impozit casa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bucuresti: Taxele si impozitele locale raman la nivelul anului trecut

Bucuresti: Taxele si impozitele locale raman la nivelul anului trecut

Taxele si impozitele locale raman, in 2013, la acelasi nivel cu cele din 2012, in municipiul Bucuresti, consilierii municipali votand la finalul anului o hotarare potrivit careia acestea vor ramane neschimbate.

Guvernul lasa la alegerea autoritatilor locale indexarea sau nu a taxelor si impozitelor locale, lucru ce va fi decis impreuna cu cetatenii localitatilor respective, declara la sfarsitul anului vicepremierul Liviu Dragnea

"Guvernul a adoptat hotararea privind taxele si impozitele locale. Din trei in trei ani, conform Codului Fiscal, Guvernul avea obligatia prin lege sa indexeze, tinand cont de rata inflatiei, nivelul taxelor si impozitelor locale, existand in acelasi timp si obligativitatea autoritatilor locale sa indexeze aceste impozite si taxe locale. Noutatea o reprezinta faptul ca, incepand cu anul 2013, Guvernul a stabilit, asa cum prevedea legea, ca impozitele si taxele locale sa poata fi indexate tinand cont de rata inflatiei, ramanand totusi la nivelul fiecarei autoritati locale decizia de oportunitate, daca maresc sau nu impozitele locale sau daca le actualizeaza asa cum a stabilit Guvernul", afirma Dragnea, dupa sedinta de Guvern.

Edilii Capitalei s-au pronuntat impotriva cresterii taxelor, fiind convinsi ca "taxe mai mari inseamna incasari mai mici" de la populatie.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat pentru AGERPRES ca nu sustine majorarea acestor datorii catre bugetul local, pe motiv ca "nu aceasta este solutia"."Taxe mari... mai mult


Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 17:05

3 comentarii
Casele mostenite ar putea fi impozitate ca un al doilea imobil

Casele mostenite ar putea fi impozitate ca un al doilea imobil

Casele mostenite, care in prezent nu sunt tratate fiscal ca o a doua locuinta, ar putea fi reconsiderate si incluse in taxarea pentru proprietati multiple, intr-un termen de 6 luni - 1 an de la succesiune, afirma secretarul de stat in MFP Liviu Voinea, argumentand ca urmasii au optiunea vanzarii.

Oficialul Ministerului Finantelor a aratat ca se urmareste o reforma a impozitarii proprietatii, care are in vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea exceptiilor si un accent mai puternic pe principiul solidaritatii, ceea ce inseamna ca proprietatile multiple vor fi impozitate si mai mult decat pana in prezent.

El a dat ca exemplu de exceptare de la impozitare piscinele din proprietatile individuale.

"La fel, mostenirile sunt scoase din calculul impozitului pe proprietati multiple. La a doua casa trebuie sa platesti impozit cu 65% mai mare decat la prima, dar daca imobilul se mosteneste, nu se aplica aceasta regula. Inteleg ca daca ai mostenit-o nu e un act de vointa, nu inseamna ca ai avut banii sa o cumperi, dar iti dau un timp, 6 luni - 1 an, in care trebuie sa faci o alegere. Daca o pastrezi trebuie sa platesti impozit ca pentru a doua casa, daca nu sa o vinzi", a explicat Voinea.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu... mai mult


Joi, 13 Septembrie 2012, ora 16:29

13 comentarii
Impozitele raman mari pentru cei care au mai multe case si masini

Impozitele raman mari pentru cei care au mai multe case si masini

Guvernul a decis mentinerea impozitarii suplimentare a proprietarilor care au mai multe case si autoturisme cu o capacitate cilindrica peste 2.000 cmc, astfel incat sistemul sa fie aplicat si anul viitor.

Initial, impozitele majorate trebuiau sa fie valabile doar in acest an.

"Problema acestor impozite suplimentare a fost discutata in sedinta de joi a Guvernului, stabilindu-se sa fie luate masuri pentru ca acest sistem sa fie aplicat in continuare", au declarat surse oficiale, pentru Mediafax.

Guvernul a decis, in urma cu un an, ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi sa fie dublat.

Totodata, persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri trebuie sa achite impozite majorate cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu. mai mult


Joi, 16 Iunie 2011, ora 17:33

2 comentarii
Impozite mai mari pentru bucurestenii cu mai multe case

Impozite mai mari pentru bucurestenii cu mai multe case

Impozitele si taxele locale in Capitala vor fi, in 2011, la fel ca anul trecut, exceptie facand cei care au masini de peste 2000 cmc sau mai multe case, care vor plati impozite mai mari. De asemenea, pentru masinile hibrid si cele electrice se va plati mai putin cu 50%.

Impozitele pentru autoturisme sunt calculate in functie de capacitatea cilindrica a motorului. Proprietarii de motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitate cilindrica de pana la 1.600 cmc vor plati acelasi impozit ca in 2010, respectiv opt lei, pentru fiecare 200 cmc ai motorului, cu mentiunea ca, pentru un motor de 1.600, se va plati un impozit de 64 de lei. Cei care au masini cu capacitate intre 1.601 si 2.000 cmc vor fi taxati tot cu 18 lei pentru fiecare 200 cmc ai motorului.

Proprietarilor de masini cu motoare puternice li se va dubla impozitul: 72 de lei, in loc de 36 lei, pentru fiecare 200 cmc la motoarele cu capacitatea intre 2.001 si 2.600 cmc, respectiv 144 de lei, in loc de 72, pentru fiecare 200 cmc la motoarele cu capacitatea intre 2.601 si 3.000 cmc.

Masinile care au motoare cu capacitati de peste 3.001 cmc sunt taxate cu 290 de lei, in loc de 145, pentru fiecare 200 cmc ai motorului.

Diminuarea cu 50% a impozitelor in cazul autoturismelor hibrid si al celor electrice a fost decisa pentru incurajarea circulatiei cu vehicule cat mai putin poluante. In Capitala circula 460 de autoturisme hibrid sau electrice din totalul estimat la 1,8 milioane de masini.

Pentru... mai mult


Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 17:05

2 comentarii
Cati bani aduce la buget majorarea impozitelor pe case si masini?

Cati bani aduce la buget majorarea impozitelor pe case si masini?

Guvernul estimeaza incasari de 49 de milioane de lei in 2010 si de 101 milioane de lei in 2011 prin introducerea "taxei de solidaritate" pe case, iar majorarea impozitelor pentru masinile cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 de cmc ar aduce 110 milioane de lei in 2010 si 227 milioane de lei in 2011.

Guvernul a decis saptamana trecuta majorarea cu 65% a impozitului pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 300% pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele.

Impozitul pe cladiri se datoreaza de persoanele fizice, indiferent de destinatia cladirii, dar nu se aplica in cazul celor mostenite.

O alta decizie a vizat dublarea impozitelor pentru masinile cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.000 de cmc, astfel: pentru cele cu o capacitate cilindrica intre 2.001 si 2.600 cmc impozitul va fi de 72 lei/200 cmc, pentru cele cu o capacitate intre 2.601 si 3.000 cmc - de 144 lei/200 cmc, iar pentru cele de peste 3001 cmc - de 290 lei/200 cmc.

Noile impozite sunt aplicabile de la 1 iulie 2010. mai mult


Luni, 05 Iulie 2010, ora 21:25

4 comentarii
Noul impozit pe cladiri - vezi cat va costa si cui i se aplica (Video)

Noul impozit pe cladiri - vezi cat va costa si cui i se aplica (Video)

Guvernul a adoptat noua impozitare a caselor, care se aplica proprietarilor care au mai mult de o locuinta.

Sunt scutiti insa de la plata acestui nou impozit cei care au imobile mostenite. Aceasta este, insa, singura exceptie. Daca imobilele au fost dobandite sub orice alta forma, impozitul care se aplica este mai mare cu 65% pentru prima casa in afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua si cu 300% pentru a treia.

Masura a fost decisa printr-o OUG si se aplica in intervalul 1 iulie 2010 - 31 decembrie 2010, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Impozitul perceput persoanelor care detin mai multe locuinte, majorat

Impozitul suplimentar se calculeaza in ordinea dobandirii proprietatilor.

"In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar", se arata in textul actului normativ citat de NewsIn.

Cei care sunt nevoiti sa achite impozitul mai trebuie sa depuna si o declaratie speciala la autoritatile administratiei locale unde au domiciliul, dar si acolo unde sunt situate celelalte imobile. Modelul declaratiei speciale va fi aprobat ulterior de Guvern.

mai mult


Joi, 01 Iulie 2010, ora 08:06

4 comentarii
Pambuccian: Mi se rupe de casele ministrilor PD-L

Pambuccian: Mi se rupe de casele ministrilor PD-L

Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament, sustine ca i se pare normal sa existe impozit mai mare pe mai multe locuinte, caci in caz contrar am ajunge precum Grecia.

"Stiti ce se intampla, intr-o tara in care toti s-au repezit, dupa ce au castigat un ban- Dumnezeu stie cum, sa-i bage in imobiliar, mi se pare normal sa impozitezi pe zona asta pentru ca este o zona care produce indirect si nu este bine sa te transformi intr-un popor de rentieri pentru ca ajungi cum sunt grecii acum", a explicat liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, pentru Gandul.

"Mie mi se rupe de ce proprietati au unii sau altii, dau daca ei sunt la PD-L sau unde naiba mai sunt. Problema este ca in Romania proprietatea nu a fost impozitata decat la un nivel modic dintotdeauna, ceea ce nu este normal. Anormal este sa o impozitezi mult, dar este normal sa o impozitezi mai mult decat este acum. Ce are PD-L-ul, ministri cu proprietati si alte chestii, chiar nu ma intereseaza. Daca au bagat banii castigati in imobiliar si vor sa stea pe el o suta de milioane de ani, asta e treaba lor... si sa astepte sa-i creasca pretul pentru ca asta este o mentalitate primitiva economica", a declarat liderul minoritatilor nationale.

Taxa de solidaritate pentru mai multe cladiri, majorata din 1 iulie

Impozitul de solidaritate perceput persoanelor care detin in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatia de locuinta va fi majorat in... mai mult


Luni, 28 Iunie 2010, ora 22:52

8 comentarii
Alte articole despre: Varujan Pambuccian, case PDL, impozit case
Se vor impozita chiar si bonurile de masa

Se vor impozita chiar si bonurile de masa

Potrivit aprecierilor facute de expertii in domeniu se pare ca noul Cod Fiscal arata ca Guvernul nu are in acest moment o strategie fiscala, iar romanii vor plati mai multe impozite ca pana acum.

Daca noul Cod Fiscal va fi aprobat romanii ar putea fi obligati sa plateasca impozit si pe casa, si pe terenul pe care sta casa, adica Guvernul a abrogat litera "a" de la articolul 257, care prevedea ca terenul pe care este amplasata o cladire nu este impozabil, informeaza Gandul.

Tot la capitolul modificari ale taxelor pe cladiri si terenuri se numara si propunerea ca cladirile cu statut de monument istoric sa fie scutite de la plata impozitului local numai daca in ultimii trei ani s-au efectuat asupra lor lucrari de reparare, consolidare, renovare sau conservare, lucrari care sa fi costat mai mult decat valoarea impozitului datorat.

O alta veste proasta pentru romani va fi daca se va aproba in noul Cod Fiscal impozitarea tichetelor de masa, cadou sau pentru carburanti, pentru care, pana acum, beneficiarii nu plateau nimic la stat.

Introducerea lor in categoria veniturilor impozabile, in cazul in care va fi aplicata cota unica, de 16%, ar putea aduce statului cel putin 300-400 de milioane de euro la buget, in conditiile in care numai piata tichetelor de masa este estimata la circa 1,5 miliarde de euro.

Dincolo de modificarile aduse, de noutatile din proiectul de Cod Fiscal, expertii fiscali sustin ca noul Cod nu aduce nimic nou cand vine vorba despre strategia... mai mult


Vineri, 26 Martie 2010, ora 08:49

3 comentarii
Cat platim impozitul pe casa si masina in 2010?

Cat platim impozitul pe casa si masina in 2010?

Guvernul a decis sa creasca in 2010 impozitele cu circa 20% pentru a face fata cheltuielilor bugetare tot mai mari. Dupa aceasta majorare, un bucurestean cu un apartament de 3 camere in centru va plati aproape 2 milioane de lei pe an impozit.

Chiar daca decizia a fost luata de Guvern, marja exacta de majorare va fi stabilita de autoritatile locale, potrivit Gandul.

Aceasta majorare se vrea a fi cu rata inflatiei din ultimii 3 ani.

Concret, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,1 la suta la valoarea impozabila. Aceasta este cea care va creste.

Drept urmare, pentru o casa in centrul Capitalei, in zona A, impozitul ar putea creste de 83 la 99,6 lei pentru o garsoniera, de la 112 la 134,4 lei (2 camere) si de la 169 la 198,8 lei pentru trei camere.

Pentru locuintele din zona B, impozitul va creste la garsoniere de la 81 la 97,2 lei, pentru un apartament de doua camere de la 108 la 129,6 lei, pentru trei camere de la 163 la 195,6 lei, iar pentru patru camere de la 228 la 273,6 lei.

Pentru masini, la autoturismele cu capacitate cilindrica curprinsa intre 1.601 si 2.000 de cmc inclusiv, impozitul va creste de la 15 lei pentru 200 cmc de capacitate la 18 lei. mai mult


Vineri, 21 August 2009, ora 09:07

13 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  2. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  3. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  4. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  5. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  6. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  7. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  8. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  9. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  10. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS