impozit programatori

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Programatorii, scutiti de impozitul pe salarii - Ce conditii trebuie indeplinite

Programatorii, scutiti de impozitul pe salarii - Ce conditii trebuie indeplinite

Progamatorii din Romania vor fi scutiti de plata impozitului pe salarii, potrivit unui ordin al Ministerului Societatii Informationale publicat, joi, in Monitorul Oficial.

De aceasta facilitate vor beneficia angajatorii care au ca obiect de activitate "crearea de programe pentru calculator" si se aplica pentru fiecare angajat, doar daca venitul realizat in anul precedent a fost de cel putin 10.000 de dolari din comercializarea softurilor.

Prin impartirea cifrei de afaceri din vanzarile de soft la acest plafon, se va determina numarul maxim de salariati ce beneficiaza de aceasta scutire.Iata ce contine ordinul publicat in Monitorul Oficial:

"Angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator, precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1;b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma... mai mult


Vineri, 31 Iulie 2015, ora 15:32

9 comentarii
Legile fiscalitatii treneaza in Parlament - ANAF are o noua tinta in vizor: programatorii

Legile fiscalitatii treneaza in Parlament - ANAF are o noua tinta in vizor: programatorii

Amnistia fiscala, promovata de Guvern prin intermediul unui proiect de lege pe data de 13 mai, a fost dezbatuta miercuri de Senat, proiectul urmand sa fie votat, probabil, saptamana aceasta.

Proiectul de lege prin care vor fi anulate anumite obligatii de plata pentru drepturi de autor, PFA sau PFI intra apoi in dezbaterea Camerei Deputatilor (decizionala), probabil pana la finalul actualei sesiuni. Termenul nu foarte clar de adoptare este o consecinta a faptului ca deputatii urmeaza sa modifice in comisii textul Guvernului, care astazi stabileste ca "T 0" data de 1 iulie, data deja depasita.

Masura care ar urma sa stopeze procesele pe care companiile le au cu ANAF din cauza deciziilor de reconsiderare a veniturilor pe care colaboratorii acestora le obtin din activitati independente va intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, perioada in care Fiscul trebuie sa emita norme de aplicare a legii.

Potrivit calendarului descris mai sus, este de asteptat ca masurile abuzive ale ANAF sa fie anulate cel mai devreme in august 2015.

Cum de amnistia fiscala nu se mai aude nimic, ANAF a luat la puricat asiguratorii si presa

Amnistie fiscala: Guvernul sterge cu buretele unele datorii si obligatii CASS

Ponta explica pentru cine face amnistie fiscala si in ce conditii: Vreau sa stergem trecutul

Pana in luna august, incertitudinea persista:

In primul rand, din cauza ca ANAF continua, inexplicabil, actiunile de control "tintite", asupra... mai mult


Luni, 08 Iunie 2015, ora 09:20

2 comentarii
Fundatia Refresh isi propune continuarea in 2015 a programelor sociale

Fundatia Refresh isi propune continuarea in 2015 a programelor sociale

Niste copii care au nevoie de haine de iarna sau mancare, un batran ce are nevoie de un carucior, bebelusi abandonati carora le lipsesc scutecele si alte obiecte igienico-sanitare,
o pensionara bolnava ce are nevoie de medicamente, o batrana care ar putea sa nu reziste pe timpul iernii fara lemne de foc - sunt doar cateva dintre cazurile selectate in ultima perioada de Fundatia Refresh.

Voluntarii organizatiei actioneaza in judetele Tulcea, Constanta, Ilfov, in Bucuresti, dar si in alte zone, atunci cand sunt semnalate situatii ce merita atentie imediata.

"Exista mereu oameni aflati in pericole iminente, care au nevoie de ajutor rapid. Cazurile pe care le selectam implica fiecare costuri de cel mult cateva mii de lei. Ne-am propus sa ajutam cate putin, cat mai multe persoane. Pentru o familie care nu are lemne de foc, pentru niste copii care nu au nici macar haine pentru a merge la scoala, pentru niste batrani care
nu isi pot cumpara medicamente sau mancare, cazul este dramatic la fel ca o boala grava.

Unii oameni ajung in situatii dincolo de imaginatia noastra, exista drame aproape de noi
pe care le putem rezolva cu banii pe care ii dam pe 2-3 plinuri de benzina la masina -
atat de putin este necesar uneori pentru a schimba viata unor oameni sau chiar pentru a face diferenta intre viata si moarte", spun reprezentantii Fundatiei Refresh.

Tot mai multi romani constientizeaza cat de usor pot ajuta, fara sa ii coste nimic. Acest lucru este posibil prin... mai mult


Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 08:00

Cine va fi scutit de la plata impozitului pentru toate veniturile

Cine va fi scutit de la plata impozitului pentru toate veniturile

Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite, incepand din acest an, de la plata impozitului pentru toate categoriile de venituri realizate.

Masura este prevazuta in Ordonanta Guvernului nr. 4/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata miercuri in Monitorul Oficial.

Pe langa scutirea de la plata impozitului pe salarii, persoanele cu handicap grav sau accentuat nu vor plati impozit nici pentru veniturile provenite din pensii, din activitati independente ori agricole, din silvicultura si piscicultura, altele decat cele impozitate prin transe de venit.

De aceasta reglementare vor beneficia peste 680.000 de persoane.

Numarul total de adulti cu handicap grav si accentuat era la 31 decembrie 2014 de 683.738, au precizat pentru reprezentantii Ministerului Muncii.

Proiect: Anularea CASS

Contributia la Asigurarile Sociale de Sanatate (CASS) ar putea fi anulata pe ultimii trei ani pentru mai multe categorii de persoane. Proiectul de lege este supus dezbaterii publice pana la 1 februarie.

Potrivit documentului, vor fi scutiti de la plata toti copiii pana la 18 ani, tinerii intre 18 si 26 de ani daca au fost elevi si toti tinerii de pana la 26 de ani, care provin din casele din sistemul de protectie a copilului.

Proiectul de lege pevede ca nu mai platesc CASS-ul nici sotul, sotia si parintii care nu au avut venituri proprii si care se aflau in intretinerea unei persoane asigurate.

Mai sunt scutite de... mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 10:04

4 comentarii
Veste buna pentru firmele din Romania: Scutirea impozitului pe profitul reinvestit, aprobata

Veste buna pentru firmele din Romania: Scutirea impozitului pe profitul reinvestit, aprobata

Guvernul a aprobat ordonanta prin care scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicata din luna iulie si mentinuta, conform proiectului, pana la finele lunii decembrie 2015, firmele beneficiare neputand opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.

Aprobarea ordonantei de urgenta, care modifica Codul Fiscal, a fost anuntata de Guvern la finalul sedintei de miercuri, fara alte detalii.

Conform proiectului, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice -masini, utilaje si instalatii de lucru - folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile este scutit de impozit.

Firmele care beneficiaza de aceasta facilitate au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora.

Nu intra sub incidenta acestor prevederi echipamentele tehnologice transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, in cazul in care societatea beneficiara preia rezerva aferenta profitului scutit, asumandu-si astfel drepturile si obligatiile societatii cedente, precum si echipamentele tehnologice instrainate in cadrul procedurii de lichidare/faliment.

"Contribuabilii care beneficiaza de aceste prevederi nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective", se mai arata in document.

Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, facilitatea va fi aplicata pentru... mai mult


Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 17:48

5 comentarii
Guvernul ar putea reduce la 1,5% impozitul pe venitul microintreprinderilor

Guvernul ar putea reduce la 1,5% impozitul pe venitul microintreprinderilor

Impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, obligatoriu de la inceputul acestui an, ar putea fi scazut la 1,5% incepand cu luna iulie, Ministerul Finantelor Publice deruland un studiu de impact, la propunerea ministrului pentru IMM si mediul de Afaceri, Maria Grapini.

"Eu cred ca argumentele si analizele noastre au fost convingatoare. Ministerul Finantelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (...) Cota de 1,5% mi se pare mai etica, mai ales ca din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este sa colectez, dar si sa le dau sansa sa se dezvolte, sa creasca si sa intre ulterior intr-o alta categorie de impozitare", a declarat Grapini pentru Mediafax.

Ea a aratat ca in trecut s-au incasat sume foarte mici din impozitul pe microintreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare si la o transparenta mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.

Grapini sustine ca o astfel de abordare s-a avut in vedere si la nivelul firmelor din servicii, unde s-au derulat analize pe patru sectoare: hoteluri si pensiuni, restaurante, cafenele si service-uri auto.

Ministrul a aratat ca in ultimii ani service-urile auto au platit impozite mai mari decat toate spatiile de cazare din Romania.

Grapini doreste o impozitare pe cod CAEN, care sa fie corelata cu randamentul din fiecare industrie si cu vadul comercial.

"Consider ca trebuie facuta o analiza ce... mai mult


Luni, 13 Mai 2013, ora 17:13

1 comentariu
Pambuccian: Programatorii din IT aduc statului anual 450 de milioane de euro

Pambuccian: Programatorii din IT aduc statului anual 450 de milioane de euro

Liderul minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, Varujan Pambuccian, a declarat vineri ca statul roman castiga 450 milioane euro anual de pe urma a 16.000 programatori, precizand ca neimpozitarea salariilor din aceasta ramura este singura masura activa anticriza.

"In prezent, de pe urma muncii a 16.000 de programatori, statul incaseaza 450 de milioane de euro anual, bani care reprezinta salariul anual brut a 83.500 de bugetari sau pensia anuala a 235.000 de oameni. Asadar, fiecare programator aduce anual statului 28.200 euro, potrivit datelor contabile pe care mi le-au dat firmele", a precizat Pambuccian, intr-o conferinta de presa.

In opinia acestuia, neimpozitarea salariilor programatorilor este singura masura activa anticriza pe care o avem in momentul de fata.

"Daca scutirea nu s-ar face si i s-ar lua si impozitul de 16%, fiecare ar aduce 30.120 euro/an, rezultand un plus de 30 milioane de euro. Dar se va intampla urmatorul lucru: ne asteptam la plecari (de buna voie sau din cauza schimbarii politicilor firmelor din domeniu) la 1.600 de programatori pe an, adica o pierdere de 17,5 milioane euro", a mentionat Varujan Pambuccian.

Deputatul a mai spus totodata ca, in anul 2000, Romania producea 2.300 programatori pe an si dintre acestia plecau din tara 2.000. "Acum Romania produce 3.000 de programatori si pleaca din tara 4% din ei", a explicat Pambuccian.

In prezent, in Romania sunt 16.000 programatori, "potrivit datelor Ministerului Finantelor,... mai mult


Vineri, 28 Mai 2010, ora 18:33

3 comentarii
Statul va pierde mai mult decat castiga, din impozitarea programatorilor

Statul va pierde mai mult decat castiga, din impozitarea programatorilor

Statul va pierde de 12 ori mai mult decat castiga de pe urma eliminarii scutirii de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor din domeniul IT, este de parere presedinteel grupului IT Asesoft, Sebastian Ghita.

"Consider ca masura este profund gresita. Acesti oameni lucreaza pentru Romania si aduc in Romania zeci si sute de mii de euro fiecare, iar ei sunt parte a ceea ce numim 'industria de varf' in Romania", a declarat el, pentru Mediafax.

Conform estimarilor Asesoft, Romania ar putea castiga din impozitarea veniturilor programatorilor IT mai putin de 10 milioane de euro pe an.

"Spre comparatie, estimam ca Romania va pierde, in acelasi timp, intre 120 si 150 de milioane de euro anual. Pierderile reprezinta fonduri europene neatrase, precum si sume de bani pe care firmele romanesti si, in special, statul roman, vor fi obligate sa le plateasca in afara tarii", a mai spus Ghita.

In plus, impozitarea programatorilor va avea ca efect scaderea salariilor si apoi plecarea acestora in alta tari.

La randul sau, directorul general al TotalSoft si presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), Liviu Dragan, a declarat ca eliminarea de catre Guvern a scutirii de la plata impozitului pe venit acordat programatorilor din domeniul IT ar putea determina producatorii straini de aplicatii informatice sa plece din Romania.

El a subliniat ca IT-ul este singura "speranta reala" a Romaniei pentru a avea o industrie de varf, mai ales... mai mult


Marti, 11 Mai 2010, ora 19:32

3 comentarii
Programatorii si producatorii de software ameninta sa plece din tara

Programatorii si producatorii de software ameninta sa plece din tara

In scrisoarea de intentie a Guvernului Boc catre FMI se mentioneaza si faptul ca autoritatile au de gand sa impoziteze veniturile programatorilor IT, care, pana acum, scapasera de acest lucru, tocmai pentru a se stimula cresterea acestui domeniu in Romania.

Eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit acordat acestei bresle ar putea determina producatorii straini de software sa plece din Romania.

"Ar fi groaznic; industria IT din Romania este model tocmai datorita acestei scutiri. Daca va fi eliminata facilitatea, producatorii romani de aplicatii informatice vor cauta o solutie, iar cei straini vor pleca din Romania", a declarat directorul general al TotalSoft, Liviu Dragan, luni, pentru Mediafax.

Ce ne pregateste cu adevarat Guvernul, in urma negocierilor cu FMI

Radu Enache, seful HP Romania, se asteapta ca programatorii romani ramasi in tara si gratie acestui regim fiscal preferential vor pleca sa lucreze peste hotare pe salarii mai bune.

"Pe de o parte, tara noastra va deveni mai putin atractiva din punct de vedere fiscal pentru companiile care investesc sau vor sa investeasca in acest domeniu in Romania. Pe de alta parte, specialistii in software se vor confrunta cu o scadere considerabila a veniturilor proprii, astfel incat ne putem astepta la o migrare nedorita a celor mai valorosi dintre acestia catre tari cu un sistem fiscal mai avantajos", a declarat oficialul HP pentru Jurnalul National. mai mult


Marti, 11 Mai 2010, ora 07:35

11 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae