impozit dobanzi depozite

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Romanii vor putea sa-si mute economiile in bancile din UE, pentru dobanzi mai mari

Romanii vor putea sa-si mute economiile in bancile din UE, pentru dobanzi mai mari

Romanii vor putea accesa servicii financiare in orice tara din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect al Comisiei Europene care prevede asigurarea dreptului la deschiderea unui cont bancar.

Teoretic, si acum este posibil, insa trebuie indeplinite o serie de conditii care difera de la tara la tara si care fac uneori imposibila accesarea serviciilor unei institutii financiare.

Aproximativ 25 de milioane de europeni nu au un cont bancar, cu toate ca si-l doresc. Dintre ei, 2,5 milioane de persoane care au solicitat deschiderea unui cont s-au confruntat cu un refuz, din diverse motive. De exemplu, unii solicitanti au fost respinsi pentru ca bancile i-au considerat prea saraci.

In Franta, un roman trebuie sa prezinte la banca, pentru deschiderea unui simplu cont curent, pe langa actul de identitate sau pasaportul si dovada domiciliului (ultima factura la chirie si ultima factura la energie) si dovada platii impozitelor si taxelor in tara de rezidenta.

Afla cand va fi facilitat accesul la servicii financiare in strainatate, dar si ce dobanzi ofera bancile europene, in continuarea articolului Romanii vor putea sa-si mute economiile in bancile din UE, pentru dobanzi mai mari pe Business24.ro mai mult


Joi, 27 Iunie 2013, ora 14:29

1 comentariu
Cat pierzi daca tii banii la bancile din Romania. Iata ce dobanzi practica alte tari

Cat pierzi daca tii banii la bancile din Romania. Iata ce dobanzi practica alte tari

Dobanzile bancare au atins in aprilie minimul ultimilor sase ani, de cand BNR ofera statistici. Nivelul, corelat cu cea mai ridicata rata a inflatiei din UE, cu impozitul de 16% si cu comisioanele bancare, nu ofera deponentilor nicio sansa la castiguri.

Romania era, in aprilie, tara cu cea mai ridicata dobanda de referinta (5,25%), dar si cea mai mare rata a inflatiei (5,29%) din blocul comunitar. Desi nivelul dobanzilor la depozite in moneda nationala este mai ridicat decat in alte state (5,75% in Romania, fata de 1,5% in Polonia), deponentii nu beneficiaza de castiguri reale.

Castigul real pentru un depozit constituit pe un an se limiteaza la 0,5% din suma (aproximativ a zecea parte din dobanda bancara), insa dupa aplicarea impozitului pe venit, de 16%, deponentul bancar pleaca acasa cu o suma care valoreaza mai putin decat atunci cand a depus-o, fara sa luam in calcul comisioanele bancare.

Afla ce dobanzi se practica in alte tari europene, in continuarea articolului Cat pierzi daca tii banii la bancile din Romania. Vezi ce dobanzi practica alte tari europene pe Business24.ro. mai mult


Luni, 10 Iunie 2013, ora 11:15

6 comentarii
O masura uitata - "impozitul pe inflatie". Consecintele taxarii dobanzilor

O masura uitata - "impozitul pe inflatie". Consecintele taxarii dobanzilor

Guvernul a dat inapoi banii taiati din salariile bugetarilor in iulie 2010. A uitat, insa, sa revoce impozitarea dobanzilor la depozitele bancare cu 16%, reintrodusa cu acelasi prilej, pe motiv de echilibrare bugetara in conditii de criza.

Impozitarea dobanzilor fusese anulata incepand cu 1 ianuarie 2009, deoarece se aplica un asa-zis "impozit pe inflatie" si nu pe un castig real, relateaza Cursdeguvernare.ro.

Odata cu revenirea inflatiei la cote ceva mai ridicate, nu e de mirare ca economisirea a avut de suferit. Finantarea economiei, tot mai necesar a fi facuta din surse interne in lipsa apetitului plasamentelor din strainatate, lasa de dorit din pricina descurajarii prin impozitare a economisirii.

Desigur, in aceasta ecuatie intervin costurile institutiilor de creditare cu rezervele minime obligatorii si cu contributia la fondul de garantare a depozitelor.

Pe de o parte, statul incaseaza impozitul de 16% pe dobanzi la toata suma economisita de populatie si firme in depozite bancare si instrumente de investitii. Pe de alta parte, insa, bancile trebuie sa acopere cumva diferenta dintre valoarea bruta a dobanzii platite si cea neta, incasata de clienti.

De aceea, vor solicita dobanzi mai mari la creditele acordate, atat din partea persoanelor particulare, cat si a statului.

Cititi mai mult despre O masura uitata - "impozitul pe inflatie". Consecintele taxarii dobanzilor pe Cursdeguvernare.ro. mai mult


Marti, 21 Mai 2013, ora 22:59

Va ganditi sa economisiti? Grabiti-va, dobanzile de azi vor deveni o amintire

Va ganditi sa economisiti? Grabiti-va, dobanzile de azi vor deveni o amintire

De la inceputul anului, dobanzile la depozite au cunoscut un trend descendent, nivelul castigului pentru plasamentele in lei apropiindu-se foarte tare de rata inflatiei, iar analistii recomanda romanilor interesti de economisire sa se grabeasca pentru a mai beneficia de dobanzile din prezent.

"Dupa cum se anunta lucrurile acum, nu cred ca sunt perspective de crestere a dobanzilor la depozite. Cel mai probabil acestea vor stagna in jurul valorilor pe care le au acum, bineinteles, cu diferente individuale de la o banca la alta, sunt banci care au niveluri de finantare mai mari decat celelalte, dar pe sistemul bancar in ansamblu nu cred ca exista o cerere de sporire a depozitelor", a spus analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Potrivit analistului, bancile au bani destui, daca ne uitam la toti indicatorii de lichiditate si, in acelasi timp, nu exista cerere pentru credite din partea
economiei, astfel incat bancile nu sunt foarte dornice sa mai atraga noi depozite.

"Pe termen scurt dobanzile la depozite se vor mentine neschimbate, insa trendul este in mod cert de scadere al dobanzilor pe termen mediu si lung", considera si Melania Hancila, economist-sef al Volksbank.

In acest context, economistul recomanda depozitele cu maturitati cat mai lungi pentru a mai beneficia de dobanzile din prezent.

"Celor care dispun de lichiditati si doresc sa le tina in depozite bancare, le recomand sa constituie depozite pe perioade cu maturitati cat mai lungi, intrucat nu se... mai mult


Vineri, 17 Mai 2013, ora 14:57

4 comentarii
Alte articole despre: dobanzi depozite, economii banci, inflatie
Dobanzile la depozitele dinainte de 1 iulie nu vor fi impozitate (Video)

Dobanzile la depozitele dinainte de 1 iulie nu vor fi impozitate (Video)

Ministerul Finantelor a renuntat sa mai ceara impozitarea integrala a dobanzilor pentru depozitele aflate in curs, dupa ce reprezentantii sai au avut o intalnire cu conducerea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Baza de calcul asupra careia se aplica cota de impozit de 16% este constituita din veniturile calculate incepand cu data de 1 iulie 2010 pana la data scadentei depozitului si inregistrate in contul curent sau contul de depozit al titularului", potrivit unei scrisori semnate de Sebastian Vladescu si adresata lui Radu Ghetea, presedintele ARB, anunta Ziarul Financiar.

Astfel, Finantele isi modifica radical pozitia fata de ce comunicasera marti, cand tot printr-o scrisoare indicau bancherilor ca prin expresia "dobanda realizata" (care constituie baza de calcul al impozitului) se intelege dobanda inregistrata in contul curent sau de depozit al clientului.

Practic, Finantele cereau initial bancilor sa calculeze si sa retina impozitul de 16% pentru dobanzile incasate in cont dupa data de 1 iulie, chiar daca acestea erau aferente si perioadei anterioare introducerii impozitului.

Dobanzile inregistrate in cont dupa 1 iulie, impozitate cu 16%

Bancherii au aratat insa ca dobanda se calculeaza zilnic, acesta fiind un venit realizat al clientului si doar varsarea in cont se face, de regula, la maturitatea depozitului. Astfel, ar trebui impozitata doar dobanda calculata dupa data de 1 iulie si pana la maturitate.

Impozitul pe veniturile din dobanzi a fost... mai mult


Joi, 08 Iulie 2010, ora 09:24

2 comentarii
Alte articole despre: dobanzi banci, banci impozit dobanzi
Dobanzile inregistrate in cont dupa 1 iulie, impozitate cu 16%

Dobanzile inregistrate in cont dupa 1 iulie, impozitate cu 16%

Ministerul Finantelor a anuntat ca veniturile din dobanzile inregistrate in conturile clientilor dupa 1 iulie vor fi impozitate cu 16% chiar daca sunt aferente depozitelor la termen consituite inainte de aceasta data.

Institutia a transmis Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) o notificare prin care clarifica tratamentul fiscal aplicat dobanzilor aferente depozitelor, informeaza Mediafax.

Potrivit scrisorii trimise de ministerul Finantelor, "veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen realizate pana la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile.

Prin sintagma 'dobanda realizata' se intelege dobanda inregistrata in contul de depozit al titularului. In consecinta, in masura in care dobanzile sunt inregistrate in contul curent sau in contul de depozit al titularului pana la data de 30 iunie 2010 acestea sunt venituri neimpozabile".

Sistemul avantajeaza clientii care au optat pentru depozite la termen pentru care plata dobanzii se realizeaza lunar, independent de scandeta finala. In acest caz, impozitul se aplica numai pentru dobanzile marcate efectiv dupa 1 iulie, explica Mediafax.

In scrisoare, Finantele dau ca exemplu un depozit constituit la 10 ianuarie scadent la 10 iulie. In acest caz, dobanda inregistrata in cont dupa 1 iulie este impozabila. mai mult


Marti, 06 Iulie 2010, ora 19:25

Noul Cod Fiscal: Vezi cat de mult cresc impozitele si taxele

Noul Cod Fiscal: Vezi cat de mult cresc impozitele si taxele

Cei care incaseaza venituri din drepturi de autor vor plati mai multi bani la stat, tichetele de masa, de vacanta si cele de cresa vor fi impozitate, ca si castigurile din dobanzi. Acestea sunt doar cateva dintre modificarile ce vor fi aduse de Guvern Codului Fiscal si care vor fi aplicate de la 1 iulie, punand o si mai mare presiune pe bugetele si asa subtiate ale romanilor.

Astfel, cheltuielile deductibile la drepturile de autor vor fi reduse la 20 la suta din venitul brut, de la 40 la suta, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.

De asemenea, vor fi impozitate si tichetele de masa, tichetele cadou, cele de cresa si de vacanta, incepand din iulie 2010, se arata in Proiect Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Tot de la 1 iulie, se vor impozita jocurile de noroc, fiind aplicata o cota de 25 la suta asupra venitului net inregistrat intr-o zi de acelasi organizator sau platitor.

Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la vedere/conturile curente, precum si cele la depozitele clientilor, realizate incepand cu 1 iulie 2010, vor fi impozitate cu 16 la suta din suma.

Impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, iar virarea impozitului se face lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare,... mai mult


Vineri, 18 Iunie 2010, ora 15:54

26 comentarii
Cum vor fi impozitate economiile romanilor

Cum vor fi impozitate economiile romanilor

Romanii ar putea plati impozit pe castigurile din dobanzile la depozite si conturi curente. Asta daca proiectul de modificare a Codului Fiscal reuseste sa treaca de Parlament in forma actuala.

Mai mult, vor fi afectati si clientii bancilor pentru locuinte, dar si persoanele care au ales sa isi plaseze economiile la bursa.

Potrivit estimarilor oficiale care se regasesc in documentul aflat in posesia celor de la Romania Libera, toate aceste masuri ar urma sa aduca un plus de 362 milioane lei la buget pana la finele acestui an si inca 740 milioane lei pe ansamblul anului 2011.

Pana in prezent, bancile au promovat intens conturile de economii, pentru ca dobanzile la acestea nu sunt impozitate.

Daca statul va impozita si conturile curente, la o dobanda medie de 5,5%, cat ofera in prezent bancile pentru conturile de economii in lei, in situatia in care o persoana fizica alege sa depuna initial 1.000 lei si apoi, lunar, timp de un an, cate 300 lei, va avea un castig total dupa impozitare si plata comisioanelor de doar 80 lei. mai mult


Vineri, 28 Mai 2010, ora 07:38

6 comentarii
Drepturile de autor ar putea fi impozitate cu 16%

Drepturile de autor ar putea fi impozitate cu 16%

Drepturile de autor si alte venituri ar putea fi impozitate cu 16%, a anuntat ministrul de Finante, Sebastian Vladescu.

Intr-un interviu acordat ProTV, Vladescu a declarat ca intentioneaza sa largeasca baza de impozitare, prin aplicarea cotei de 16% veniturilor din drepturi de autor, din activitati bursiere, dobanzii produse de depozitele bancare, veniturilor persoanelor fizice autorizate si contractelor de mandat.

Noua impozitare va fi aplicata de la 1 iunie sau, cel tarziu, de la 1 iulie 2010.

ANAF ia la puricat averile romanilor bogati

O impozitare mai mare a drepturilor de autor este sustinuta si de sindicalisti. Bogdan Hossu propune o impozitare a drepturilor de autor pe schema aplicata in Europa de Vest si in SUA: - maximum 16% pe salariile de pana la 3.000 de lei, 25% pentru cele cuprinse intre 3.000 si 10.000 de lei si intre 38-40%, pentru veniturile ce depasesc 10.000 de lei.

Vladescu demisioneaza in sase luni, daca situatia economica nu se imbunatateste

Cat despre bugetari, ministrul Vladescu nu se teme ca instantele vor da castig de cauza celor care reclama scaderea salariilor.

"Calea legala de a reduce este exact calea prin care au fost marite. Daca un act normativ a putut sa mareasca salariile un act normativ de aceeasi putere legislativa va reduce salariile. (...) In cazul in care vor castiga, va trebui ca Justitia sa-si asume riscul ca Romania sa nu poata sa-si plateasca pensiile si salariile. Legea nu impune ca un salariu care a fost... mai mult


Miercuri, 12 Mai 2010, ora 08:54

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)