impozit forfetar 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Taxe 2014: Cu cat ne scade puterea de cumparare din cauza majorarii accizelor Interviu

Taxe 2014: Cu cat ne scade puterea de cumparare din cauza majorarii accizelor Interviu

Masurile ce vizeaza majorarea accizelor, anuntate pentru 2014, se vor traduce printr-o scadere de cel putin 3% a puterii de cumparare a romanilor, sustin specialistii fiscali.

Executivul pregateste pentru acest an modificari fiscale importante, precum calcularea accizei in functie de rata inflatiei, introducerea accizei suplimentare pentru carburanti, a taxelor pe constructii speciale, a impozitul forfetar sau majorarea salariului minim pe economie.

Despre efectele acestora ne vorbeste Mirela Serban, managing partner al firmei de consultanta R&M Audit Contabilitate.

In plus, cresterea poverii fiscale va continua in acest an, avertizeaza Mirela Serban intr-un interviu pentru Ziare.com.

"Este greu de crezut ca 2014 va fi primul an de consecventa in ceea ce priveste fiscalitatea, asa incat - da, credem ca vor fi introduse noi taxe si/sau majorate unele existente."

Taxe 2014: Ce pregateste Guvernul pentru acest an si cum ni se va scumpi viata

Ce impact vor avea noile taxe si schimbari in plan fiscal

In ansamblul lor, aceste masuri vor avea un efect negativ atat asupra mediului de afaceri, cat si asupra populatiei.

In ceea ce priveste accizele, apreciem ca populatia va fi cea mai afectata, intrucat o buna parte din aceasta impovarare fiscala va fi preluata de catre consumatorul final, asa incat acesta va resimti o reducere a puterii de cumparare de minimum 3%, conform datelor pe care le avem acum.

Situatia va trebui insa reevaluata in functie de... mai mult


Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 08:15

9 comentarii
Taxe 2014: Ce pregateste Guvernul pentru acest an si cum ni se va scumpi viata

Taxe 2014: Ce pregateste Guvernul pentru acest an si cum ni se va scumpi viata

Schimbarile anuntate pentru 2014 in domeniul fiscal vor aduce scumpiri in lant pentru populatie, direct si indirect.

Reprezentantii companiei de consultanta EY Romania, Cristina Hudac - tax manager, Cristina Galin - tax manager, si Costin Manta - tax manager, au explicat pentru Ziare.com cum se vor reflecta la nivelul mediului de afaceri, dar si in viata fiecarui cetatean cele mai controversate masuri fiscale pregatite de Guvern pentru acest an.

Calcularea accizei in functie de rata inflatiei
Acciza suplimentara pentru carburanti (masura amanata cu trei luni)
Avand in vedere necesitatea suplimentarii fondurilor la bugetul de stat, s-a decis ca modalitatea de calcul a accizei stabilite in euro sa fie modificata, considerandu-se necesara actualizarea cursului de schimb cu rata inflatiei.

Evident, aceasta actualizare a cursului de schimb reprezinta, de fapt, o crestere a accizei calculata in moneda nationala.

De asemenea, Guvernul a avut in vedere cresterea accizei in euro pentru carburanti, ceea ce inseamna ca acciza aferenta carburantilor va creste atat ca urmare a accizei suplimentare, cat si ca urmare a actualizarii cursului de schimb cu rata inflatiei.

In plus, orice crestere a accizei determina o crestere a TVA aferenta accizelor.

Cum atat acciza, cat si TVA aferenta acesteia reprezinta taxe indirecte datorate bugetului de stat de companii, dar suportate de fapt de consumatorul final, cresterea accizei poate fi regasita in pretul de vanzare al... mai mult


Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 21:08

3 comentarii
Impozitul forfetar in turism si restaurante, testat in aprilie

Impozitul forfetar in turism si restaurante, testat in aprilie

Ministerul pentru IMM-uri, Turism si Mediul de Afaceri doreste introducerea unui program pilot pentru introducerea unui impozit forfetar pentru hoteluri si restaurante, incepand cu 1 aprilie 2013 si pana la finalul anului, a declarat joi Florin Pirvu, vicepresedintele CNIPMMR.

Proiectul pilot vizeza hotelurile-restaurant, pensiunile-restaurant, barurile, restaurantele independente sau discotecile.

Florin Pirvu a declarat ca aceasta masura este ceruta de mediul de afaceri, care este "disperat de concurenta neloiala".

El a spus ca este vorba de un impozit care doreste aducerea la acelasi numitor a agentilor economici care desfasoara acelasi tip de afacere.

"Impozitul va tine cont de ampasamentul afacerii, iar un alt coeficient este sezonalitatea, iar noi am cerut introducerea criteriului care tine cont de numarul de locuri de munca. De exemplu, un restaurant de 100 de metri ar trebui sa aiba un standard minim de 10 angajati, iar ceea ce este peste 10 angajati sa beneficieze de o reducere de 5% pentru fiecare angajat in plus", a spus Pirvu.

El a mentionat ca s-a discutat pe baza unui material pus la dispozitie de reprezentantii ANAF despre cei mai mari 50 contribuabili la buget din domeniul hoteluri si retaurante pe baza cifrei de afaceri si o alta situatie in care erau 50 de platitori de taxe si impozite.

"Niciunul din cei 50 care plateau impozit pe profit nu se regaseau in cei 50 in functie de cifra de afaceri. Cu alte cuvinte, sute de milioane de euro... mai mult


Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:41

Impozitul forfetar se poate transforma intr-o masura discriminatorie - avocati

Impozitul forfetar se poate transforma intr-o masura discriminatorie - avocati

Impozitul forfetar se poate transforma cu usurinta intr-un impozit discriminatoriu, daca vor fi impozitati contribuabilii care nu au profituri reale din care sa sustina plata acestei taxe.

In plus, se poate ajunge la situatia in care unii contribuabili sunt nevoiti sa achite un impozit fix peste profitul inregistrat sau sa plateasca impozit fix in perioade in care nu inregistreaza profit, comenteaza avocatii Delia Bosman, Deputy Managing Partner si Mircea Maier, Senior AssociateDragne & Asociatii, ambii specializati in drept fiscal.

Ce impact considerati ca va avea impozitul forfetar despre care se discuta asupra bugetului de stat?

Pentru a determina efectele aplicarii acestui impozit asupra mediului de afaceri si asupra bugetului statului, ar trebui sa cunoastem foarte bine conditiile si criteriile potrivit carora acest impozit se va aplica. Or, pentru moment, acestea sunt inca neclare.

Citeste continuarea materialului Impozitul forfetar se poate transforma intr-o masura discriminatorie pe Business24.ro mai mult


Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 22:21

2 comentarii
Cum va fi aplicat impozitul forfetar

Cum va fi aplicat impozitul forfetar

Impozitul forfetar ar urma sa se introduca selectiv, in domenii precum cel al serviciilor unde exista un grad redus de fiscalizare, a declarat, marti, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

El a precizat ca, in urma discutiilor purtate cu ministrul pentru IMM-uri, Turism, Mediu de Afaceri, Maria Grapini, s-a convenit ca introducerea impozitului forfetar sa tina cont de cinci elemente.

Cat de diferit va fi impozitul forfetar de vechiul bir, responsabil de falimente si concedieri

Potrivit lui Nicolescu, unul dintre elemente prevede ca impozitul forfetar sa se introduca selectiv, in domenii precum serviciile, acolo unde exista un grad redus de fiscalizare. El a dat ca exemplu un hotel din Bucuresti care, desi are un grad de ocupare de 80%, raporteaza incasari mici.

De asemenea, Nicolescu a spus ca, potrivit unui al punct convenit, introducerea impozitului se va face pe baza unor criterii riguroase, dintre care a enumerat capacitatea de a face afaceri, pozitta firmei, localitatea in care isi desfasoara activitatea, indicele de sezonalitate, pentru ca unele firme lucreaza numai vara, precum cele de pe litoral.

Presedintele CNIPMMR a adaugat ca al treilea punct prevede ca impozitul are in vedere simplificarea birocratiei si va se aplica precum un procent din veniturile standard estimate a se realiza, fiind insotit de elemente de simplificare.

La punctul patru, Nicolescu a mentionat... mai mult


Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 17:01

2 comentarii
Discutii finale despre bugetul pe 2013 - Se adopta ordonanta privind taxele locale (Video)

Discutii finale despre bugetul pe 2013 - Se adopta ordonanta privind taxele locale (Video)

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, care este situatia discutiilor cu ministrii din Cabinetul sau in ceea ce priveste bugetul pe 2013.

"Lucram la bugetul pe 2013 - o gandire care se va reflecta pana in 2016, avem discutii individuale, cautam solutii, e complicat. Ce trebuie sa stiti si maine (joi - n.r.), inainte de a avea discutia cu media, va vom trimite proiectul. Deocamdata, pana acum, bugetul e o chestie ezoterica, la care au acces sau pe care o inteleg destul de putini.

Maine o sa prezentam starea natiunii din punct de vedere bugetar si al lucrurilor bune pe care le facem anul asta, dar si al deciziilor dificile si aici ma refer la reducerile de cheltuieli, venituri suplimentare, e absolut necesar sa prezentam un buget pe intelesul cetateanului", a precizat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

"O sa incercam sa traducem pe limba celui care plateste taxe si impozite ce se intampla cu banul public, bugetul e doar o treime din PIB, trebuie sa lamurim populatia. Vreau sa le spunem oamenilor cum il cheltuim la nivel central, cum se cheltuie la nivel local, cum se cheltuie pentru alte institutii, care nu tin de Guvern, fie ca e vorba de Parlament, fie ca e vorba de justitie, fie ca e vorba de alte domenii", a insistat Ponta.

De asemenea, el a propus reducerea personalului din ministere, pentru scaderea cheltuielilor, astfel ca sa ramana doar jumatate din cei care ocupa posturi de conducere.

In plus, prim-ministrul a anuntat ca Guvernul va... mai mult


Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 14:04

2 comentarii
Ponta: Luam in calcul introducerea impozitului forfetar in turism

Ponta: Luam in calcul introducerea impozitului forfetar in turism

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Antena 3, ca ia in calcul revenirea la impozitul forfetar in cazul hotelurilor si al serviciilor similare, masura fiind doar una dintre ideile pe care le are pentru a acoperi 2,5 miliarde de lei - venituri suplimentare necesare in bugetul din 2013.

"Am discutat astazi cu doamna Grapini despre ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru ca acum practic nu incasam nimic. (...) Cred ca si pentru hotelieri si pentru altii ideea de a plati un impozit forfetar ar fi una buna", a explicat Victor Ponta. El a mai spus ca o alta sursa de venit ar fi redeventele, reamintind ca anul viitor expira intelegerea privind redeventele Petrom. Si "cresterea salariului minim gerereaza venit suplimentar", a mai mentionat Ponta.

Primul ministru a explicat ca, pentru a ne putea incadra in tintele anuntate "sunt vreo 5 miliarde de lei pe care trebuie sa ii taiem de la cheltuieli", insa in urma discutiei de vineri din sedinta de guvern s-a ajuns la concluzia ca "doar taind cele 5 miliarde va fi automat si o scadere a PIB". Prin urmare, guvernul isi propune "ca 2,5 miliarde euro sa le taiem din diferite zone, iar 2,5 miliarde de euro sa le aducem ca venituri suplimentare".

Pentru anul 2013 tinta de deficit bugetar este de 2,4%. mai mult


Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 08:00

3 comentarii
Tabara: Este posibil un impozit forfetar in functie de venitul agricol

Tabara: Este posibil un impozit forfetar in functie de venitul agricol

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca este posibil ca incepand din 2013 sa fie introdus impozitul forfetar in functie de venitul agricol, acest lucru urmand a fi discutat la inceputul anului viitor.

"Celelalte sectoare imputa agriculturii ca primeste mai multi bani si participa mai putin la buget. Aceasta afirmatie este nedreapta, deoarece cea mai mare parte din TVA vine din produsele agroalimentare. Este o contributie indirecta. Deci, pastram un TVA mare la produsele agroalimentare si la produsele agricole care au o contributie insemnata la buget. Cred ca, dupa combustibili, agricultura este al doilea contribuabil la buget", a spus Tabara, intr-un interviu pentru NewsIn.

Potrivit acestuia, "ca impozit direct trebuie sa fie un sistem de fiscalizare specific pentru agricultura, avand in vedere si specificitatea agriculturii. Ma refer la intervalele mari de timp in circuitul agricol. Pe de alta parte, cred ca se poate merge pe un impozit forfetar care sa fie pus in functie de venitul agricol.

Este greu si m-am opus la vremea respectiva la ceea ce se vehicula de la Ministerul Finantelor, legat de impozitarea venitului net pentru micii fermieri. In primul rand, nu se poate calcula un astfel de venit. In al doilea rand, nu sunt ei (micii fermieri - n.red.) cei care fac evaziunea fiscala mare pe produsele agricole".

Ministrul Agriculturii a subliniat ca marea evaziune fiscala in agricultura este facuta de "cei care importa si duc in circuitul negru"... mai mult


Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 13:08

2 comentarii
Cum arata bilantul primelor sase luni de guvernare?

Cum arata bilantul primelor sase luni de guvernare?

Au trecut mai bine de sase luni de la instalarea Guvernului Boc, timp in care trebuie sa recunoastem, ce-i drept, nu se puteau realiza prea multe, dar lucrurile s-au miscat totusi...la nivel declarativ.

Reprezentantii actualului Cabinet au meritul de a fi primii care au constientizat, abia dupa instalarea la putere, ca Romania va traversa o perioada de criza extrem de dificila. Lipsa de viziunea din timpul campaniei electorale cu privire la riscurile care planeaza asupra economiei nationale nu i-a impiedicat pe membrii Guvernului sa promita adoptarea rapida, imediat dupa investitura, a unui set de masuri anticriza.

La vremea respectiva, pentru Executiv, a adopta masuri anticriza echivala cu a lupta cu "greaua mostenire", viziune care nu s-a imbunatatit absolut deloc in ultimele luni.

Din acest motiv, masurile pe termen scurt propuse in programul de guvernare pentru "atenuarea efectelor negative ale crizei financiare si mentinerea stabilitatii financiare" s-au limitat la angajarea reducerii deficitului bugetului general consolidat pana la maxim 1,7% din PIB in 2009; reducerea deficitului de cont curent la 10,5% din PIB in acest an si asigurarea conditiilor pentru imbunatatirea ratingului de tara.

Ce s-a intamplat? Ratingurile Romaniei nu s-au imbunatatit, dar nici nu s-au inrautatit, asta pentrru ca doua din cele mai mari trei agentii de evaluare nu ne mai acorda de mult timp calificativul de "investment grade" (risc redus pentru investitii).

In plus, cu... mai mult


Luni, 22 Iunie 2009, ora 18:43

60 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)