guvern program rabla 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Rabla demareaza si in 2015: Cati bani sunt alocati

Rabla demareaza si in 2015: Cati bani sunt alocati

Programul "Rabla", prin intermediul caruia proprietarii de automobile uzate pot obtine, in schimbul predarii acestora, o prima de casare pe care o pot folosi la achizitionarea de masini noi, continua si in 2015.

Guvernul a aprobat un Memorandum care prevede "incadrarea masurii ajutorului de minimis pentru 'Programul de stimulare a innoirii parcului auto national' (programul Rabla - n.red.) pentru anul 2015, sub forma de fonduri nerambursabile din veniturile Fondului pentru mediu, in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman.

Valoarea estimata a ajutorului de minimis care va fi acordata in 2015 operatorilor economici in baza acestui program va fi de 37,5 milioane de lei, din totalul sumei de 200 de milioane de lei ce se preconizeaza ca va fi alocata intregului program prin bugetul anual al Fondului pentru Mediu", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Programul Rabla continua in 2015 - orasele cu cele mai multe masini casate in 2014

Finantarea, care va fi acordata inclusiv operatorilor economici in baza schemei de ajutor de minimis, trebuie sa respecte conditiile prevazute in Regulamentul CE nr. 1407/2013 privind ajutoarele de minimis. Schema va fi aprobata prin act administrativ al presedintelui Administratiei Fondului pentru Mediu.

Fondul pentru mediu se utilizeaza pentru finantarea "Programului de stimulare a innoirii parcului auto national" (asa numita "prima de casare"). Proprietarul beneficiaza de "prima de casare" la... mai mult


Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 15:10

Programul Prima masina: Pe cine ajuta de fapt Guvernul si care sunt riscurile

Programul Prima masina: Pe cine ajuta de fapt Guvernul si care sunt riscurile

Programul Prima masina avantajeaza in primul rand producatorii de automobile si bancile, si nu tinerii, asa cum sustine Guvernul. Mai mult, exista riscul ca acestia sa se indatoreze prea mult, iar masura are un iz electoral, sustin analistii.

"Exista masuri luate de unele tari europene in perioada de criza, iar cele mai multe au o problema grava: nu provoaca un impact pe termen lung. Nu sunt ceva care sa ramana si sa reporneasca economia intr-un mod sustenabil. Intr-adevar, exista un anumit efect pe termen scurt, avand in vedere ca unele industrii si categorii sociale beneficiaza de anumite avantaje, dar doar atat.

Iar programul Prima masina cred ca intra in aceasta categorie", a declarat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Conditii pentru Prima masina

Masura presupune ca statul roman va garanta jumatate din valoarea unui credit pe care il vor putea accesa persoanele fizice pentru achizitia unei masini noi, incepand cu 1 noiembrie, fiind favorizati cei cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani.

Creditul maxim care poate fi accesat prin acest program este de 50.000 de lei, plus TVA, la care se adauga valoarea politei CASCO pentru primul an. Pentru un astfel de imprumut, rata medie ar fi de 150 de euro pe luna, arata calculele initiatorilor.

"Garantiile de stat vor reprezenta 50% din valoarea creditului, iar diferenta de colateral va fi reprezentata de autoturismul achizitionat. Avansul minim va fi intre 5 si 10%, iar costul total va fi ROBOR la trei... mai mult


Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 08:26

12 comentarii
Programul Rabla incepe in cel mult doua saptamani, iar voucherul va fi transmisibil

Programul Rabla incepe in cel mult doua saptamani, iar voucherul va fi transmisibil

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marti, ca Programul Rabla va incepe in urmatoarele doua saptamani si ca tichetul valoric va putea fi transmisibil.

"Programul Rabla va fi urcat pe site pe data de 15 aprilie, asa cum am declarat. Va urma o perioada de cateva zile in care asteptam propuneri si solutii din partea tuturor, astfel incat sa diminuam orice efect negativ pe piata atat la nivelul cetatenilor, cat si la nivelul celorlalti actori care sunt implicati in derularea acestui program.

Pe data de 15 aprilie vom anunta si cum se va numi programul si, bineinteles, vom organiza o conferinta de presa pe aceasta tema inainte de publicarea pe site a conditiilor programului. Programul probabil ca va demara la o saptamana dupa ce vom primi propunerile si observatiile. Este normal sa existe o consultare publica inainte de a semna Ordinul, deci nu se impune adoptarea de catre Guvern", a sustinut ministrul Mediului.

Rovana Plumb a mentionat, totodata, ca tichetul in valoare de 1.500 de euro va fi transmisibil.

"Ceea ce comunicam clar in momentul de fata si ceea ce stim precis este ca tichetul va avea valoarea de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei. Bugetul din acest an al Programului Rabla este aproximativ egal, dar nu mai mare decat cel de anul trecut. Avem de gand sa facem modificari si cu siguranta va fi posibila o instrainare a tichetului pentru ca sunt foarte multi cetateni care nu au posibilitatea sa-si cumpere un autoturism numai in baza tichetului,... mai mult


Marti, 09 Aprilie 2013, ora 15:09

Ministrul Mediului: Noul progam Rabla va fi lansat in martie

Ministrul Mediului: Noul progam Rabla va fi lansat in martie

Programul Rabla, pentru reinnoirea parcului auto, ar trebui sa fie reluat in luna martie, sumele acordate pentru tichete urmand a fi mai ridicate, a declarat, marti, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

"Pana la sfarsitul lunii martie va aparea noul proiect, in noul format, care va determina cetatenii sa duca aceste masini vechi pentru a cumpara masini noi. Programul va fi mai consolidat, mai eficient, mai european", a spus Rovana Plumb, la Realitatea TV.

"Vom umbla si la valoarea acestor tichete, categoric in plus. Ne-am gandit si la un procent, dar cred ca este mult mai corect sa comunicam in momentul in care avem proiectul definitivat. Cu siguranta va fi o valoare mai mare", a adaugat ministrul Mediului.

Marti a fost aprobata si noua forma a taxei de mediu, numita timbrul de mediu, care va fi aplicat tot din luna martie. "Am tinut cont si de puterea de cumparare a romanilor. Sunt foarte multi care au aceste masini vechi, pe care ar dori sa le vanda. Daca am fi lasat in vigoare aceasta taxa mare pentru masinile vechi, s-ar fi ajuns la un blocaj pe piata. Pentru a-l evita, s-a tinut cont de componenta de mediu, dar si de situatia din Romania", a explicat Plumb.

Potrivit spuselor sale, o masina rulata adusa din import va avea, conform noii prevederi, acelasi regim juridic precum o masina rulata din piata interna, evitandu-se, astfel, problemele care au condus la declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana.

Taxa auto 2013: Timbrul de mediu,... mai mult


Marti, 19 Februarie 2013, ora 21:49

6 comentarii
Programul "Rabla" 2013: Prima de casare de 1.500 de euro si fara intermediari

Programul "Rabla" 2013: Prima de casare de 1.500 de euro si fara intermediari

Programul "Rabla" 2013 va suferi unele modificari de care vor beneficia cei care doresc sa-si duca vechiul autoturism la casat. Este vorba despre o prima de casare de 1.500 de euro, precum si de eliminarea intermediarilor.

Ministerul Mediului vizeaza schimbari in Programul "Rabla", a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Rovana Plumb. Programul "Rabla" 2013 ar putea incepe in martie si s-ar putea aplica masinilor non-euro, Euro 1 si Euro 2.

Printre scimbari se numara cresterea primei de casare, de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar si acordarea reducerii contra unui singur voucher, alaturi de eliminarea intermediarilor, potrivit Rovanei Plumb.

Rovana Plumb a spus, de asemenea, ca se discuta ca reducerea la achizitionarea unei masini noi sa se faca in schimbul unui singur voucher. In prezent, prin Progamul "Rabla", o persoana poate cumpara o masina noua prezentand, pentru o reducere mai mare, pana la trei vouchere, dat fiind faptul ca acestea pot fi tranzactionate pe piata libera.

Programul guvernamental de casare a masinilor uzate, denumit Programul "Rabla", permite proprietarilor cu masini mai vechi de zece ani sa duca autovehiculul la casat, primind in schimb o prima de 3.800 de lei sub forma de tichet valoric. Tichetul nu este nominal si poate fi vandut si folosit de catre "purtatorul" acestuia pentru a obtine o reducere de 3.800 de lei la achizitionarea unei masini noi. O persoana fizica poate achizitiona o masina noua folosind un numar de maximum trei... mai mult


Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 07:56

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba