imn national scoli

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Scolarii vor intona zilnic imnul national: propunere adoptata tacit de Senat

Scolarii vor intona zilnic imnul national: propunere adoptata tacit de Senat

Intonarea imnului national ar putea deveni obligatorie zilnic, la inceputul programului scolar, in invatamantul primar, in varianta prescurtata, prin grija conducatorilor unitatilor de invatamant, potrivit unei propuneri legislative a unui grup de senatori PSD, care a fost adoptata tacit de Senat.

Cine vine sa verifice?

Potrivit proiectului, semnat, printre altii, de Ecaterina Andronescu, Viorel Arcas, Marius Bota, Ioan Chelaru, Alexandru Cordos, Gabriela Cretu, Darius Valcov si de fostul senator Toni Grebla, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, inspectoratele scolare teritoriale ar urma sa verifice respectarea acestor prevederi si sa stabileasca masuri de sanctionare pentru conducatorii unitatilor de invatamant unde se constata nereguli privind aplicarea acestei legi.

Imnul national, obligatoriu in scoli - a decis Senatul

Unde va fi arborat permanent si obligatoriu drapelul

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice mai stabileste ca drapelul Romaniei sa fie arborat, nu numai permanent, ci si "obligatoriu" in urmatoarele locuri:

pe edificiile si in sediile autoritatilor si institutiilor publicela sediul partidelor politice, al sindicatelor, al institutiilor de invatamant si culturala punctele pentru trecerea frontiereila aeroporturile cu trafic internationalca pavilion pentru... mai mult


Marti, 27 Mai 2014, ora 20:20

10 comentarii
Rusia: Drapelul si imnul devin obligatorii in scoli

Rusia: Drapelul si imnul devin obligatorii in scoli

Scolile rusesti vor trebui de acum inainte sa arboreze un drapel national pe cladirile lor si sa cante imnul rus la reluarea anului scolar, potrivit unui decret publicat luni pe site-ul Kremlinului.

Textul, la originea caruia se afla Vladimir Putin, si-a fixat drept obiectiv contribuirea la "educatia in spiritul cetateniei si al patriotismului". El prevede ca drapelul alb, albastru si rosu cu benzi orizontale sa fie arborat in permanenta pe cladirile unitatilor scolare sau in perimetrul acestora.

De asemenea, imnul national, ce reia linia melodica a imnului sovietic, va trebui cantat la inceputul noului an scolar, ce are loc de regula la 1 septembrie in Rusia, dar si la inceputul si sfarsitul unor "manifestari publice consacrate sarbatorilor nationale sau municipale". Acest amendamente aduse legilor existente "asupra drapelului rus" si "asupra imnului rus" vor intra in vigoare la 1 septembrie 2014.

Presedintele rus, aflat la originea acestei initiative, a apreciat, cand a prezentat textul, ca acesta va contribui "la formarea unor patrioti, mai ales in randul tinerilor generatii".

Aproape o treime dintre rusi confunda ordinea culorilor drapelului national, potrivit unui studiu realizat de institutul VTSIOM publicat in august. Totodata, doar putin peste jumatate dintre rusi (54%) cunosc pe de rost primele versuri ale imnului, iar acelasi procent se declara "mandri si admirativi" fata de simbolurile de stat. mai mult


Luni, 23 Decembrie 2013, ora 18:11

3 comentarii
Intonarea imnului in scoli, mai aproape de obligativitate - aviz favorabil la comisii

Intonarea imnului in scoli, mai aproape de obligativitate - aviz favorabil la comisii

Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, marti, in prezenta ministrului Educatiei Catalin Baba, initiativa legislativa care prevede obligativitatea intonarii imnului national in scoli, in fiecare zi de luni, la inceputul cursurilor.

La sedinta au participat doar reprezentantii coalitiei si lucrarile au fost conduse de deputatul PDL Catalin Croitoru.

Initiativa legislativa, care apartine unor parlamentari PDL, modifica Legea 75/94 privind arborarea drapelului si intonarea imnului de stat si prevede introducerea obligativitatii ca in fiecare zi de luni cursurile sa inceapa cu intonarea imnului national. Elevii din ciclul primar vor putea intona doar prima strofa.

Ministrul Educatiei Catalin Baba a declarat, dupa sedinta, ca "este o lege care clarifica si pune intr-o forma clara care sunt obligatiile cadrelor didactice si ale elevilor".

"Legea este benefica si Guvernul o sustine", a mai spus Baba, adaugand ca, in prezent, exista un ordin de ministru privind intonarea imnului, dar "parlamentarii au dorit sa consfinteasca acest lucru printr-o lege, pornind de la ideea ca, in viitor, un ministru al Educatiei ar putea sa schimbe acest ordin". mai mult


Marti, 14 Februarie 2012, ora 18:00

19 comentarii
Alte articole despre: imn scoala, intonare imn
Urban (PDL): Ofensarea imnului trebuie sanctionata prin lege

Urban (PDL): Ofensarea imnului trebuie sanctionata prin lege

Senatorul PDL Iulian Urban a cerut miercuri, Guvernului, sa introduca sanctionarea prin lege a nerespectarii imnului national, facand referire in acest sens la meciul de hochei dintre Romania si Ungaria, cand jucatorii Romaniei au intonat imnul Ungariei.

