impozit casa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Document MFP: Impozitele pe case si terenuri cresc cu peste 50% pana in 2017

Document MFP: Impozitele pe case si terenuri cresc cu peste 50% pana in 2017

Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o crestere a impozitelor locale pe terenuri si imobile de 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016.

Intr-un document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) intrat in posesia jurnalistilor de la Mediafax exista mai multe propuneri de masuri fiscale, printre care si "cresterea cu 25% a impozitelor pe proprietate si cu inca 25% in 2016".

Propunerile ar fi fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

Document Finante: Cota progresiva din 2016 de 15%, 25% si 35%. PSD spune ca e o minciuna

Ce spune ministrul Ioana Petrescu

Ministerul Finantelor a raspuns Mediafax ca nu s-au facut estimari cu privire la posibilitatea cresterii impozitelor locale pe proprietate cu 25% incepand cu 2015 si cu inca 25% incepand cu 2016.

"Impozitele datorate pentru cladiri, pentru terenuri si pentru mijloacele de transport vor fi mentinute la nivelul actual, in conditiile in care consiliile locale vor pastra actualele niveluri de impozite si taxe locale", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.

"Cresterea impozitelor locale pe proprietate, o certitudine"

"In orice scenariu macroeconomic si oricum se va inchide executia bugetara din acest an, cresterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentandu-se ca romanii platesc mult mai putin decat restul europenilor", au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate discutiilor, care au confirmat... mai mult


Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 21:13

14 comentarii
Guvernul mareste impozitul pentru apartamente si il scade pe cel pentru casele mari

Guvernul mareste impozitul pentru apartamente si il scade pe cel pentru casele mari

Impozitul va creste de anul viitor cu o suma modica pentru toate apartamentele din blocuri cu peste trei etaje si cu cateva zeci de lei pentru locuintele din cladiri vechi de peste 30-50 ani si va fi redus pentru locuintele spatioase, mai mari de 150 metri patrati.

Modificarile rezulta din ultima forma a proiectului noului Cod Fiscal, redactat dupa retragerea de pe site-ul Ministerului Finantelor, document care elimina actualele conditii pentru reducerea/majorarea valorii impozabile a cladirii, in functie de care este calculat impozitul anual pe locuinta.

Guvernul ii ajuta pe cei cu mai multe case: Nu vor fi impozitati suplimentar

Noul proiect al Codului Fiscal mentine prevederea ca, pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri este calculat prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a cladirii si ca valoarea impozabila este determinata prin inmultirea suprafetei construite desfasurate, exprimata in metri patrati, cu o anumita suma fixa si un coeficient de corectie stabilit in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, dar nu mai preia si regula ca, pentru un apartament amplasat intr-un bloc cu mai mult de 3 niveluri si 8 apartamente, coeficientul de corectie este redus cu 0,10 puncte.

Eliminarea acestei mentiuni presupune ca fiecare familie care locuieste intr-un apartament dintr-un bloc cu mai mult de trei etaje si opt locuinte va plati de anul viitor cu pana la 10... mai mult


Luni, 28 Iulie 2014, ora 17:19

22 comentarii
Andreea Paul: FMI cere masuri compensatorii pentru reducerea CAS, precum taxe noi

Andreea Paul: FMI cere masuri compensatorii pentru reducerea CAS, precum taxe noi

Fondul Monetar International (FMI) a cerut masuri compensatorii precum reducerea cheltuielilor sau introducerea unor noi taxe, care sa fie aplicate concomitent cu reducerea CAS, potrivit deputatului PDL Andreea Paul.

"In discutia cu FMI s-a spus cu subiect si predicat ca tinta pe care delegatia o urmareste este un deficit bugetar de 2,2% in acest an. Incasarile foarte slabe din primele patru luni ale acestui an reclama ori masuri compensatorii prin taxe noi, ori taieri suplimentare de cheltuieli bugetare.

Guvernul nu este pregatit pentru a sustine cu masuri compensatorii sau cu taieri de cheltuieli promisiunile pe care le-au facut in zona diminuarii CAS cu cinci puncte procentuale", a spus Andreea Paul marti, potrivit Mediafax.

Misiunea FMI vine luni la Bucuresti - discutii pentru reducerea CAS (Video)

Deputatul a participat la intrevederea dintre delegatia FMI si parlamentarii din Comisiile de Buget-Finante.

O misiune comuna a FMI, Bancii Mondiale (BM) si Comisiei Europene (CE) este prezenta, incepand de luni, la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Reprezentantii celor trei institutii internationale discuta cu autoritatile de la Bucuresti posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumatatea anului.

Andreea Paul a mai sustinut ca spatiul fiscal pe care Guvernul Ponta l-a avut pentru absorbtia banilor europeni nu a fost folosit. Potrivit acesteia, sumele intrate de la UE in primele patru luni in bugetul public au... mai mult


Marti, 03 Iunie 2014, ora 18:11

3 comentarii
Bucuresti: Taxele si impozitele locale raman la nivelul anului trecut

Bucuresti: Taxele si impozitele locale raman la nivelul anului trecut

Taxele si impozitele locale raman, in 2013, la acelasi nivel cu cele din 2012, in municipiul Bucuresti, consilierii municipali votand la finalul anului o hotarare potrivit careia acestea vor ramane neschimbate.

Guvernul lasa la alegerea autoritatilor locale indexarea sau nu a taxelor si impozitelor locale, lucru ce va fi decis impreuna cu cetatenii localitatilor respective, declara la sfarsitul anului vicepremierul Liviu Dragnea

"Guvernul a adoptat hotararea privind taxele si impozitele locale. Din trei in trei ani, conform Codului Fiscal, Guvernul avea obligatia prin lege sa indexeze, tinand cont de rata inflatiei, nivelul taxelor si impozitelor locale, existand in acelasi timp si obligativitatea autoritatilor locale sa indexeze aceste impozite si taxe locale. Noutatea o reprezinta faptul ca, incepand cu anul 2013, Guvernul a stabilit, asa cum prevedea legea, ca impozitele si taxele locale sa poata fi indexate tinand cont de rata inflatiei, ramanand totusi la nivelul fiecarei autoritati locale decizia de oportunitate, daca maresc sau nu impozitele locale sau daca le actualizeaza asa cum a stabilit Guvernul", afirma Dragnea, dupa sedinta de Guvern.

Edilii Capitalei s-au pronuntat impotriva cresterii taxelor, fiind convinsi ca "taxe mai mari inseamna incasari mai mici" de la populatie.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat pentru AGERPRES ca nu sustine majorarea acestor datorii catre bugetul local, pe motiv ca "nu aceasta este solutia"."Taxe mari... mai mult


Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 17:05

3 comentarii
Casele mostenite ar putea fi impozitate ca un al doilea imobil

Casele mostenite ar putea fi impozitate ca un al doilea imobil

Casele mostenite, care in prezent nu sunt tratate fiscal ca o a doua locuinta, ar putea fi reconsiderate si incluse in taxarea pentru proprietati multiple, intr-un termen de 6 luni - 1 an de la succesiune, afirma secretarul de stat in MFP Liviu Voinea, argumentand ca urmasii au optiunea vanzarii.

Oficialul Ministerului Finantelor a aratat ca se urmareste o reforma a impozitarii proprietatii, care are in vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea exceptiilor si un accent mai puternic pe principiul solidaritatii, ceea ce inseamna ca proprietatile multiple vor fi impozitate si mai mult decat pana in prezent.

El a dat ca exemplu de exceptare de la impozitare piscinele din proprietatile individuale.

"La fel, mostenirile sunt scoase din calculul impozitului pe proprietati multiple. La a doua casa trebuie sa platesti impozit cu 65% mai mare decat la prima, dar daca imobilul se mosteneste, nu se aplica aceasta regula. Inteleg ca daca ai mostenit-o nu e un act de vointa, nu inseamna ca ai avut banii sa o cumperi, dar iti dau un timp, 6 luni - 1 an, in care trebuie sa faci o alegere. Daca o pastrezi trebuie sa platesti impozit ca pentru a doua casa, daca nu sa o vinzi", a explicat Voinea.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu... mai mult


Joi, 13 Septembrie 2012, ora 16:29

13 comentarii
Impozitele raman mari pentru cei care au mai multe case si masini

Impozitele raman mari pentru cei care au mai multe case si masini

Guvernul a decis mentinerea impozitarii suplimentare a proprietarilor care au mai multe case si autoturisme cu o capacitate cilindrica peste 2.000 cmc, astfel incat sistemul sa fie aplicat si anul viitor.

Initial, impozitele majorate trebuiau sa fie valabile doar in acest an.

"Problema acestor impozite suplimentare a fost discutata in sedinta de joi a Guvernului, stabilindu-se sa fie luate masuri pentru ca acest sistem sa fie aplicat in continuare", au declarat surse oficiale, pentru Mediafax.

Guvernul a decis, in urma cu un an, ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi sa fie dublat.

Totodata, persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri trebuie sa achite impozite majorate cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu. mai mult


Joi, 16 Iunie 2011, ora 17:33

2 comentarii
Impozite mai mari pentru bucurestenii cu mai multe case

Impozite mai mari pentru bucurestenii cu mai multe case

Impozitele si taxele locale in Capitala vor fi, in 2011, la fel ca anul trecut, exceptie facand cei care au masini de peste 2000 cmc sau mai multe case, care vor plati impozite mai mari. De asemenea, pentru masinile hibrid si cele electrice se va plati mai putin cu 50%.

Impozitele pentru autoturisme sunt calculate in functie de capacitatea cilindrica a motorului. Proprietarii de motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitate cilindrica de pana la 1.600 cmc vor plati acelasi impozit ca in 2010, respectiv opt lei, pentru fiecare 200 cmc ai motorului, cu mentiunea ca, pentru un motor de 1.600, se va plati un impozit de 64 de lei. Cei care au masini cu capacitate intre 1.601 si 2.000 cmc vor fi taxati tot cu 18 lei pentru fiecare 200 cmc ai motorului.

Proprietarilor de masini cu motoare puternice li se va dubla impozitul: 72 de lei, in loc de 36 lei, pentru fiecare 200 cmc la motoarele cu capacitatea intre 2.001 si 2.600 cmc, respectiv 144 de lei, in loc de 72, pentru fiecare 200 cmc la motoarele cu capacitatea intre 2.601 si 3.000 cmc.

Masinile care au motoare cu capacitati de peste 3.001 cmc sunt taxate cu 290 de lei, in loc de 145, pentru fiecare 200 cmc ai motorului.

Diminuarea cu 50% a impozitelor in cazul autoturismelor hibrid si al celor electrice a fost decisa pentru incurajarea circulatiei cu vehicule cat mai putin poluante. In Capitala circula 460 de autoturisme hibrid sau electrice din totalul estimat la 1,8 milioane de masini.

Pentru... mai mult


Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 17:05

2 comentarii
Cati bani aduce la buget majorarea impozitelor pe case si masini?

Cati bani aduce la buget majorarea impozitelor pe case si masini?

Guvernul estimeaza incasari de 49 de milioane de lei in 2010 si de 101 milioane de lei in 2011 prin introducerea "taxei de solidaritate" pe case, iar majorarea impozitelor pentru masinile cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 de cmc ar aduce 110 milioane de lei in 2010 si 227 milioane de lei in 2011.

Guvernul a decis saptamana trecuta majorarea cu 65% a impozitului pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 300% pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele.

Impozitul pe cladiri se datoreaza de persoanele fizice, indiferent de destinatia cladirii, dar nu se aplica in cazul celor mostenite.

O alta decizie a vizat dublarea impozitelor pentru masinile cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.000 de cmc, astfel: pentru cele cu o capacitate cilindrica intre 2.001 si 2.600 cmc impozitul va fi de 72 lei/200 cmc, pentru cele cu o capacitate intre 2.601 si 3.000 cmc - de 144 lei/200 cmc, iar pentru cele de peste 3001 cmc - de 290 lei/200 cmc.

Noile impozite sunt aplicabile de la 1 iulie 2010. mai mult


Luni, 05 Iulie 2010, ora 21:25

4 comentarii
Noul impozit pe cladiri - vezi cat va costa si cui i se aplica (Video)

Noul impozit pe cladiri - vezi cat va costa si cui i se aplica (Video)

Guvernul a adoptat noua impozitare a caselor, care se aplica proprietarilor care au mai mult de o locuinta.

Sunt scutiti insa de la plata acestui nou impozit cei care au imobile mostenite. Aceasta este, insa, singura exceptie. Daca imobilele au fost dobandite sub orice alta forma, impozitul care se aplica este mai mare cu 65% pentru prima casa in afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua si cu 300% pentru a treia.

Masura a fost decisa printr-o OUG si se aplica in intervalul 1 iulie 2010 - 31 decembrie 2010, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Impozitul perceput persoanelor care detin mai multe locuinte, majorat

Impozitul suplimentar se calculeaza in ordinea dobandirii proprietatilor.

"In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar", se arata in textul actului normativ citat de NewsIn.

Cei care sunt nevoiti sa achite impozitul mai trebuie sa depuna si o declaratie speciala la autoritatile administratiei locale unde au domiciliul, dar si acolo unde sunt situate celelalte imobile. Modelul declaratiei speciale va fi aprobat ulterior de Guvern.

mai mult


Joi, 01 Iulie 2010, ora 08:06

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)