harta creier uman

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Creierul functioneaza ca ... Internetul

Creierul functioneaza ca ... Internetul

Creierul functioneaza ca Internetul, sustine un studiu elaborat de un grup de cercetatori americani.

Raportul a fost realizat de oamenii de stiinta de la Univestity of Southern California si a fost publicat marti in revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, relateaza ziarul spaniol ABC.

"Scoarta cerebrala este ca un internet in miniatura, are nenumarate retele locale care se conecteaza la retele regionale mai mari si, in ultima instanta, cu coloana vertebrala a Internetului", a explicat Larry Swanson, unul dintre autorii studiului.

In cazul soarecilor - pe care s-au efectuat cele mai multe experimente in acest domeniu - stratul cel mai profund al scoartei cerebrale este constituit din doua retele locale: una care dirijeaza vazul si procesul de invatare si o alta care se ocupa de functiile corpului si regleaza functiile organelor si muschii.

Ai un smartphone? Iata cum iti afecteaza creierul!

Stratul exterior al scoartei este format din inca doua retele: una pentru miros si alta care da sens informatiilor ce provin de la celelalte trei retele. Aceste lucruri dovedesc faptul ca anumite fluxuri de informatii sunt "integrate" genetic in creier, a afirmat Larry Swanson.

Studiul este rezultatul unui urias efort de sistematizare a datelor cuprinse in articole de specialitate aparute in ultimii 40 de ani. Coordonatorul colectivului, Mihail Bota, a creat o baza de date pornind de la peste 16.000 de rapoarte despre... mai mult


Marti, 07 Aprilie 2015, ora 20:15

4 comentarii
Telefoanele inteligente modifica felul in care functioneaza creierul uman

Telefoanele inteligente modifica felul in care functioneaza creierul uman

Utilizarea telefoanelor inteligente modifica felul in care functioneaza creierul uman, intrucat acesta se adapteaza la tehnologia "touchscreen" ("ecran tactil") incorporata in aceste dispozitive, afirma autorii unui studiu realizat de Institutul de Neuroinformatica, afiliat Universitatii din Zurich.

Oamenii de stiinta elvetieni au utilizat electroencefalografia (EEG) pentru a masura activitatea cerebrala. Ei au descoperit in acest fel diferente considerabile intre utilizatorii de telefoane inteligente si persoanele care folosesc telefoane mobile "traditionale", precizeaza BBC.

Interpretand datele furnizate de EEG, autorii studiului au descoperit ca utilizatorii de telefoane inteligente au degete mult mai agile si o precizie tactila mult mai mare.

Dintre cei 37 de voluntari care au participat la aceasta cercetare stiintifica, 26 au folosit telefoane inteligente cu ecrane tactile, iar 11 au utilizat telefoane mobile conventionale.

Electroencefalogramele au analizat semnalele electrice trimise intre creier si maini prin intermediul nervilor.

Mai multi electrozi plasati pe scalpurile voluntarilor au inregistrat aceste schimburi electrice.

Pe baza lor, cercetatorii au putut sa alcatuiasca o harta a tesuturilor cerebrale asociate fiecarei regiuni corporale.

Rezultatele au evidentiat diferente notabile intre utilizatorii de telefoane inteligente si persoanele care folosesc telefoane mobile conventionale.

Voluntarii din prima categorie au prezentat o... mai mult


Joi, 25 Decembrie 2014, ora 11:07

Premiera in lumea stiintifica: creierul uman are o harta a numerelor!

Premiera in lumea stiintifica: creierul uman are o harta a numerelor!

Pentru prima data, oamenii de stiinta au descoperit in creierul uman o "harta" pentru perceperea numerelor.

Pana acum, stiinta cercetase si descoperise harti topografice pentru simturile primare, cum ar fi vederea, auzul si atingerea (simtul tactil), insa acum e prima oara cand a fost descoperita harta pentru perceperea numerelor si numarare sau acordarea de sens numerelor.

Aspectul hartii este important pentru comunicarea mai eficienta intre neuronii care realizeaza sarcini similare, au relatat oamenii de stiinta pentru Times of India.

Studiile efectuate pe maimute au aratat ca anumiti neuroni din cortexul parietal, situat in partea din spate a creierului, au devenit activi cand animalele au privit o serie de elemente.

Desi oamenii de stiinta suspectau de mult ca exista o harta pentru numarare, ei au descoperit-o abia in urma efectuarii acestor studii.

Cercetatorul Ben Harvey, un neurolog de la Universitatea Utrecht din Olanda si echipa sa de cercetare au introdus subiectii intr-un scanner RMN si le-a proiectat niste puncte pe un ecran. Aceste puncte variau ca numar in timp. S-a demonstrat astfel ca anumiti neuroni din cortexul parietal au devenit activi. Rezultatele s-au dovedit a fi satisfacatoare, confirmand aceasta teorie. mai mult


Luni, 09 Septembrie 2013, ora 22:22

2 comentarii
Creierul, ca un microcip - amintirile, stocate si accesate la nevoie

Creierul, ca un microcip - amintirile, stocate si accesate la nevoie

Oamenii de stiinta anunta un proiect incredibil, realizabil in viitor: descarcarea amintirilor stocate in creier si accesarea lor ulterioara. E ca si cum am folosi un microcip si am vedea o parte din memoria noastra, pastrata intacta, explica ei.

Fuziunea dintre tehnologie si creierul uman este propulsata de noile descoperiri din sfera neurologiei, precum progresele informatice si inteligenta artificiala, potrivit Discovery News.

Doua noi proiecte stiintifice foarte importante au dat un impuls ideii posibilitatii stocarii amintirilor umane. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat alocarea sumei de 1 miliard de dolari pentru conceperea unei harti a creierului uman.

Primul pas, realizarea unui creier uman dintr-un strat de siliciu

Un al doilea proiect de mare importanta, in valoare de 1,3 miliarde de dolari, a fost demarat de Uniunea Europeana pentru a realiza un creier uman intr-un substrat de siliciu.

Dar, inainte de descarcarea amintirilor umane ca dintr-un calculator, moment deocamdata departat, neurologii trebuie sa-si dea seama cum si unde sunt stocate amintirile noastre. Abia ulterior se poate trece la etapa urmatoare, despre care Ted Berger, neurolog de la Universitatea Southern din California, declara:

"Este clar ca acest lucru este dincolo de posibilitatile noastre din ziua de astazi. Dar este adevarat ca incepem sa vedem cum am putea aborda problema reproducerii proprietatilor creierului. In cateva decenii vom avea raspunsuri la... mai mult


Marti, 04 Iunie 2013, ora 17:31

4 comentarii
Obama anunta o noua initiativa de cercetare: harta creierului uman

Obama anunta o noua initiativa de cercetare: harta creierului uman

Presedintele american a anuntat deschiderea uni linii de finantare in valoare de 100 milioane de dolari, in 2014, pentru inventarea si rafinarea unor tehnologii de intelegere mai buna a creierului omenesc.

Initiativa a fost comparata cu Human Genome Project, prin faptul ca trateaza frontal o problema considerata ca inabordabila pana in prezent: inregistrarea si descrierea circuitelor cerebrale, in incercarea de a arata felul in care "interactioneaza milioane de celule", noteaza New York Times.

Initiativa, pe care cercetatorii vor sa o numeasca Brain Activity Map project, va fi cunoscuta oficial sub numele de Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies - pe scurt, BRAIN. Aceasta este considerata marea provocare pentru secolul 21, de catre administratia Obama.

Initiativa exista ca parte dintr-un proiect mult mai vast de cercetare in neurostiinte, cercetare sprijinita cu miliarde de dolari, bani investiti de stat. Insa cercetatorii considera ca o suma mult mai mica de bani, investita strategic, cum este cazul proiectului BRAIN, poate orienta cercetarea catre noi directii.

In prezent, cercetatorii in acest domeniu pot insera fire in creierele animalelor sau chiar in creiere umane pentru a inregistra activitatea celulelor creierului - neuronii - si pentru a observa modul in care se realizeaza comunicarea. Insa in prezent pot inregistra cum comunica cateva sute dintre aceste celule, intr-un anumit moment.

Ca parte a initiativei, presedintele... mai mult


Marti, 02 Aprilie 2013, ora 23:51

4 comentarii
Harta creierului: Inteligenta se poarta pe urechea stanga (Video)

Harta creierului: Inteligenta se poarta pe urechea stanga (Video)

O noua harta a creierului uman arata cu precizie zonele care ne ajuta sa auzim, sa intelegem si sa tinem minte, precum si felul in care aceste zone ale creierului lucreaza impreuna pentru a da nastere inteligentei.

Cercetatorii de la Universitatea din Illinois au descoperit ca zonele responsabile in cea mai mare masura de inteligenta sunt cortexul prefrontal - adica zona din spatele fruntii -, cortexul temporal stang - in spatele urechii stangi - si cortexul parietal stang, precum si zone ce asigura legaturile dintre acestea, scrie Daily Mail.

Informatiile au fost obtinute de neurologi studiind creierele a 182 de veterani ai razboiului din Vietnam, care au suferit diverse traume cerebrale.

"Analizand felul in care anumite zone ale creierului reactioneaza la traume, dand nastere unor dizabilitati cognitive, putem cartografia arhitectura mintii umane, identificand astfel structuri ale creierului care sunt extrem de importante pentru abilitati intelectuale specifice", spune profesorul Aron Barbey, coordonatorul studiului.mai mult


Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 09:35

Vezi ce proiect ambitios au oamenii de stiinta in 2012

Vezi ce proiect ambitios au oamenii de stiinta in 2012

O echipa formata de oameni de stiinta din toata lumea isi propune un proiect ambitios pentru 2012.

Cercetatorii vor sa realizeze o harta completa a conexiunilor neuronale, in incercarea de a descifra misterele pe care le ascunde creierul uman, noteaza New Scientist.

Pana in prezent, majoritatea lucrurilor care se cunoastea despre creier era bazata pe observarea a ceea ce se intampla in cazul lezarii anumitor regiuni cerebrale ori pe vizualizarea ariilor cerebrale activate, prin intermediul rezonantei magnetice functionale.

Aceste metoda nu ofera insa o perspectiva completa a modulului in care functioneaza creierul uman, iar un pas important pentru a afla mai multe informatii ar fi o cunoastere extinsa a legaturilor dintre neuroni.

In secolul al XIX-lea a fost evocata ipoteza potrivit careia esenta identitatii umane tine de conexiunile dintre neuroni.

In prezent, cand exista tehnologia necesara pentru verificarea acestei idei, o echipa internationala de oameni de stiinta initiaza un proiect grandios: ei vor sa intocmeasca o harta completa a conexiunilor neuronale.

Proiectul va fi unul extrem de amplu, pentru ca intr-un creier uman exista aproximativ 100 de miliarde de neuroni, fiecare dintre ei avand cam 10.000 de conexiuni.

Proiectul poarta numele de Human Connectome Project (HCP) si va aduna date prin scanarea a 1.200 de creiere umane. Primele rezultate sunt asteptate la sfarsitul anului 2012. mai mult


Marti, 27 Decembrie 2011, ora 20:12

2 comentarii
Harta creierului: Conexiunile neuronale, cartografiate electronic

Harta creierului: Conexiunile neuronale, cartografiate electronic

La prima vedere, pare un desen realizat de un pictor, dar el reprezinta de fapt munca asidua a oamenilor de stiinta de la Institutul pentru Cercetari Medicale Max Planck din Germania si infatiseaza "harta" conexiunilor neuronale ale creierului uman, cel mai complex obiect din Univers.

Harta creierului este ca un desen cu numere pentru oamenii de stiinta, specializati in neurologie. La Institutul pentru Cercetari Medicale Max Planck din Heidelberg, Germania, cercetatorii au conceput o metoda mai rapida de calcul a conexiunilor neuronale, care alcatuiesc creierul, potrivit NewScientist.

Intocmirea unei asemenea "harti" complicate, depindea inainte de ochiul uman si niciun computer nu era suficient de puternic sa poata vizualiza reteaua complexa a creierului, care cuprinde 70 de miliarde de neuroni si mii de kilometri de circuite.

Acum, cu ajutorul a doua programe de calculator, Moritz Helmstaedter, Kevin Briggman si Winfried Denk au dezvoltat o modalitate rapida si precisa de realizare a unei cartografieri neuronale.

Primul program, Cnossos, numit dupa un labirint al unui stravechi palat din Creta, permite utilizatorilor sa vizualizeze si sa inregistreze imagini 3D ale conexiunilor dintre neuroni, in timp ce al doilea, Rescop inmagazineaza munca primului. mai mult


Luni, 01 August 2011, ora 23:00

1 comentariu
Cea mai detaliata harta a creierului uman, realizata dupa patru ani de studii

Cea mai detaliata harta a creierului uman, realizata dupa patru ani de studii

Cercetatorii americani de la Institutul Allen de Stiinta a Creierului au reusit sa realizeze, pe parcursul a patru ani, una dintre cele mai cuprinzatoare harti anatomice si genomice a creierului uman. Oamenii de stiinta au reusit acest lucru dupa ce au utilizat imaginile oferite de un aparat de rezonanta magnetica.

Institutul a caracterizat si "cartografiat" biochimia a doua creiere umane de adulti. Rezultatele sunt publicate in Allen Human Brain Atlas (Atlasul Creierului Allen Human), informeaza Green Report.

"Pana acum pur si simplu nu a existat o harta a creierului uman atat de detaliata si de o asemenea anvergura. Atlasul ofera perspective nemaivazute ale celui mai complex organ al omului", a declarat Allen Jones, seful institutului.

"Observarea felului in care ne sunt utilizate genele de catre creierele noastre va ajuta cercetatorii si comunitatea medicala sa le inteleaga mai bine si sa descopere noi tratamente pentru o intreaga serie de boli ale creierului, de la boli mintale pana la Alzheimer si Parkinson, scleroza multipla, autism si altele", a explicat Jones.

Citeste mai multe despre Cea mai detaliata harta a creierului uman, realizata dupa patru ani de studii pe Green Report. mai mult


Joi, 28 Aprilie 2011, ora 14:15

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Socat dupa ce si-a vazut sotia pentru prima data nemachiata: Ii cere daune de zeci de mii de euro
  2. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  3. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  4. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  5. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  6. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  7. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  8. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  9. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  10. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli