impozit pfa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Contract de munca sau PFA? Avantaje si dezavantaje

Contract de munca sau PFA? Avantaje si dezavantaje

Este de notorietate faptul ca unele companii aleg sa beneficieze de serviciile unei persoane prin intermediul unui contract de prestari servicii incheiat cu o persoana fizica autorizata (PFA) in detrimentul unui contract de munca.

Pe de o parte, avantajul consta in diferenta regimului de impunere in cazul celor doua tipuri de contracte: cheltuielile efectuate in cazul unui contract incheiat cu o persoana fizica autorizata sunt mult mai mici decat taxele si impozitele datorate pentru un salariat, explica Dana Ionescu, Legal Manager Adecco Romania.

Pe de alta parte, riscul consta in recalificarea relatiei beneficiar - prestator (activitatea PFA fiind independenta) intr-o relatie angajator-angajat (activitate dependenta), cu toate consecintele fiscale aferente.

Citeste mai multe despre Resurse umane: Contract de munca sau PFA? Avantaje si dezavantaje pe Business24.ro mai mult


Marti, 14 Octombrie 2014, ora 11:02

Ponta: FMI si Basescu sunt cei care doresc impozitarea drepturilor de autor si a PFA

Ponta: FMI si Basescu sunt cei care doresc impozitarea drepturilor de autor si a PFA

Premierul Victor Ponta sustine ca Fondul Monetar International (FMI) si presedintele Traian Basescu sunt cei care doresc impozitarea drepturilor de autor si a persoanelor fizice autorizate (PFA), dar ca Guvernul nu a acceptat o astfel de masura.

"E o solicitare permanenta nu doar a celor de la FMI, ci si a unora dintre politicienii romani - am vazut si pe presedinte astazi - sa impozitam PFA-urile, drepturile de autor, sa impozitam familiile pentru sanatate. Asta este gandirea lor, nu stiu daca e buna sau rea, dar noi nu am fost de acord cu ea si faptul ca presedintele e de acord dovedeste, pana la urma, cui vrea raul in perioada urmatoare, dar nu am acceptat acest lucru", a spus Ponta in sedinta de guvern.

Basescu il ataca pe Ponta: Se inventeaza taxe pentru a hrani aparatul bugetar

Ponta, dupa discutiile cu FMI: Crestem salariul minim, scadem CAS-ul si marim accizele

Guvernul va pastra actualul sistem pentru contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din drepturi de autor, precum si pentru veniturile obtinute de persoanele fizice autorizate, a declarat, luni, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, la finalul negocierilor cu Fondul Monetar International.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca in prezent constata ca se trece la crearea de taxe noi, care sa hraneasca sistemul bugetar, el precizand ca astfel se ajunge iar la situatia in care "omul gras - statul, se urca in spatele omului slab - economia", ceea ce este gresit. mai mult


Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 16:23

8 comentarii
Chitoiu: Scadem CAS pentru salarii, nu crestem fiscalitatea la PFA si drepturi de autor

Chitoiu: Scadem CAS pentru salarii, nu crestem fiscalitatea la PFA si drepturi de autor

Guvernul va reduce contributia de asigurari sociale pentru veniturile din salarii in scopul reducerii diferentelor in ceea ce priveste baza de pensii pentru diferite activitati prestate, a declarat Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Acesta a respins astfel cresterea fiscalitatii pentru PFA si drepturi de autor, asa cum fusese interpretat un pasaj din scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International (FMI), conform caruia se avea in vedere largirea bazei sistemului de asigurari sociale.

Astfel, Chitoiu a declarat luni ca fragmentul in cauza este doar un extras dintr-un paragraf mai amplu si, poate din acest motiv, presa l-a interpretat ca fiind un angajament prin care va creste fiscalitatea in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA) si al veniturilor obtinute din drepturi de autor, scrie Mediafax.

"Vom aproba de asemenea legislatia de restructurare a sistemului de asigurari sociale prin care se largeste baza prin reducerea diferentelor ce exista in baza de pensii pentru diferitele activitati prestate derulate (activitate de natura salariala, activitati de tipul PFA, drepturi de autor etc). Inainte de a aduce orice fel de modificari sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI si CE", se arata in paragaraful mentionat.

Prin acesta, sustine ministrul Finantelor, Guvernul se angajeaza sa analizeze modalitatea prin care sa reduca impozitarea muncii prin largirea bazei sistemului de contributii de asigurari sociale.

"USL si-a asumat in programul... mai mult


Luni, 16 Septembrie 2013, ora 16:49

2 comentarii
Ministrul pentru Buget: Nu crestem taxele pentru PFA si drepturi de autor!

Ministrul pentru Buget: Nu crestem taxele pentru PFA si drepturi de autor!

Nu exista niciun angajament al Guvernului Romaniei de a creste fiscalitatea pentru persoanele care obtin venituri din PFA si drepturi de autor, a asigurat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in contextul in care in presa continua sa apara informatii cu privire la cresterea taxelor pe acest segment.

"In scrisoarea de intentie a Guvernului nu exista nicio mentiune referitoare la cresterea fiscalitatii pentru drepturi de autor sau PFA.

De cate ori trebuie sa repetam aceasta informatie pentru a ramane in opinia publica ca atare? In scrisoarea de intentie nu exista aceste angajamente. Se vorbeste despre evaluari, evaluri se fac in permanenta.

Nu exista niciun angajament al Guvernului Romaniei de a creste fiscalitatea pentru PFA si drepturi de autor. Angajament in relatia cu FMI pot fi criterii, actiuni prioritare fara de care nu iei bani de la FMI si tinte mai largi", a spus Voinea la Realitatea TV, precizand ca cresterea fiscalitatii pentru PFA si DA nu intra nici macar in ultima categorie.

Ce taxe si impozite a impus Guvernul Ponta

Dezmintiri de la Finante

"In ciuda faptului ca, inca din data de 8 august 2013, Ministerul Finantelor Publice a emis un comunicat prin care dezmintea informatiile aparute in presa potrivit carora, in urma acordului cu FMI, ar urma sa creasca fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor, o parte din mass-media continua sa dezinformeze opinia publica.

Angajamentele din Acordul cu Fondul Monetar International apar... mai mult


Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 11:47

2 comentarii
Sub asediul birurilor: Pe cine loveste noul val de taxe

Sub asediul birurilor: Pe cine loveste noul val de taxe

Reducerea TVA la paine se dovedeste a fi "marul otravit", deschizand o adevarata Cutie fiscala a Pandorei. In scrisoarea de intentie catre creditorii internationali, Guvernul se angajeaza sa introduca taxe noi sau sa le majoreze pe unele dintre cele deja existente.

Sunt vizate impozitul pe proprietate, contributiile la fondul asigurarilor de sanatate (CASS) pentru veniturile din chirii, precum si majorarea impozitelor pentru persoanele fizice autorizate si pentru cele care obtin venituri din drepturi de autor.

Ministerul Finantelor: Acordul cu FMI nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite

"Intentia este de crestere a bazei impozabile, implicit a taxelor pe care statul le-ar putea incasa de la contribuabili, insa exista un risc major ca acest lucru sa nu se intample, pentru ca, ceea ce de regula nu se ia in calcul, nu au in fata un sac de box, ci o fiinta vie care reactioneaza in functie de context.

Sunt convins ca persoane care pana acum si-au declarat contractele, din acest moment vor cauta posibilitati pentru evitarea platii taxelor", a afirmat consultantul fiscal George Niculescu pentru Ziare.com, precizand ca se pierde astfel si 16% impozitul pe venit.

Autoritatile vor sa modifice modul de calcul al impozitului pe proprietate, care sa fie stabilit in functie de destinatia imobilului, si nu in functie de natura contribuabilului - persoana fizica sau persoana juridica.
"Va pot confirma ca in urma cu doi-trei ani au fost discutii pe aceasta... mai mult


Joi, 08 August 2013, ora 18:40

7 comentarii
Persoanele fizice autorizate isi vor calcula singure impozitul, de anul viitor

Persoanele fizice autorizate isi vor calcula singure impozitul, de anul viitor

Persoanele fizice autorizate isi vor calcula singure impozitul datorat incepand din 2011, pe baza declaratiei anuale de venit, iar plata va fi facuta odata cu depunerea declaratiei.

Sunt vizate persoanele care au venituri din activitati independente, insemnand activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, arenda, transferul titlurilor de valoare sau activitati agricole, informeaza Evenimentul Zilei.

Astfel, de anul viitor, pana pe 25 mai, cetatenii vor fi nevoiti sa depuna declaratiile de venit anual si sa plateasca pe loc si impozitul, pe care si-l calculeaza singuri.

Pana in prezent, calculul era facut de angajatii de la ANAF, in baza declaratiei anuale de venit. mai mult


Luni, 13 Decembrie 2010, ora 22:15

2 comentarii
Opinii: Romania neguvernata

Opinii: Romania neguvernata

Dintr-un anumit punct de vedere, Romania este in acest moment o tara neguvernata. Din acel punct de vedere care vizeaza relatia de incredere si respect dintre guvernanti si guvernati, relatie care nu mai exista. In aceasta situatie, statul nu poate fi altfel decat disfunctional. Si ma tem ca aceasta lipsa de incredere se extinde asupra intregii clase politice si nu lasa loc de sperante, chiar in ipoteza unei schimbari de putere.

Romanul care nu experimenteaza pasiuni politice orbitoare se simte, probabil, mai ales in ultima vreme, ca in mijlocul unui camp de razboi, fiind tinta in care guvernanatii trag din toate puterile si cu toata munitia din dotare. Si nu pentru ca ar vrea cu orice chip sa-i faca rau, ci pentru ca, incompetenti si panicati, pur si simplu au scapat munitia de sub control. Iar cei mai loviti sunt exact cei care au decis sa-si ia soarta in propriile maini, sa munceasca si sa nu astepte mai nimic de la stat.

Patronii, practicantii profesiilor liberale, cei care traiesc in baza drepturilor de autor din produsele mintii lor se trezesc dimineata intrebandu-se, precum o bufnita oarba folosita ca momeala la vanatoarea de ciori, de unde va veni urmatoarea lovitura. Darile noi apar de pe o zi pe alta, contradictorii si incomplete, misterioase chiar pentru functionari, asa cum s-a intamplat cu introducerea contributiilor sociale pentru DA si PFA, aruncand sistemul in haos si punand oamenii pe drumuri inutile si oblingandu-i la cozi umilitoare.

Ce-i asa... mai mult


Joi, 26 August 2010, ora 16:05

70 comentarii
Firmele se feresc de PFA din cauza Codului Fiscal

Firmele se feresc de PFA din cauza Codului Fiscal

Firmele sunt reticente sa mai incheie contracte cu persoane fizice autorizate (PFA) din cauza legislatiei interpretabile care expune ambele parti la riscuri in cazul unor controale fiscale.

Desi este mai avantajoasa, taxarea PFA este inca inaplicabila, in conditiile in care lamuririle autoritatilor intarzie nejustificat, relateaza revista Capital.

In ciuda faptului ca suma datorata statului de PFA ramane mai mica decat in cazul salariilor, dupa cum reiese din simularile consultantilor fiscali, raman foarte multe dubii privind atat baza de impunere care schimba cuantumul taxelor datorate, cat si incadrarea activitatilor in randul celor independente sau dependente, adica asimilate salariilor ca mod de taxare.

Toate aceste necunoscute fac inca greu de calculat exact cat se plateste in fiecare situatie - PFA in sistem real, venituri cu caracter ocazional sau repetitiv - si conduc la o foarte mare reticenta a companiilor de a mai incheia contracte cu persoane fizice.

Consultantii fiscali, companiile si persoanele fizice afectate de noile prevederi asteapta clarificari pentru ca normele aveau tocmai rolul de a explica aplicarea ordonantei de modificare a Codului Fiscal. mai mult


Luni, 16 August 2010, ora 08:32

1 comentariu
Seitan: Drepturile de autor vor fi impozitate la fel ca salariul

Seitan: Drepturile de autor vor fi impozitate la fel ca salariul

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni, ca guvernul lucreaza la un proiect de lege privind largirea bazei de impozitare care va impune tuturor angajatilor platiti cu drepturi de autor, conventii civile sau PFA-uri, sa plateasca contributii pentru pensie, sanatate si somaj la stat.

"Vom asigura o lege prin care PFA-urile, de care toata lumea vorbeste acum, conventiile civile, pe care le practica o buna parte din angajati, sa fie vazute ca elemente salariale, si care sa contribuie pentru pensie, sanatate si somaj", a declarat ministrul Muncii.

Intrebat fiind, daca si salariatii platiti pe drepturi de autor si care platesc CAS la stat pe cartea de munca vor fi nevoiti sa plateasca contributii sociale separat si pentru DDA-uri, Seitan a precizat ca legea ii vizeaza si pe acestia, in conditiile in care si alti salariati care lucreaza pe carte de munca pentru doua locuri de munca platesc CAS de doua ori.

"Urmeaza un proiect de lege care se refera nu la majorarea de contributii, ci la largirea bazei de impozitare, ca in categoria celor care platesc CAS sa intre si cei care nu contribuie in prezent la pensii", a mai spus Seitan. mai mult


Luni, 31 Mai 2010, ora 14:53

18 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae