impozit forfetar

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Impozit forfetar din 2016? Anuntul facut de ministrul Finantelor

Impozit forfetar din 2016? Anuntul facut de ministrul Finantelor

Impozitul forfetar ar putea fi introdus de la 1 ianuarie 2016, a anuntat, vineri, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Exista un proiect in Parlament care se afla la Camera Deputatilor in acest moment si vom incerca sa introducem in Codul Fiscal prevederile acestui impozit forfetar, dupa ce patronatele din turism se vor mai uita pe text inca o data", a spus Teodorovici, adaugand ca demersurile vor fi facute "daca acest lucru se doreste".

In cazul in care toate lucrurile vor merge bine, atunci impozitul forfetar va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Ministrul a mai anuntat, pe de alta parte, eliminarea impozitarii bacsisului.

Prevederea va intra in vigoare la 1 iunie, modificarea fiind operata de Parlament. Pana atunci, actuala lege ramane in vigoare.

Impozitul pe bacsis va fi eliminat - Explicatiile ministrului Finantelor

"Mecanismul ramane in vigoare pana cand se va elimina, noi am spus ca la 1 iunie se va elimina. Dansii (jucatorii din piata - n.red.) au solicitat reglementarea bacsisului, dar din pacate nu se poate reglementa in toate spetele sale si pentru a evita toate situatiile neplacute, am decis eliminarea prevederii.

Ordonanta de urgenta se respecta asa cum e, pana cand va fi eliminata. Nu e niciun fel de problema, pentru ca au respectat legea in curs. Au avut bacsis, l-au batut pe casa, atunci foarte bine. Lucrurile sunt clare", a spus Teodorovici.

Mai mult, ministrul a precizat ca impozitul pentru bacsisul incasat va fi achitat... mai mult


Vineri, 15 Mai 2015, ora 16:24

2 comentarii
Grapini, despre impozitul forfetar: Scopul nu a fost sa-i omoram pe cei corecti

Grapini, despre impozitul forfetar: Scopul nu a fost sa-i omoram pe cei corecti

Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat ca introducerea impozitului forfetar nu are ca scop inlaturarea celor corecti ci sanctionarea celor care s-au sustras de la plata pana acum.

"Din nefericire, exista foarte multa evaziune. Ii omori pe cei corecti in momentul in care nu intervii ca stat. Este obligatia statului sa identifice cine nu plateste. O spuneam ca intreprinzator si o spun si acum cand fac parte din Guvern, nu este moral si corect sa mai introduci o noua taxa", a spus ministrul, potrivit Adevarul.

Impozitul forfetar este structurat pe opt coduri CAEN iar valoarea taxei este calculata in functie de cativa indicatori.

"Cele opt coduri CAEN sunt din patru domenii: hoteluri-pensiuni, restaurant - baruri- cafenele, service auto, unde sunt mai multe - spalatorie, vulcanizare, service compet cu de toate. Asta doar aici se aplica si nici aici nu se aplica uniform. In calculul ce l-am facut noi, cel mai mic impozit este 220 de lei. Suma pe care o plateste cineva nu este in functie de cifra de afaceri. Vor exista firme cu aceasi cifra de afaceri, dar cu imozit diferit, in functie de cativa indicatori relevanti", a mai spus ministrul.

Grapini: Forfetarul nu este supraimpozitare, cei care l-au inteles vor sa li se aplice

Maria Grapini a declarat ca, potrivit unui studiu, pentru toate spatiile de cazare din Romania, la un loc, s-a platit la stat o suma mai mica decat cea adunata de la service-urile... mai mult


Luni, 14 Octombrie 2013, ora 18:30

1 comentariu
Legea privind impozitul forfetar, trimisa la Parlament

Legea privind impozitul forfetar, trimisa la Parlament

Proiectul de lege privind impozitul forfetar va fi aprobat de Guvern si transmis Parlamentului, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta.

"Proiectul de lege privind impozitul forfetar va pleca spre Parlament", a spus premierul in debutul sedintei de guvern.

Impozitul forfetar urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014 si s-ar putea aplica domeniilor turismului, alimentatiei publice, cafenelelor, barurilor, dar si in cazul service-urile auto, potrivit proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicat de Ministerul Finantelor.

Ce cred patronii de baruri despre impozitul forfetar: Unii abia asteapta, altii plang dupa Tariceanu

Practic, de anul viitor forfetarul va inlocui impozitul de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri.

Noul impozit va reprezenta o suma fixa si va fi platit de hoteluri, pensiuni, service-uri auto si unitati de alimentatie publica.

Barurile si cafenelele amplasate central in Capitala sau in primele sapte mari orase vor plati anual, in functie de suprafata, intre 1.500 si 3.400 de euro, in timp ce in localurile din orase care nu sunt municipii vor achita intre 310 euro si 2.000 de euro.

Totodata, proprietarii hotelurilor de 4 si 5 stele din Capitala vor plati un impozit forfetar pe loc de cazare intre 468 si 891 de lei, un hotel de trei stele din Cluj va achita intre 205 si 244 de lei, iar o unitate de 1-2 stele din Busteni circa 120 de lei, taxa pentru pensiune fiind cu... mai mult


Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 15:12

Ce cred patronii de baruri despre impozitul forfetar: Unii abia asteapta, altii plang dupa Tariceanu

Ce cred patronii de baruri despre impozitul forfetar: Unii abia asteapta, altii plang dupa Tariceanu

Proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar de la 1 ianuarie 2014 ar putea fi aprobat saptamana aceasta si trimis apoi Parlamentului. Noul impozit va reprezenta o suma fixa si va fi platit de hoteluri, pensiuni, service-uri auto si unitati de alimentatie publica.

Ce cred despre forfetar patronii restaurantelor din Bucuresti? Opiniile sunt impartite. Unii vad masura ca pe una buna, care ii va ajuta pe cei care lucreaza cinstit, iar altii acuza ca este prost gandit si le va afecta afacerile.

Impozitul forfetar, da la 1 ianuarie 2014: Cum se calculeaza si cat vor plati firmele

Mugur Mihaescu, patron "St. Patrick", Centrul Vechi: Cei care tipa sunt cei care au lucrat la negru pana acuma

Mugur Mihaescu, fost membru al trupei Vacanta Mare, detine doua localuri plasate in cea mai buna zona din Centrul Vechi si este un vehement aparator al noului impozit forfetar, despre care crede ca va da o lovitura celor care lucreaza la negru.

"Cei care au de castigat sunt cei care au lucrat la alb, pentru ca platesc mai putin, iar cei care tipa sunt cei care au lucrat la negru pana acuma. Eu sunt in zona A, cea mai mare zona, cu cel mai mare impozit, si este super ok pentru mine. Nu sunt deloc ironic", a declarat Mugur Mihaescu pentru Ziare.com.

El a explicat de ce e bun impozitul forfetar. "Cei care lucram la alb aici, in Centrul Vechi, stam cu ochii pe ceas si asteptam impozitul forfetar, pentru ca ne-am saturat sa-i platim noi pe aia care lucreaza la... mai mult


Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 07:31

1 comentariu
Noul impozit forfetar va face ravagii: "E mai rau decat forfetarul lui Boc"

Noul impozit forfetar va face ravagii: "E mai rau decat forfetarul lui Boc"

Impozitul forfetar ce se va aplica incepand cu anul viitor va avea un puternic impact negativ asupra firmelor mici si va face discriminari arbitrare intre competitorii din aceeasi piata, avertizeaza specialistii fiscali.

Noul impozit va fi perceput ca suma fixa, inlocuind impozitul de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri, si va fi platit de hoteluri, pensiuni, service-uri auto si unitati de alimentatie publica.

"Diferenta dintre cel mai mic si cel mai mare impozit platit in domeniul alimentatiei publice este de doar 40%, ceea ce inseamna ca unitatile mici care fac un profit nesemnificativ vor plati aproape la fel de mult ca si cele mai rentabile restaurante de lux din Centrul Capitalei", a explicat Dan Schwartz, managing partner al firmei Scot & Company Consulting, pentru Realitatea.net.

Astfel, cea mai mica "dugheana", din cea mai proasta locatie de la marginea Bucurestiului, va plati circa 2.000 de euro pe an impozit forfetar, in timp ce restaurantul cel mai de lux din centrul Capitalei nu va da mai mult de 5.000 de euro pe an.

"Este mai rau decat forfetarul de pe vremea premierului Boc. Firmele mici vor fi defavorizate si cele cu profituri mici vor fi obligate sa inchida daca nu gasesc solutiii sa devina mai profitabile", a avertizat Schwartz. mai mult


Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 21:03

3 comentarii
Hotelierii cred ca impozitul forfetar va afecta grav firmele

Hotelierii cred ca impozitul forfetar va afecta grav firmele

Hotelierii cred ca impozitul forfetar propus de Grapini va fi unul suplimentar si nu va inlocui taxele pe profit sau pe cifra de afaceri, asa cum promite ministrul delegat pentru IMM si Turism, ceea ce va afecta firmele, care nu il vor putea plati, si avantajeaza societatile care lucreaza la negru.

"Ne vom trezi cu un nou impozit, suplimentar, care va afecta direct rezultatul operational si care nu ne va scuti de celelalte taxe, impozite si contributii de tot felul, stipulate de legislatia in vigoare", se arata intr-un comunicat al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

Potrivit federatiei, calculul facut de reprezentantii statului pentru impozitul forfetar a pornit de la o analiza fractionata, indicandu-se ca baza de calcul un impozit pe profit "datorat sau colectat" in 2011, impartit la numarul de locuri de cazare evaluate ca ar fi fost disponibile in anul 2011. Impartirea a condus la un cuantum de 55 de euro pentru un loc de cazare in camera, ca baza de impozitare sugerata.

"O intrebare secundara, de ce oare baza de impozitare nu s-a calculat in lei, moneda noastra nationala, veniturile la care se face referinta fiind in lei? Va cuprinde Codul Fiscal referiri la euro?

Daca vinzi o camera pentru clienti corporate, o vinzi in regim single, nu poti sa obligi pe nimeni sa mai stea in camera cu cineva, iar cand o vinzi pentru clienti leisure, atunci poti sa speri ca o camera cu doua paturi (insa majoritatea camerelor din unitatile de cazare au pat... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 19:33

Impozitul forfetar se va aplica din iulie

Impozitul forfetar se va aplica din iulie

Ministrul delegat pentru IMM-uri si turism, Maria Grapini, a declarat, luni, ca institutia pe care o reprezinta a finalizat studiile de impact in ceea ce priveste aplicarea impozitului forfetar pe care le-a trimis ministrului Finantelor, urmand ca masura sa se aplice din al doilea semestru.

"Studiile de impact (privind impozitul forfetar - n.red.) le-am facut noi, le-am predat la domnul Chitoiu (ministrul Finantelor - n.red.) si ramane ca din semestrul doi sa fie aplicat acel nou impozit, in functie de anumiti indicatori relevanti, la hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele, baruri, reparatii auto, pe coduri CAEN.

Niciodata nu s-a aplicat decat un impozit general. De aceea este o diferenta foarte mare fata de ceea ce s-a aplicat pana acum", a spus Grapini dupa o conferinta de presa.

Ea a aratat ca exista diferente intre potentialul de a obtine profit in functie de domeniul de activitate.

"De aceea, am insistat foarte mult si ma bucur ca domnul ministru al Finantelor a acceptat sa se faca, si sper ca asa va iesi pana la urma hotararea de guvern, sa se faca impozitarea in functie de domeniul de activitate. Altfel este in reparatii auto, altfel este in industria hoteliera si altfel este in alimentatia publica. Sper ca din semestrul doi sa se aplice", a adaugat Grapini.

Ministrul pentru IMM-uri si turism a anuntat in ianuarie ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, daca studiul privind impactul masurii va fi finalizat in... mai mult


Luni, 29 Aprilie 2013, ora 13:58

5 comentarii
Impozitul forfetar in turism si restaurante, testat in aprilie

Impozitul forfetar in turism si restaurante, testat in aprilie

Ministerul pentru IMM-uri, Turism si Mediul de Afaceri doreste introducerea unui program pilot pentru introducerea unui impozit forfetar pentru hoteluri si restaurante, incepand cu 1 aprilie 2013 si pana la finalul anului, a declarat joi Florin Pirvu, vicepresedintele CNIPMMR.

Proiectul pilot vizeza hotelurile-restaurant, pensiunile-restaurant, barurile, restaurantele independente sau discotecile.

Florin Pirvu a declarat ca aceasta masura este ceruta de mediul de afaceri, care este "disperat de concurenta neloiala".

El a spus ca este vorba de un impozit care doreste aducerea la acelasi numitor a agentilor economici care desfasoara acelasi tip de afacere.

"Impozitul va tine cont de ampasamentul afacerii, iar un alt coeficient este sezonalitatea, iar noi am cerut introducerea criteriului care tine cont de numarul de locuri de munca. De exemplu, un restaurant de 100 de metri ar trebui sa aiba un standard minim de 10 angajati, iar ceea ce este peste 10 angajati sa beneficieze de o reducere de 5% pentru fiecare angajat in plus", a spus Pirvu.

El a mentionat ca s-a discutat pe baza unui material pus la dispozitie de reprezentantii ANAF despre cei mai mari 50 contribuabili la buget din domeniul hoteluri si retaurante pe baza cifrei de afaceri si o alta situatie in care erau 50 de platitori de taxe si impozite.

"Niciunul din cei 50 care plateau impozit pe profit nu se regaseau in cei 50 in functie de cifra de afaceri. Cu alte cuvinte, sute de milioane de euro... mai mult


Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:41

Cum va fi aplicat impozitul forfetar

Cum va fi aplicat impozitul forfetar

Impozitul forfetar ar urma sa se introduca selectiv, in domenii precum cel al serviciilor unde exista un grad redus de fiscalizare, a declarat, marti, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

El a precizat ca, in urma discutiilor purtate cu ministrul pentru IMM-uri, Turism, Mediu de Afaceri, Maria Grapini, s-a convenit ca introducerea impozitului forfetar sa tina cont de cinci elemente.

Cat de diferit va fi impozitul forfetar de vechiul bir, responsabil de falimente si concedieri

Potrivit lui Nicolescu, unul dintre elemente prevede ca impozitul forfetar sa se introduca selectiv, in domenii precum serviciile, acolo unde exista un grad redus de fiscalizare. El a dat ca exemplu un hotel din Bucuresti care, desi are un grad de ocupare de 80%, raporteaza incasari mici.

De asemenea, Nicolescu a spus ca, potrivit unui al punct convenit, introducerea impozitului se va face pe baza unor criterii riguroase, dintre care a enumerat capacitatea de a face afaceri, pozitta firmei, localitatea in care isi desfasoara activitatea, indicele de sezonalitate, pentru ca unele firme lucreaza numai vara, precum cele de pe litoral.

Presedintele CNIPMMR a adaugat ca al treilea punct prevede ca impozitul are in vedere simplificarea birocratiei si va se aplica precum un procent din veniturile standard estimate a se realiza, fiind insotit de elemente de simplificare.

La punctul patru, Nicolescu a mentionat... mai mult


Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 17:01

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)