturi de toate celelalte state membre, nu va mai putea comercializa de la aceasta data oale marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinara va intari controalele astfel incat piata romanesca sa nu fie invadata de cantitati mari de stocuri de oua din tarile membre pe care nu le vom mai putea desface dupa 1 ianuarie 2012", a precizat Roatis.

In Romania, situatia este sub control deoarece industria avicola romaneasca a inteles, inca din anii trecuti, ca trebuie sa investeasca pentru a face fata normelor europene.

29 de exploatatii nu corespund

Potrivit datelor furnizate de presedintele ANSVSA, la ora actuala Romania detine 29 de exploatatii care se afla in situatia de a nu corespunde normelor europene in privinta cresterii pasarilor, desi 18 dintre acestea au anuntat ca se vor alinia pana la finele lui 2011.

De asemenea, alte 9 exploatatii comerciale vor face investitiile pentru a respecta normele europene pana la finele lunii iulie 2012, in situtia de a fi inchise fiind doar doua exploatatii.

Toate cantitatile de oua marcate cu cifra... mai mult


Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 14:54

Un sucevean a investit 6.000 de euro intr-o ferma de gaini "free range"

Un sucevean a investit 6.000 de euro intr-o ferma de gaini "free range"

Un sucevean si-a construit o ferma de 600 de gaini, care reprezinta totodata si prima ferma de tip "free range" din Romania. Ferma functioneaza aproximativ la fel ca una bio, doar ca hrana poate proveni si de pe culturi agricole tratate.

Pentru infiintarea fermei, Marius Nitu a investit 6.000 de euro, iar acum da 100 de lei pe zi pe mancarea pasarilor. Aproximativ 3.000 de euro au costat echipamentele (hranitoare, adapatori, stinghii) si inca pe atatia bani au costat puicutele.

Ouale produse la Todiresti sunt inscriptionate cu cifra 1, a doua categorie de calitate dupa cele bio. Asemanarea dintre cele doua tipuri de ferme este ca in ambele se lasa gaina sa se plimbe in aer liber, sa se oua la cuibar, iar locul de odihna e pe stinghii.

Diferenta e la hrana, caci gaina bio trebuie sa primeasca numai produse care au fost crescute fara ingrasamant chimic, iar terenul sa fie recunoscut prin acte si expertizat ca fiind cultivat bio, conform Evenimentul Zilei.

La ferma de la Todiresti, gainile ouatoare sunt toate din rasa Isa Brown, iar pe piata costa in jur de 20 de lei bucata. Pretul oualelor este aproximativ la fel cu cel de la gainile crescute in baterie, in jur de 40 de bani, desi fermierii europeni sustin ca ar trebui sa fie cam cu 50% mai scumpe. mai mult


Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 17:36

4 comentarii
Gainile, capabile de empatie - simt durerea sau suferinta suratelor lor

Gainile, capabile de empatie - simt durerea sau suferinta suratelor lor

Cand spui inteligenta emotionala cu siguranta nu te gandesti la o gaina. Insa recentele experimente realizate in Marea Britanie au aratat ca gainile sunt capabile de empatie, simtind durerea sau suferinta celorlalte colege de ograda sau, dupa caz, baterie.

Experimentele realizate la Universitatea Bristol au aratat ca acestea au dat semne clare de anxietate si chiar tristete, suparare, atunci cand puii lor sau alte gaini treceau prin situatii dificile, relateaza Daily Mail.

In cadrul experimentului, mai multi pui au fost expusi unui curent de aer, pasarile devenind agitate, sentiment resimtit imediat de gaini. Ritmul cardiac al celor din urma a crescut, temperatura la nivelul ochilor a scazut - acest lucru tradand stresul - si au devenit, la randul lor, extrem de agitate, dupa cum se mentioneaza intr-un raport aparut in Proceedings of the Royal Society B.

Cu alte cuvinte, gainile sunt capabile sa vada lumea prin ochii altora, fapt descoperit in premiera la pasari. Pana nu demult se credea ca aceasta trasatura, empatia, este proprie numai oamenilor, insa recente studii au aratat ca si alte animale sunt capabile de acest sentiment.

Alte cercetari au aratat ca si soarecii, primatele mari, precum cimpanzeii si gorilele, dar si delfinii, elefantii si cainii sunt capabili de empatie. mai mult


Vineri, 11 Martie 2011, ora 16:08

2 comentarii
UE ne impune sa nu mai crestem gaini de oua in sisteme de tip baterie

UE ne impune sa nu mai crestem gaini de oua in sisteme de tip baterie

Romania trebuie sa renunte la modalitatea de crestere a gainilor in sisteme de tip baterie, practicat in circa 31% dintre fermele de profil, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, in caz contrar riscand sanctiuni de la Uniunea Europeana, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Veronica Tulpan, coordonatorul campaniei "Stampila de pe ou", initiata de catre organizatia Vier Pfoten.

"In septembrie 2009, Comisia Europeana a avut o misiune in Romania de a verifica gradul de implementare a programului comunitar privind protectia animalelor de ferma, si anume pe fermele in care sunt crescute gainile ouatoare. Ce a constatat aceasta misiune a fost ca 31% din productia de oua din Romania provine de la bateriile tip BP3.

Asta inseamna pentru gaini o suprafata de miscare mai mica decat o coala A4 si un grad de uzura foarte ridicat. Uniunea Europeana a interzis aceste tipuri de baterii, care sunt cele mai rele din punct de vedere al protectiei animalelor. Partea buna este ca autoritatile romane au initiat un program de reabilitare si imbunatatire a fermelor care mai au inca astfel de baterii pentru ca, de la 1 ianuarie 2012, nu vor mai putea functiona astfel de ferme. Deci toata productia va trebui reorientata spre metode alternative", a explicat Tulpan.

Aceasta a adaugat ca organizatia care trebuie sa supravegheze activitatea fermelor care cresc gaini in baterii de tip BP3 este Autoritatea National Sanitar-Veterinara si Sanatatea Alimentelor.

Potrivit reprezentantei... mai mult


Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 22:41

2 comentarii
Alte articole despre: ferme gaina, ferme romanesti gaini
Ministrul Agriculturii: Ouale de pe piata romaneasca sunt sanatoase

Ministrul Agriculturii: Ouale de pe piata romaneasca sunt sanatoase

Ouale de pe piata romaneasca sunt sanatoase, iar criticile privind marcajul sunt nejustificate, sustine ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

"Toate ouale care sunt pe piata corespund standardelor de siguranta si de sanatate a alimentelor, altfel nu ar putea fi puse pe piata. Acest marcaj ii permite consumatorului sa aleaga, daca doreste sa consume un ou care este produs de o gaina crescuta in sistem liber sau daca doreste sa consume un ou produs intr-un sistem de crestere intensiv.

Toate produsele puse pe piata sunt verificate din punct de vedere al sigurantei alimentelor, asa ca ele nu pun nici un fel de problema pentru sanatatea oamenilor", a declarat ministrul Agriculturii pentru Rfi.

Mihail Dumitru spune ca nu intelege disputa iscata de Vier Pfoten si de nutritionistul Gheorghe Mencinicopschi si a precizat ca atata timp cat un sistem de crestere a animalelor este permis nu numai in Romania, ci la nivelul Uniunii Europene si peste tot in lume, ouale respective pot fi vandute pe piata.

Doar 17% din gainile crescute pentru oua sunt tinute in baterii

Militantii pentru drepturile animalelor au afirmat ca multe gaini de la care provin ouale de pe rafturile magazinelor sunt tinute in conditii improprii.

Organizatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten a realizat o investigatie in 20 de lanturi de supermarketuri din Romania, din care reiese ca 17 dintre acestea comercializeaza si oua de la gaini chinuite in baterii, iar 13 comercializeaza si oua cu... mai mult


Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 11:46

Gainile stresate, un subiect artificial aruncat pe piata?

Gainile stresate, un subiect artificial aruncat pe piata?

Gainile crescute in baterii nu sunt stresate, iar ouale facute de ele pot fi consumate fara griji.

Potrivit specialistilor, calitatile unui ou nu stau in felul cum sunt crescute gainile, iar acest subiect este in opinia lor unul artificial.

Specialistii in alimentatia publica spun ca pasarile sunt special crescute in baterii, pentru a da randament si, dupa un ciclu de productie, ele sunt sacrificate pentru carne.

"Calitatea unui ou este data de mancarea ce o primeste gaina. Cu cat hrana este de o calitate mai buna, cu atat galbenusul si albusul sunt mai bune, iar faptul ca gainile stau in baterii nu le permite sa se miste prea mult si atunci nici sa faca efort, nu consuma energie si deci nu pot fi stresate", declara dr. Octavian Popescu, sef Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Doctorul Octavian Popescu este autorul unei carti bazate pe un studiu de specialitate ce trateaza pasarile de curte.

Mai mult, acesta sustine ca gainile crescute in baterii nu pot fi stresate, deoarece, dupa ce isi incheie ciclul de ouat, la un an, sunt taiate pentru carne.

"Tehnologia cresterii gainilor in baterii este una bine pusa la punct, studiile arata ca gainile crescute astfel indeplinesc normele in ce priveste volumul de aer si spatiul necesar si vaccinarea se face cu aerosoli. In plus, bateriile sunt luminate si noaptea, tocmai pentru a prelungi artificial ideea de zi si a creste timpul in care gainile pot face ou", mai spune Octavian Popescu.... mai mult


Luni, 15 Februarie 2010, ora 17:43

12 comentarii
Alte articole despre: oua gaini stresate, calitate oua gaina
Doar 17% din gainile crescute pentru oua sunt tinute in baterii

Doar 17% din gainile crescute pentru oua sunt tinute in baterii

Doar 17% din gainile crescute pentru oua sunt tinute in custi si sunt hranite la fel ca cele care cresc la sol, in aer liber sau ecologic, conform datelor Ministerul Agriculturii.

Astfel, din cele 38,17 milioane de gaini pentru oua de consum din Romania, doar 17% au fost crescute anul trecut in baterii, comparativ cu 68% media in UE. Restul gainilor au fost tinute in hale la sol, in aer liber si ecologic.

"Astfel, in Romania, proportia de oua obtinute de la gainile crescute in baterii este mult mai mica, comparativ cu productia medie de oua obtinute prin aceeasi metoda de crestere, din Uniunea Europeana.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin DADR judetene si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania a informat corespunzator populatia cu privire la sistemul de etichetare al oualor, dar apreciaza ca informatiile potrivit carora ouale provenite de la gainile crescute in custi ar fi daunatoare sanatatii umane nu sunt fundamentate stiintific", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Comunicatul vine ca reactie la acuzatiile aduse de o organizatie pentru protectia animalelor, cum ca doua treimi din ouale produse in Romania provin de la gaini crescute in baterii cu suprafete mai mici decat ale unei coli de hartie A4 si hranite adesea cu furaje modificate genetic si cu vitamine sintetice.

Doua treimi din ouale romanesti provin de la gaini crescute in medii improprii

MADR sustine ca nutreturile combinate... mai mult


Vineri, 12 Februarie 2010, ora 18:16

1 comentariu
Alte articole despre: gaini baterii, oua gaini, furaje gaini

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)