impozit pe masina

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul creste impozitul pentru masini, in Codul Fiscal actualizat

Guvernul creste impozitul pentru masini, in Codul Fiscal actualizat

Impozitul pe masini pregatit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anuntat in urma cu o luna, prin cresterea sumelor fixe luate in calcul la stabilirea sumei finale de plata.

Noul document, datat 13 martie si obtinut de Mediafax, prevede cresteri ale acestor sume de impozitare pentru toate tipuri de autovehicule.

Conform legii, impozitul pe mijlocul de transport este calculat in functie de capacitatea cilindrica a motorului, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc sau fractiune din aceasta cu o suma corespunzatoare. Aceasta suma a fost majorata acum, in noul proiect, pentru toate tipurile de autovehicule.

Guvernul creste impozitul pe terenuri si locuinte, in Codul Fiscal actualizat

Astfel, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 1.601 cm3 si 2.000 cm3 inclusiv, suma fixa luata in calcul la stabilirea impozitului a fost ridicata de la 18 lei/200 cmc la 19 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrica intre 2.001 cmc si 2.600 cmc inclusiv a fost majorata de la 72 lei/200 cmc la 77 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrica intre 2.601 cmc si 3.000 cmc inclusiv a fost urcata de la 144 lei/200 cmc la 153 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrica de peste 3.001 cmc a fost crescuta de la 290 lei/200 cmc la 309 lei/200 cmc.

Suma fixa luata in calcul la stabilirea impozitului creste si pentru motociclete si autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 1.600 cm3 (de... mai mult


Luni, 16 Martie 2015, ora 16:14

10 comentarii
Impozit pe cladiri nerezidentiale pentru populatie. Creste si taxa pe masini si TIR-uri

Impozit pe cladiri nerezidentiale pentru populatie. Creste si taxa pe masini si TIR-uri

Persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi.

Modificarile rezulta din proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern.

Documentul stabileste ca persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, vor fi obligate sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare.

Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care detin astfel de cladiri.

Cota impozitului pe cladiri pentru care exista un raport de evaluare va fi stabilita de primarie.

In acelasi timp, proiectul modifica valorile de impozitare si coeficientii de ajustare pentru locuintele persoanelor fizice, insa suma de plata va ramane foarte apropiata de valorile actuale.

Modificari vor fi efectuate de Guvern si la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plata creste proportional cu rangul si zona localitatii, ajungandu-se la cresteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Impozite mai mari si pentru proprietarii de masini

Pentru proprietarii de masini, impozitul va creste de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200... mai mult


Vineri, 11 Iulie 2014, ora 22:56

12 comentarii
Veste buna pentru firmele din Romania: Scutirea impozitului pe profitul reinvestit, aprobata

Veste buna pentru firmele din Romania: Scutirea impozitului pe profitul reinvestit, aprobata

Guvernul a aprobat ordonanta prin care scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicata din luna iulie si mentinuta, conform proiectului, pana la finele lunii decembrie 2015, firmele beneficiare neputand opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.

Aprobarea ordonantei de urgenta, care modifica Codul Fiscal, a fost anuntata de Guvern la finalul sedintei de miercuri, fara alte detalii.

Conform proiectului, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice -masini, utilaje si instalatii de lucru - folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile este scutit de impozit.

Firmele care beneficiaza de aceasta facilitate au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora.

Nu intra sub incidenta acestor prevederi echipamentele tehnologice transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, in cazul in care societatea beneficiara preia rezerva aferenta profitului scutit, asumandu-si astfel drepturile si obligatiile societatii cedente, precum si echipamentele tehnologice instrainate in cadrul procedurii de lichidare/faliment.

"Contribuabilii care beneficiaza de aceste prevederi nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective", se mai arata in document.

Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, facilitatea va fi aplicata pentru... mai mult


Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 17:48

5 comentarii
Impozitul pe masini: Bentley supra-taxat, Logan avantajat

Impozitul pe masini: Bentley supra-taxat, Logan avantajat

Romania are nevoie de un nou mod de calcul al impozitului pe autoturisme pentru ca proprietarii de masini scumpe platesc la fel de mult ca cei de masini ieftine, este de parere omul de afaceri Robert Negoita.

"Pentru ca proprietarii de Mercedes platesc la fel de mult ca proprietarii de Dacia, pentru ca proprietarii de Bentley platesc la fel de mult ca proprietarii de ARO.

Am incercat sa gasesc o modalitate de a modifica legea, plecand de la faptul ca sistemul fiscal nu e doar pentru a strange bani la buget, ci si pentru a corecta anumite lucruri in economie si in societate.

Noi, prin sistemul fiscal, in zona asta, a autoturismelor, sa incurajam posesorii de autoturisme ieftine, in paranteza fiind spus, fabricate in Romania, cu capacitate cilindrica mica, adica cu un consum mic, sa facem mai putin import de combustibil", a explicat el.

Conform acestuia, exista trei criterii de impozitare: in functie de nivelul de poluare, in functie de capacitatea cilindrica si de valoarea masinii.

Citeste mai multe despre Impozitul pe masini: Bentley supra-taxat, Logan avantajat pe Business24.ro. mai mult


Sambata, 07 Mai 2011, ora 08:45

5 comentarii
Nou mod de calcul al impozitului pe masini? Vezi ce varianta vor senatorii

Nou mod de calcul al impozitului pe masini? Vezi ce varianta vor senatorii

Un nou mod de calcul pentru impozitul pe autovehicule, ce tine cont de valoarea autoturismului in functie de marca, tip si motorizare, a fost aprobat, miercuri, in Senat.

Propunerea legislativa pentru modificarea modului de calcul pentru impozitul pe masini a primit 45 de voturi "pentru", 40 "impotriva" si o abtinere, relateaza Mediafax.

Proiectul, initiat de deputatul PSD Robert Negoita, prevede ca baza de impozit sa fie valoarea masinii. De asemenea, se cere Ministerului Finantelor sa intocmeasca un catalog, in care sa stabileasca valoarea in functie de brand, tip, motorizare si eventualele dotari optionale.

Taxa ar urma sa fie de 0,75 de procente din valorea masinii.

Comisia pentru buget daduse, inainte, raport nefavorabil acestui proiect, dar senatorii au votat pozitiv. mai mult


Miercuri, 04 Mai 2011, ora 16:28

2 comentarii
Alte articole despre: mod calcul impozit auto, impozit auto
Impozitele pe vehiculele de transport de peste 12 tone ar putea fi duble (Video)

Impozitele pe vehiculele de transport de peste 12 tone ar putea fi duble (Video)

Impozitele pe vehiculele de transport marfa de peste 12 tone ar putea creste, de anul viitor, cu aproape 100%, conform proiectului de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.

Totodata, pentru un vehicul cu doua axe cu o masa de 15-18 tone cu suspensie pneumatica sau echivalent care asigura servicii de transport exclusiv intern, impozitul creste de la 278 lei in acest an la 517 lei pentru 2011, scrie Mediafax.

In conditiile in care vehiculul are alt sistem de suspensie taxa va fi majorata de la 630 lei la 1.169 lei, iar daca masina respectiva transporta marfa in strainatate, taxa creste de la 397 lei la 517 lei (suspensie pneumatica), respectiv de la 899 lei la 1.169 lei (alt tip de suspensie).

Sume mai mari sunt prevazute in proiectul in cauza si in cazul vehiculelor cu trei sau patru axe. Astfel, pentru un vehicul cu o masa de peste 32 de tone, care foloseste alt tip de suspensie decat cel pneumatic si asigura transport international, impozitul va fi de 2.291 lei.

In ceea ce priveste combinatiile de autovehicule, respectiv vehicule articulate sau trenuri rutiere, proiectul prevede tot impozite mai mari. De exemplu, pentru o masina cu suspensie pneumatica si o masa de 18-20 tone, cu 2+1 axe, taxa ajunge la 60 lei, de la 33 lei.

Cel mai mare impozit, de aproape 4.000 de lei, va fi platit pentru vehiculele de peste 44 de tone, cu 3+2 axe, indiferent daca este folosit pentru transport intern sau international.

Actul normativ nu se refera si... mai mult


Joi, 02 Decembrie 2010, ora 19:53

2 comentarii
Majorarea impozitelor pe masini loveste micii fermieri, proprietari de ARO

Majorarea impozitelor pe masini loveste micii fermieri, proprietari de ARO

Pentru cele mai uzuale modele de ARO, cu motorizari autohtone, folosite la muncile agricole, impozitele variaza intre 1.872 si 4.640 de lei. Sume care, de multe ori, depasesc chiar valoarea masinii respective. Practic, majorarea impozitelor ii trimite pe micii fermieri inapoi la cal si caruta.

Dublarea impozitelor la masinile cu motoare mai mari de doi litri a avut in vedere, potrivit prim-ministrului Emil Boc, impozitarea suplimentara a luxului. Numai ca aceasta masura afecteaza nu doar buzunarele celor care-si permit jeep-uri ori limuzine, intr-adevar, de lux, si pentru care un impozit anual de peste 1.000 de lei nu reprezinta o povara din punct de vedere financiar.

Mult mai sever afectati de majorarea acestor impozite sunt romanii posesori de masini ARO. Practic, noile impozite nu fac nicio diferenta intre micul fermier, detinator al unui ARO vechi, pe care-l foloseste la muncile campului, si proprietarul unui jeep de lux, in valoare de multe zeci de mii de euro.

Potrivit noilor tarife, proprietarul unui ARO cu motor fabricat la Brasov, cu cilindree de peste trei litri (acestea sunt cele mai raspandite la noi in tara) are de platit anual un impozit de 4.640 de lei. Cei care detin un ARO cu motoare produse la Campulung Muscel au de platit 1.872 de lei. Sunt valori care, in multe cazuri, depasesc insasi valoarea masinii respective. Culmea, impozitele sunt mult mai mici pentru acele modele de ARO dotate cu motoare straine (Toyota sau Andoria), in cazul carora s-ar... mai mult


Luni, 12 Iulie 2010, ora 19:16

8 comentarii
Cine plateste 10.000 de lei/an impozit la masina?

Cine plateste 10.000 de lei/an impozit la masina?

Dupa vestea data de premierul Boc referitoare la dublarea impozitului pe autotursimele cu o capacitate de peste 2000 cmc, unii posesori de masini se pare ca vor ajunge sa scoata din buzunar si peste 10.000 de lei noi! Ce masini vor goli buzunarele proprietarilor incepand de la 1 iulie 2010?


Iata exemple de taxe proaspat intrate in vigoare:

BMW 325 2493 cmc - 936 Lei/an

Mercedes SL600 / S600 / CL600 - 8.700 Lei/an

Dodge Viper 8300 cmc - 12.035 Lei/an

Chevrolet Corvette Z06 7000 cmc - 10.150 Lei/an

Aro 240 - 2498 cmc - 864 Lei/an

Bugatti Veyron 8000 cmc - 11.600 Lei/an

Jeep Wrangler 2798 cmc - 1.872 Lei/an

Hummer H2 6000 cmc - 8.700 Lei/an

BMW 530 2998 cmc - 2.016 Lei/an

Citeste continuarea despre Cine plateste 10.000 de lei/an impozit la masina? pe 4Tuning.ro mai mult


Vineri, 02 Iulie 2010, ora 22:07

4 comentarii
Cum si cand se plateste impozitul pe masina luata in leasing

Cum si cand se plateste impozitul pe masina luata in leasing

Daca pana anul trecut, inpozitul pentru autoturismele luate in leasing cadea in sarcina companiei de leasing, din 2007, aceasta obligatie revine beneficiarului contractului de leasing.

Potrivit expertilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cei care vor sa-si plateasca impozitul pe masina luata in leasing trebuie mai intai sa depuna un set de acte la circa financiara.

Astfel, potrivit prevederilor pct. 951 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru contractele de leasing financiar incheiate dupa data de 1 ianuarie 2007, locatarul are obligatia depunerii unei declaratii fiscale la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale competente.

Aceasta va fi insotita de o copie a contractului de leasing, o copie a procesului-verbal de predare-primire a mijlocului de transport si documentul de atribuire a codului de identificare fiscala.

Impozitul pe mijloacele de transport se datoreaza incepand cu data de intai a lunii urmatoare depunerii documentelor mai sus prezentate. mai mult


Luni, 14 Iulie 2008, ora 18:27

Alte articole despre: impozite, leasing, plata, acte, declaratii fiscale, termen

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  2. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  3. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  4. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  5. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  6. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  7. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  8. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  9. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  10. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina