grila salarii invatamant

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul isi asuma raspunderea pe Codul de dialog social si salariile profesorilor

Guvernul isi asuma raspunderea pe Codul de dialog social si salariile profesorilor

Guvernul isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului, luni, pentru legea de uniformizare a salariilor din invatamant, in anul 2011, precum si pentru Codul de dialog social.

Luni, de la ora 11:00, Executivul se reuneste in sedinta, pentru a se pronunta asupra eventualelor amendamente transmise de parlamentari la cele doua proiecte de lege, urmand ca de la ora 16:00 premierul Emil Boc sa se prezinte in fata Camerelor reunite ale Legislativului pentru asumarea raspunderii pe actele normative.

Viitorul Cod de dialog social, elaborat de Ministerul Muncii, va reuni reglementarile privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de munca, organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social.

Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale doar la nivel de ramura.

Proiectul mai interzice expres negocierea unor drepturi materiale care sa excedeze bugetul de venituri si cheltuieli alocat pentru institutia respectiva.

De asemenea, sindicatele urmeaza sa devina reprezentative doar daca au inscrisi ca membri cel putin 50% plus unu din totalul angajatilor unitatii respective. In legislatia actuala, sindicatele pot negocia in mod automat contractul colectiv de munca pe unitate daca au in componenta cel putin o treime din numarul salariatilor.

Functionarul care intra in greva nu va mai fi, ca pana in acum, salarizat pentru acea perioada, potrivit unei... mai mult


Luni, 18 Aprilie 2011, ora 07:33

11 comentarii
Negocierile pe tema salariilor profesorilor continua marti si joi

Negocierile pe tema salariilor profesorilor continua marti si joi

Negocierile dintre sindicalistii din Educatie, ministrul de resort Daniel Funeriu si cel al Muncii Nelu Ioan Botis nu au avut niciun rezultat, astfel ca discutiile vor continua marti si joi.

Ministrul Daniel Funeriu a anuntat luni ca la intalnirea cu sindicalistii din Educatie s-a discutat despre plafonarea salariului celor care ocupa functii de conducere, dar si despre o reprezentare justa pe grila intre profesori si cei care ocupa alte functii decat cele didactice.

"Profesorii au demonstrat ca Romania se poate baza pe ei. Ei trebuie sa intre in parametri normali, sunt convins ca vom ajunge la o solutie justa pentru cadrele didactice", a declarat Funeriu.

Profesorii au protestat din nou, in ploaie (Video)

"In ceea ce-i priveste pe studenti, am discutat cu doua organizatii despre Legea educatiei si am avut un dialog foarte constructiv - dar sunt organizatii care au o problema de pozitionare politica a liderilor lor", a mai aratat ministrul Educatiei.

Pe de alta parte, ministrul Muncii Ioan Botis a anuntat ca negocierile vor continua marti, incepand cu ora 12.00, si joi, incepand cu ora 14.00. Botis a refuzat sa dea detalii despre negocieri, sustinand insa ca a fost o intalnire cu "rezultate pozitive".

"Cele mai bune discutii sunt cele care au loc in situatii linistite, cred ca aceasta e calea constructiva de a discuta", a intervenit si Funeriu.

Forma finala a legii salarizarii va fi gata joi, 20 octombrie, a mai anuntat ministrul Muncii, Ioan-Nelu... mai mult


Luni, 18 Octombrie 2010, ora 16:56

Bogdan Hossu: In 2011, salariile bugetarilor ar putea fi inghetate din nou

Bogdan Hossu: In 2011, salariile bugetarilor ar putea fi inghetate din nou

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat miercuri, dupa discutiile pe care le-a avut la Ministerul Muncii, ca s-a vorbit despre inghetarea salariilor bugetarilor si in 2011, la nivelul salariilor care erau in iunie 2010, inainte sa se aplice reducerea de 25%.

"Nu am auzit nicio afirmatie despre noi reduceri de salarii. Dar s-a discutat despre o noua inghetare a salariilor", a declarat liderul sindical.

Bogdan Hossu a mai spus ca momentan statul trebuie sa isi faca rolul principal de colectare a taxelor existente.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan-Nelu Botis, si liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, au anuntat, marti, la finalul intrevederii de la Ministerul Muncii, ca miercuri vor demara negocieri cu privire la Legea salarizarii unitare si Legea salarizarii pentru anul 2011.

Sindicalistii cer salarii decente pentru personal, coeficienti mai mari in grila din legea de salarizare unitara a bugetarilor, majorarea salariului minim la 750 lei din 2011, adoptarea noii legi a educatiei care sa reformeze sistemul de invatamant, aplicarea Legii 221/2008, dar si stopare reducerilor de personal din sistem. mai mult


Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 18:53

4 comentarii
Legea salarizarii unice a intrat in vigoare: salariile mari sunt inghetate

Legea salarizarii unice a intrat in vigoare: salariile mari sunt inghetate

Controversata lege a salarizarii unitare din sistemul bugetar a intrat in vigoare odata cu trecerea in noul an. Aceasta a fost discutata timp de cateva luni cu sindicalistii si a avut cel putin 13 variante.

Legea salarizarii unice va afecta 1,4 milioane de romani care lucreaza "la stat" si functioneaza pe baza unei grile de ierarhizare in care raportul intre salariul minim pe economie si cel mai din sistemul bugetar sa fie de cel mult 1 la 12. Nivelul maxim este reprezentat de salariul presedintelui.

Cel mai complex pachet legislativ din ultimii 20 de ani a avut 560 de pagini si a fost atacat la Curtea Constitutionala. Judecatorii constitutionali au considerat, insa, ca nu incalca legea fundamentala, asa ca i-au dat unda verde.

Legea salarizarii a fost una dintre cerintele formulate de FMI la incheierea acordului, iar principalul scop este eliminarea discrepantelor salariale din sistemul bugetar, unde exista salarii care trec de 14.000 de lei pe luna. Aceste discrepante vor face, insa, ca veniturile bugetarilor sa se echilibreze abia dupa 2015.

Principiul de baza al legii este ca salariile mari vor fi inghetate, in timp ce salariile aflate in partea inferioara a grilei vor creste. Acest lucru va fi cu greu realizat mai ales pentru ca Guvernul a decis sa le inghete in acest an.

In ciuda scopului de a imbunatati traiul celor cu venituri foarte mici, personalul din invatamant si profesorii debutanti in special vor fi in continuare printre cel mai prost platiti... mai mult


Sambata, 02 Ianuarie 2010, ora 14:24

17 comentarii
Bugetarii renunta la proteste doar daca vor exista renegocieri reale pe grila

Bugetarii renunta la proteste doar daca vor exista renegocieri reale pe grila

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, luni, ca protestele fata de Legea unica a salarizarii vor inceta numai in conditiile unei renegocieri reale a grilei de salarizare, si nu ale unui "monolog" al guvernului pe acest subiect.

"Ne dorim cu totii pacea sociala si suntem la dispusi sa incetam la proteste, insa nu mai putem accepta monologul de pana acum al Executivului cu privire la Legea unica a salarizarii. Acest act normativ s-a dat fara o negociere reala si fara respectarea unor principii asumate inclusiv de catre guvernanti.

Practic, pentru cei din invatamant, grila este mai aplatizata decat in prezent, un singur exemplu fiind acela ca exista categorii de profesori care, dupa 20 de ani vechime, vor castiga doar un milion de lei in plus. Am receptionat invitatia guvernului de a lucra la refacerea grilei de salarizare, putem lucra la asta zi si noapte. Fara o noua grila, insa, nu vom renunta la proteste", a spus Cornea.

Presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat, la randul sau, ca sindicalistii vor lua in considerare incetarea protestelor numai daca Executivul va da semnale clare cu privire la rezolvarea revendicarilor legate de grila de salarizare si de disponibilizari. "Pana cand guvernantii nu vor incepe concret sa rezolve problemele, nu vom opri protestele", a spus Petcu.

Liderul Sanitas a comentat si afirmatia de miercuri a premierului Emi Boc, potrivit careia continuarea grevelor poate... mai mult


Luni, 05 Octombrie 2009, ora 21:04

7 comentarii
Isvoranu: Salariile din educatie raman inghetate ani de zile

Isvoranu: Salariile din educatie raman inghetate ani de zile

Salariile din invatamant sunt condamnate sa ramana inghetate timp de ani de zile, indiferent cum cresc coeficientii din grila de salarizare unica, a declarat, marti, liderul federatiei sindicale "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

In ceea ce priveste trimiterea in concediu fara plata a dascalilor, Isvoranu a precizat ca aceasta masura nu va fi acceptata de catre sindicate, acestea urmand sa ajunga pana in instanta pentr

Informatia a fost confirmata si de presedintele executiv al federatiei, Marius Nistor, care a precizat ca profesorii nu vor avea parte de mariri de salarii prea curand.

"Suntem ca si inainte asa vom fi si de acum inainte, indiferent care este cresterea coeficientului", a declarat Nistor, dupa discutiile cu reprezentantii Ministerului Muncii.

Anton Hadar, liderul sindicalistilor din invatamantul superior, a declarat de asemenea ca reprezentantii guvernului nu au fost receptivi la propunerile lor. Potrivit sindicalistilor, ministrul Pogea i-ar fi invitat sa paraseasca sala, pentru ca "mai sunt si alte categorii sociale care asteapta la rand". mai mult


Marti, 01 Septembrie 2009, ora 17:53

4 comentarii
Presa de azi: Salariile bugetarilor, ajustate la inaltimea lui Boc

Presa de azi: Salariile bugetarilor, ajustate la inaltimea lui Boc

Bugetarii au de ales intre concediu fara plata si concediere, titreaza Gardianul in editia de vineri. Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca zeci de mii de bugetari ar fi trebuit disponibilizati "daca nu se lua masura vacantei fortate de 10 zile in perioada septembrie-noiembrie".

"Reducerea timpului de lucru cu echivalentul a zece zile, neplatite, va aduce la buget economii de 1,650 miliarde lei sau 0,3% din PIB, respectiv 550 milioane de lei/luna, in conditiile in care salariul mediu in sectorul public este de 2.270 lei/luna. Aceasta masura este una temporara si nu se va aplica si in cursul anului 2010", a explicat, Gheorghe Pogea, la un post de televiziune.

Ministrul finantelor a anuntat, la inceputul saptamanii, ca toti angajatii din sectorul bugetar vor face obiectul reducerii timpului de lucru cu echivalentul a zece zile, in perioada septembrie-noiembrie.

Demnitarii sunt trimisi la munca voluntara, scrie Ziua. Deputatul PNL Cristina Pocora a propus joi ca presedintele Basescu, premierul, ministrii, parlamentarii si sefii deconcentratelor sa efectueze zece zile de munca voluntara in semn de respect fata de bugetari. Peremistul Funar a cerut ca demnitarii sa nu primeasca indemnizatia trei luni.

"Inainte de a-i trimite pe bugetarii de rand in concediu fara plata, sau a-i obliga sa munceasca fara sa-si primeasca drepturile salariale sau pur si simplu, a-i concedia, ministrii, presedintele, deputatii, senatorii precum si ceilalti sefi de autoritati... mai mult


Vineri, 14 August 2009, ora 07:17

30 comentarii
S-a stabilit grila de calcul a salariilor din invatamant

S-a stabilit grila de calcul a salariilor din invatamant

Sindicalistii din invatamant au ajuns joi la un acord cu reprezentantii Guvernului in privinta formulei de plata a angajatilor din invatamant. Formula a fost calculata de Ministerul Educatiei si a fost inclusa in grilele de salarii propuse de ministerele implicate in elaborarea Legii salarizarii unice.

Conform noii grile de salarii, profesorii universitari nu vor primi de 13 ori salariul minim pe economie, ci de 12,6 ori.

"La conferentiari, coeficientul de multiplicare a scazut de la 10 la 9,90. In rest, la preuniversitar, grila este neschimbata", a precizat, pentru NewsIn, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, prezent la negocierile desfasurate la sediul Ministerului Muncii.

Salarii intre 2,9 si 9,15 salarii minime, plus sporuri de performanta

Potrivit grilei negociate cu sindicalistii din invatamant la nivelul Ministerului Educatiei si acceptate, joi, la Ministerul Muncii, cadrele didactice vor avea intre de 2,9 ori salariul minim brut, acesta fiind cazul educatorilor si invatatorilor debutanti, la de 9,15 ori salariul minim brut, in cazul profesorilor cu peste 40 de ani vechime si gradul didactic I.

"In plus, vom stabili si acordarea unor sporuri de performanta, care se vor ridica la pana la 20% din salariu", a precizat Simion Hancescu.

Cresteri de aproape 300% pentru debutanti

Grila de salarizare, discutata saptamana trecut la Ministerul Educatiei, propune cresteri de aproape 300% pentru educatorii,... mai mult


Joi, 11 Iunie 2009, ora 19:09

3 comentarii
Grila de salarizare a angajatilor din invatamant, gata luni

Grila de salarizare a angajatilor din invatamant, gata luni

Ministerul Educatiei va propune, luni, sindicalistilor, spre discutie, o grila de salarizare a angajatilor din invatamant, urmand ca documentul rezultat sa fie prezentat la negocierile de la Ministerul Muncii.

"Ministerul ne-a spus ca va termina pana luni o grila care ne va fi prezentata ca document de discutie. Oricum, pana in prezent cererile ne-au fost sustinute de cei de la Ministerul Educatiei, la Ministerul Muncii avem probleme", a declarat, joi, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu.

Sindicalistii spun ca nu sunt multumiti de negocierile de la Ministerul Muncii pentru ca grila propusa pana in prezent nu include toate categoriile de bugetari, respectiv inca sunt avantajati bugetari de lux.

"Inca se fac discriminari. Pe noi ne intereseaza ca toti bugetarii sa fie tratati egal in functie de pregatire, iar daca se elimina sporurile, pana la limita de 30% din salariu, sa se elimine de la toate sectoarele bugetare", a adaugat secretarul general FEN.

Potrivit FEN, profesorii cu studii superioare de lunga durata, grad didactic II si care au intre sase si zece ani vechime ar putea primi, potrivit grilei de salarizare propuse de Ministerul Muncii, de cinci ori salariul minim pe economie, adica 3.000 de lei brut, sindicalistii cer insa cel putin 3.500 de lei.

"Ne-a fost propusa o grila de salarizare prin care profesorii cu studii superioare de lunga durata, grad didactic II si intre sase si zece ani vechime, sa primeasca de... mai mult


Joi, 28 Mai 2009, ora 19:35

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)