Ziare.com
TAROM si ING au fost amendate cu 100.000 de euro pentru incalcarea prevederilor GDPR

TAROM si ING au fost amendate cu 100.000 de euro pentru incalcarea prevederilor GDPR

TAROM si ING au fost amendate pentru incalcarea regulamentului privind protectia datelor personale (GDPR), informeaza Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Compania nationala TAROM a fost ...

29 Noiembrie 2019

Gdpr date personale

Expert: Autoritatea pentru protectia datelor nu are dreptul sa faca investigatii in cazul Teleorman Leaks. Iata de ce legea e de partea jurnalistilor

Expert: Autoritatea pentru protectia datelor nu are dreptul sa faca investigatii in cazul Teleorman Leaks. Iata de ce legea e de partea jurnalistilor

Coordonator al Comisiei de Taiat Hartii si expert in digitalizare, Radu Mihaiu de la USR sustine ca Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ASPDCP) nu are dreptul sa le ceara jurnalistilor de la RISE Project sa isi dezvaluie sursele, in cazul anchetei Teleorman Leaks. Pe 8 noimebrie, RISE Project a facut publica o adresa prin care ASPDCP le cerea jurnalistilor sa isi dezvaluie sursele in cazul Teleorman Leaks. In plus, Autoritatea le solicita acestora sa mentioneze temeiul legal in care au folosit date cu caracter personal ale persoanelor a caror activitate era descrisa in investigatia jurnalistica si cerea punerea la dispozitie a tuturor celorlalte informatii legate de subiect care contin date cu caracter personal...

09 Noiembrie 20187 comentarii
    Autoritatea pentru Protectia Datelor Personale a deschis o ancheta dupa ce Valcov a publicat fisa medicala a unui protestatar

    Autoritatea pentru Protectia Datelor Personale a deschis o ancheta dupa ce Valcov a publicat fisa medicala a unui protestatar

    Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a informat, la solicitarea Ziare.com, ca a deschis din oficiu o ancheta cu privire la faptul ca Darius Valcov a postat pe Facebook fisa medicala a unui protestatar. Ziare.com a cerut ANSPDCP sa comunicare care sunt etapele pe care urmeaza sa le parcurga in investigatia deschisa in cazul lui Darius Valcov. Din pacate, institutia e evitat sa raspunda clar, multumindu-se sa transmita ca ancheta se va desfasura "in conditiile Legii 102/2005 privind infiintarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, cu modificarile si completarile ulterioare"...

    03 Septembrie 201818 comentarii
      GDPR-ul cel de toate zilele: Ce faci cand intri intr-o cladire de birouri si ti se cer datele de pe buletin?

      GDPR-ul cel de toate zilele: Ce faci cand intri intr-o cladire de birouri si ti se cer datele de pe buletin?

      Regulamentul general privind protectia datelor (GDPR) a intrat in vigoare spre finalul lunii trecute. Insa, chiar daca discutia din spatiul public s-a reorientat catre alte subiecte, asta nu inseamna ca el nu ne afecteaza viata de zi cu zi, pe langa activitatea firmelor si a angajatilor. De exemplu, intri intr-o cladire de birouri (chiar si guvernamentala), iar paznicul de la intrare iti cere datele de pe buletin. Care e procedura, in acest caz, conform noilor norme? Pentru a afla raspunsul la intrebare, am facut o solicitare la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP)...

      06 Iunie 20183 comentarii
        Noul regulament de protectia datelor personala al UE ingrijoreaza profund SUA: Va afacta colaborarea intre companii

        Noul regulament de protectia datelor personala al UE ingrijoreaza profund SUA: Va afacta colaborarea intre companii

        Ministrul american al comertului Wilbur Ross a criticat miercuri noul Regulament european privind protectia datelor personale (RGPD), care, in opinia sa, ar putea afecta cooperarea intre companii, relateaza AFP. Wilbur Ross a afirmat ca oficialii americani sunt "profund ingrijorati" de noile reglementari intrate in vigoare pe 25 mai. "Nu intelegem pe deplin ce trebuie sa facem pentru a ne conforma. Acest lucru va afecta cooperarea transatlantica privind reglementarea financiara, cercetarea medicala, coordonarea serviciilor de urgenta si comertul", a spus Ross pentru Financial Times...

        30 Mai 20181 comentariu
        Alte articole despre: GDPR ingrijorare companii SUA
          Grapini, mesaj dupa GDPR: Daca nu doriti sa va mai trimit mesaje, va scot din banca mea de date

          Grapini, mesaj dupa GDPR: Daca nu doriti sa va mai trimit mesaje, va scot din banca mea de date

          Europarlamentarul Maria Grapini si-a intrebat, marti, fanii de pe Facebook daca mai sunt de acord sa le trimita mesaje in conditiile in care pe 25 mai a intrat in vigoare Regulamentul General European privind Protectia Datelor cu Caracter Personal. "Dragi prieteni, pentru ca din 25 mai a intrat in vigoare Regulamentul privind protectia datelor va intreb daca acceptati sa va mai trimit mesaje. Daca nu doriti, voi fi nevoita sa va scot din banca mea de date", a scris Maria Grapini pe pagina de Facebook...

          30 Mai 2018
            S-au depus plangeri chiar din prima zi de aplicare a regulamentului UE privind protectia datelor personale (GDPR)

            S-au depus plangeri chiar din prima zi de aplicare a regulamentului UE privind protectia datelor personale (GDPR)

            Un adevarat arsenal de noi reguli a intrat vineri in aplicare in Uniunea Eurpeana (UE), in vederea unei mai bune protectii a datelor personale in era digitala, ceea ce a condus imediat la depunerea primelor plangeri contra unor giganti ca Facebook si Google - acuzati deja ca le incalca, relateaza AFP. Tot ce trebuie sa stiti despre GDPR "Regulamentul General cu privire la Protectia Datelor" (RGPD) prevede drepturi consolidate ale navigatorilor pe Internet si sanctiuni - fara precedent - in cazul unor abuzuri, intr-un context marcat de scandalul planetar care a implicat reteaua de socializare americana condusa de Mark Zuckerberg...

            25 Mai 2018
              Noul regulament european privind protectia datelor: Mai multa siguranta pentru cetatenii europeni

              Noul regulament european privind protectia datelor: Mai multa siguranta pentru cetatenii europeni

              Imaginea audierii directorului general si cofondator al companiei Facebook, Mark Zuckerberg, din luna aprilie, in fata Congresului Statelor Unite ale Americii, raspandita in intreaga presa internationala si pe retelele de socializare, a semnalat o noua era a responsabilitatii digitale. Printre elementele esentiale enumerate de cofondatorul Facebook s-a numarat si promisiunea ca drepturile oferite cetatenilor europeni conform Regulamentului General privind Protectia Datelor 2016/679 (GDPR - General Data Protection Regulation) vor fi extinse si catre cetatenii americani. De ce au insistat senatorii americani asupra acestui fapt si ce spune acest lucru despre drepturile noastre legate de securitatea online?...

              25 Mai 20184 comentarii
              Alte articole despre: GDPR Romania, protectie date personale
                Cine nu si-a desemnat inca responsabil cu protectia datelor mai are doar patru zile la dispozitie. Pe 25 mai intra in vigoare GDPR

                Cine nu si-a desemnat inca responsabil cu protectia datelor mai are doar patru zile la dispozitie. Pe 25 mai intra in vigoare GDPR

                GDPR intra in vigoare pe 25 mai in toate statele membre UE, asa ca operatorii romani de date - fie ei institutii sau societati comerciale - mai au la dispozitie doar cateva zile pentru a se pregati sa respecte noile exigente europene in domeniu. Multi dintre acesti operatori vor avea nevoie chiar sa instruiasca sau sa contracteze specialisti care sa se ocupe cu protectia datelor si care, in terminologia regulamentului, se numesc "data protection officer". Pe scurt, DPO. Iata cum si-i recurteaza cativa dintre marii operatori de date din Romania si cu ce se vor ocupa ei...

                21 Mai 20181 comentariu
                  Privatii care incalca GDPR risca amenzi de 466 de ori mai mari decat statul roman

                  Privatii care incalca GDPR risca amenzi de 466 de ori mai mari decat statul roman

                  Amenda maxima pe care risca sa o primeasca o companie privata incepand cu data de 26 mai pentru incalcarea normelor GDPR va fi de 466 de ori mai mare decat cea care i se va putea aplica unei institutii de stat pentru abateri similare, se arata intr-un proiect de lege adoptat deja de deputati. Pana sa fie partial reformulat, acelasi document intocmit pe picior risca sa blocheze activitatea tuturor asiguratorilor din Romania, a spitalelor private, dar si a altor companii. Peste numai doua saptamani, pe 25 mai 2018, va intra in vigoare Regulamentul General de Protectia Datelor (GDPR) . De la acel moment incolo, va deveni obligatorie atat pentru companiile private, cat si pentru institutii respectarea noilor exigente europene in materie de colectare si prelucrare de date cu caracter personal...

                  14 Mai 20181 comentariu
                    Mai putin de trei saptamani pana la noile norme GDPR - modificari radicale pentru firme si amenzi usturatoare. Legea zace in Parlament

                    Mai putin de trei saptamani pana la noile norme GDPR - modificari radicale pentru firme si amenzi usturatoare. Legea zace in Parlament

                    Desi ar trebui sa garanteze pentru buna implementare a Regulamentului General privind Protectia Datelor (GDPR) in tara noastra, statul roman a ramas el insusi in urma cu adoptarea legilor care sa permita colectarea si prelucrarea datelor personale in conformitate cu noile standarde impuse de UE. Pe fondul cresterii infractionalitatii din mediul virtual, UE a decis inca de acum doi ani ca nu mai poate permite ca datele personale ale celor peste 500 de milioane de cetateni ai sai sa fie folosite de oricine si in orice conditii...

                    07 Mai 2018
                      Datele personale vor deveni cea mai valoroasa marfa: Ar trebui sa fim platiti pentru utilizarea lor?

                      Datele personale vor deveni cea mai valoroasa marfa: Ar trebui sa fim platiti pentru utilizarea lor?

                      Companii precum Facebook sau Google fac miliarde de pe urma "exploatarii" datelor personale ale utilizatorilor. Lasand la o parte faptul ca acest lucru este oarecum implicit pentru un serviciu gratuit, oare datele personale vor deveni cea mai importanta si valoroasa marfa in viitorul apropiat, luand locul petrolului? Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, Ziare.com a stat de vorba cu Bogdan Botezatu, specialist in securitate informatica la Bitdefender. El spune ca pentru ca un serviciu web sa functioneze personalizat - de exemplu, Google Maps - acel serviciu are nevoie de date ca sa functioneze corect, sa ofere "serviciul in sine" utilizatorului...

                      02 Aprilie 20183 comentarii
                        Companiile sunt informate despre noile reguli de protectie a datelor personale, insa foate putine sunt pregatite

                        Companiile sunt informate despre noile reguli de protectie a datelor personale, insa foate putine sunt pregatite

                        79% dintre companiile chestionate de Power Net Consulting pe tema pregatirii pentru implementarea noului Regulamentului (UE) 679/2016, cunoscut drept Regulamentul General privind Protectia Datelor Personale (GDPR), sunt informate despre aceste subiect, insa doar in 14% dintre acestea exista persoane nominalizate pentru functia de responsabil cu prelucrarea datelor personale. De asemenea, 57% dintre respondenti au recunoscut ca pana in prezent nu au revizuit / actualizat politicile de securitate, iar 50% nu au facut o evaluare interna a datelor cu caracter personal prelucrate...

                        18 Octombrie 2017
                          Victor Gansac, expert in securitate cibernetica: Cum se pot pregati organizatiile pentru intrarea in vigoare a noilor reglementari europene in domeniul protectiei datelor cu caracter personal EU GDPR

                          Victor Gansac, expert in securitate cibernetica: Cum se pot pregati organizatiile pentru intrarea in vigoare a noilor reglementari europene in domeniul protectiei datelor cu caracter personal EU GDPR

                          In aprilie 2016 a fost adoptat Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor, EU GDPR). Noua reglementarese va aplica direct in statele membre UE incepand cu data de 25 mai 2018, fara a fi necesara transpunerea sa prin intermediul unui act legislativ national...

                          04 Mai 2017
                            Protectia datelor personale - noul regulament si solutii din mediul privat

                            Protectia datelor personale - noul regulament si solutii din mediul privat

                            Importanta si efectele noului Regulament General privind Protectia Datelor (GDPR) au fost discutate in cadrul conferintei "Noua ordine europeana pentru PROTECTIA DATELOR PERSONALE", organizata de Concord Communication - Agentie de PR & Events, la Bucuresti. Evenimentul a reprezentat o platforma de dialog intre autoritatile statului si mediul privat, iar participantii au aflat noile reglementari in domeniu, dar si solutii practice de implementare. Noul GDPR afecteaza institutii publice si companii, din toate domeniile de activitate, care prelucreaza date cu caracter personal, iar pana la data de 25 mai 2018 toate aceste entitati vor trebui sa isi ia masurile necesare in vederea implementarii unor solutii de administrare astfel incat sa asigure protectie maxima datelor personale...

                            20 Martie 2017
                            Alte articole despre: GDPR protectia datelor
                              GDPR - noi reglementari pentru prelucrarea datelor personale si intimitate

                              GDPR - noi reglementari pentru prelucrarea datelor personale si intimitate

                              Modelele de business online actuale, aparitia serviciilor cloud si a retelelor sociale au condus la necesitatea actualizarii legislatiei privind protectia datelor personale. Aparitia Directivei privind Reteaua si Securitatea Informatiei (NIS) si a Regulamentului privind Protectia Generala a Datelor (GDPR) au ridicat stacheta privind cerintele de securitate pentru toate organizatiile care sunt in UE sau au afaceri cu UE. GDPR impune o schimbare fundamentala in legislatia UE in ceea ce priveste datele personale si intimitatea personala si va avea un impact semnificativ asupra: operatiunilor de procesare a datelor pentru aproape toate organizatiile care opereaza in UE sau international, pentru ca noul regulament se aplica datelor personale ale cetatenilor UE, indiferent daca cel care controleaza sau proceseaza datele are prezenta fizica in UE sau nu...

                              06 Martie 2017
                              Alte articole despre: GDPR protectia datelor

                                Urmareste Ziare.com pe

                                Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
                                 

                                TOP 3 STIRI PRESA CENTRALA

                                Vopseaua care incalzeste locuintele
                                Oamenii de stiinta au creat vopseaua care, aplicata pe peretii casei, ajuta la incalzirea incaperilor, reducand astfel consumul de energie. In...

                                Nu uitati sa donati 3,5% din impozit catre ONG-uri! Cum si pana cand se poate depune declaratia 230
                                Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii pot directiona si in acest an o parte din...

                                Topul celor mai vandute marci de masini electrice si hibride din Romania
                                Piata masinilor electrice si hibride din Romania creste incet, dar sigur, cel mai mare impediment fiind pretul, in ciuda ajutorului substantial...
                                Platforma pentru solutionarea online a litigiilor