"Cred ca Senatul Romaniei, prin adoptarea acestei initiative legislative, intelege sa dea un semnal de care Romania are nevoie, de care tanara generatie are nevoie pentru a constientiza valorile nationale si vreau sa spun ca, din punctul meu de vedere, Guvernul ar trebui sa se implice nu numai pe aceasta parte pe arborarea drapelului national in fiecare sala de clasa insa si cu sanctionarea incalcarilor care sunt aduse imnului national, insemnelor de stat ale Romaniei, pentru ca acestea reprezinta niste valori ale poporului roman", a declarat senatorul PDL la dezbaterile generale din plenul Senatului pe marginea introducerii obligativitatii imnului de stat in scoli.

"Iar referindu-ma la un incident care s-a petrecut in timpul unui meci de hochei disputat nu cu mult timp in urma....si vreau sa fiu foarte bine inteles. Nu ma refer la faptul ca cei care au intonat altceva decat imnul national aveau anumita etnie. Puteau sa fie magrebieni, puteau sa fie marocani, puteau sa fie chiar romani, dar eu cred ca de fiecare data cand se aduce o ofensa imnului national, insemnelor nationale, indiferent de persoana care face acest lucru, trebuie sa fie o sanctiune aplicata imediat. Trebuie sa fim mandri ca suntem romani, asa cum... mai mult


Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 16:02

2 comentarii
Imnul national, obligatoriu in scoli - a decis Senatul

Imnul national, obligatoriu in scoli - a decis Senatul

Elevii vor intona, in fiecare zi de luni, imnul national. Senatul a adoptat, miercuri, o propunere de modificare a Legii 75/1994, prin care intonarea imnului national devine obligatorie in toate salile de clasa din ciclurile gimnazial si primar.

Propunerea legislativa a fost adoptata cu 56 voturi "pentru", 37 "impotriva" si o abtinere, potrivit Realitatea Tv.

Deputatul PDL Maria Stavrositu a depus, in luna septembrie, la Camera Deputatilor o initiativa legislativa prin care se propune ca imnul national sa fie intonat obligatoriu in salile de clasa din invatamantul primar si gimnazial.

Astfel, potrivit initiativei de modificare a legii 75/1994, "imnul national se intoneaza obligatoriu, in fiecare zi de luni, in toate salile de clasa din invatamantul primar si gimnazial".

Legea veche nu prevede explicit obligativitatea intonarii imnului national. "Imnul national se intoneaza la inceputul programului zilnic in scolile primare si gimnaziale", se arata evaziv in lege.

De asemenea, proiectul de act normativ al Mariei Stavrositu depus la Parlament in data de 8 septembrie mai prevede ca drapelul sa fie arborat permanent "in fiecare sala de clasa din invatamantul primar si gimnazial deasupra tablei de scris". Actuala lege arata, in privinta institutiilor de invatamant, ca drapelul trebuie sa fie arborat la sediul institutiilor "de invatamant si cultura".

Sa se intoneze obligatoriu imnul in scoli - proiect de lege

Stavrositu sustinea in expunerea de motive ca... mai mult


Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 15:53

28 comentarii
Imnul Romaniei, cantat la zeci de instrumente: Un profesor vrea in Cartea Recordurilor

Imnul Romaniei, cantat la zeci de instrumente: Un profesor vrea in Cartea Recordurilor

Un profesor de nai din Tarju Jiu vrea sa ajunga in Cartea Recordurilor, cantand imnul national la 28 de instrumente.

Profesorul Stefan Popescu mai este denumit si "omul orchestra" si este director al Scolii de Arte din Targu Jiu. Acesta stapaneste bine chiar si instrumente neconventionale, precum coaja de nuca, lingura de lemn, ulcior, sticla de tuica si chiar unghii, informeaza B1 TV.

Stefan Popescu preda naiul inca din anii '70 si o parte din instrumentele cu care canta sunt create chiar de el.

Profesorul spune ca Romania este toata familia sa si este tare mandru ca e roman. mai mult


Joi, 01 Decembrie 2011, ora 17:19

2 comentarii
Supradoza de mamaliga, cucurigu si Alba ca Zapada (Opinii)

Supradoza de mamaliga, cucurigu si Alba ca Zapada (Opinii)

Este in regula, domnule presedinte! Simbolurile nationale trebuie valorificate, respectate, explicate de pe bancile scolii, ar fi ideal ca romanii sa aiba un loc spre care sa priveasca avand senzatia ca le creste inima, ca se simt la adapost. Daca intonarea imnului ajuta, de ce nu?

Dar numai atat? Cum ii invatam pe copii sa respecte refugiul unui popor? Spre ce le deschidem ochii in momentul cand le poruncim sa "Cucurigu"? Ca pe pereti nu mai sunt tablouri, iar mijlocitorii mandriei de a fi urmasii lui Traian, imparatul, cum ar trebui sa fie considerati politicienii fara sa starneasca zambete, au alta agenda.

Ar fi nemaipomenit ca dupa o supradoza de mamaliga, romanii, pe care nici nu-i poti invinui ca stau cu ochii pe ceaun ca pe sfintele moaste, atat de tare au ajuns sa urasca ideile, de vreme ce le-au adus numai dezamagiri, sa capete in sfarsit antidotul.

Odata cu intonarea imnului si arborarea tricolorului pe catargul din curtea scolii, copiii ar trebui sa aiba in manualul desteptarii nationale inca o lectie: cea in care statul ii respecta. Desigur ca elevii din ciclul primar nu pot asimila principiile democratiei ca pe tabla inmultirii, deoarece sunt prea mici sa deprinda si curvasaria aferenta, sau diplomatia in interesul unui grup, daca termenul e prea inestetic. Insa liceenii pot avea o oarecare deschidere spre concept, fie si numai deoarece aud acasa doar injuraturi.

Cea mai deplina forma de respect pe care statul trebuie sa o acorde cetatenilor este... mai mult


Luni, 19 Septembrie 2011, ora 08:00

19 comentarii
Sa se intoneze obligatoriu imnul in scoli - proiect de lege

Sa se intoneze obligatoriu imnul in scoli - proiect de lege

Deputatul PDL Maria Stavrositu a depus la Camera Deputatilor o initiativa legislativa prin care se propune ca imnul national sa fie intonat obligatoriu in salile de clasa din invatamantul primar si gimnazial.

Astfel, potrivit initiativei de modificare a legii 75/1994, "imnul national se intoneaza obligatoriu, in fiecare zi de luni, in toate salile de clasa din invatamantul primar si gimnazial".

Legea aflata astazi in vigoare nu prevede explicit obligativitatea intonarii imnului national. "Imnul national se intoneaza la inceputul programului zilnic in scolile primare si gimnaziale", se arata evaziv in actuala lege.

De asemenea, proiectul de act normativ al Mariei Stavrositu depus la Parlament in data de 8 septembrie mai prevede ca drapelul sa fie arborat permanent "in fiecare sala de clasa din invatamantul primar si gimnazial deasupra tablei de scris". Actuala lege arata, in privinta institutiilor de invatamant, ca drapelul trebuie sa fie arborat la sediul institutiilor "de invatamant si cultura".

Stavrositu sustine in expunerea de motive ca "prezenta propunere legislativa creeaza cadrul legal necesar constientizarii de catre elevi a importantei simbolurilor nationale in afirmarea identitatii tarii noastre prin expunerea si folosirea acestora in mod continuu intr-un cadrul institutional".

Presedintele Traian Basescu s-a referit pe 10 septembrie, la Mangalia, la situatia creata la inceputul meciului Romania-Franta, considerand ca intonarea incorecta a imnului... mai mult


Marti, 13 Septembrie 2011, ora 22:23

3 comentarii
Turcia nu are drept de autor pentru propriul imn

Turcia nu are drept de autor pentru propriul imn

Guvernul turc se grabeste sa ia masuri legale pentru a proteja imnul national, dupa ce juristii au descoperit ca Executivul de la Ankara nu detine drepturile de autor pentru "Marsul independentei".

Mutarea este, aparent, o reactie la o disputa legata de intonarea imnului intr-o scoala germana, potrivit publicatiei Der Spiegel.

Guvernul incearca acum adoptarea unei legi pentru a asigura drepturile de autor pentru statul turc. La o intalnire la Ankara, luni, ministrii au discutat un proiect de lege pentru a proteja imnul national.

Purtatorul de cuvant al Guvernului turc, Cemil Cicek, a declarat ca initiativa legislativa vine in replica la incercarea organizatiei germane pentru drepturi de autor, GEMA, de a percepe taxe unei scoli din Germania, dupa ce elevii au intonat imnul national al Turciei.

Organizatia sustine ca a solicitat plata de drepturi de autor unei asociatii de parinti ai elevilor unei scoli turcesti din Germania, dupa ce, in 2007, mai multe piese muzicale protejate au fost interpretate la un eveniment public desfasurat la respectiva institutie, insa plangerea nu a vizat si imnul national al Turciei.

Legea turca privind proprietatea intelectuala prevede ca o opera artistica este protejata timp de 70 de la moartea autorului, fara a specifica daca prevederile sale vizeaza si imnul national. Compozitorul imnului national al Turciei a murit in 1958.

Totusi, juristii turci au descoperit cu surprindere ca, de fapt, Turcia nu a inregistrat niciodata... mai mult


Joi, 09 Decembrie 2010, ora 07:36

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae