harta digitala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Harta materiei intunecate din Univers - detalii nevazute pana acum

Harta materiei intunecate din Univers - detalii nevazute pana acum

Un urias efort colectiv a dus la intocmirea primei parti a unei harti a materiei intunecate din Univers.

Materia intunecata este reteaua invizibila care tine laolalta galaxiile. Oamenii de stiinta spera ca urmarind felul in care materia intunecata se modifica in timp, sa cuantifice energia intunecata, forta si mai misterioasa ce provoaca expansiunea cosmosului, scrie BBC.

Harta va cartografia, dupa finalizare, o optime din cer. Prima bucata realizata acopera doar 0,4%, insa in detalii nevazute pana acum. Se pot observa fibrele de materie intunecata, presarate de galaxii, si golurile dintre acestea.

Harta este rezultatul unei colaborari internationale, cunoscuta sub numele de Dark Energy Survey (DES). In proiect sunt implicati peste 300 de oameni de stiinta din sase tari si se folosesc imagini preluate de cele mai bune camere digitale din lume: un dispozitiv cu 570 de megapixeli montat pe telescopul Victor Blanco, la Observatorul Cerro Tololo din Anzii chilieni.

Pentru a detecta materia intunecata este nevoie de imagini cat mai detaliate, intrucat prezenta acesteia este stabilita doar pe baza felului in care modifica lumina galaxiilor indepartate.

"Scopul nostru a fost sa vedem invizibilul - sa vedem materia neagra", a spus Sarah Bridle, profesor de astrofizica la Universitatea Manchester si membru al echipei care a realizat harta.

Proiectul a inceput in urma cu doi ani si va mai rula inca trei.

"Dureaza foarte, foarte mult timp sa procesam toate datele... mai mult


Marti, 14 Aprilie 2015, ora 14:18

Granini aseaza Bucurestiul pe harta mondiala a iubirii

Granini aseaza Bucurestiul pe harta mondiala a iubirii

Incepand cu aceasta luna, Granini ii ofera Bucurestiului locul binemeritat pe harta mondiala a iubirii. Unul dintre podurile Parcului Herastrau din Capitala a devenit, de curand, gazda renumitelor lacate ale iubirii.

Daca fructele au gasit deja cel putin 1000 de feluri de a iubi, indragostitii de ce nu s-ar bucura de un nou mod de a-si declara dragostea? Acesta a fost si motivul pentru care Granini si Publicis Romania au inaugurat Podul Iubirii in Parcul Herastrau, unde sunt expuse 1000 de lacate, simboluri ale iubirii fanilor brand-ului.

Lansata pe pagina de Facebook Granini, initiativa s-a concretizat intr-un pod decorat cu lacate personalizate cu initialele participantilor.

Traditia lacatelor iubirii este renumita in intreaga lume, iar Bucurestiul merita sa se afle pe harta indragostitilor lumii. Si cine ar fi fost mai potrivit sa sustina o astfel de campanie daca nu brand-ul cu 1000 de feluri de-a iubi? Este un proiect frumos, la care au participat foarte multi dintre fanii nostri indragostiti.Georgiana Vasile - Brand Manager, Granini

Aplicatia de pe Facebook a urmarit constructia virtuala a Podului Iubirii si decorarea acestuia cu lacatele indragostitilor. Participantii si-au ales un lacat pe care l-au personalizat cu numele lor si al jumatatii lor si pe care, ulterior, l-au asezat pe Podul virtual al Iubirii. Dupa inscrierea in aplicatie a primilor 1000 de participanti, Granini a replicat in realitate podul virtual, pe care stau toate cele 1000 de lacate... mai mult


Miercuri, 27 August 2014, ora 17:53

2 comentarii
Cand vor invata elevii de pe primele manuale digitale

Cand vor invata elevii de pe primele manuale digitale

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat joi seara la TVR ca cel mai probabil primele manuale digitale vor fi facute publice in luna ianuarie 2014.

"Noi insistam ca manualele sa fie in format digital pe Internet, liber acces pentru toata lumea, editorii sustin ca avem o problema cu drepturile de autor. Din punctul de vedere al juristilor din MEN, dar si al unor edituri care lucreaza in aceasta zona atata timp cat se semneaza un contract si tu decizi ca se plateste numai pe baza manualului hartie este un angajament.

Un manual nu este o carte de autor. Manualul este bun public. Am spus ca vom lasa 6 luni la dispozitie. Probabil ca primele manuale digitale le vom avea in ianuarie. Cred ca manualele digitale pentru clasa I-a, a II-a, a V-a si a IX-a, acestea sunt clasele pe care vrem sa le abordam. Acestea ar trebui sa intre in septembrie 2014 obligatoriu dar clasa I-a speram sa o putem pune in bibliotecile scolare si pe Internet inca din ianuarie", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, schimbarea manualelor nu este o chestiune de optiune "daca se vrea sau nu se vrea", ci o obligatie si a sustinut ca ele trebuiau schimbate deja intrucat unele dintre acestea au fost editate in anul 1998.

"Vorbim despre o adaptare a manualelor la ceea ce se intampla azi dar mai ales la ceea ce urmeaza sa se intample in 2015, in 2018, 2020. Manualele dupa care invatam astazi, pe care le folosim in scoala unele au fost scrise in 1998, 1999, 2000. Nu este o chestiune... mai mult


Vineri, 14 Iunie 2013, ora 07:32

1 comentariu
Ministrul Educatiei si editorii de manuale digitale, disputa pe drepturile de autor

Ministrul Educatiei si editorii de manuale digitale, disputa pe drepturile de autor

Pretul manualelor, respectarea drepturilor de autor in cazul cartilor scolare online si suportul pentru accesarea manualelor in format electronic s-au numarat printre aspectele discutate de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, cu editorii la Bookfest.

Remus Pricopie a participat, joi, la dezbaterea "Educatia digitala. Inceputuri si pericole", dedicata manualelor digitale si organizata de Uniunea Editorilor din Romania (UER) si societatea Read Forward, care a realizat primul manual digital, dupa unul tiparit, "Lectia Verde" (lectiaverde.ro), lansat la 27 martie si aprobat de Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

La dezbatere au luat parte si presedintele UER, Mario Demezzo, si Paul Balogh, managing partner la Read Forward.

UER a prezentat, intr-un comunicat, obiectiile sale privind proiectul de metodologie pentru noile manuale al Ministerului Educatiei, aflat in dezbatere publica.

Editorii din Romania cer respectarea drepturilor de autor

O alta chestiune ridicata la dezbatere de UER, dar si de Paul Balogh a fost cea a respectarii drepturilor de autor in accesarea manualelor online: "In toate tarile in care se respecta drepturile de autor se stabilesc conditii de plata pentru exploatarea operei in format online, in functie de numarul de accesari.

Ministerul nu precizeaza nimic in acest sens, el asigurandu-se doar ca are dreptul exploatarii operei timp de patru-sase ani. Nu apare niciun cuvant despre securizarea manualelor pe platformele propuse -... mai mult


Vineri, 31 Mai 2013, ora 10:03

6 comentarii
Protectia mediului - oamenii renunta la multe, dar nu si la hartia igienica

Protectia mediului - oamenii renunta la multe, dar nu si la hartia igienica

Compania Nitro, promovand adoptarea documentelor digitale, a elaborat un raport care releva ca oamenii sunt dispusi sa renunte la multe lucruri pentru salvarea padurilor, dar nu si la hartia igienica.

Nitro este specializata in furnizarea tehnologiilor care ofera posibilitatea adoptarii formatului digital pentru documente, ca alternativa la cele pe suport de hartie, relateaza Zeus News.

Raportul a fost elaborat pe baza unui sondaj care a avut drept obiectiv stabilirea gradului de disponibilitate al americanilor de a renunta la o serie de produse obtinute din lemn, pentru salvarea padurilor planetei.

Specialistii de la Nitro au inregistrat in acest context rezultate interesante: americanii sunt dispusi sa dea o mana de ajutor in actiunea de salvare a arborilor, reducand productia de ziare (48%), sau chiar renuntand sa mai citeasca volume pe suport de hartie (31,6%).

Desi, potrivit datelor publicate de National Geographic Society, pentru producerea hartiei igienice se sacrifica aproximativ 27 de mii de copaci pe zi in intreaga lume, doar 6% din americani s-au declarat dispusi sa reduca oarecum consumul acestui articol de folosinta intima.

Daca ziarele si cartile pot fi inlocuite cu variante in format electronic, specialistii de la Nitro nu au reusit inca sa creeze o solutie viabila pentru substituirea hartiei igienice, asadar rezultatele sondajului nu sunt tocmai surprinzatoare, concluzioneaza sursa. mai mult


Sambata, 11 Februarie 2012, ora 23:27

4 comentarii
Google Maps isi pierde suprematia. Vezi cum arata harta viitorului

Google Maps isi pierde suprematia. Vezi cum arata harta viitorului

Posibilitatea de a vedea in timp real orice strada din lume poate parea inspaimantatoare si, in acelasi timp, incitanta pentru utilizatorul de rand al Internetului. Cei care nu agreeaza aceasta inventie ar putea sa se bucure de posibilitatea de a fi atentionati asupra zonelor cu trafic supraaglomerat si informati cu privire la "scurtaturi".

Adolescentii ar gasi o noua sursa de distractie din localizarea colegilor de pe Facebook. Dincolo de orice, insa, prototipurile pregatite de cercetatorii americani te-ar putea ajuta sa te "teleportezi" virtual intr-o lume similara cu realitatea.

Un software dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea California de Sud imbina transmisia in timp real cu o tehnologie identica celei folosite de Google pentru sistemul sau de harti online, sistemul devenind o combinatie perfecta intre real si virtual si oferind utilizatorului cele mai interactive harti din intreaga lume.

Citeste mai multe despre Google Maps isi pierde suprematia. Vezi cum arata harta viitorului pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 15 Iulie 2011, ora 09:06

Alte articole despre: Google, Google Maps, harta digitala
Prima harta digitala a geologiei Pamantului

Prima harta digitala a geologiei Pamantului

Cercetatorii de la British Geological Survey au creat prima harta digitala a geologiei Pamantului, un instrument care va ajuta exploatarile de gaz, petrol, mineritul si va indica locurile in care pot fi ingropate emisiile de gaze cu efect de sera.

Harta arata lumea fara vegetatie, ape, sol sau structuri umane. Au fost adunate informatii de la centrele geologice a 83 de natiuni membre, informeaza Reuters.

Harta va ajuta localizarea zonelor potrivite pentru minerit si exploatari petroliere si de gaz sau zonele in care exista pericol de cutremur si alunecari de teren.

Conventia Climatica a ONU considera ca aceasta metoda ar putea fi un bun mijloc pentru reducerea incalzirii globale, pentru ca va permite tarilor si sa se adapteze incalzirii globale prin indentificarea panzelor freatice, surse importante de apa potabila si pentru irigatii.

Harta acopera 70% din suprafata Terrei, mai putin India si zone din Africa. mai mult


Joi, 07 August 2008, ora 13:03

3 comentarii
Alte articole despre: harta, Geologie, digital, pamant, incalzire globala
Judetul Arges este scanat cu laserul

Judetul Arges este scanat cu laserul

Reprezentatii Apelor Romane au demarat actiunile premergatoare realizarii unei harti digitale a judetului Arges, cu scopul de a identifica zonele inundabile si de a elabora planurile necesare prevenirii si diminuarii efectelor inundatiilor, informeaza AMOS News.

In acest scop, reprezentantii ANAR vor efectua mai multe zboruri deasupra judetului Arges in timpul carora vor fi scanate cu laser toate suprafetele si localitatile.

Metoda de scanare folosita de reprezentantii ANAR are o precizie foarte mare, rezultatul masuratorilor fiind "produsul" razelor laser reflectate de un obiect.

Pana in prezent, au fost realizate hartile digitale ale mai multor judete sau localitati din tara.

"Obiectivul intregului program este reducerea riscului la inundatii si definirea unei noi conceptii in elaborarea schemelor directoare de amenajare si management al bazinelor hidrografice din Romania. In primul trimestru al anului 2008, in cadrul Directiilor Apelor Arges-Vedea, Prut si Dobrogea-Litoral vor fi elaborate caietele de sarcini si vor fi demarate procedurile de licitatie in vederea contractarii serviciilor de elaborare a planurilor de prevenire, protectie si diminuare a efectelor inundatiilor" a afirmat Marius Postelnicescu, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane. mai mult


Marti, 04 Martie 2008, ora 11:03

Alte articole despre: harta digitala, scanare laser, Arges
Gaselnita APIA: Taranii trebuie sa isi caute parcelele pe Internet

Gaselnita APIA: Taranii trebuie sa isi caute parcelele pe Internet

Incepand de joi, 21 februarie, agricultorii pot accesa baza de date a hartilor digitale privind terenurile agricole pe care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) o pune la dispozitie fermierilor pentru a-si identifica parcelele pe Internet, informeaza un comunicat APIA.

Accesul in baza de date se va face in baza unei parole care va fi furnizata lucratorilor in agricultura si institutiilor implicate in campania de depunere a cererilor de sprijin financiar 2008 de catre centrele judetene sau locale ale APIA.

"Aceasta baza de date contine imagini aeriene ale intregii suprafete agricole a tarii, limitele administrative si limitele suprafetelor de teren (blocuri fizice) necesare fermierilor pentru identificarea parcelelor agricole pe care le utilizeaza si pentru care pot depune cerere de sprijin financiar de la Uniunea Europeana si de la bugetul national", se precizeaza in comunicatul APIA.

Fermierii care doresc sa primeasca plata la hectar din fondurile UE alocate Romaniei pentru 2008 trebuie sa depuna o cerere la APIA, in perioada 1 martie-15 mai 2008, masura fiind valabila si pentru fermierii care au mai depus solicitari in 2007.

Uniunea Europeana a alocat Romaniei pentru plati directe la hectar suma de 440 de milioane de euro pentru 2007, respectiv de 527,9 milioane de euro pentru 2008. mai mult


Joi, 21 Februarie 2008, ora 17:09

Alte articole despre: parcele, Internet, harta digitala, fermieri

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  2. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  3. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  4. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  5. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  6. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  7. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  8. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  9. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  10. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)