impozit profit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Kallas: Europa sa renunte la impozitul pe profit. A sosit timpul!

Kallas: Europa sa renunte la impozitul pe profit. A sosit timpul!

Fostul prim-ministru estonian Siim Kallas, fost vicepresedinte al Comisiei Europene, se alatura corului tot mai numeros de voci care sustin implementarea programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene in paralel cu o relaxare fiscala.

Solutia ar fi una extrem de simpla, dar radicala: aplicarea unui sistem fiscal comun tuturor celor 28 de tari membre si reducerea la 0 a impozitului pe profit, fie si ca masura temporara, arata Siim Kallas, intr-un editorial publicat in EU Observer.

La Bruxelles s-a discutat constant in ultimii ani pe tema impozitului pe profit, comisia facand propunerea de reglementare a situatiei printr-o baza fiscala consolidata comuna, care sa fie aplicabila in toate statele membre.

Reactiile au fost diverse, dupa cum era de asteptat, iar ideea de a creiona un sistem fiscal armonizat pentru intreaga Europa lasand apoi fiecare stat sa-si aleaga treptele de impozitare a starnit destula agitatie.

Afla mai multe despre desfiintarea impozitului pe profit in zona euro si care ar fi efectele acestei masuri pe Business24. mai mult


Joi, 05 Februarie 2015, ora 22:10

9 comentarii
Lucruri inedite despre impozitul pe venit si cel pe profit

Lucruri inedite despre impozitul pe venit si cel pe profit

Impozitul pe venit si cel pe profit nu sunt lucruri chiar atat de simple cum par la prima vedere. Dimpotriva, in unele tari, ele pot pune contribuabilii in siituatii inedite si chiar bizare, demne sa figureze ca recorduri globale.

De exemplu, legislatia Romei antice era foarte aspra cu evazionistii fiscali, carora li se confiscau bunurile sustrase de la impunere, iar dupa confiscare, cei vinovati erau obligati sa mai plateasca si un impozit la fisc, egal cu un sfert din valoarea bunurilor confiscate.

Ciudatenii sunt multe, iar portalul Radioc citeza cateva din cele mai neasteptate.

* In Egiptul de astazi, dansatoarele din buric sunt atestate profesional si obligate sa plateasca un impozit pentru prestatia lor. La nivel national, impozitul dansatoarelor se ridica la 265 milioane dolari, constituind astfel a cincea sursa de venituri la trezoreria statului, dupa Canalul de Suez, turism, petrol si bmbac.

* Fotbalistii germani care pierd meciurile ar plati impozite grele daca ar ramane sa joace in tara lor. De aceea, unii pleaca adesea in Belgia sau California, zone mult mai permisive. Asa au procedat personalitati de marca, precum Boris Becker, Steffi Graf si Michael Schumacher.

* Bogatasul german Friedrich Karl Flick, care a vandut proprietatea mostenita de la tatal sau, pentru a se muta in Austria, a fost taxat de statul german cu 100 milioane marci anual incepand cu anul 1994.

* In trecut, regii Marii Britanii nu plateau impozite. Abia din anul 1992,... mai mult


Vineri, 15 August 2014, ora 16:03

2 comentarii
PNL merge inainte cu reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit

PNL merge inainte cu reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit

Partidul National Liberal a depus in Parlament, miercuri, o initiativa legislativa pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Daca vor fi adoptate, masurile vor intra in vigoare de la 1 iulie 2014.

Initiativa beneficiaza de sustinerea a 143 de parlamentari liberali, potrivit comunicatului PNL.

"Initiatorii prezentei propuneri legislative urmaresc sa diminueze povara fiscala din economie prin promovarea unor masuri fiscale de scutire a profitului reinvestit in echipamente tehnologice si de reducere a cotei de contributie de asigurari sociale datorata de angajator cu 5 puncte procentuale", se arata in expunerea de motive depusa de catre initiatorii propunerii legislative.

Scutirea impozitului pe profitul reinvestit si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator sunt masuri asteptate de catre toti intreprinzatorii, de la cei mici pana la marii investitori, cu capital autohton sau strain, care au solicitat constant in cadrul dialogurilor purtate cu PNL adoptarea cu prioritate a acestui pachet de relaxare fiscala in sfera mediului de afaceri, potrivit comunicatului citat.

Ponta insista: Tot ce am promis pana acum am facut. Vom reduce CAS in iulie 2014

Ce efecte ar trebui sa aiba aceste masuri

Prin aceste doua masuri se vizeaza stimularea competitivitatii si inovarii, atragerea investitiilor, cresterea locurilor de munca si imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii.

"Aplicarea celor doua masuri... mai mult


Miercuri, 05 Martie 2014, ora 19:26

9 comentarii
Lovitura pentru firmele mici: Statul a schimbat impozitul pe venit - Cine va fi afectat

Lovitura pentru firmele mici: Statul a schimbat impozitul pe venit - Cine va fi afectat

Guvernul a pregatit un proiect de lege prin care se schimba impozitul de 3% pe venit pentru microintreprinderi.

Astfel, se modifica pragul de la care se aplica acest bir, de la 65.000 de euro la 50.000 de euro, transmite Digi 24.

Firmele care intra in aceasta categorie sunt cele mici, de obicei afaceri de familie.

Insa noua masura va creste numarul microintreprindeirlor care intra in categoria celor care ar trebui sa plateasca impozit pe profit, adica cele cu un venit mai mare de 50.000 de euro, dar nu va avea efect daca nu va fi dublata de un control pe masura.

"Statul nu beneficiaza de pe urma acestui lucru, daca impozitul pe venit e fix, pe care il poti controla, cel pe profit nu il poti controla", a afirmat Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori.

Cele mai afectate de noile schimbari vor fi firmele care se confrunta deja cu probleme, in conditiile in care statisticile arata ca ponderea firmelor mici in totalul insolventelor a urcat de la 78% in 2010 la 85% anul trecut.

In plus, numarul firmelor mici aflate in insolventa va creste cu 20% in acest an, ca urmare a modificarii impozitului de 3% pe venit, potrivit unui studiu Coface. mai mult


Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 19:30

1 comentariu
Criza, profiturile declarate si impozitele lor. De ce nivelul moderat de taxare nu e suficient

Criza, profiturile declarate si impozitele lor. De ce nivelul moderat de taxare nu e suficient

Contributia impozitului pe profit la asigurarea veniturilor bugetarea a scazut semnificativ de la inceputul crizei, de la 7,9% in anul 2008 pana la 5,6% in anul 2012.

Scaderea s-a produs de la an la an, dar ritmul s-a diminuat treptat, fiind de asteptat o plafonare a acestei contributii in anul 2013. De altfel, ponderea in PIB a sumelor colectate din impozitarea activitatii profitabile a sectorului privat s-a stabilizat la 1,9%.

In volum absolut, minimul de circa 10 miliarde lei a fost atins, dupa cum era de asteptat, in anul 2010. Acest cuantum este cu aproape 3 miliarde lei mai mic decat valoarea consemnata in anul de varf al economiei romanesti, 2008, si nu a crescut decat anemic in 2011 si 2012.

De altfel, in pofida cresterii nominale, in anul de crestere economica cu 2,2% (2011), ponderea impozitului pe profit colectat de stat a scazut atat ca parte din venituri cat si prin raportare la PIB.

Citeste mai departe despre Criza, profiturile declarate si impozitele lor. De ce nivelul moderat de taxare nu e suficient pe cursdeguvernare.ro. mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 09:37

Tara cu cele mai atractive impozite pentru multinationale

Tara cu cele mai atractive impozite pentru multinationale

Marea Britanie este tara cu cel mai atractiv regim de impozitare pentru multinationale, depasind rivali precum Irlanda si Luxemburg, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanta si audit KPMG.

Totusi, discutiile aprinse pe marginea comportamentului companiilor de a evita plata impozitelor afecteaza mediul de afaceri, reprezentantii a 63% dintre marile companii incluse in sondaj declarand ca aceste discutii au un impact negativ asupra competivitatii fiscale in Marea Britanie, potrivit Financial Times.

Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, incearca sa gaseasca un echilibru intre cresterea competitivitatii britanice si presiunile politice de a stopa actiunile de evitare a platii impozitelor, dupa scandalurile recente in care au fost implicate multinationale precum Starbucks si Amazon.

"Aceste companii pot alege sa investeasca si sa creeze locuri de munca oriunde, insa aleg din ce in ce mai mult Marea Britanie, aratand ca aceasta poate concura in intrecerea globala", a comentat Osborne rezultatele sondajului in care multinationalele din Marea Britanie au fost intrebate care sunt tarile pe care le considera cele mai atractive din perspectiva sistemului de impozitare.

Guvernul britanic va reduce semnificativ taxa pe profit in 2014, de la 28% la 21%, miscarea fiind insotita si de alte reforme radicale.

Mai mult de trei sferturi dintre cei 57 de directori contabili chestionati au afirmat ca principalii factori pentru alegerea tarii in care sa... mai mult


Luni, 18 Februarie 2013, ora 09:48

3 comentarii
Platitorii de impozit pe profit trebuie sa se decida pana joi ce tip platesc

Platitorii de impozit pe profit trebuie sa se decida pana joi ce tip platesc

Contribuabilii platitori de impozit pe profit trebuie sa decida pana joi ce tip de impozit pe profit platesc, anticipat sau in sistem real, fiecare avand avantajele sale, a declarat, miercuri, Luminita Ristea, partener CRG Nexia.

"Mai este o zi pana se poate depune Declaratia 012 prin care contribuabilii platitori de impozit pe profit pot sa isi declare optiunea de a plati fie plati anticipate trimestriale sau de a plati in sistem real, de a plati ce realizeaza. Contribuabilii nu stiu daca au inteles importanta acestei date.

Trebuie sa isi faca o analiza. Noi am facut cu toti clientii nostri o analiza detaliata pe ultimii trei ani fiscali a situatiei lor fiscale privind impozitul pe profit. Prin aceasta plata anticipata se poate crea un avantaj pentru contribuabili de cash flow. Se poate crea un bun avantaj pe urmatorii doi ani sau dezavantaj", a declarat Luminita Ristea.

Ea a precizat ca fiecare optiune are avantajele ei. Astfel, daca in anii trecuti contribuabilul a avut un impozit pe profit relativ uniform pe care l-a platit si in anul acesta planifica o expansiune a business-ului, atunci este mult mai avantajos sa aleaga sistemul de plati anticipate.

"Nu este evaziune fiscala, este un lucru pe care poti sa il faci legal, este foarte important pentru contribuabil sa constientizeze ca poate sa faca acel lucru, dar trebuie sa constientizeze.

Daca firma intentioneaza sa isi reduca activitatea si sa obtina un profit impozabil mai mic este avantajos sa nu... mai mult


Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 16:00

Modificari majore ale Codului Fiscal din 2013: Noutati privind taxa auto, TVA, impozite

Modificari majore ale Codului Fiscal din 2013: Noutati privind taxa auto, TVA, impozite

Anul 2013 debuteaza cu schimbari semnificative de natura fiscala, cu impact atat in sectorul privat, cat si pentru persoanele fizice.

Cele mai importante amendamente aduse Codului Fiscal vizeaza aspecte legate de taxa auto, modalitatea de plata a TVA, gestionarea impozitului pe profit sau retinerea impozitului din activitati independente.

Plati anticipate pentru impozitul pe profit

Persoanele juridice, societati comerciale, pot opta, incepand cu 1 ianuarie 2013, pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, sistem aplicabil pana acum numai persoanelor fizice. Termenul anterior a fost 1 ianuarie 2012.

Astfel, societatile care opteaza pentru acest sistem pana la data de 31 ianuarie vor putea plati impozitul in patru transe, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face plata.

Aplicarea sistemului va fi obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi de la formularea optiunii pentru acesta. Platile anticipate vor fi stabilite in baza impozitului achitat in anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum.

In cazul contribuabililor care au inregistrat pierdere fiscala, acestea se determina raportat la profitul contabil al trimestrului pentru care se efectueaza plata anticipata.

Prevederea a fost introdusa prin Ordonanta Guvernului nr. 30 din 31 august 2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Bancile aplica obligatoriu acest... mai mult


Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:18

2 comentarii
Ungaria va impozita profitul bancilor

Ungaria va impozita profitul bancilor

Noul guvern de la Budapesta a elaborat un pachet de masuri pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat iar printre acestea se numara aplicarea unui impozit bancilor.

Masura a fost anuntata de parlamentarul Fidesz Mariusz Revesz, care a mai spus ca exista suspiciuni ca vechea administratie a "masluit" rapoartele, astfel ca situatia fiscala a Ungariei poate fi mai rea decat se anticipase, scrie Evenimentul Zilei.

Ideea de a impozita profitul bancilor nu este noua, ea regasindu-se printre propunerile FMI. Se pare ca specialistii de la Fondul Monetar International au fost insarcinati de liderii celor mai puternice state ale lumii sa gaseasca o modalitate prin care bancile ar putea plati un impozit, calculat ca procent din profitul inregistrat.

Propunerea a venit din partea fostului premier britanic Gordon Brown dar a fost sustinuta si de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

Liderii din Canada, Brazilia si India au respins aceasta masura, prin urmare se asteapta dezbateri aprinse pe aceasta tema la summit-ul G20 din aceasta luna.

Nici ministrii de Finante din Uniunea Europeana, reuniti la Madrid la mijlocul lunii aprilie, nu au ajuns la un acord asupra acestei taxe, ceea ce va conduce la noi intarzieri in ceea ce priveste un consens international, necesar pentru ca o asemenea masura sa fie aplicata, considera analistii. mai mult


Marti, 08 Iunie 2010, ora 19:41

2 comentarii
Alte articole despre: impozit profit banci, impozitare banci

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)