germania locuri munca sezoniere

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Vesti ingrijoratoare din Germania

Vesti ingrijoratoare din Germania

Numarul somerilor a urcat in mod neasteptat in Germania si pentru prima data in ultimele sase luni, pe fondul incetinirii ritmului de crestere a celei mai mari economii europene, situatie care ar putea avea un impact asupra redresarii fragile din zona euro.

Astfel, numarul somerilor a crescut cu aproape 24.000 in luna mai, date ajustate in functie de variatiile sezoniere, la un total de peste 2,9 milioane de someri, a anuntat miercuri Agentia Federala a Muncii, potrivit Bloomberg.

Economistii anticipau un declin de 15.000 al numarului de someri.

"Piata muncii din Germania are in continuare un curs pozitiv puternic, in pofida declinului din mai", a afirmat economistul Christian Schulz, de la Berenberg Bank din Londra.

Rata ajustata a somajului s-a mentinut la 6,7%, cel mai scazut nivel din ultimele doua decenii.

Increderea mediului de afaceri din Germania a consemnat un declin in aceasta luna, pe fondul ingrijorarilor cu privire la impactul situatiei din zona euro, cea mai mare piata pentru exporturile germane.

Banca centrala a Germaniei a transmis ca este putin probabil ca avansul economic din acest trimestru sa continue in acelasi ritm ca in primele trei luni, cand cresterea a fost favorizata de vremea neobisnuit de calda.

Economia Germaniei a crescut cu 0,8% in primul trimestrul al acestui an, de la 0,4% in trimestrul anterior. mai mult


Miercuri, 28 Mai 2014, ora 16:18

4 comentarii
Germania ne asteapta: Romanii nu sunt imigranti ai saraciei

Germania ne asteapta: Romanii nu sunt imigranti ai saraciei

Problema imigrantilor romani nu este dezbatuta numai in Marea Britanie, ci si in Germania. In tara Angelei Merkel atitudinea nu este la fel de reticenta. Mai mult, insitutiile statului sustin ca au nevoie de imigranti.

Reprezentantii Agentiei Federale de Ocupare a Fortei de Munca din Nurenberg sustin ca sosirea romanilor si a bulgarilor nu este un motiv de ingrijorare, scrie Deutsche Welle. Anul trecut, potrivit datelor agentiei, mai multi romani au sosit in Germania ca muncitori sezonieri in sectoare unde chiar era nevoie de forta de munca precum posturile din mediul agricol, mediul sanitar sau in gastronomie.

"Cei mai multi dintre bulgarii si romanii care sunt in Germania sunt imigranti care muncesc si nu sunt imigranti ai saraciei", a declarat Herbert Brucker, director la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din Germania.

Se estimeaza ca Germania ar avea nevoie acum de 1,5 milioane de muncitori datorita dezvoltarii demografice.

"Migratia nu ar trebui sa aiba o imagine proasta din cauza luptelor politice. Se cauta imigranti pentru dezvoltarea economica si pentru sistemul de asistenta sociala. Trebuie sa stabilim o cultura primitoare pentru imigranti. Este o sarcina pentru societatea noastra: pentru politicieni, biserica, sindicate si jucatorii economici", a declarat Martin Wansleben, director al Camerei de Comert si Industrie din Germania.

La ora actuala, 155.000 de romani si bulgari lucreaza in Germania. Rata somajului in randul acestora este mai mica... mai mult


Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:02

4 comentarii
Romanii, unda verde pentru munca in Germania - adevarul despre "asaltul" migrantilor

Romanii, unda verde pentru munca in Germania - adevarul despre "asaltul" migrantilor

De la 1 ianuarie 2014 bulgarii si romanii au acces total la piata muncii din Germania. Tot mai multi analisti se intreaba care vor fi consecintele acestui fapt.

Deutsche Welle propune cateva lamuriri venite din partea expertului in probleme de imigratie, Herbert Brucker de la Institutul pentru Studiul Pietei Fortei de Munca si Ocuparii. Eliminarea restrictiilor de munca pentru romani si bulgari nu presupune ca ei vor avea acces mai usor la ajutoarele sociale. Din acest punct de vedere, nu se schimba nimic. Pentru ei, noutatea vine din faptul ca vor avea noi oportunitati de angajare, crede Brucker.

Pana acum, romanii si bulgarii aveau dreptul doar la munca sezoniera in Germania, daca nu erau absolventi de studii superioare sau nu se specializasera in Germania. Acum, piata se deschide pentru toti. Analizele institutului amintit arata ca de aceasta facilitate ar putea beneficia 180.000 de oameni din cele doua tari.

Conform lui Brucker, acestia isi vor gasi de munca in Germania si vor plati, astfel, impozite si taxe statului german, ceea ce va face bine economiei germane. Temerile, ca oameni vor da navala in Germania pentru ajutoarele sociale, sunt nefondate, spune expertul.

