grupa pensii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Parlamentarii si-au votat pensii speciale, PNL vrea sa le atace la CCR

Parlamentarii si-au votat pensii speciale, PNL vrea sa le atace la CCR

Copresedintele PNL Alina Gorghiu sustine ca este posibil ca pensiile speciale pentru parlamentari, pe care acestia si le-au votat marti, sa fie atacate la Curtea Constitutionala.

"Acea indemnizatie sau pensie speciala, indiferent de votul pe care l-am dat in plen, va fi asigurata fiecarui parlamentar. Nu stiu daca pot fi argumente pentru atacarea la CCR a legii. Am avut la grup aceasta discutie si vom analiza la modul cel mai serios. Comportamentul PNL a fost acela de a vota impotriva", a declarat Alina Gorghiu, dupa vot.

Aceasta a mai precizat ca "PSD, PC si ce sateliti mai sunt pe acolo sa-si asume votul", dupa ce 303 parlamentari au votat pentru, iar liberalii au votat impotriva.

Parlamentarii si-au votat pensii speciale - vor primi in plus pana la 4.600 lei

Potrivit Alinei Gorghiu, proiectul de lege privind marirea pensiilor parlamentarilor "nu era oportun in acest moment".

"Un proiect de lege care, in opinia PNL, nu era oportun in acest moment. Sunt atat de multe lucruri de rezolvat in Romania in acest moment. Vorbim despre niste pensii de mizerie pentru cateva milioane de romani, astfel ca pensiile parlamentarilor nu erau un subiect.

Suntem de acord sa marim pensia pentru detinuti politici, pentru alte categorii de persoane, nu cred ca parlamentarii sunt o prioritate. Cred ca trebuie sa respectam principiul contributivitatii, inclusiv pentru parlamentari", a mai spus liderul PNL.

Deputatii si senatorii si-au votat cu o majoritate zdrobitoare... mai mult


Marti, 16 Iunie 2015, ora 15:14

12 comentarii
Pensii speciale pentru parlamentari: Toti liberalii, mai putin unul, si-au retras semnaturile

Pensii speciale pentru parlamentari: Toti liberalii, mai putin unul, si-au retras semnaturile

Deputatul PNL Cristina Pocora a declarat miercuri ca aproape toti parlamentarii liberali si-au retras semnaturile de pe proiectul de lege referitor la pensiile speciale pentru alesi, din proprie initiativa.

Singurul care nu a facut acest gest este deputatul PNL Radu Zlati, care sustine ca are amendamente la proiectul de lege care ar urma sa creasca semnificativ pensiile primite de parlamentari, scrie Mediafax.

"Sunt in masura sa va comunic, in privinta initiativei PSD privind pensiile speciale ale parlamentarilor, ca deputatii si senatorii grupului PNL si-au retras semnaturile, ramanand numai un singur parlamentar, restul fiind 180 de la PSD, 60 de la celelalte grupuri", a anuntat Pocora.

Ministrul Muncii se spala pe maini de proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari

Referitor la Radu Zlati, aceasta a precizat ca este optiunea sa personala si ca argumentul a fost ca are de adus amendamente la proiectul de lege.

"Este colegul nostru Radu Zlati. Este o optiune personala a dumnealui, chiar am discutat, el ne-a argumentat ca are amendamente la proiectul de lege si, in functie de admiterea amendamentelor, va fi optiunea domniei sale", a explicat ea.

"Din proprie initiativa si-au retras semnaturile, este o decizie a partidului privind un vot impotriva si nesustinerea unei legi speciale si tot partidul este cel care va analiza legat de colegul nostru", a adaugat Pocora, mentionand ca "oricine face altfel se situeaza in afara".

De ce au semnat de la bun... mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 16:19

7 comentarii
Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Modificarea legii pensiilor militare a fost aprobata in sedinta de Guvern de miercuri.

Obiectivul principal al acestui proiect a fost acela de a "reconfirma sistemul pensiilor militare de stat, in considerarea statutului special al militarilor, al soldatilor si gradatilor profesionisti, politistilor si a celorlalti angajati din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala", a transmis Ministerul Afacerilor Interne (MAI), intr-un comunicat remis Ziare.com.

La aceasta masura se lucreaza incepand cu luna ianuarie 2015, cand a fost infiintat un grup alcatuit din reprezentanti ai institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, precum si ai asociatiilor cadrelor militare in rezerva sau retragere, ai Corpului National al Politistilor si sindicatelor din politie, care au pus umarul la elaborarea acestui proiect de lege.

Astfel, ministerul a explicat ca vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldatii si gradatii profesionisti care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu.

"Mentionam ca in urma adoptarii de catre Parlament a initiativei legislative a vicepremierului Gabriel Oprea, de modificare a Legii 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti, aceasta categorie profesionala beneficiaza in prezent de posibilitatea mentinerii in activitate pana la varsta de 55 de ani", potrivit MAI.

Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI

Ce prevede proiectul... mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 14:25

6 comentarii
Parlamentarii isi pregatesc pensii speciale

Parlamentarii isi pregatesc pensii speciale

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect aflat in discutia grupurilor parlamentare. Deputatul PSD Petre Daea a spus ca pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate si ca proiectul a fost semnat de 250 parlamentari, inclusiv din Opozitie.

Potrivit proiectului discutat, marti, la sedinta grupului deputatilor PSD, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizatie urmand sa beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care inca nu a fost depus.

Parlamentarii vor pensii mai mari. Ce spune ministrul Muncii

"Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Cuantumul il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizatia se calculeaza proportional cu... mai mult


Marti, 14 Aprilie 2015, ora 18:47

3 comentarii
Persoanele care au lucrat in conditii grele de munca vor iesi mai devreme la pensie (Video)

Persoanele care au lucrat in conditii grele de munca vor iesi mai devreme la pensie (Video)

Circa 65.000 de romani vor iesi mai devreme la pensie, gratie adoptarii, marti, a legii prin care grupa I de munca va fi luata in calcul la stabilirea varstei de pensionare.

Astfel, persoanele care au muncit in conditii grele, precum muncitorii din domeniul mineritului, siderurgie sau cai ferate, se vor putea pensiona mai devreme, potrivit Romania TV.

Gratie acestei masuri, persoanelor incadrate in grupa I de munca un an efectiv de lucru le va fi calculat ca un an si jumatate de vechime.

Comisie parlamentara: Cine se poate pensiona mai repede

Astfel, daca un contribuabil a lucrat 10 ani in conditii grele, va putea sa iasa la pensie la 60 de ani in loc de 65 de ani.

Propunerea legislativa privind pensionarea anticipata a celor care se incadreaza in aceasta grupa de munca a fost adoptata marti, pe articole, in plenul Camerei Deputatilor, toti reprezentantii grupurilor parlamentare fiind de acord cu sustinerea acestui proiect.

Toti reprezentantii grupurilor parlamentare au sustinut acest proiect. Deputatul UDMR Kerekes Karoly a spus ca Uniunea a initiat acest proiect care este o reparare a unei greseli comise prin Legea pensiilor, Marian Neacsu a aratat ca PSD a sustinut intotdeauna acest proiect necesar, iar Bogdan Ciuca (PC) a spus ca in Galati sunt foarte multe persoane afectate si ca prin acest proiect se face un pas urias in repararea situatiei.

In schimb, Cezar Preda (PDL) a mentionat ca prin acest proiect nu se face dreptate pana la capat, ci se... mai mult


Marti, 17 Decembrie 2013, ora 15:50

5 comentarii
Sefa Casei de Pensii: In Romania, barbatii sunt discriminati la calcularea pensiilor

Sefa Casei de Pensii: In Romania, barbatii sunt discriminati la calcularea pensiilor

Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, spune ca ar trebui sa avem incredere in sistem, chiar daca raportul intre angajatii care platesc contributii sociale si pensionarii care le primesc sub forma de pensie este subunitar, iar bugetul public de pensii este pe deficit, fiind finantat luna de luna de la bugetul de stat.

Ciutan a explicat, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei, cum functioneaza sistemul de pensii in Romania si de ce este nevoie de egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati.

"In acest moment, varsta de pensionare este de 59,8 ani pentru femei si 64,8 ani pentru barbati, iar stagiul de cotizare este 34,8 ani pentru barbati si 29,8 ani pentru femei. Deci, inca nu am ajuns la stagiul de 35 de ani si nici la varsta de pensionare de 65 de ani. Vorbim de aceste valori din anul 2015, pentru barbati, si abia din 2035, pentru femei. Aceasta egalitate de sanse poate tot societatea a cerut-o.

Pentru ca necesarul de stagiu de cotizare este diferit intre barbati si femei, aceasta diferenta se reflecta si la calculul punctajului de pensie. Adica, daca o femeie si un barbat lucreaza la acelasi loc de munca, pentru aceeasi perioada de timp, cu acelasi salariu, pentru ca necesarul de cotizare al barbatului e de 35 si al femeii de 30, iar la barbat raportarea numarului de puncte adunate se face la 35, iar la femei, respectiv la 30, punctajul e mai mare la acestea din urma. Este inechitate.

In Romania, in acest moment,... mai mult


Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 23:21

5 comentarii
Cum apare deficitul asigurarilor sociale. Diferenta dintre pensionar si beneficiar de pensie

Cum apare deficitul asigurarilor sociale. Diferenta dintre pensionar si beneficiar de pensie

Datele arata ca circa 95% din deficitul inregistrat de Romania in trimestrul 1 al anului 2013 provine din subventionarea deficitului asigurarilor sociale si al Fondului de Sanatate. Sistemul de pensii isi ia, insa, partea leului. Cum? Si de ce?

Pensionarii care au varsta legala de pensionare reprezinta mai mult de jumatate din numarul total de beneficiari de pensii de-abia pentru veniturile lunare asigurate de stat mai mari de 600 lei.

Sub acest prag, predomina categoriile asimilate varstnicilor care au iesit din activitate, respectiv persoanele cu diverse grade de invaliditate, urmasii fostilor pensionari care au dreptul la sustinere din partea statului, cei care s-au pensionat anticipat si persoanele care primesc ajutor social, potrivit legilor in vigoare.

Gruparea numarului pensionarilor de Asigurari sociale de stat pe nivele de pensii, conform deciziilor individuale primite, arata ca ponderea maxima a celor care primesc pensie in baza invaliditatii (50,6% din numarul total de beneficiari de pensii) se regaseste in intervalul 221 lei - 230 lei lunar.

Ponderea maxima a celor primesc pensie in calitate de urmas (65,7%) se afla cu 100 de lei mai jos, in intervalul 121 - 130 lei lunar.

In schimb, ponderea maxima a pensionarilor pentru limita de varsta se regaseste in intervalul 2.501 - 3.000 lei lunar.

De-abia in apropierea pragului de 1.000 lei lunar se ajunge la o pondere de 90% a pensionarilor in sens clasic, respectiv persoane care au iesit din... mai mult


Luni, 06 Mai 2013, ora 21:00

2 comentarii
Guvernul Ponta vrea sa introduca doua noi sisteme de pensii pana in 2016

Guvernul Ponta vrea sa introduca doua noi sisteme de pensii pana in 2016

Sistemul de pensii speciale, pentru lucratorii in domenii cu grad mare de uzura, precum si un nou sistem de pensii pentru agricultori ar putea fi introduse pana in 2016.

In prima categorie ar intra sectoare precum armata, politia sau mineritul, iar, in cel de-al doilea ar putea adera toti care activeaza in domeniul agriculturii si care nu au contribuit la bugetul de stat.

Astfel, potrivit propunerilor pentru noul sistem, oamenii ar putea contribui la fondul de pensii doar in momentul cand realizeaza venituri, avand in vedere ca castigurile sunt si sezoniere, si destul de mici.

Pentru acest tip de pensii se are in vedere modelul din Franta, a declarat Mariana Campeanu, la Romania TV.

"Este cel legat de o combinatie intre contributia platita de cel din agricultura si un stimulent venit din partea statului. Daca o persoana care lucreaza in agricultura se asigura cu 10 lei la sistemul de pensii, statul mai adauga 10 sau 20 de lei. Dar, daca introducem acele sisteme de pensii pe conturi personale, si cel care lucreaza in agricultura sa inceapa sa contribuie, daca isi va vedea banutul lui pe contul lui", a spus ministrul Muncii.

Deocamdata, nu se stie cand va putea fi implementata legea pentru noul sistem de pensii.

"Eu doresc ca, in Romania, cel putin in sistemul de pensii care afecteaza atatea milioane de oameni, sa existe o procedura normala. Sa se creeze un draft de proiect de lege, care sa fie in discutie publica, sa treaca prin Parlament si dupa aceea sa... mai mult


Luni, 24 Decembrie 2012, ora 14:32

10 comentarii
Senator PD-L: Recalcularea pensiilor va dura pana in 2014

Senator PD-L: Recalcularea pensiilor va dura pana in 2014

Senatorul PD-L de Suceava, Tiberiu Prodan, sustine ca, in cazul pensionarilor care au fost incadrati in grupele a I-a si a II-a de munca, recalcularea pensiilor va avea patru etape, apreciind ca finalul acestui proces ar putea fi in 2014.

Tiberiu Prodan a spus, intr-o conferinta de presa, ca majorarea cu 93 de lei a pensiilor persoanelor care au fost incadrate in grupele a I-a si a II-a de munca este prima etapa in acest proces de recalculare, transmite corespondentul Mediafax.

"Incercam sa solutionam situatia persoanelor care au fost incadrate in gupele I si II de munca", a spus senatorul PD-L, care a mentionat ca efortul Guvernului este mare tinand cont ca e vorba de 1,5 milioane de persoane.

El a aratat ca un al doilea pas in recalcularea pensiilor acestor persoane ar urma sa prevada acordarea unei sume suplimentare, spre sfarsitul acestui an, dupa care, a treia etapa reprezinta recalcularea pensiilor celor din grupa I de munca, urmand ca ultima etapa, care s-ar putea incheia in 2014 sa stabileasca toate pensiile celor din cele doua grupe de munca.

Prodan a spus ca procesul este dificil, intrucat este vorba de drepturi diferentiate.

Potrivit legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensionarii care au fost incadrati in grupele a II-a si a I-a de munca beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate cu 50 la suta pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca si cu 25 la suta pentru... mai mult


Duminica, 06 Februarie 2011, ora 16:46

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Socat dupa ce si-a vazut sotia pentru prima data nemachiata: Ii cere daune de zeci de mii de euro
  2. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  3. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  4. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  5. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  6. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  7. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  8. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  9. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  10. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli