grila salarizare bugetari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Salarizarea bugetarilor

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Salarizarea bugetarilor

Surprinzator anuntul premierului Victor Ponta, ca vrea sa schimbe salarizarea bugetarilor incepand cu 2014, simultan cu o regandire totala a ideii de administratie. Adica salariile sa fie stabilite dupa performanta salariatului si nu dupa grile care n-au nicio legatura cu performanta si rezultatele muncii.

Declaratia se adauga desfiintarii a 60.000 de posturi neocupate si a 3.000 de posturi ocupate din administratia centrala.

Lucru de salutat, dupa multe critici severe pe care i le-am adus este prima oara cand sunt de acord cu premierul, si eu sustin de cativa ani acelasi lucru.

Contextul

Romania, si ca ea multe alte tari, nu-si calibreaza riguros raportul intre cheltuielile bugetare si cele de dezvoltare, pentru infrastructura, bunaoara. Nici cum facea Ceausescu, 67% din buget la dezvoltare si 33% in "consum", dar nici 90% in cheltuieli de functionare ale statului, in era informaticii.

Din acest motiv Grecia, Spania, Italia si alte tari au luat-o pe calea pierzaniei economice si e mare lucru daca Victor Ponta a inteles cum stau lucrurile.

Taietori de frunza la caini sunt si in sistemul nostru bugetar cu gramada. De ce trebuie sa fac cerere, sa platesc taxe si sa pierd timpul pentru obtinerea cazierelor judiciare si fiscale, statul sa plateasca mii de angajati pentru asta, cand problema poate fi rezolvata foarte simplu prin dialogul intre doua computere, cu minim de timp si cheltuiala?

De ce chitanta care sa confirme plata unei amenzi de circulatie... mai mult


Sambata, 29 Iunie 2013, ora 15:50

12 comentarii
Alte articole despre: salarii bugetari, salarizare bugetari
Nicolaescu: Grila de salarizare avantajoasa pentru medici. Din 2014

Nicolaescu: Grila de salarizare avantajoasa pentru medici. Din 2014

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca anul 2014 va aduce schimbari in sistemul sanitar, inclusiv o grila de salarizare avantajoasa pentru medici.

Ministrul Sanatatii a declarat ca doreste ca spitalele sa fie scoase din sistemul bugetar, iar doctorii sa nu mai aiba statut de bugetari, scrie EVZ.

"Bugetul lui 2013 e unul mic din pacate, trebuie sa platim si arieratele. Anul asta nu crestem salariile, anul 2013 nu avem bani de salarii, dar incercam sa construim o lege a salarizarii si un buget pentru 2014, sa facem o anume crestere.

Proiectul salarizarii il vom pune in dezbatere publica si acolo vom gasi elemente prin care incercam sa crestem salarizarea medicilor, o parte variabila, o parte fixa. Incercam sa facem acest lucru concomitent cu schimbarea statutului spitalului, sa scoatem spitalul din sistem bugetar si sa incercam sa-i dam spitalului un buget global", a spus Eugen Nicolaescu. mai mult


Sambata, 29 Iunie 2013, ora 12:02

1 comentariu
Ponta vrea sa schimbe grila de salarizare a bugetarilor (Video)

Ponta vrea sa schimbe grila de salarizare a bugetarilor (Video)

Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, ca grila de salarizare a bugetarilor va fi schimbata.

Seful Guvernului a adaugat ca se vor introduce plafoane pentru minim si maxim, informeaza Antena 3.

In plus, premierul a mentionat ca nu e corect ca un medic rezident sa castige doar 1.000 de lei, in timp ce un chestor sau un director obtine mult mai mult.

"Pasul urmator pe care vrem sa-l facem in toamna este o regandire totala a administratiei. (...) Legea salarizarii unice a bugetarilor nu s-a aplicat niciodata.

Am ajuns in aberatia in care platim un medic rezident cu 1.000 de lei si un chestor care nu face nimic cu 150 de milioane sau un director. Deci, trebuie sa facem o lege a salarizarii mult mai credibila pentru acest an", a declarat premierul.

Ponta a adaugat ca administratia publica trebuie regandita, in asa fel incat fiecare primar sa aiba libertate cu bugetul pe care il are si cu angajatii.

"Trebuie sa vedem ce are de facut un minister, o primarie, ce buget are si apoi fiecare sa aiba libertate, dar sa nu-i plateaca pe toti la fel, deci vrem mai multa flexibilitate.

Acum, daca vrei sa dai afara pe cineva care nu munceste, te da in judecata si pierzi, suntem prizoneri in aceasta chestiune", a adaugat premierul.

mai mult


Vineri, 28 Iunie 2013, ora 18:45

25 comentarii
Noua lege a salarizarii bugetarilor - Cine si cand ar putea primi mai multi bani

Noua lege a salarizarii bugetarilor - Cine si cand ar putea primi mai multi bani

Guvernul pregateste o noua lege a salarizarii, valabila din 2014, care vizeaza direct bugetarii cu castiguri mici.

Astfel, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariului minim brut pe tara de la 1 iulie si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pastrata la 2,5%.

Insa in cazul in care dupa aplicarea noii formule de calcul va rezulta un salariu de baza mai mare decat cel detinut in prezent, atunci se vor acorda majorari salariale anuale succesive astfel incat sa se ajunga la nivelul salariului de baza nominal.

Dar daca dupa noile calcul va rezulta un salariu de baza mai mic decat salariul de baza actual, se va mentine in plata salariul de baza actual pana cand majorarile succesive acordate vor ajunge la nivelul acestui salariu de baza.

Noua lege a bugetarilor: Cine primeste salarii mai mari din 2014

Emilian Duca, partener la Tax&Business Solutions, considera ca propunerea legislativa ar fi una binevenita, avand in vedere ca ar duce la un sistem de salarizare predictibil in sectorul bugetar.

Cu toate acestea, el avertizeaza ca noua schema presupune si un efort financiar destul de mare.

"In principiu, legea ar trebui sa afecteze pozitiv pe cei care au salarii sub nivelul rezultat din aplicarea coeficientilor de salarizare.

Aceasta ar fi o masura de echitate sociala, insa este... mai mult


Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 07:49

3 comentarii
Victor Ponta: Ministrii trebuie sa-mi prezinte lista concediatilor pana pe 31 martie

Victor Ponta: Ministrii trebuie sa-mi prezinte lista concediatilor pana pe 31 martie

Guvernul intentioneaza sa reduca, in acest an, diferentele salariale dintre bugetari, precum si sa reduca numarul acestora, primele disponibilizari fiind deja efectuate, a declarat premierul Victor Ponta.

Pana pe 31 martie, ministrii au termenul limita pentru a prezenta proiectul de reducere a numarului angajatilor din subordine, a anuntat prim-ministrul, la Romania TV.

Vineri, se vor elimina automat toate posturile nebugetate, iar Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, precum si Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, i-au prezentat deja un plan de taiere de posturi bugetate.

Buget 2013: Salariile si pensiile revin la cele din 2010, dar nu mai cresc

"Pe la primele ministere care au venit cu primele scheme de personal au plecat 6 - 8%. De la Dragnea au plecat vreo 60 de oameni. S-au desfiintat posturile. Nu s-a facut niciun post nou, dimpotriva se taie. Nu sunt pe principiul hai sa taiem ca nu avem bani. Eu sunt de principiu sa taiem ca nu avem nevoie", a precizat premierul.

De asemenea, Guvernul vrea sa efectueze si reforma salarizarii, astfel incat sa nu mai existe diferente majore intre bugetarii din aceeasi institutie sau diversele categorii de bugetari.

"Avem o grila de salarizare total haotica. In continuare, ai un functionar care sta pe la nu stiu ce comisie si are un salariu de 5 ori cat are un chirurg", a comentat Ponta.

"Vreau sa incercam sa asezam putin sistemul de salarizare, cat de cat raportat la... mai mult


Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 22:45

17 comentarii
Bugetarii care vor salariu mare trebuie sa fie creativi

Bugetarii care vor salariu mare trebuie sa fie creativi

Coeficientii de salarizare vor fi revizuiti astfel incat bugetarii sa fie platiti in functie de opt criterii, printre care creativitatea la locul de munca, experienta, complexitatea muncii si nivelul de cunostinte sau pregatire. Fiecare criteriu va fi notat sau punctat.

Noile reguli ar putea intra in vigoare din 2011. Unii spera sa nu ajunga sa "deseneze" la serviciu pentru a-si dovedi creativitatea, altii spun ca e singura solutie pentru a obtine o grila salariala echitabila, scrie Romania Libera.

Creativitatea la locul de munca, de exemplu, presupune ca la nivelul minim, 1, sa se afle "sarcini repetitive, care nu necesita decat putina gandire proprie sau creativitate". Nivelul 8, cel maxim, li se aplica angajatilor care intocmesc "rapoarte complexe pentru ministru, vizand o gama larga de probleme de importanta nationala, care necesita solutii originale la nivel inalt pentru adoptarea unei noi strategii sau politici".

Acest set de opt criterii este aproape identic cu cel recomandat de Uniunea Europeana in domeniul salarizarii publice, a explicat Petru Dandea, vicepresedintele Confederatiei sindicale Cartel Alfa: "Modelul Bancii Mondiale se potriveste cu European Qualification Framework (EQF), documentul-cadru creat de UE acum cativa ani".

Criteriul responsabilitatii de supervizare va fi notat de la 1 la 9, la nivelul maxim aflandu-se bugetarii care "aduc schimbari majore ale procedurii sau care recomanda schimbari ale politicii sau ale legislatiei". mai mult


Vineri, 05 Martie 2010, ora 11:08

8 comentarii
Care sunt criteriile dupa care se vor stabili salariile bugetarilor?

Care sunt criteriile dupa care se vor stabili salariile bugetarilor?

Sistemul de coeficienti din grila Legii unitare de salarizare va fi reformat, "prin trecerea la salarii nominale", iar salariul pentru fiecare post va fi determinat de nivelul incadrarii pe grade a acelui post, de experienta, capacitatea de luare a deciziilor, contacte si creativitate.

Reprezentantii Bancii Mondiale au transmis Ministerului Muncii criteriile care vor sta la baza ierarhizarii angajatilor care lucreaza la stat, cu specificatia clara ca "sistemul de coeficienti va fi reformat, prin trecerea la salarii nominale", iar "clasificarea posturilor va include categorii de posturi si grade pe baza responsabilitatilor aferente acelor posturi, in vederea asigurarii platii egale pentru munca egala".

Cele opt criterii in functie de care se vor stabili salariile angajatilor din sistemul bugetar sunt: responsabilitatea de supervizare si management, capacitatea de luarea deciziilor, nivelul de supervizare a activitatii proprii, complexitatea muncii, contacte, creativitate, nivelul de cunostinte/pregatire si experienta.

"In cazul supervizarii, aceasta presupune sprijinirea personalului mai tanar si lipsit de experienta si implica repartizarea sarcinilor, formarea la locul de munca, consilierea pe parcursul activitatii, verificarea preciziei, a randamentului si a respectarii timpului de lucru, iar managementul reprezinta exercitarea autoritatii, direct si prin delegati (supervizori), pentru atingerea obiectivelor conform planificarii si la nivelul calitativ cerut", se... mai mult


Miercuri, 03 Martie 2010, ora 20:16

7 comentarii
Salariile bugetarilor nu vor creste in 2010

Salariile bugetarilor nu vor creste in 2010

Coeficientul 1 din Legea unica va fi rupt de salariul minim pe economie, iar salariile bugetarilor nu cresc in 2010, o decizie privind majorarea nivelului de referinta pentru grila pentru anul 2011 urmand fi luata in functie de evolutia economiei.

"Coeficientul 1 poate avea o valoare mai mare sau mai mica decat salariul minim pe economie, insa nu va fi legat de salariul minim. Indiferent de decizie ce va fi luata, o eventuala majorare a coeficientului 1 nu va avea efecte asupra veniturilor angajatilor din sectorul bugetar in 2010, ci in 2011, intrucat salariile nu vor creste anul viitor.

Legea se va aplica din 2010 in sensul ca vor fi introduse o parte din sporuri in salariul de baza al angajatilor", au precizat reprezentantii Executivului.

Oficialii au adaugat ca FMI a recomandat insistent autoritatilor romane sa rupa coeficientul 1 din grila de salarizare de salariul minim pe economie.

Sursele mai spun ca o decizie finala in ce priveste valoarea coeficientului 1 va fi luata in cursul saptamanii viitoare.

Ultima varianta a proiectului Legii unitare de salarizare obtinuta de NewsIn nu mai prevede majorarea salariilor bugetarilor in 2010 la capitolul privind impactul bugetar al aplicarii actului normativ, ci stipuleaza ca "in anul 2010 nu va exista un impact macro-economic produs de aplicarea acestei legi, intrucat pentru intregul personal bugetar se va realiza numai reincadrarea acestuia cu mentinerea drepturilor salariale in plata in anul 2009.

Surse... mai mult


Vineri, 21 August 2009, ora 17:36

9 comentarii
Grila de salarizare a bugetarilor s-ar putea modifica saptamana viitoare

Grila de salarizare a bugetarilor s-ar putea modifica saptamana viitoare

Ministrul muncii, Marian Sarbu, a declarat duminica, la Vaslui, ca exista posibilitatea ca grila de salarizare sa sufere modificari, in cursul saptamanii vitoare, cand proiectul de lege va fi prezentat in sedinta de Guvern si apoi cand va intra in dezbatere publica.

"Ministerul Muncii face eforturi pentru a armoniza nivelul de salarii, pentru toti cei platiti de la buget, asa ca indiferent de anumite nemultumiri, noi vom continua dialogul. In sedinta de Guvern, miercuri, va fi o a doua lectura a proiectului de lege, dupa care acesta va intra in dezbatere publica. Chiar daca in mare parte propunerile in ceea ce priveste grila de salarizare vor fi pastrate, aceasta ar putea suferi modificari", a declarat ministrul Marian Sarbu.

Acesta a precizat ca ultimele discutii cu reprezentantii tuturor categoriilor sociale care mai vor anumite ajustari, vor avea loc in cursul verii, astfel incat, in toamna, legea sa fie adoptata. Ministrul muncii este convins ca legea salarizarii unice va fi buna, precizand totodata ca isi va asuma intreaga responsabilitate.

Ministrul Marian Sarbu a fost prezent duminica, la Vaslui, pentru a participa la sarbatoarea comunei Stefan cel Mare si pentru a inaugura un drum comunal, de 5 km, in valoare de 2.100.000 lei, realizat printr-un proiect al Consiliului Judetean. mai mult


Duminica, 05 Iulie 2009, ora 19:17

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  2. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  3. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  4. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  5. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  6. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  7. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  8. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)
  9. Saracul cersetor bogat: Cati bani avea asupra sa un barbat care statea la mila trecatorilor
  10. Supravietuire miraculoasa: O mama si bebelusul ei au cazut cu avionul si au trait 5 zile in jungla