Brucker crede ca romanii si bulgarii care vor veni in Germania isi pot gasi de munca in industria hoteliera si a restaurantelor, in sectorul serviciilor, in sistemul de sanatate si ca ingrijitori pentru oameni bolnavi. Procentul romanilor si bulgarilor care vor munci in agricultura va scadea,... mai mult


Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 15:15

3 comentarii
Ce locuri de munca sunt disponibile in Germania si la cat ajung salariile

Ce locuri de munca sunt disponibile in Germania si la cat ajung salariile

Reteaua europeana de servicii pentru ocuparea fortei de munca (EURES) dispune de 145 de posturi pentru lucratorii calificati in domeniul hotelier-gastronomic, care doresc sa desfasoare o activitate sezoniera in Germania, salariile brute oferite ajungand pana la 2.100 euro/luna.

Astfel, Centrala de Mediere a Strainilor si Specialistilor (ZAV) din Bonn, impreuna cu Marriott Hotel Frankfurt si compania Europa Park Rust, ofera locuri de munca pentru urmatoarele meserii: barman (30 posturi), ospatar (60 posturi), bucatar (45 posturi) si manager restaurant a la carte/personal serviciu organizare banchet (10 posturi), se arata intr-un comunicat al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM).

In ce tari isi cauta de munca romanii - Care sunt domeniile preferate

Pentru ocuparea posturilor de barman, ospatar si bucatar, angajatorii germani solicita persoane care au calificare profesionala incheiata, experienta in domeniu si cunostinte bune/foarte bune de limba germana (nivel A2 - B1/B2).

Locuri de munca pentru care sa nu aplici - cum recunosti ofertele false

Angajarea se face pe o perioada de sase luni, incepand cu octombrie 2013 sau aprilie 2014, in functie de angajator.

Salariul oferit este de 1.500 - 2.000 euro brut/luna pentru ospatar, 1.850 - 1.950 euro brut/luna pentru barman si 1.500 - 2.100 euro brut/luna (in functie de calificare si experienta profesionala) pentru bucatar.

Timpul de lucru este de 40 - 45,5 ore/saptamana, se lucreaza in... mai mult


Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 21:20

7 comentarii
In ce tari isi cauta de munca romanii - Care sunt domeniile preferate

In ce tari isi cauta de munca romanii - Care sunt domeniile preferate

Numarul romanilor care si-au cautat de munca in strainatate a crescut in ultimul an, iar domeniul-vedeta a ramas agricultura.

Intre 1 iunie 2012 si 31 mai 2013 au fost inregistrate 2.638 persoane, un avans semnificativ fata de perioada similara din anul anterior (1.928 persoane) si chiar mai mare decat in intervalul 1 iunie 2010-31 mai 2011, cand au fost 2.573 persoane, potrivit statisticilor remise Ziare.com de catre ANOFM.

Dinamica romanilor care isi cauta de munca in afara este centralizata de institutie prin serviciul EURES, care reprezinta o retea de cooperare intre serviciile publice de ocupare europene si a fost creata pentru facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in cadrul Spatiului European si Elvetia.

Parteneri ai serviciilor publice de ocupare in cadrul acestei retele sunt sindicatele, organizatiile patronale si alti actori implicati in piata muncii.

Cati romani au vrut sa plece in strainatate la munca, in primele 6 luni din 2013

In primul trimestrul al anului 2013 au fost mediati 568 cetateni romani prin reteaua EURES, iar 522 dintre ei sunt muncitori necalificati in agricultura, care au optat fie pentru un contract sezonier in Spania, unde remuneratia ajunge la 38,68 euro/zi, fie in Danemarca, tara care ii plateste cu 0,5-0,8 euro net/kg, sau chiar Finlanda, pentru 1.250 euro brut/luna (aproximativ 40 euro pe zi).

Alte domenii care au prezentat interes pentru concetateni au fost industria hoteliera sau ingineria.

Statistica... mai mult


Joi, 11 Iulie 2013, ora 07:12

16 comentarii
Tot mai multi germani, afectati de somaj

Tot mai multi germani, afectati de somaj

Germania se confrunta cu o rata a somajului din ce in ce mai crescuta, care a ajuns la nivelul de 6,8%, in luna iunie.

Numarul celor care au ramas fara serviciu, in Germania, a crescut cu circa 7.000, in luna iunie. Astfel, potrivit cifrelor oficiale, somajul a ajuns la 6,8%, informeaza BBC.

Cifrele Agentiei Germane de Somaj arata o a treia crestere lunara consecutiva.

Numarul somerilor a crescut astfel, in luna iunie, la 2.882.000 de oameni, fata de 2.875.000 de someri, cati avea Germania in luna mai.

Seful agentiei, Frank-Juergen Weise, a precizat ca aceste cifre sunt un semn al unei incetiniri a pietei locurilor de munca. "Piata muncii din Germania, in iunie, arata semne ale unei dezvoltari slabe", a spus Weise, notand ca rata somajului scade in mod obisnuit mai accentuat in luna iunie, din cauza cresterii muncii sezoniere.

Economia Germaniei a fost cea mai performanta din zona euro, crescand cu 3% in fiecare din ultimii doi ani.

Cu toate acestea, clientii importanti ai zonei euro se zbat in continuare, in timp ce exporturile catre celelalte tari au slabit.

O piata a locurilor de munca mai slaba inseamna ca este mai putin probabil ca cererea interna sa poata compensa pentru o cadere in cererea externa. mai mult


Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:31

1 comentariu
Romanii iau cu asalt Germania - vezi cat poti castiga din munca sezoniera

Romanii iau cu asalt Germania - vezi cat poti castiga din munca sezoniera

Odata cu deschiderea pietei muncii din Germania pentru cetatenii tarilor primite in UE in 2004 are loc o rearanjare in anumite industrii si sectoare economice din acesta tara. Tot mai multi romani si bulgari iau locul muncitorilor sezonieri de origine poloneza.

Anul trecut, muncitorii sezonieri polonezi reprezentau doua treimi din numarul total al lucratorilor pe acest segment de piata din Germania. In acest sezon, numarul acestora se va reduce semnificativ, deoarece pentru ei o plata de 6,40 euro pe ora nu mai reprezinta o suma atractiva.

Incepand cu 1 mai, odata cu ridicarea ingradirilor de acces la piata de munca germana, multi polonezi cauta slujbe mai bine platite. In unele regiuni si sectoare industriale ei chiar sunt cautati.

Romania si Bulgaria au aderat la UE la trei ani dupa Polonia, iar pentru cetatenii acestor tari accesul la piata muncii din Germania ramane restrictionat pana in 2013. Muncitorii sezonieri insa sunt la mare cautare.

Fermierii germani isi indreapta astfel atentia catre muncitorii sezonieri din Romania si Bulgaria, in lipsa lucratorilor polonezi care si-au indreptat atentia catre alte sectoare mai bine platite, unde accesul le este de-acum facil. Deja fermierii germani au anuntat ca sunt disponibile 95.000 de locuri de munca sezoniere pentru romani.

Unul dintre acestia, Ion Iacobin, recunoaste in fata reporterilor Deutsche Welle ca, in calitate de muncitor sezonier ,castiga mai mult decat un profesor sau medic din Romania.... mai mult


Marti, 07 Iunie 2011, ora 08:46

3 comentarii
Numar romanilor care isi cauta un loc de munca s-a dublat

Numar romanilor care isi cauta un loc de munca s-a dublat

Ofertele de joburi au inregistrat un numar record de aplicatii in primele zile ale lui 2011, cu 107% mai mare fata de perioada similara a anului trecut si de patru ori mai mare decat in ianuarie 2008, inainte de criza economica.

In plus, site-urile de joburi inregistreaza zi de zi recorduri in ceea ce priveste numarul de vizitatori, conform statisticilor site-ului de recrutare Myjob.ro

Procentul femeilor care isi cauta un job se apropie de 55%, in crestere usoara fata de anii trecuti, cand candidatii de sex feminin si masculin erau la fel de activi pe site-urile de recrutare.

Domeniile preferate de romanii care isi trimit CV-ul companiilor la inceput de an sunt: vanzari, secretariat/administrativ, banci/finante, contabilitate, marketing/cercetare de piata, customer service/call center, serviciu clienti, educatie/training, alimentatie/comert si distributie.

De remarcat o modificare importanta fata de topul similar din 2010 - cresterea spectaculoasa a aplicatiilor din domeniul educatie/training, atat in tara, cat si peste hotare, de pe pozitia 31 anul trecut pana pe locul 8, in ianuarie 2011.

Unul dintre posturile cu cele mai multe aplicatii pe site-ului de recrutare Myjob in aceasta perioada este tocmai un job de educatoare/invatatoare/profesoara, ce a inregistrat deja peste 4.200 de doritori.

In ceea ce priveste dorinta romanilor de a pleca in strainatate, numarul candidatilor care trimit CV-ul pentru un job peste hotare este de asemenea dublu fata de... mai mult


Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 17:50

1 comentariu
150.000 de romani se pot angaja in Germania, in 2011

150.000 de romani se pot angaja in Germania, in 2011

Germania a aprobat crearea a 150.000 de locuri de munca sezoniere care pot fi ocupate de lucratori romani, desi restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari vor fi pastrate si in 2011.

"Pentru anul 2011 Romania va beneficia de alocarea unui contingent de lucru de pana la 150.000 in domeniul activitatilor sezoniere, tinandu-se cont si de evolutia pozitiva din ultimii ani a numarului solicitarilor angajatorilor germani pentru forta de munca din Romania", se arata intr-un anunt al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Desi Germania anunta in urma cu cateva luni ca a decis sa liberalizeze piata muncii pentru lucratorii sezonieri, acest lucru se va intampla doar pentru lucratorii din Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia si Ungaria, care nu mai au nevoie de aprobare pentru munca sezoniera.

Intr-o hotarare luata la sfarsitul lunii noiembrie se arata ca lucratorii sezonieri din Bulgaria, Romania si Croatia necesita in continuare aprobare pentru munca.

In acest an, aproximativ 100.000 de romani au avut joburi sezoniere in Germania.

A.T. mai mult


Luni, 20 Decembrie 2010, ora 11:56

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae