impozit microintreprinderi

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Modificari la Codul Fiscal, de la 1 ianuarie: impozitul pe profit, TVA, accize, redevente

Modificari la Codul Fiscal, de la 1 ianuarie: impozitul pe profit, TVA, accize, redevente

Noul Cod Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2014 aduce o serie de modificari privind impozitarea profitului, veniturilor si microintreprinderilor, TVA, accize, constructii speciale si redevente.

Modificarile si completarile aduse Codului Fiscal, prezentate in sinteza pe site-ul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Valcea, prevad in domeniul impozitului pe profit scutirea veniturilor din dividende primite de la persoane juridice din state terte cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, scutirea castigurilor de capital realizate de contribuabili din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare, scutirea veniturilor obtinute de o persoana juridica romana din lichidarea unei alte persoane juridice.

Aceste scutiri se acorda in conditiile in care contribuabilul detine pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare.

Au fost introduse, respectiv modificate, si prevederile referitoare la scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica romana, scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica straina situata intr-un stat membru, neimpozitarea dividendelor distribuite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane.

De asemenea, noul Cod Fiscal prevede conditiile de schimbare a anului fiscal pentru contribuabilii care solicita... mai mult


Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 19:38

Ministerul de Finante: Nu se schimba plafonul de impozitare la microintreprinderi

Ministerul de Finante: Nu se schimba plafonul de impozitare la microintreprinderi

Ministerul de Finante a anuntat, sambata, ca plafonul pentru microintreprinderi ramane neschimbat.

Astfel, "informatia vehiculata in ultimele zile in mass-media, potrivit careia exista un proiect de lege prin care pragul de 65.000 euro de la care o societate devine platitoare de impozit pe profit se modifica la 50.000 euro" se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

Vineri, in presa a aparut informatia potrivit careia, Guvernul a pregatit un proiect de lege prin care se schimba plafonul de impozitare pentru impozitul de 3% pe venit aplicat microintreprinderilor.

Lovitura pentru firmele mici: Statul a schimbat impozitul pe venit - Cine va fi afectat

Firmele care ar fi fost afectate erau cele mici, de obicei afaceri de familie. mai mult


Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 16:35

Guvernul ar putea reduce la 1,5% impozitul pe venitul microintreprinderilor

Guvernul ar putea reduce la 1,5% impozitul pe venitul microintreprinderilor

Impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, obligatoriu de la inceputul acestui an, ar putea fi scazut la 1,5% incepand cu luna iulie, Ministerul Finantelor Publice deruland un studiu de impact, la propunerea ministrului pentru IMM si mediul de Afaceri, Maria Grapini.

"Eu cred ca argumentele si analizele noastre au fost convingatoare. Ministerul Finantelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (...) Cota de 1,5% mi se pare mai etica, mai ales ca din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este sa colectez, dar si sa le dau sansa sa se dezvolte, sa creasca si sa intre ulterior intr-o alta categorie de impozitare", a declarat Grapini pentru Mediafax.

Ea a aratat ca in trecut s-au incasat sume foarte mici din impozitul pe microintreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare si la o transparenta mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.

Grapini sustine ca o astfel de abordare s-a avut in vedere si la nivelul firmelor din servicii, unde s-au derulat analize pe patru sectoare: hoteluri si pensiuni, restaurante, cafenele si service-uri auto.

Ministrul a aratat ca in ultimii ani service-urile auto au platit impozite mai mari decat toate spatiile de cazare din Romania.

Grapini doreste o impozitare pe cod CAEN, care sa fie corelata cu randamentul din fiecare industrie si cu vadul comercial.

"Consider ca trebuie facuta o analiza ce... mai mult


Luni, 13 Mai 2013, ora 17:13

1 comentariu
Efectul impozitul pe veniturile IMM? Migrarea spre PFA - interviu

Efectul impozitul pe veniturile IMM? Migrarea spre PFA - interviu

Modificarea legislativa cu cel mai mare impact asupra mediului de afaceri este obligativitatea platii impozitului pe venit pentru microintreprinderi.

Aceasta masura va determina migrarea catre zona de PFA si intreprinderi individuale, a explicat Gabriel Sincu, partener Mazars, intr-un interviu acordat Business24.

Potrivit acestuia, limitarea deductibilitatii fiscale a amortizarii autoturismelor de peste 20.000 euro va conduce la dezvoltarea rapida a leasing-ului operational transfrontalier.

"Probabil ca firmele de leasing operational deja au in lucru la aceasta ora procedura de infiintare a unei entitati in Bulgaria".

Romania mai are multe de invatat in ceea ce priveste reforma in administratia fiscala, chiar de la vecinii bulgari. In aceasta tara un contribuabil are de facut un numar mediu de 17 plati pe an pentru indeplinirea obligatiilor fiscale, pe cand In Romania are de facut 113.

Citeste mai multe despre Impozitul pe veniturile IMM va determina o migrare spre PFA - Interviu Gabriel Sincu (Mazars) pe Business24.ro mai mult


Marti, 12 Februarie 2013, ora 15:52

1 comentariu
Ai mai platit impozit micro? Acum nu mai poti opta pentru 3%

Ai mai platit impozit micro? Acum nu mai poti opta pentru 3%

Foarte multe persoane care au mers la Finante sa isi treaca microintreprinderea pe noul impozit de 3% din venit au aflat ca nu pot face acest lucru daca au mai beneficiat de aceasta prevedere in trecut.

Potrivit unei prevederi a ordonantei de urgenta care reintroduce impozitul, microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe venit doar daca n-au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, informeaza Money.ro.

In aceste conditii, doar persoanele care au platit de la bun inceput impozit pe profit, cei care au infiintat firme in 2010 si cei care isi fac firme noi pot trece la sistemul cu 3%.

O firma trebuie sa aiba intre 1 si 9 salariati si veniturile anuale sa nu depaseasca 100.000 de euro pentru a putea aplica la noul impozit. mai mult


Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 23:42

Alte articole despre: impozit microintreprinderi
Guvernul ar putea renunta la impozitul forfetar - surse (Video)

Guvernul ar putea renunta la impozitul forfetar - surse (Video)

Guvernul vrea sa renunte la introducerea impozitului forfetar de teama dificultatilor care ar putea aparea in administrarea unui astfel de sistem.

Totodata, Executivul analizeaza posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microintreprinderilor, au declarat surse guvernamentale, pentru Mediafax.

Impozitul forfetar trebuia sa fie introdus incepand cu anul viitor drept masura compensatorie la impozitul minim, ce a fost eliminat de la 1 octombrie.

Reintroducerea impozitului de 3% pe venitul microintreprinderilor reprezinta o varianta ce urmeaza sa fie analizata impreuna cu Comisia Europeana si FMI pentru optimizarea sistemului fiscal si o mai buna colectare a veniturilor.

Informatia apare dupa ce Mministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni ca, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, s-a ajuns la concluzia ca eliminarea impozitului minim nu necesita masuri compensatorii.

"Noi am avut discutii si cu FM, CE si BM si, analizand rezultatele privind executia bugetuilui, cei de la BM, CE si FMI au spus ca nu trebuie sa compensam eliminarea impozitului minim. Am convenit sa analizam introducerea unui sistem simplificat pentru IMM", a spus Ialomitianu.

Ministrul Finantelor a avut discutii cu mediul de afaceri pe marginea inlocuirii impozitului minim. In septembrie, el fusese mandatat de Guvern sa vina cu o varianta de impozit forfetar care sa se aplice de la 1 ianuarie.

"Am fost... mai mult


Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 13:04

1 comentariu
Microintreprinderile mai au trei zile sa-si schimbe statutul

Microintreprinderile mai au trei zile sa-si schimbe statutul

Patronii de microintreprinderi trebuie sa depuna, in trei zile, declaratia fiscala, in conditiile in care se va trece la impozitarea exclusiv a profitului.

Patronii trebuie sa depuna la autoritatea fiscala Declaratia 010, pentru inregistrarea fiscala a persoanelor juridice, pana la 30 ianuarie 2010.

Astfel, se renunta la regimul privilegiat de pana acum, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si cea a impozitului pe venit , informeaza Ziarul Financiar.

Renuntarea la regimul privilegiat ar putea face ca microintreprinderile sa fie nerentabile, in conditiile in care impozitele vor fi de patru ori mai mari.

Pentru venituri anuale de 100.000 de euro, impozitul era pana acum de 3.000 de euro, insa daca profitul brut este de 80.000 de euro, de exemplu, impozitul de 16% presupune plati catre stat de 12.800 de euro. mai mult


Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 08:31

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor ramane 3% si in 2010

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor ramane 3% si in 2010

Ministerul de Finante pastreaza impozitul pentru firmele care opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor la nivelul de 3% si in anul 2010.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Finantelor Publice, Daniela Daraban, a declarat pentru
Avocatnet.ro ca intentioneaza sa modifice in acest sens Codul Fiscal, dar avand in vedere situatia politica actuala, masura nu va putea fi dispusa decat dupa constituirea unui nou Guvern.

Conform articolului 107 din Codul fiscal, cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor a fost stabilita la 2% in anul 2007, 2,5% in anul 2008 si 3% in anul 2009.

Conform Codului fiscal, microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintrepinderilor incepand cu anul fiscal urmator, daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai pot aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 103 din Codul fiscal. mai mult


Marti, 08 Decembrie 2009, ora 23:32

4 comentarii
Consiliul Intreprinderilor Private vrea de la noul Guvern reducerea impozitului cu 1%

Consiliul Intreprinderilor Private vrea de la noul Guvern reducerea impozitului cu 1%

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) solicita includerea in Programul de Guvernare 2008-2012 a unei serii de prioritati pentru inbunatatirea mediului de afaceri precum reducerea impozitului pe veniturilor microintreprinderilor cu 1% si a contributiilor de asigurari sociale cu minim 5%.

De asemenea, CNIPMMR solicita o alocare anuala prin legea bugetului de stat, de fonduri in valoare de minim 0,5% din PIB pentru finantarea programelor de dezvoltare si infiintarii de noi IMM-uri.

Totodata, CNIPMMR cere reducerea semnificativa a birocratiei si a parafiscalitatii, cresterea accesului intreprinzatorilor la servicii de formare profesionala si consultanta prin folosirea voucherelor si subventionarea cresterii dobanzii care ingreuneaza proiectele de finantare si deblocarea creditelor, intarirea fondului de garantare.

Consiliul mai solicita noului Guvern masuri de flexibilizare rapida a pietei fortei de munca in Romania, infiintarea de noi locuri de munca, apoi stabilirea unui program national pentru dezvoltarea de portaluri de comert electronic, de parcuri industriale, de clustere si crearea de centre de branding pentru IMM-uri.

De asemenea, patronii cer includerea reprezentantilor organizatiilor patronale reprezentative in toate organismele regionale care elaboreaza politicile de dezvoltare, gestionare si monitorizare a fondurilor europene, dezvoltarea acordurilor si contractelor de parteneriat public-privat si accesarea finantarii... mai mult


Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 15:29

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba