guvern bani primarii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul da bani primarilor printr-o noua derogare de la Legea finantelor publice

Guvernul da bani primarilor printr-o noua derogare de la Legea finantelor publice

Guvernul va introduce o noua derogare de la Legea finantelor publice prin care isi va asigura dreptul sa acorde in continuare bani primarilor din Fondul de rezerva bugetara, cu justificarea ca a primit foarte multe cereri din partea acestora si trebuie evitata acumularea de arierate.

Legea finantelor publice locale stabileste ca bani din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sunt repartizati unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, dar numai pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.

Guvernul va apela insa la o noua derogare de la aceasta lege, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax.

Bugetul pentru 2015, publicat de Finante: Impozite, salarii si investitii

"Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin derogare de la prevederile din Legea privind finantele publice, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin hotarare a Guvernului, pot fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente si de capital", se arata in document.

Guvernul se justifica aratand ca la nivelul administratiei publice centrale au fost primite foarte multe solicitari de la autoritatile administratiei publice... mai mult


Joi, 11 Decembrie 2014, ora 15:19

5 comentarii
Guvernul da bani primarilor stramtorati: majoritatea din PSD, vechi sau nou-veniti

Guvernul da bani primarilor stramtorati: majoritatea din PSD, vechi sau nou-veniti

Guvernul a alocat peste 25 de milioane de lei pentru 11 localitati aflate in insolventa, in executare silita sau in imposibilitate de plata.

Noua dintre acestea au primari PSD, unii alesi pe listele USL, iar altii care au trecut acum la social-democrati ca urmare a OUG privind migratia alesilor locali.

Hotararea privind alocarea de bani din Fondul de rezerva bugetara are la baza solicitari ale autoritatilor administratiei publice locale din Aninoasa si Lupeni (jud. Hunedoara), comuna Izvoarele (jud. Giurgiu), comuna Ciocanesti (jud. Dambovita), Resita (jud. Caras-Severin), Ludus (jud. Mures), comunele Teaca, Livezile, Budacu de Jos si Parva (jud. Bistrita-Nasaud), comuna Dudestii Vechi (jud.Timis).

Potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale, in unele cazuri, este vorba de datorii si arierate acumulate timp de peste cinci ani.

Primarii din Aninoasa, Lupeni, Izvoarele, Resita, Ludus, Teaca sunt membri PSD, ei candidand in 2012 pe listele USL. Primarii din Ciocanesti, Budacu de Jos si Parva au trecut de la PDL la PSD, dupa aparitia OUG care permite migratia alesilor locali, localitatile conduse de ei primind aproape jumatate din suma totala alocata.

Efectul ordonantei privind migratia primarilor: In Buzau 72 din 87 de edili sunt din PSD

Primarul din Livezile a trecut de la PNL la Partidul Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu, iar primarul din Dudestii Vechi este membru al Uniunii Bulgare.

Aninoasa va primi suma de suma de 3,7 milioane de... mai mult


Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 08:15

Guvernul le-a dat pe ascuns si mai multi bani primarilor

Guvernul le-a dat pe ascuns si mai multi bani primarilor

Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a fost suplimentat cu 100 de milioane lei din Fondul de rezerva bugetara, pentru lucrarile efectuate de primarii in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL).

Alocarea banilor a fost decisa miercuri de Guvern, desi Mirel Palada, consilier al premierului pe strategii guvernamentale, care a prezentat actele normative aprobate de Executiv, a sustinut ca nu exista alte alocari de bani decat cele prezentate de el.

Consilierul a prezentat hotarari aprobate pentru alocarea, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, de bani pentru judetul Suceava (10 milioane de lei), judetul Bacau (tot 10 milioane lei) si Ministerul Afacerilor Interne (75 milioane lei).

Intrebat de jurnalisti, in conferinta de presa, daca in afara de aceste hotarari au fost aprobate si altele pentru alocarea de bani din Fondul de rezerva bugetara, Mirel Palada a raspuns ca nu.

In Monitorul Oficial a fost insa publicata, joi, o hotarare de guvern aprobata miercuri, prin care bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este suplimentat cu 100 milioane lei, din Fondul de rezerva bugetara, pentru Programul National de Dezvoltare Locala.

Decontarea sumelor va fi efectuata pe baza documentelor justificative transmise de unitatile administrativ-teritoriale, se arata in hotararea de guvern.

Guvernul nu se lasa: Transforma "gerul arctic" in "perioada friguroasa" si tot le da bani... mai mult


Joi, 12 Decembrie 2013, ora 17:20

2 comentarii
Guvernul nu se lasa: Transforma "gerul arctic" in "perioada friguroasa" si tot le da bani primarilor

Guvernul nu se lasa: Transforma "gerul arctic" in "perioada friguroasa" si tot le da bani primarilor

Bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a fost suplimentat de Guvern, din Fondul de rezerva bugetara, cu 3,5 milioane lei, bani care vor fi transferati autoritatilor locale pentru finantarea cheltuielilor urgente specifice sezonului rece.

Transferul de fonduri a fost aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarare, fara ca Executivul sa anunte aprobarea actului, la finalul sedintei. Banii vor fi impartiti prin ordin al ministrului de resort, vicepremierul Liviu Dragnea, pe baza solicitarilor fundamentate ale unitatilor administrativ-teritoriale, se arata in actul normativ.

Viscolul Guvernului, desfiintat de ANM: Nu e anormal sa fie ger iarna si nu anuntam statul inaintea populatiei

Initial, argumentul invocat de Ministerul Finantelor pentru transferul de bani catre primarii, prin derogare de la lege, era ca, "potrivit prognozei meteorologice", va exista un proces de transfer al maselor de "aer arctic" in Europa, rezultand "geruri anormale" pentru perioada urmatoare, ceea ce va determina cresterea consumului prognozat de energie electrica si termica pe perioada sezonului rece.

Ministrul Finantelor, despre gerul de la Guvern: Era o prostie a celor de la buget

Ulterior, Ministerul Finantelor a schimbat argumentul prin care primarii vor incasa, pe final de an, de la Guvern, bani din Fondul de rezerva bugetara, prin derogare de la lege, renuntand la explicatia cu "gerul arctic" si motivand de aceasta data ca... mai mult


Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 13:20

7 comentarii
PDL ii face plangere penala lui Ponta pentru abuz in functie, daca nu da inapoi banii primarilor

PDL ii face plangere penala lui Ponta pentru abuz in functie, daca nu da inapoi banii primarilor

Adriean Videanu i-a cerut premierului Victor Ponta sa respecte decizia Curtii Constitutionale si sa dea inapoi banii primarilor luati prin ordonanta de urgenta, in caz contrar urmand ca PDL sa depuna plangere penala pe numele lui, pentru abuz in functie.

"Se joaca cu legea! Prim-ministrul a decis unilateral ca nu este obligat sa respecte decizia Curtii si sa restituie banii primarilor", a subliniat Videanu, miercuri, intr-o conferinta de presa tinuta la sediul PDL.

"Il avertizam public ca, daca in 24 de ore nu va pune in aplicare decizia Curtii, PDL va face plangere penala pentru abuz in functie. Legea e egala pentru toti cetatenii Romaniei", a mai adaugat Adriean Videanu.

CCR: Ordonanta referitoare la returnarea banilor de catre primarii, partial neconstitutionala

Pe 25 mai, Curtea Constitutionala a admis contestatia depusa de Avocatul Poporului referitoare la ordonanta prin care guvernul Ponta a decis sa ia inapoi banii dati autoritatilor locale de guvernul Ungureanu.

Magistratii CCR au comunicat ca prevederile sunt constitutionale doar in masura in care se aplica sumelor ce nu au fost utilizate. mai mult


Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 12:46

27 comentarii
Guvernul raspunde la acuzatiile de mita electorala si privatizare a CupruMin

Guvernul raspunde la acuzatiile de mita electorala si privatizare a CupruMin

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a explicat ca alocarile de bani asupra carora premierul Ungureanu a convenit luni cu liderii coalitiei se vor face dupa principii clare si intr-un mod transparent. Totodata, el a respins acuzatiile USL referitoare la privatizarea frauduloasa a Cupru Min.

Dan Suciu a precizat, la TVR Info, ca nu poate comenta, in calitatea sa de purtator de cuvant, speculatiile potrivit carora premierul Ungureanu ar fi refuzat saptamana trecuta sa aloce sume suplimentare pentru anumite autoritati locale, dar a facut o remarca importanta: "Toata discutia initiala la nivelul coalitiei era pe alte coordonate. Acum 's-a cazut la pace', s-au convenit aceste doua principii de alocare a banilor: cofinantari si fondurile pentru primariile in dificultate".

Purtatorul de cuvant al Guvernului a explicat ca unul dintre principiile de care se va tine cont in alocarea de bani pentru comunitatile locale este legat de necesitatea cofinantarii unor proiecte europene, caz in care fondurile sunt deja prevazute in capitolul de investitii bugetare.

Totodata, Dan Suciu a mai precizat ca vor mai fi alocati bani pentru primariile sarace, ale unor comunitati mici, care nu mai sunt capabile sa plateasca facturi pentru servicii de genul gaze sau electricitate.

De asemenea, el a respins acuzatiile USL potrivit carora banii vor fi dati cu precadere pentru ajutorarea primarilor Puterii, inainte de alegerile locale. El a spus ca Guvernul va prezenta public... mai mult


Luni, 02 Aprilie 2012, ora 18:02

46 comentarii
Guvernul da primariilor 90 milioane euro - PD-L, principalul beneficiar

Guvernul da primariilor 90 milioane euro - PD-L, principalul beneficiar

Guvernul a alocat primariilor fonduri totale de 386 milioane lei (circa 90 milioane euro), pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive in mediul rural.

Si de aceasta data unitatile administrative ale PD-L figureaza, la fel ca in ultimii doi ani, pe lista principalilor beneficiari.

Fondurile sunt asigurate din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru acoperirea cheltuielilor de executie a lucrarilor de investitii prevazute in cererile de finantare "declarate eligibile", se arata in hotararea aprobata de Guvern, potrivit Mediafax.

Din suma totala, 259,3 milioane lei au fost distribuite pentru lucrari de infrastructura, iar 126,6 milioane lei acordate pentru constructii de baze sportive.

Fondurile destinate infrastructurii au fost alocate preponderent primariilor conduse de PD-L (91,4 milioane lei pentru 161 unitati), urmate de primariile PSD (65,9 milioane lei pentru 139 primarii), PNL (40,7 milioane lei pentru 116 primarii) si UDMR (36,1 milioane lei pentru 62 primarii), mai noteaza sursa citata.

Cele mai multe fonduri pentru lucrari de infrastructura au fost alocate judetelor Suceava, Mures, Dambovita, Galati, Covasna sau Maramures.

La polul opus, cei mai putin bani pentru infrastructura au fost alocati judetelor Arges, Brasov, Bacau, Neamt, Iasi, Braila, Sibiu si Giurgiu.

Astfel de hotarari au mai fost aprobate de Guvern in 2009 si 2010, cand sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost... mai mult


Luni, 14 Martie 2011, ora 17:22

20 comentarii
Opinii: Motive pentru demisia lui Emil Boc

Opinii: Motive pentru demisia lui Emil Boc

Traian Basescu are motive sa ceara public demisia lui Emil Boc, si nu neaparat conform promisiunii facuta in ultima emisiune Nasul, cand isi exprima speranta ca prim-ministrul nu va da curs intelegerii PSD-PD-L de la legea pensiilor.

Are motive sa-i ceara public demisia pentru felul in care Emil Boc gestioneaza banul public, iar dovada este Hotararea de Guvern 977/2010 si publicata vineri in Monitorul Oficial.

Ce prevede ea? Ca executivul injecteaza 310 milioane de lei in 279 de primarii PD-L, 271 primarii PSD, 178 de primarii PNL si 98 de primarii UDMR. N-au fost uitati, desigur, nici independentii si nici primariile conduse de vreun reprezentant al minoritatilor.

Pe ce s-au dus acesti bani? In cel mai bun caz pe lucrari de canalizare, dar raman in top bazele sportive, preferatele tuturor guvernelor de la Adrian Nastase incoace. Macar au disparut bisericile.

Baze sportive vor fi construite in 632 de localitati, investitia totala ridicandu-se la 12 milioane de euro. Exista informatii de presa, e drept neconfirmate, dar nici infirmate, ca in unele localitati ce vor fi binecuvantate cu un stadion nou nici macar nu exista echipa locala de fotbal. Semnatarii hotararii de guvern care face o asemenea cinste sunt Emil Boc, Elena Udrea si Vasile Blaga.

Nu stiu daca banii primiti de reprezentantii PSD sunt cei negociati pentru non combatul initial de la legea pensiilor. Nici nu pot exclude insa aceasta varianta avand in vedere data adoptarii ordonantei, la cateva... mai mult


Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 14:33

60 comentarii
Primariile PD-L au luat partea leului de la Guvern - 200.000 de euro pentru satul lui Boc

Primariile PD-L au luat partea leului de la Guvern - 200.000 de euro pentru satul lui Boc

Guvernul a alocat primariilor fonduri in valoare toatala de 68,3 milioane de euro, din care 19,6 milioane de lei se duc la cele 233 de primarii conduse de PD-L si 21,2 milioane de lei sunt destinati celor 577 de primarii PNL.

Cele 232 de primarii conduse de PSD au primit doar 13 milioane de lei, iar cele 34 de primarii conduse de UDMR au obtinut 4,2 milioane de lei, conform calculelor realizate de agentia Mediafax.

Guvernul a alocat satului Rachitele, locul de nastere al premierului Boc, fonduri de 800.000 lei, in timp ce municipiul Arad a primit 500.000 de lei, iar orasul Voluntari, condus de independentul Florentin Pandele, a primit un milion de lei, arata Antena 3.

Surse: FMI a cerut Guvernului majorarea cotei unice la 20% si a TVA la 25%

De asemenea, Secretariatul General al Guvernului a primit 18,5 milioane de lei, bani pe care acesta urmeaza sa ii aloce bisericilor si altor unitati de cult.

Sumele au fost alocate printr-o hotarare aprobata in ultima sedinta de Guvern si provin din Fondul de rezerva Bugetara, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA.

Nastase: Guvernul Boc ar trebui sa isi dea demisia in bloc mai mult


Marti, 04 Mai 2010, ora 17:52

13 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba