hidrocentrala cluj

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ministrul Energiei, despre certificatele verzi din facturile noastre: Asta e, raul a fost facut

Ministrul Energiei, despre certificatele verzi din facturile noastre: Asta e, raul a fost facut

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, marti, ca "raul a fost facut" in privinta sprijinului acordat de stat productiei de energie regenerabila.

"Cand faci pe scara larga energie regenerabila trebuie sa ai sistemul care sa iti tina spatele, de aceea ne ducem pe Tarnita. (...) Asta este situatia, nu o putem schimba. Raul a fost facut (...) ", a spus Gerea la o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Producatorii de energie regenerabila primesc gratuit un numar de certificate verzi. Mai departe, ei le vand furnizorilor, care sunt obligati sa le cumpere, iar acestia le introduc in facturi, pentru ca populatia si firmele sa suporte costurile.

Insa Guvernul a redus acest sprijin acum doi ani, in ciuda opozitiei companiilor de profil.

Una dintre solutiile identificate de autoritati pentru a stabiliza sistemul energetic, in contextul cresterii ponderii energiei verzi in consum din ultimii ani, a fost constructia hidrocentralei Tarnita.

Proiect de un miliard de euro in Romania: Cati investitori sunt interesati

Insa Guvernul are, practic, mainile legate.

"Nu putem face altceva decat sa incurajam investitorii sa se uite la Tarnita. Avem discutii cu un grup din energie verde caruia i-am zis sa priveasca in aceasta directie", a mai spus Gerea.

Constructia centralei de la Tarnita-Lapustesti presupune o investitie green-field estimata la aproximativ un miliard de euro, ceea ce va contribui semnificativ la dezvoltarea economica a tarii, dar si a zonei... mai mult


Marti, 19 Mai 2015, ora 16:51

2 comentarii
Proiect de un miliard de euro in Romania: Cati investitori sunt interesati

Proiect de un miliard de euro in Romania: Cati investitori sunt interesati

Cinci investitori sunt interesati sa participe la dezvoltarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti (CHEAP), care valoreaza un miliard de euro si presupune crearea a peste 4.000 de locuri de munca.

"Cinci companii au depus oferte preliminare si neangajante in cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea CHEAP Tarnita-Lapustesti. Urmeaza ca in urmatoarele saptamani sa analizam documentatia depusa pentru a verifica daca toate elementele sunt in acord cu prevederile procedurii de selectie.

Conform principiului transparentei, lista investitorilor precalificati va fi publicata dupa analizarea documentatiei depuse, urmand sa intram in urmatoarea faza a etapei de precalificare, cea de negociere. In acelasi timp, am primit scrisori de intentie din partea unor institutii financiare internationale, fapt care confirma interesul crescut pentru acest proiect strategic", a declarat Ovidiu Demetrescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarnita.

Hidrocentrala va fi localizata in nord-vestul Romaniei, la aproximativ 30 km de orasul Cluj Napoca, pe valea raului Somesul Cald.

"Principalele obiective ale CHEAP Tarnita-Lapustesti sunt legate de functia de stocator de energie electrica - echilibrarea sistemului energetic national (SEN) si asigurarea rezervei de capacitate necesara. In ultimii doi ani, s-au parcurs etape importante pentru implementarea cu succes a acestui proiect. Ma refer la crearea companiei de proiect si... mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 17:19

1 comentariu
Hidrocentrala de un miliard de euro in Cluj - Mai multi investitori interesati de proiect (Video)

Hidrocentrala de un miliard de euro in Cluj - Mai multi investitori interesati de proiect (Video)

Mai multi investitori sunt interesati de construirea unei hidrocentrale in judetul Cluj, proiectul fiind evaluat la un miliard de euro.

"Informam publicul interesat cu privire la faptul ca, inca din a doua zi de la deschiderea procedurii, au fost inregistrate atat o prima plata efectiva a pretului prevazut mai sus (pretul de 12.000 euro pentru achizitia documentatiei de precalificare - n.red.), cat si un numar semnificativ de investitori efectiv interesati, care se afla in curs de pregatire a formalitatilor de plata si de obtinere a imputernicirilor autentice necesare ridicarii ocumentatiilor, conform pocedurii", se arata intr-un comunicat al Hidro Tarnita citat de Mediafax.

Proiectul ar urma sa fie demarat va valea raului Somesul Cald, la o distanta de 30 de km de Cluj-Napoca.

Puterea instalata va fi de 1.000 de MW (vor fi realizate patru grupuri turbina-pompa de 250 MW fiecare), constructia fiind preconizata a se realiza in doua etape, pe parcursul a 5-7 ani, informeaza site-ul Hidro Tarnita.

Fiind o centrala cu acumulare prin pompaj, va asigura o crestere a sigurantei in functionare a sistemului electroenergetic.

Capacitatea lacului superior va fi de 10 milioane metri cubi apa, iar peste 4.000 de locuri de munca vor fi create pe parcursul constructiei.C.P. mai mult


Miercuri, 13 August 2014, ora 20:10

3 comentarii
Boc: USL Cluj sterge pe jos cu Ponta

Boc: USL Cluj sterge pe jos cu Ponta

Primarul PDL al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat joi ca USL Cluj "sterge pe jos" cu Victor Ponta, deoarece consilierii locali ai PSD au refuzat sa voteze prelungirea unui contract de inchiriere cu o asociatie romano-chineza din localitate.

In acest timp, prim-ministrul, venit recent dintr-o vizita in China, a sustinut ca doreste un parteneriat strategic cu aceasta tara.

"USL Cluj sterge pe jos cu Victor Ponta. Ma refer la lucruri serioase, la faptul ca tot ceea ce a declarat Victor Ponta in China, despre parteneriatul si importanta relatiei pe care o avem cu un partener economic extrem de serios si pe care il asteptam sa vina la Cluj cu o investitie de peste un miliard de euro pentru hidrocentrala Tarnita - Lapustesti, este sfidat si batjocorit de USL Cluj, care a refuzat prelungirea unui contract de inchiriere Asociatiei de prietenie romano-chineze din Cluj-Napoca.

Aceasta are un cuvant important in promovarea relatiilor din Cluj-Napoca si China, de a atrage investitori chinezi in judetul nostru. Deci Victor Ponta primeste o palma de la USL Cluj, sfidand toate declaratiile si angajamentele pe care si le-a luat", a spus Emil Boc, citat de Mediafax.

Ponta asteapta bani de la chinezi pentru infrastructura si energie: Toata lumea vrea la Beijing!

Declaratiile sale au fost facute joi seara, dupa o sedinta a Consiliului Local Cluj-Napoca.

Consilierii locali ai USL si PPDD au respins, joi, un proiect de hotarare privind prelungirea contractului de... mai mult


Joi, 11 Iulie 2013, ora 22:59

1 comentariu
Chinezii de la Sinohydro vor sa investeasca in hidrocentrala de la Tarnita

Chinezii de la Sinohydro vor sa investeasca in hidrocentrala de la Tarnita

Una dintre cele mai mari companii din China, Sinohydro, vrea sa investeasca in hidrocentrala de la Tarnita - Lapustesti (judetul Cluj) si sa participe la retehnologizarea hidrocentralei de la Bicaz.

Cei patru membri ai delegatiei chineze sosite la Bucuresti s-au intalnit joi cu ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, si cu directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea.

Intalnirea de azi a fost una de initiere, de inceput de cooperare.

"Cred ca acesta este unul dintre primele efecte concrete ale vizitei efectuate in luna august impreuna cu domnul prim-ministru Emil Boc in Republica Populara Chineza. Sunt convins ca interesul manifestat astazi de compania Sinohydro pentru a investi in Romania este real si se va concretiza in perioada urmatoare", a declarat, la finalul intalnirii, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

Sinohydro este o retea de companii de stat din China, cu domenii de activitate in ingineria si constructia hidroenergetica. Sinohydro a fost contractor general pentru cea mai mare hidrocentrala din lume, Three Gorges, cu o putere instalata de 18.400 MW.

Citeste mai mult despre Chinezii de la Sinohydro vor sa investeasca in hidrocentrala de la Tarnita pe GreenReport.ro mai mult


Joi, 01 Septembrie 2011, ora 23:05

Chinezii vor sa ne construiasca hidrocentrala din Transilvania

Chinezii vor sa ne construiasca hidrocentrala din Transilvania

Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, spune ca exista firme chinezesti dispuse sa investeasca 1,3 miliarde de euro in constructia hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti.

"Sunt interesati chinezii care au construit 20 de hidrocentrale de acest tip in lume, dar nici o constructie de acest fel in Europa. Sunt interesati de a finanta si de a construi o astfel de hidrocentrala. Au avut discutii cu cei de la Ministerul Economiei si urmeaza ca acest minister sa intocmeasca studiul de prefezabilitate, iar lucrurile vor merge intr-o directie buna", a afirmat Nita, citat de Cotidianul.

"In ceea ce priveste recuperarea banilor, urmeaza ca Ministerul Economiei, cel care gestioneaza acest proiect, sa vada cum se va face. Reprezentantii nostri din China urmaresc realizarea acestui proiect", a adaugat ministrul.

Centrala, cu acumulare prin pompaj pe raul Somes, in judetul Cluj, este prevazuta sa aiba o capacitate de 1.000 MW si va avea rolul de a asigura echilibrarea sistemului energetic dupa intrarea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si a instalarii parcurilor eoliene.

A.I. mai mult


Duminica, 16 August 2009, ora 21:44

12 comentarii
O noua hidrocentrala in Apuseni ne va costa un miliard de euro

O noua hidrocentrala in Apuseni ne va costa un miliard de euro

O noua hidrocentrala cu o putere de 500 de megawati va fi construita in zona Tarnita - Lapustesti din Muntii Apuseni. Centrala presupune o investitie de un milion de euro, proveniti din bugetul Hidroelectrica, cu ajutorul unor fonduri puse la dispozitie de Guvern.

Deocamdata, noua centrala a obtinut aprobare de la Consiliul Judetean Cluj si aviz de mediu, informeaza Romania libera.

Aceasta hidrocentrala va avea rolul de a echilibra functionarea sistemului energetic national, dupa punerea in sarcina a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

In plus, lacul de acumulare va furniza apa potabila pentru cateva orase si comune din Cluj si Salaj. mai mult


Miercuri, 05 August 2009, ora 07:13

5 comentarii
Cumetriile politice ii propulseaza in functii bine platite pe politicienii ardeleni

Cumetriile politice ii propulseaza in functii bine platite pe politicienii ardeleni

Politicienii ardeleni sunt strans legati si altfel decat prin culoarea politica: in Cluj, exista adevarate dinastii de nasi si fini, care contribuie serios la propulsarea celor implicati in pozitii bine platite din administratie.

Relatia cea mai cunoscuta este cea dintre nasul Emil Boc si finul Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean (foto). Emil Boc a devenit nasul de cununie al lui Alin Tise pe vremea cand primul era doar primarul Clujului, iar al doilea consilier local, informeaza Romania Libera.

Desi Boc sustine ca relatia cu el mai mult i-a daunat finului, adversarii politici ai celor doi pedelisti au speculat la maximum situatia. De exemplu, liberalii emiteau pe banda rulanta comunicate cu "Nasul" Boc.

La randul lui, Alin Tise nu a ezitat sa isi promoveze finul,
Horatiu Catarig, la sefia Inspectoratului de Stat in Constructii si, ulterior, director la societatea de stat Hidroelectrica Cluj, societate pentru care Guvernul va aloca un miliard de euro, pentru construirea unei hidrocentrale noi in zona Tarnita.

Tot in PDL Cluj s-au mai pus bazele unei dinastii de nasi si fini: deputatul Petru Calian este nasul sefului Directiei Regionale de Posta, Ovidiu Calin, care este, la randul sau, nasul consilierului local Mircea Petric. De asemenea, deputatul PDL Adrian Guzau este finul consilierului prezidential Radu Carp.

Dinastii si in PSD si PNL

Astfel de situatii se intalnesc si in PSD si in PNL. In PSD, liderul filialei judetene, Valentin Cuibus,... mai mult


Vineri, 31 Iulie 2009, ora 09:14

34 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)