impozit pe venit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Lucruri inedite despre impozitul pe venit si cel pe profit

Lucruri inedite despre impozitul pe venit si cel pe profit

Impozitul pe venit si cel pe profit nu sunt lucruri chiar atat de simple cum par la prima vedere. Dimpotriva, in unele tari, ele pot pune contribuabilii in siituatii inedite si chiar bizare, demne sa figureze ca recorduri globale.

De exemplu, legislatia Romei antice era foarte aspra cu evazionistii fiscali, carora li se confiscau bunurile sustrase de la impunere, iar dupa confiscare, cei vinovati erau obligati sa mai plateasca si un impozit la fisc, egal cu un sfert din valoarea bunurilor confiscate.

Ciudatenii sunt multe, iar portalul Radioc citeza cateva din cele mai neasteptate.

* In Egiptul de astazi, dansatoarele din buric sunt atestate profesional si obligate sa plateasca un impozit pentru prestatia lor. La nivel national, impozitul dansatoarelor se ridica la 265 milioane dolari, constituind astfel a cincea sursa de venituri la trezoreria statului, dupa Canalul de Suez, turism, petrol si bmbac.

* Fotbalistii germani care pierd meciurile ar plati impozite grele daca ar ramane sa joace in tara lor. De aceea, unii pleaca adesea in Belgia sau California, zone mult mai permisive. Asa au procedat personalitati de marca, precum Boris Becker, Steffi Graf si Michael Schumacher.

* Bogatasul german Friedrich Karl Flick, care a vandut proprietatea mostenita de la tatal sau, pentru a se muta in Austria, a fost taxat de statul german cu 100 milioane marci anual incepand cu anul 1994.

* In trecut, regii Marii Britanii nu plateau impozite. Abia din anul 1992,... mai mult


Vineri, 15 August 2014, ora 16:03

2 comentarii
Tarile cu cel mai mare impozit pe venit

Tarile cu cel mai mare impozit pe venit

Cresterea datoriei publice si alegerile din Europa si din SUA au readus in discutie nivelul taxelor.

Criza datoriilor din zona euro forteaza unele tari sa majoreze taxele. Spania, de exemplu, a majorat nivelul impozitului personal cu 2%, la 45% anul trecut, in timp ce noul partid socialist de guvernare din Franta propune taxe mai mari pentru cei bogati, potrivit CBNC.

Tarile cu cel mai ridicat nivel al impozitului pe venit, aplicat persoanelor cu venituri mari sunt:

10. Irlanda
Cea mai mare rata a impozitului pe venit: 48%
Venitul mediu in 2010: 50.400 de dolari

Impozitul pe venit in Irlanda este mult mai mare decat media de 40% in Europa de Nord, care este de altfel regiunea cu cele mai ridicate rate ale impozitului pe venit, potrivit KPMG.

9. Finlanda
Cea mai mare rata a impozitului pe venit: 49,2%
Venitul mediu in 2010: 49.000 dolari

Impozitul de 49,2%, redus de la 53,5% in 2004, se aplica la venituri mai mari de 91.000 de dolari pe an.

8. Marea Britanie
Cea mai mare rata a impozitului pe venit: 50%
Venitul mediu in 2010: 52.320 dolari

Marea Britanie a redus in martie impozitul la 45%, urmand sa se aplice incepand cu aprilie 2013.

7. Japonia
Cea mai mare rata a impozitului pe venit: 50%
Venitul mediu in 2010: 53.200 dolari

Impozitul se aplica la salariile de minimum 217.000 de dolari anual, la care se adauga 10% taxa municipala.

6. Belgia
Cea mai mare rata a impozitului pe venit: 50%
Venitul mediu in 2010: 52.700 dolari

Doar... mai mult


Miercuri, 16 Mai 2012, ora 08:03

6 comentarii
Padure seculara din Brasov salvata de la distrugere - Reportaj Ziare.com

Padure seculara din Brasov salvata de la distrugere - Reportaj Ziare.com

Romania nu se poate lauda cu foarte multe lucruri bune in ultimul timp si moralul oamenilor scade, speranta ca putem schimba ceva dispare treptat si ne complacem pe locurile din urma ale Europei.

Putina lume stie ca Romania gazduieste o comoara nepretuita, care devine din ce in ce mai importanta, pe masura ce trece timpul: majoritatea padurilor seculare de pe continent, acestea avand un rol urias atat din punct de vedere ecologic, cat si cultural.

Padurea din Sinca din judetul Brasov este exemplul viu al faptului ca prin implicarea oamenilor de rand se pot face lucruri marete. WWF (World Wide Fund for Nature), impreuna cu autoritatile locale, au reusit ca aceasta sa fie salvata de la distrugere, devenind in cativa ani rezervatie naturala.

Mai mult decat atat, actul semnat vineri intre parti asigura faptul ca pana cand acest lucru se va intampla, "niciun copac nu va mai fi taiat din suprafata de aproximativ 350 hectare", dupa cum afirma Victor Barlet, primarul comunei Sinca.

Primaria primeste din partea WWF 100.000 lei drept compensatie pentru banii pe care i-ar fi castigat daca ar fi exploatat lemnul din padure. Chiar daca suma este mai mica decat cea care ar fi fost obtinuta prin macelarirea naturii, edilii orasului au acceptat acest compromis, de dragul salvarii arborilor seculari.

Cum este posibil acest lucru? Prin campania de redirectionare a 2% din impozitul pe venitul global. WWF face demersuri ca oamenii de rand sa se implice, sa constientizeze ca pot... mai mult


Sambata, 07 Mai 2011, ora 15:51

13 comentarii
Sase milioane de britanici si-au platit gresit taxele

Sase milioane de britanici si-au platit gresit taxele

Aproximativ sase milioane de britanici au platit sume gresite pentru impozitul pe venit, din care 1,4 milioane de persoane trebuie sa mai plateasca, in medie, cate 1.500 de lire sterline, restul platind sume mai mari decat taxele pe care le datorau statului, sustin autoritatile fiscale din Marea Britanie.

Problema afecteaza aproximativ 40 de milioane de persoane, ale caror venituri sunt automat impozitate sub un sistem numit "Pay As You Earn", informeaza AP.

Reprezentantii Agentiei pentru taxe au declarat ca, per total, sumele platite in plus de contribuabili ajung la 1,8 miliarde de lei, in timp ce sumele care urmeaza sa fie recuperate de la datornici (cei care si-au calculat in minus sumele de plata) ajung la nu mai putin de 2 miliarde de lire sterline. mai mult


Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 09:42

1 comentariu
Impozit forfetar vs impozit pe profit: care va castiga?

Impozit forfetar vs impozit pe profit: care va castiga?

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, intentioneaza sa introduca o noua formula de impozitare, numita "capilara", ce presupune taxarea mai redusa a cat mai multor categorii.

O prima etapa in acest sens ar fi aplicarea unui impozit forfetar, ce presupune taxarea in functie de tipul de activitate. De exemplu, restaurantele ar putea fi taxate pe numarul de mese, iar producatorii pe consumul de electricitate.

Impozitul forfetar ar urma sa ia loc celui pe profit, cel putin pentru firmele care activeaza in domenii precum cel hotelier, restaurante sau intreprinderi mestesugaresti, avand in vedere ca 80% din companiile din Romania declara pierderi duble fata de profit, pentru a scapa de plata datoriilor catre stat, potrivit lui Pogea.

"Din cele 617.525 de firme din Romania, doar 12.000 asigura aproape 85% din veniturile publice, prin plata taxelor si impozitelor catre stat, iar cifra de afaceri a acestora la nivelul anului 2007 era de 670 de miliarde lei", a spus Pogea, in cadrul unui seminar organizat de Business Standard.

El a adaugat ca exista firme care au raportat pierderi de 180% in ultimii doi-trei ani.

Ce castiga statul

Prin impozitul forfetar, statul ar avea mult de castigat. Daca o firma produce "pe banda rulanta", acest lucru se va reflecta in consumul sau de energie electrica, iar compania respectiva nu se va mai putea eschiva de plata impozitelor invocand lipsa profitului: daca produci mult, nu o faci niciodata in pierdere.

De asemenea, exista si... mai mult


Vineri, 27 Martie 2009, ora 12:43

7 comentarii
Desi e mort de trei ani, urmeaza sa fie executat silit

Desi e mort de trei ani, urmeaza sa fie executat silit

Un barbat din Drobeta Turnu Severin, decedat in urma cu trei ani, a primit pe adresa familiei sale un ordin de executare silita pentru un impozit pe venit in valoare de 3 lei, aferent anului trecut.

Desi Gheorghe Patrusescu a murit acum mai bine de trei ani, Administratia Fiscala a trimis pe numele acestuia o instiintare de plata in valoare de doi lei, echivalentul impozitului pe venit neachitat, informeaza Antena 3.

Dupa alte cateva zile, familia a mai primit o scrisoare, conform careia barbatul ar mai fi dator statului cu inca un leu. In total, trei lei si o amenintare de executare silita.

Reprezentantii Administratiei Fiscale din Drobeta Turnu Severin nu au putut fi contactati pentru a comenta situatia. mai mult


Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 14:14

5 comentarii
Guvernul britanic mareste impozitul pe venit pentru cei bogati

Guvernul britanic mareste impozitul pe venit pentru cei bogati

Cu ocazia prezentarii in linii mari a proiectului de buget pe 2009-2010, ministrul britanic al Finantelor, Alistair Darling, va anunta luni cresterea impozitului pe venit pentru contribuabilii instariti.

Oficialii britanici vor sa creasca nivelul impozitului la 45%, de la 40%, pentru persoanele al caror venit anual depaseste 150.000 de lire sterline (180.000 de euro), informeaza AFP.

Darling ar urma, de asemenea, sa anunte o scadere a taxei pe valoare adaugata (TVA), de la 17,5%, la 15%.

Cresterea nivelului impozitarii este menita sa compenseze cheltuielile guvernului, pe care premierul le considera necesare pentru stimularea economiei nationale si relansarea sectorului financiar, pe terme lung.

Conservatorii au codamnat masuara propusa de laburisti, considerand ca aceasta va descuraja investitorii.

Premierul britanic Gordon Brown a promis recent familiilor ca le va ajuta sa depaseasca perioada de criza economica, in conditiile in care a sugerat ca se pregateste sa acorde facilitati fiscale de miliarde de lire sterline, in urmatoarele doua saptamani, scria The Daily Telegraph.

Masurile ar putea insemna mai multe sute de lire sterline pentru fiecare familie si vor include extinderi ale facilitatilor fiscale si ajutor pentru plata facturilor de combustibil, pentru batrani, relateaza publicatia britanica. mai mult


Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 11:25

1 comentariu
PFA-urile vor putea sa-si plateasca impozitele pe venit online

PFA-urile vor putea sa-si plateasca impozitele pe venit online

Persoanele fizice autorizate (PFA) vor putea plati impozitul pe venit si online, prin intermediul cardurilor bancare, incepand cu data de 1 octombrie, potrivit lui Daniel Chitoiu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Pana la sfarsitul anului, acest sistem va fi extins si pentru societatile comerciale.

Astfel, impozitul pe veniturile din activitatile persoanelor fizice autorizate, precum doctori, notari, veniturile din drepturile de proprietate intelectuala sau veniturile din tranzactii imobiliare va putea fi platit online, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), utilizand cardul, informeaza Financiarul.

Desi ANAF a desemnat o banca procesatoare prin care sa se efectueze tranzactiile, pentru moment, plata se va realiza prin intermediul Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale, din cadrul Ministerului Comunicatiilor, deoarece o alta banca a contestat castigatoarea licitatiei.

Daniel Chitoiu nu a facut niciu fel de precizari cu privire la identitatea celor doua instituii bancare implicate in acest proces. mai mult


Luni, 29 Septembrie 2008, ora 11:14

Tariceanu: impozitele pe venit sunt noi pentru cei ce "abia s-au trezit"

Tariceanu: impozitele pe venit sunt noi pentru cei ce "abia s-au trezit"

Premierul Tariceanu a declarat, joi, referindu-se la controversele pe marginea impozitarii veniturilor, ca ministerul Economiei nu a adoptat reglementari noi in ultima perioada si a spus ca prevederile din Codul Fiscal sunt surprinzatoare doar pentru cei care "s-au trezit" sa citeasca abia acum legea.

"Ministrul Varujan Vosganian nu a adoptat o masura noua, in acest sens, azi, ieri sau alaltaieri. Pentru unii care s-au trezit sa citeasca Codul Fiscal, acum, probabil ca este o surpriza, dar legea trebuie respectata, nu am auzit sa fi aparut o reglementare noua in acest sens", a declarat premierul, citat de NewsIn, la Galati.

Intrebat daca imaginea PNL nu este afecata de controversele pe tema impozitarii, avand in vedere ca 2008 este un an electoral, Tariceanu a precizat ca veniturile sunt impozitate in toata lumea, indiferent daca acestea sunt sub forma de bani sau de cadouri.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a precizat, miercuri seara, ca din cauza controverselor care s-au creat in jurul ordinului emis pentru calrificarea veniturilor pentru care se platesc contributii, va elimina din respectivul document sumele care lasa loc la interpretari si care au fost subiect de discutie.

Astfel, nu se vor mai plati contributii la bugetul de asigurari sociale pentru utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca, contravaloarea chiriei... mai mult


Vineri, 22 Februarie 2008, ora 15:27

3 comentarii
Alte articole despre: Tariceanu, impozit pe venit, Pacuraru, MEF

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Campionatul mondial de carat neveste
  2. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  3. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  4. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  5. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  6. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  7. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  8. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  9. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  10. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)