impozit pe masina

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mazare: Impozitele pe terenuri si cladiri vor fi indexate, ne obliga legea

Mazare: Impozitele pe terenuri si cladiri vor fi indexate, ne obliga legea

Impozitele pe terenuri si cladiri in municipiul Constanta vor fi indexate cu 16 la suta, adica rata inflatiei pe ultimii trei ani, in timp ce celelalte taxe vor ramane nemodificate, a anuntat, joi, primarul Constantei, Radu Mazare, la finalul sedintei Consiliului Local.

Consilierii locali au aprobat, in sedinta de joi, proiectul de hotarare privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pe anul 2014, singurii care au votat impotriva fiind cei doi consilieri PDL prezenti la intrunirea Consiliului Local Municipal.

Radu Mazare a explicat, la sfarsitul sedintei, ca decizia a fost luata deoarece legea obliga autoritatile locale sa indexe impozitele cu rata inflatiei pe ultimii trei ani.

"Legea ne obliga sa indexam o data la trei ani, cu rata inflatiei. Taxele se indexeaza cu rata inflatiei, 16 la suta, pe ultimii trei ani, legea asa spune. Guvernul a obligat primariile cu datorii sa indexeze deja de anul trecut, deci cu rata inflatiei pe doi ani. Primariile care nu aveau datorii puteau sa nu indexeze, ceea ce am facut noi, Constanta, singurii din Romania.

Probabil ca anul trecut ar fi fost o indexare de 11 la suta, anul acesta fiind deja anul trei suntem obligati sa facem aceasta indexare. Legea ne obliga sa indexam chiar daca avem sau nu datorii, iar noi nu avem datorii.

Suntem recunoscuti si in piata financiara ca ne-am achitat intotdeauna perfect toate datoriile, cum, de altfel, am si platit tot ce aveam de platit, fie lucrari, salarii, drepturi pentru ca... mai mult


Joi, 05 Decembrie 2013, ora 21:20

Impozitul pe masini: Bentley supra-taxat, Logan avantajat

Impozitul pe masini: Bentley supra-taxat, Logan avantajat

Romania are nevoie de un nou mod de calcul al impozitului pe autoturisme pentru ca proprietarii de masini scumpe platesc la fel de mult ca cei de masini ieftine, este de parere omul de afaceri Robert Negoita.

"Pentru ca proprietarii de Mercedes platesc la fel de mult ca proprietarii de Dacia, pentru ca proprietarii de Bentley platesc la fel de mult ca proprietarii de ARO.

Am incercat sa gasesc o modalitate de a modifica legea, plecand de la faptul ca sistemul fiscal nu e doar pentru a strange bani la buget, ci si pentru a corecta anumite lucruri in economie si in societate.

Noi, prin sistemul fiscal, in zona asta, a autoturismelor, sa incurajam posesorii de autoturisme ieftine, in paranteza fiind spus, fabricate in Romania, cu capacitate cilindrica mica, adica cu un consum mic, sa facem mai putin import de combustibil", a explicat el.

Conform acestuia, exista trei criterii de impozitare: in functie de nivelul de poluare, in functie de capacitatea cilindrica si de valoarea masinii.

Citeste mai multe despre Impozitul pe masini: Bentley supra-taxat, Logan avantajat pe Business24.ro. mai mult


Sambata, 07 Mai 2011, ora 08:45

5 comentarii
Nou mod de calcul al impozitului pe masini? Vezi ce varianta vor senatorii

Nou mod de calcul al impozitului pe masini? Vezi ce varianta vor senatorii

Un nou mod de calcul pentru impozitul pe autovehicule, ce tine cont de valoarea autoturismului in functie de marca, tip si motorizare, a fost aprobat, miercuri, in Senat.

Propunerea legislativa pentru modificarea modului de calcul pentru impozitul pe masini a primit 45 de voturi "pentru", 40 "impotriva" si o abtinere, relateaza Mediafax.

Proiectul, initiat de deputatul PSD Robert Negoita, prevede ca baza de impozit sa fie valoarea masinii. De asemenea, se cere Ministerului Finantelor sa intocmeasca un catalog, in care sa stabileasca valoarea in functie de brand, tip, motorizare si eventualele dotari optionale.

Taxa ar urma sa fie de 0,75 de procente din valorea masinii.

Comisia pentru buget daduse, inainte, raport nefavorabil acestui proiect, dar senatorii au votat pozitiv. mai mult


Miercuri, 04 Mai 2011, ora 16:28

2 comentarii
Alte articole despre: mod calcul impozit auto, impozit auto
Impozitele pe vehiculele de transport de peste 12 tone ar putea fi duble (Video)

Impozitele pe vehiculele de transport de peste 12 tone ar putea fi duble (Video)

Impozitele pe vehiculele de transport marfa de peste 12 tone ar putea creste, de anul viitor, cu aproape 100%, conform proiectului de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.

Totodata, pentru un vehicul cu doua axe cu o masa de 15-18 tone cu suspensie pneumatica sau echivalent care asigura servicii de transport exclusiv intern, impozitul creste de la 278 lei in acest an la 517 lei pentru 2011, scrie Mediafax.

In conditiile in care vehiculul are alt sistem de suspensie taxa va fi majorata de la 630 lei la 1.169 lei, iar daca masina respectiva transporta marfa in strainatate, taxa creste de la 397 lei la 517 lei (suspensie pneumatica), respectiv de la 899 lei la 1.169 lei (alt tip de suspensie).

Sume mai mari sunt prevazute in proiectul in cauza si in cazul vehiculelor cu trei sau patru axe. Astfel, pentru un vehicul cu o masa de peste 32 de tone, care foloseste alt tip de suspensie decat cel pneumatic si asigura transport international, impozitul va fi de 2.291 lei.

In ceea ce priveste combinatiile de autovehicule, respectiv vehicule articulate sau trenuri rutiere, proiectul prevede tot impozite mai mari. De exemplu, pentru o masina cu suspensie pneumatica si o masa de 18-20 tone, cu 2+1 axe, taxa ajunge la 60 lei, de la 33 lei.

Cel mai mare impozit, de aproape 4.000 de lei, va fi platit pentru vehiculele de peste 44 de tone, cu 3+2 axe, indiferent daca este folosit pentru transport intern sau international.

Actul normativ nu se refera si... mai mult


Joi, 02 Decembrie 2010, ora 19:53

2 comentarii
Zeci de mii de lei, impozit pentru masinile de lux

Zeci de mii de lei, impozit pentru masinile de lux

Radu Berceanu spunea la inceputul verii ca ar vrea taxe mai mari pentru masinile de lux si "sa geama toti astia cu Q7". Nu s-a intamplat nimic de atunci, dar auzim din nou acelasi mesaj. Deputatul PSD Robert Negoita a propus taxarea diferentiata a masinilor, spunand ca nu este de acord ca impozitul pentru un Logan sa fie aproape de cel platit de posesorul unui Mercedes sau BMW.

Deputatul social-democrat, care este si unul dintre cei mai bogati politicieni din Romania, vrea astfel sa implementeze o modalitate de taxare care sa incurajeze detinerea de masini ieftine cu capacitate cilindrica mica si grad redus de poluare.

"Nu mi se pare in regula ca posesorii de Mercedes sa plateasca la fel ca posesorii de Dacie. Presupunem logic ca cei care cumpara masini scumpe au bani si pot sa contribuie mai mult la buget decat cei care isi iau masini ieftine. E si o masura de a stimula productia interna pentru ca in Romania producem masini ieftine, nu scumpe", a declarat Robert Negoita pentru Ziare.com.

El a depus marti, la Camera Deputatilor, initiativa legislativa si spera ca aceasta sa fie aprobata in regim de urgenta pentru ca noul impozit sa fie calculat din 2011.

Cum se calculeaza impozitul propus de Negoita

Noua modalitate de calcul a impozitului include trei variabile - pretul autoturismului, un coeficient in functie de capacitatea cilindrica si un coeficient de poluare. Valoarea autoturismelor ar urma sa fie calculata si prezentata anual de catre Ministerul de... mai mult


Joi, 07 Octombrie 2010, ora 12:27

18 comentarii
Impozitul pe profit, un remake al anilor 2006- 2008?

Impozitul pe profit, un remake al anilor 2006- 2008?

A fost o posibila reusita. Desi a favorizat timp de un an si jumatate firmele cu venituri foarte mari prin marja mare de venituri aferenta ultimei trepte, a reusit sa suprime activitatea multor altor companii. Era vorba despre o lovitura aplicata economiei subterane si mai ales evaziunii fiscale.

Cu mai bine de cinci ani in urma, romanii au inceput sa importe masini. Masini second hand aduse din Germania, in principal. Existau firme create doar pentru a se putea folosi de regimul de plata a TVA-ului la importurile de masini din strainatate.

In aceste conditii, vanzatorul verifica codul inregistrare in scopuri de TVA al firmei cumparatoare si emitea factura fara TVA. Nu era altceva decat o tranzactie intracomunitara intre doua persoane juridice. Astfel ca statul inregistra pierderi zilnice importante doar din taxa pe valoarea adaugata, mai ales in conditiile unei explozii a importurilor auto in perioada 2006 - 2008.

Apoi, mai erau firmele de la coltul blocului, firme care traiau din diferentele dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare. Desi contabilitatea de gestiune cere inregistrarea preturilor si orice modificare ulterioara a preturilor trebuie operata si in contabilitate, vedeai cu stupoare un pret de dimineata la un produs, un alt pret la amiaza la acelasi produs, pentru ca seara, acelasi produs sa aiba afisat un al treilea pret.

Dar regula generala in cazul impozitului pe profit era lipsa profitului. Practica profitului zero sau putin peste zero se... mai mult


Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 09:06

26 comentarii
Alte articole despre: impozit profit companii
Majorarea impozitelor pe masini loveste micii fermieri, proprietari de ARO

Majorarea impozitelor pe masini loveste micii fermieri, proprietari de ARO

Pentru cele mai uzuale modele de ARO, cu motorizari autohtone, folosite la muncile agricole, impozitele variaza intre 1.872 si 4.640 de lei. Sume care, de multe ori, depasesc chiar valoarea masinii respective. Practic, majorarea impozitelor ii trimite pe micii fermieri inapoi la cal si caruta.

Dublarea impozitelor la masinile cu motoare mai mari de doi litri a avut in vedere, potrivit prim-ministrului Emil Boc, impozitarea suplimentara a luxului. Numai ca aceasta masura afecteaza nu doar buzunarele celor care-si permit jeep-uri ori limuzine, intr-adevar, de lux, si pentru care un impozit anual de peste 1.000 de lei nu reprezinta o povara din punct de vedere financiar.

Mult mai sever afectati de majorarea acestor impozite sunt romanii posesori de masini ARO. Practic, noile impozite nu fac nicio diferenta intre micul fermier, detinator al unui ARO vechi, pe care-l foloseste la muncile campului, si proprietarul unui jeep de lux, in valoare de multe zeci de mii de euro.

Potrivit noilor tarife, proprietarul unui ARO cu motor fabricat la Brasov, cu cilindree de peste trei litri (acestea sunt cele mai raspandite la noi in tara) are de platit anual un impozit de 4.640 de lei. Cei care detin un ARO cu motoare produse la Campulung Muscel au de platit 1.872 de lei. Sunt valori care, in multe cazuri, depasesc insasi valoarea masinii respective. Culmea, impozitele sunt mult mai mici pentru acele modele de ARO dotate cu motoare straine (Toyota sau Andoria), in cazul carora s-ar... mai mult


Luni, 12 Iulie 2010, ora 19:16

8 comentarii
Cine plateste 10.000 de lei/an impozit la masina?

Cine plateste 10.000 de lei/an impozit la masina?

Dupa vestea data de premierul Boc referitoare la dublarea impozitului pe autotursimele cu o capacitate de peste 2000 cmc, unii posesori de masini se pare ca vor ajunge sa scoata din buzunar si peste 10.000 de lei noi! Ce masini vor goli buzunarele proprietarilor incepand de la 1 iulie 2010?


Iata exemple de taxe proaspat intrate in vigoare:

BMW 325 2493 cmc - 936 Lei/an

Mercedes SL600 / S600 / CL600 - 8.700 Lei/an

Dodge Viper 8300 cmc - 12.035 Lei/an

Chevrolet Corvette Z06 7000 cmc - 10.150 Lei/an

Aro 240 - 2498 cmc - 864 Lei/an

Bugatti Veyron 8000 cmc - 11.600 Lei/an

Jeep Wrangler 2798 cmc - 1.872 Lei/an

Hummer H2 6000 cmc - 8.700 Lei/an

BMW 530 2998 cmc - 2.016 Lei/an

Citeste continuarea despre Cine plateste 10.000 de lei/an impozit la masina? pe 4Tuning.ro mai mult


Vineri, 02 Iulie 2010, ora 22:07

4 comentarii
Cum si cand se plateste impozitul pe masina luata in leasing

Cum si cand se plateste impozitul pe masina luata in leasing

Daca pana anul trecut, inpozitul pentru autoturismele luate in leasing cadea in sarcina companiei de leasing, din 2007, aceasta obligatie revine beneficiarului contractului de leasing.

Potrivit expertilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cei care vor sa-si plateasca impozitul pe masina luata in leasing trebuie mai intai sa depuna un set de acte la circa financiara.

Astfel, potrivit prevederilor pct. 951 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru contractele de leasing financiar incheiate dupa data de 1 ianuarie 2007, locatarul are obligatia depunerii unei declaratii fiscale la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale competente.

Aceasta va fi insotita de o copie a contractului de leasing, o copie a procesului-verbal de predare-primire a mijlocului de transport si documentul de atribuire a codului de identificare fiscala.

Impozitul pe mijloacele de transport se datoreaza incepand cu data de intai a lunii urmatoare depunerii documentelor mai sus prezentate. mai mult


Luni, 14 Iulie 2008, ora 18:27

Alte articole despre: impozite, leasing, plata, acte, declaratii fiscale, termen

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  2. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  3. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  4. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  5. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  6. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  7. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  8. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  9. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS
  10. Omul care sustine ca ne tragem nu din maimuta, ci din extraterestri