grupa pensii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce spune ministrul Muncii despre pensia lui Traian Basescu

Ce spune ministrul Muncii despre pensia lui Traian Basescu

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, marti, ca pensia fostului presedinte Traian Basescu a fost stabilita conform legii si respecta toate prevederile legale, dar nu are nicio legatura cu indemnizatia care i se cuvine acestuia ca fost sef al statului.

Plumb a spus ca din informatiile pe care le are de la Casa Nationala de Pensii, Traian Basescu s-a pensionat la limita de varsta pe 4 noiembrie 2014.

"Din cate stiu (...) beneficiaza si de prevederile legislatiei privind incadrarea in grupa I de munca datorita faptului ca a lucrat in conditii deosebite o perioada de peste 11 ani", a adaugat Rovana Plumb.

Traian Basescu a incasat prima pensie - cat primeste fostul presedinte

Ministrul Muncii a mai spus ca pensia a fost stabilita conform legii in functie de contributia la bugetul asigurarilor sociale.

"Este pensia care a fost stabilita, respecta toate prevederile legale. (...) Nu are nicio legatura pensia cu indemnizatia care i se cuvine conform legislatiei ca fost presedinte al Romaniei", a spus ministrul.

Rovana Plumb a fost prezenta la receptia de ramas bun organizata de ambasadorul Chinei la Bucuresti, Yuzhen Huo, la sediul ambasadei. mai mult


Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 11:39

10 comentarii
Promisiunile ministrului Muncii pentru salarii si pensii in 2015 - Opozitia ii cere demisia

Promisiunile ministrului Muncii pentru salarii si pensii in 2015 - Opozitia ii cere demisia

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a comentat plecarea lui Traian Basescu de la Cotroceni, precum si ce se va intampla anul viitor cu salariile si pensiile romanilor, in timp ce Opozitia cere demisia sa din functie.

"Indiferent cum vrea sa se laude, cu ce ramanem dupa Traian Basescu este faptul ca el si-a batut joc de romani. A introdus un model economic nociv pentru romani, a fost o perioada in care am asistat la mult scandal si la niciun fel de constructie.

Nu a avut cu ce sa se laude, decat cu realizarile guvernarii din ultimii trei ani, care intr-adevar a dus tara pe calea prosperitatii. Aceasta este si viziunea pe care am abordat-o cand am fundamentat bugetul pentru 2015", a mentionat Plumb la Antena 3.

Ea a facut referire la discursul de sambata tinut de Traian Basescu, in care a realizat bilantul anilor in care a fost presedintele Romaniei.

Basescu: N-am fost un presedinte genial, am fost unul onest. Sunt doar un presedinte

Ce se intampla cu salariile si pensiile

Ministrul Rovana Plumb a explicat si ce s-a realizat sub mandatul cabinetului Ponta si ce se planifica in continuare.

"In ceea ce priveste atat majorarea pensiilor cu 5%, cat si crestere pensiei sociale, de la 350 la 400 de lei, pentru peste 600.000 de pensionari, sunt angajamente luate in fata lor si respectate prin bugetul asigurarilor sociale.

Toate indemnizatiile sociale se reflecta prin masuri pe care le-am luat pentru anul 2015, tot ce inseamna alocatii pentru familiile sarace,... mai mult


Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 13:24

8 comentarii
Persoanele care au lucrat in conditii grele de munca vor iesi mai devreme la pensie (Video)

Persoanele care au lucrat in conditii grele de munca vor iesi mai devreme la pensie (Video)

Circa 65.000 de romani vor iesi mai devreme la pensie, gratie adoptarii, marti, a legii prin care grupa I de munca va fi luata in calcul la stabilirea varstei de pensionare.

Astfel, persoanele care au muncit in conditii grele, precum muncitorii din domeniul mineritului, siderurgie sau cai ferate, se vor putea pensiona mai devreme, potrivit Romania TV.

Gratie acestei masuri, persoanelor incadrate in grupa I de munca un an efectiv de lucru le va fi calculat ca un an si jumatate de vechime.

Comisie parlamentara: Cine se poate pensiona mai repede

Astfel, daca un contribuabil a lucrat 10 ani in conditii grele, va putea sa iasa la pensie la 60 de ani in loc de 65 de ani.

Propunerea legislativa privind pensionarea anticipata a celor care se incadreaza in aceasta grupa de munca a fost adoptata marti, pe articole, in plenul Camerei Deputatilor, toti reprezentantii grupurilor parlamentare fiind de acord cu sustinerea acestui proiect.

Toti reprezentantii grupurilor parlamentare au sustinut acest proiect. Deputatul UDMR Kerekes Karoly a spus ca Uniunea a initiat acest proiect care este o reparare a unei greseli comise prin Legea pensiilor, Marian Neacsu a aratat ca PSD a sustinut intotdeauna acest proiect necesar, iar Bogdan Ciuca (PC) a spus ca in Galati sunt foarte multe persoane afectate si ca prin acest proiect se face un pas urias in repararea situatiei.

In schimb, Cezar Preda (PDL) a mentionat ca prin acest proiect nu se face dreptate pana la capat, ci se... mai mult


Marti, 17 Decembrie 2013, ora 15:50

5 comentarii
Sefa Casei de Pensii: In Romania, barbatii sunt discriminati la calcularea pensiilor

Sefa Casei de Pensii: In Romania, barbatii sunt discriminati la calcularea pensiilor

Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, spune ca ar trebui sa avem incredere in sistem, chiar daca raportul intre angajatii care platesc contributii sociale si pensionarii care le primesc sub forma de pensie este subunitar, iar bugetul public de pensii este pe deficit, fiind finantat luna de luna de la bugetul de stat.

Ciutan a explicat, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei, cum functioneaza sistemul de pensii in Romania si de ce este nevoie de egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati.

"In acest moment, varsta de pensionare este de 59,8 ani pentru femei si 64,8 ani pentru barbati, iar stagiul de cotizare este 34,8 ani pentru barbati si 29,8 ani pentru femei. Deci, inca nu am ajuns la stagiul de 35 de ani si nici la varsta de pensionare de 65 de ani. Vorbim de aceste valori din anul 2015, pentru barbati, si abia din 2035, pentru femei. Aceasta egalitate de sanse poate tot societatea a cerut-o.

Pentru ca necesarul de stagiu de cotizare este diferit intre barbati si femei, aceasta diferenta se reflecta si la calculul punctajului de pensie. Adica, daca o femeie si un barbat lucreaza la acelasi loc de munca, pentru aceeasi perioada de timp, cu acelasi salariu, pentru ca necesarul de cotizare al barbatului e de 35 si al femeii de 30, iar la barbat raportarea numarului de puncte adunate se face la 35, iar la femei, respectiv la 30, punctajul e mai mare la acestea din urma. Este inechitate.

In Romania, in acest moment,... mai mult


Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 23:21

5 comentarii
Cum apare deficitul asigurarilor sociale. Diferenta dintre pensionar si beneficiar de pensie

Cum apare deficitul asigurarilor sociale. Diferenta dintre pensionar si beneficiar de pensie

Datele arata ca circa 95% din deficitul inregistrat de Romania in trimestrul 1 al anului 2013 provine din subventionarea deficitului asigurarilor sociale si al Fondului de Sanatate. Sistemul de pensii isi ia, insa, partea leului. Cum? Si de ce?

Pensionarii care au varsta legala de pensionare reprezinta mai mult de jumatate din numarul total de beneficiari de pensii de-abia pentru veniturile lunare asigurate de stat mai mari de 600 lei.

Sub acest prag, predomina categoriile asimilate varstnicilor care au iesit din activitate, respectiv persoanele cu diverse grade de invaliditate, urmasii fostilor pensionari care au dreptul la sustinere din partea statului, cei care s-au pensionat anticipat si persoanele care primesc ajutor social, potrivit legilor in vigoare.

Gruparea numarului pensionarilor de Asigurari sociale de stat pe nivele de pensii, conform deciziilor individuale primite, arata ca ponderea maxima a celor care primesc pensie in baza invaliditatii (50,6% din numarul total de beneficiari de pensii) se regaseste in intervalul 221 lei - 230 lei lunar.

Ponderea maxima a celor primesc pensie in calitate de urmas (65,7%) se afla cu 100 de lei mai jos, in intervalul 121 - 130 lei lunar.

In schimb, ponderea maxima a pensionarilor pentru limita de varsta se regaseste in intervalul 2.501 - 3.000 lei lunar.

De-abia in apropierea pragului de 1.000 lei lunar se ajunge la o pondere de 90% a pensionarilor in sens clasic, respectiv persoane care au iesit din... mai mult


Luni, 06 Mai 2013, ora 21:00

2 comentarii
Guvernul Ponta vrea sa introduca doua noi sisteme de pensii pana in 2016

Guvernul Ponta vrea sa introduca doua noi sisteme de pensii pana in 2016

Sistemul de pensii speciale, pentru lucratorii in domenii cu grad mare de uzura, precum si un nou sistem de pensii pentru agricultori ar putea fi introduse pana in 2016.

In prima categorie ar intra sectoare precum armata, politia sau mineritul, iar, in cel de-al doilea ar putea adera toti care activeaza in domeniul agriculturii si care nu au contribuit la bugetul de stat.

Astfel, potrivit propunerilor pentru noul sistem, oamenii ar putea contribui la fondul de pensii doar in momentul cand realizeaza venituri, avand in vedere ca castigurile sunt si sezoniere, si destul de mici.

Pentru acest tip de pensii se are in vedere modelul din Franta, a declarat Mariana Campeanu, la Romania TV.

"Este cel legat de o combinatie intre contributia platita de cel din agricultura si un stimulent venit din partea statului. Daca o persoana care lucreaza in agricultura se asigura cu 10 lei la sistemul de pensii, statul mai adauga 10 sau 20 de lei. Dar, daca introducem acele sisteme de pensii pe conturi personale, si cel care lucreaza in agricultura sa inceapa sa contribuie, daca isi va vedea banutul lui pe contul lui", a spus ministrul Muncii.

Deocamdata, nu se stie cand va putea fi implementata legea pentru noul sistem de pensii.

"Eu doresc ca, in Romania, cel putin in sistemul de pensii care afecteaza atatea milioane de oameni, sa existe o procedura normala. Sa se creeze un draft de proiect de lege, care sa fie in discutie publica, sa treaca prin Parlament si dupa aceea sa... mai mult


Luni, 24 Decembrie 2012, ora 14:32

10 comentarii
USL ataca la Curtea Constitutionala inghetarea pensiilor si salariilor

USL ataca la Curtea Constitutionala inghetarea pensiilor si salariilor

USL a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala legea adoptata marti in Camera Deputatilor prin care salariile din sectorul public si pensiile au fost inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011.

Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu, a afirmat ca un asemenea proiect care proroga termenele de aplicare a unor prevederi ale Legii pensiilor si Legii-cadru a salarizarii nu poate fi votat, fara adoptarea prealabila a Legii privind indicatorii macroeconomici pentru 2012, cerinta aceasta fiind impusa de catre Legea responsabilitatii fiscale.

Cat priveste neconsitutionalitatea legii, Nicolaescu a afirmat ca in situatia in care camera decizionala introduce capitole noi intr-un proiect de lege, acel proiect trebuie sa se intoarca la prima camera sesizata pentru a dezbate si ea noile capitole, cerinta constitutionala care nu a fost respectata de catre proiectul in discutie.

De asemenea, Nicolaescu a reprosat Puterii ca incearca sa plafoneze salariile bugetarilor si pensiilor in mod netransparent, in contradictie flagranta cu declaratiile publice ale unor demnitari care sustin ca acestea ar putea creste incepand cu aprilie 2012.

"Nu-i mai lasati pe reprezentantii dumneavoastra, stimati membri ai grupului majoritar, sa va mai minta pe dumneavostra si pe cetateni ca dumnealor, prin amendamentele facute, doresc sa nu se modifice pensiile si salariile si ca atare romanii sa traiasca tot mai prost", a declarat Nicolaescu.

La randul sau,... mai mult


Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 17:04

6 comentarii
Sulfina Barbu, PDL: Nu ingheata pensiile, cresc. Vezi cati pensionari nu iau marirea

Sulfina Barbu, PDL: Nu ingheata pensiile, cresc. Vezi cati pensionari nu iau marirea

Deputatul PDL Sulfina Barbu a explicat, joi, ca nu e adevarat ca vor ingheta pensiile prin noua strategie a Guvernului, ci doar ca nu mai cresc cu 25% cele din grupa 1 si 2 de munca, dar ca toate pensiile vor fi indexate si vor creste odata cu salariul minim.

"Referitor la pensii - au aparut informatii ca se ingheata pensiile - nu e vorba de asa ceva. E vorba de pensionarii care sunt in grupa 1 si grupa 2 de munca, era prevazut ca vor primi o marire de 25%. Despre aceasta marire e vorba, ea a fost amanata pe 2014, din lipsa de resurse bugetare, nu se refera la pensii.

Pensiile vor fi indexate cu rata inflatiei si, in functie de cresterea reala a salariului minim, cu 50% din cresterea salariului", a spus Sulfina Barbu la B1 TV.

Presedintele Organizatiei de Femei a PDL spune ca pensionarii care nu vor beneficia de cresterea suplimentara de 25%, cei din grupa 1 si 2 de munca, sunt in numar de aproximativ 400.000 de oameni, adica mai putin de 10% din totalul lor.

Barbu a mai spus ca aceasta masura a fost luata pentru a avea "predictibilitate", dar recunoaste ca au existat deficiente de comunicare, astfel incat informatia a aparut mai intai pe surse.

"Am convingerea ca in briefingul de presa domnul Ialomitianu a comunicat acest lucru (...) Nu imi explic de ce lucrurile nu au fost comunicate in detaliu. E bine ca ea intra in dezbatere publica, pentru a clarifica niste lucruri, pentru ca cel mai grav e sa apara informatii pe surse", a mai spus deputatul PDL.... mai mult


Joi, 11 August 2011, ora 19:10

15 comentarii
Senator PD-L: Recalcularea pensiilor va dura pana in 2014

Senator PD-L: Recalcularea pensiilor va dura pana in 2014

Senatorul PD-L de Suceava, Tiberiu Prodan, sustine ca, in cazul pensionarilor care au fost incadrati in grupele a I-a si a II-a de munca, recalcularea pensiilor va avea patru etape, apreciind ca finalul acestui proces ar putea fi in 2014.

Tiberiu Prodan a spus, intr-o conferinta de presa, ca majorarea cu 93 de lei a pensiilor persoanelor care au fost incadrate in grupele a I-a si a II-a de munca este prima etapa in acest proces de recalculare, transmite corespondentul Mediafax.

"Incercam sa solutionam situatia persoanelor care au fost incadrate in gupele I si II de munca", a spus senatorul PD-L, care a mentionat ca efortul Guvernului este mare tinand cont ca e vorba de 1,5 milioane de persoane.

El a aratat ca un al doilea pas in recalcularea pensiilor acestor persoane ar urma sa prevada acordarea unei sume suplimentare, spre sfarsitul acestui an, dupa care, a treia etapa reprezinta recalcularea pensiilor celor din grupa I de munca, urmand ca ultima etapa, care s-ar putea incheia in 2014 sa stabileasca toate pensiile celor din cele doua grupe de munca.

Prodan a spus ca procesul este dificil, intrucat este vorba de drepturi diferentiate.

Potrivit legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensionarii care au fost incadrati in grupele a II-a si a I-a de munca beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate cu 50 la suta pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca si cu 25 la suta pentru... mai mult


Duminica, 06 Februarie 2011, ora 16:46

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  2. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  3. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  4. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  5. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  6. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  7. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  8. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  9. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  10. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida