impozit programatori

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cine va fi scutit de la plata impozitului pentru toate veniturile

Cine va fi scutit de la plata impozitului pentru toate veniturile

Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite, incepand din acest an, de la plata impozitului pentru toate categoriile de venituri realizate.

Masura este prevazuta in Ordonanta Guvernului nr. 4/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata miercuri in Monitorul Oficial.

Pe langa scutirea de la plata impozitului pe salarii, persoanele cu handicap grav sau accentuat nu vor plati impozit nici pentru veniturile provenite din pensii, din activitati independente ori agricole, din silvicultura si piscicultura, altele decat cele impozitate prin transe de venit.

De aceasta reglementare vor beneficia peste 680.000 de persoane.

Numarul total de adulti cu handicap grav si accentuat era la 31 decembrie 2014 de 683.738, au precizat pentru reprezentantii Ministerului Muncii.

Proiect: Anularea CASS

Contributia la Asigurarile Sociale de Sanatate (CASS) ar putea fi anulata pe ultimii trei ani pentru mai multe categorii de persoane. Proiectul de lege este supus dezbaterii publice pana la 1 februarie.

Potrivit documentului, vor fi scutiti de la plata toti copiii pana la 18 ani, tinerii intre 18 si 26 de ani daca au fost elevi si toti tinerii de pana la 26 de ani, care provin din casele din sistemul de protectie a copilului.

Proiectul de lege pevede ca nu mai platesc CASS-ul nici sotul, sotia si parintii care nu au avut venituri proprii si care se aflau in intretinerea unei persoane asigurate.

Mai sunt scutite de... mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 10:04

4 comentarii
Alocatiile a 11.000 de copii, impozitate - parintii fac contestatii

Alocatiile a 11.000 de copii, impozitate - parintii fac contestatii

Peste 11.000 de copii din judetul Arges au fost instiintati de ANAF ca trebuie sa plateasca impozit pe alocatii.

Astfel, din cei 42 de lei pe care ii primesc lunar drept alocatie, copiii ar trebui sa dea inapoi 39 de lei.

Se pare ca de vina este un program, care i-a identificat pe copii drept debitori.

"Deciziile de impunere au fost generate in urma unor rulari ale unor programe emise de Directia Generala a Tehnologiei Informatiei din cadrul ANAF", a declarat Ion Olteanu, Directia Finantelor Publice Arges, informeaza TVR 1.

Acesta a precizat ca mai multe persoane au depus deja contestatie si ca Directia Finantelor Publice Arges a instiintat Administratia Judeteana a Finantelor Publice si Directia Regionala a Finatelor Publice, pentru a rezolva problema.

"Sunt convins ca se va gasi o solutie legala pentru a se rezolva aceasta anomalie", a declarat Nicolae Diaconu, primarul localitatii Curtea de Arges, la Digi 24.

Romania TV anunta ca ANAF a redactat deja un document pentru a anunta parintii copiilor ca nu trebuie sa faca aceste plati si ca actul urmeaza sa fie transmis catre familiile celor afectati de eroare. mai mult


Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 11:12

2 comentarii
Veste buna pentru firmele din Romania: Scutirea impozitului pe profitul reinvestit, aprobata

Veste buna pentru firmele din Romania: Scutirea impozitului pe profitul reinvestit, aprobata

Guvernul a aprobat ordonanta prin care scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicata din luna iulie si mentinuta, conform proiectului, pana la finele lunii decembrie 2015, firmele beneficiare neputand opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.

Aprobarea ordonantei de urgenta, care modifica Codul Fiscal, a fost anuntata de Guvern la finalul sedintei de miercuri, fara alte detalii.

Conform proiectului, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice -masini, utilaje si instalatii de lucru - folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile este scutit de impozit.

Firmele care beneficiaza de aceasta facilitate au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora.

Nu intra sub incidenta acestor prevederi echipamentele tehnologice transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, in cazul in care societatea beneficiara preia rezerva aferenta profitului scutit, asumandu-si astfel drepturile si obligatiile societatii cedente, precum si echipamentele tehnologice instrainate in cadrul procedurii de lichidare/faliment.

"Contribuabilii care beneficiaza de aceste prevederi nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective", se mai arata in document.

Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, facilitatea va fi aplicata pentru... mai mult


Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 17:48

5 comentarii
Guvernul ar putea reduce la 1,5% impozitul pe venitul microintreprinderilor

Guvernul ar putea reduce la 1,5% impozitul pe venitul microintreprinderilor

Impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, obligatoriu de la inceputul acestui an, ar putea fi scazut la 1,5% incepand cu luna iulie, Ministerul Finantelor Publice deruland un studiu de impact, la propunerea ministrului pentru IMM si mediul de Afaceri, Maria Grapini.

"Eu cred ca argumentele si analizele noastre au fost convingatoare. Ministerul Finantelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (...) Cota de 1,5% mi se pare mai etica, mai ales ca din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este sa colectez, dar si sa le dau sansa sa se dezvolte, sa creasca si sa intre ulterior intr-o alta categorie de impozitare", a declarat Grapini pentru Mediafax.

Ea a aratat ca in trecut s-au incasat sume foarte mici din impozitul pe microintreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare si la o transparenta mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.

Grapini sustine ca o astfel de abordare s-a avut in vedere si la nivelul firmelor din servicii, unde s-au derulat analize pe patru sectoare: hoteluri si pensiuni, restaurante, cafenele si service-uri auto.

Ministrul a aratat ca in ultimii ani service-urile auto au platit impozite mai mari decat toate spatiile de cazare din Romania.

Grapini doreste o impozitare pe cod CAEN, care sa fie corelata cu randamentul din fiecare industrie si cu vadul comercial.

"Consider ca trebuie facuta o analiza ce... mai mult


Luni, 13 Mai 2013, ora 17:13

1 comentariu
Reforma taxelor si impozitelor in viziunea USL - ARD

Reforma taxelor si impozitelor in viziunea USL - ARD

Criza economica din ultimii trei ani a subliniat deficientele sistemului fiscal din Romania, iar reforma totala a taxelor si impozitelor a devenit un punct important in programele partidelor din intreg spectrul politic.

Inventarea unor noi impozite sau cresterea nivelului celor existente nu se numara printre metodele recomandate de specialisti, in contextul in care in Romania se platesc deja printre cele mai mari impozite din lume fara rezultate pe masura la nivelul incasarilor statului.

Astfel, impozitarea muncii trece de 45%, impozitul pe venit este de 16%, taxa pe valoare adaugata de 24%, iar nivelul accizelor se apropie de cel existent in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, ponderea veniturile bugetare ale Romaniei in produsul intern brut este estimata la 32,3% pentru acest an si la 32,8% in 2013, in timp ce cheltuielile se ridica la 34,5% din PIB, respectiv la 34,6%, potrivit Monitorului Fiscal publicat de Fondul Monetar International.

In schimb, simplificarea sistemului stufos si ineficient este considerata, la nivel general, o conditie de baza pentru imbunatatirea gradului de conformare voluntara si, prin aceasta, pentru cresterea veniturilor bugetare.

Stabilirea celor mai adecvate masuri in acest sens reprezinta miza bataliei in campania electorala din decembrie. Desi climatul economic indeamna la echilibru intre echitate sociala si alimentarea corespunzatoare a bugetului, propunerile fiscale ale viitorilor combatanti electorali se intrec in ispitirea... mai mult


Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 07:14

7 comentarii
Pensiile si salariile de la stat de peste 4.500 de lei ar trebui impozitate suplimentar? - Sondaj Ziare.com

Pensiile si salariile de la stat de peste 4.500 de lei ar trebui impozitate suplimentar? - Sondaj Ziare.com

Premierul Victor Ponta intentioneaza sa aplice un impozit suplimentar, de 16 la suta, pensionarilor si bugetarilor cu salariu de peste 4.500 de lei, insa masura nu are sens din punct de vedere economic, sunt de parare analistii.

Chiar daca suma de 4.500 de lei pare mare pentru majoritatea care obtine un salariu minim de aproximativ 1.400, este, totusi, un nivel ce permite un nivel de trai decent. In plus, cine poate stabili ce salariu este prea mare in Romania?

"Nu exista o explicatie a faptului ca cineva, fie si prim-ministru, sa spuna ca o suma de bani e mica sau mare in Romania. Ce reguli se aplica sa spui ca este un salariu mare? Exista conditii de trai si de consum diferite in functie de calitatea muncii si de calitatea persoanei. Nu poti sa-i aduci pe toti la un nivel de subzistenta mediu, asa cum incercase Ceausescu s-o faca", a comentat, pentru Ziare.com, analistul economic Mircea Cosea.

In opinia sa, o asemenea masura conduce spre egalitarism, ceea ce contravine economiei de piata libere pe care Romania ar trebui sa o aiba.

"Efectul, din punct de vedere al sistemului pe care vrem sa-l punem in functiune, al unei economii de piata libera, nu este deloc pozitiv. Mergem spre un egalitarism pe care nu-l aprob. Economia de piata este bazata pe calitatea muncii si pe plata muncii in functie de calitatea ei.

Orice reducere a salariilor duce la o pierdere a calitatii muncii si o pierdere a motivatiei pentru munca si o pierdere a profesionalismului in munca.... mai mult


Marti, 05 Iunie 2012, ora 13:31

16 comentarii
Pambuccian: Programatorii din IT aduc statului anual 450 de milioane de euro

Pambuccian: Programatorii din IT aduc statului anual 450 de milioane de euro

Liderul minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, Varujan Pambuccian, a declarat vineri ca statul roman castiga 450 milioane euro anual de pe urma a 16.000 programatori, precizand ca neimpozitarea salariilor din aceasta ramura este singura masura activa anticriza.

"In prezent, de pe urma muncii a 16.000 de programatori, statul incaseaza 450 de milioane de euro anual, bani care reprezinta salariul anual brut a 83.500 de bugetari sau pensia anuala a 235.000 de oameni. Asadar, fiecare programator aduce anual statului 28.200 euro, potrivit datelor contabile pe care mi le-au dat firmele", a precizat Pambuccian, intr-o conferinta de presa.

In opinia acestuia, neimpozitarea salariilor programatorilor este singura masura activa anticriza pe care o avem in momentul de fata.

"Daca scutirea nu s-ar face si i s-ar lua si impozitul de 16%, fiecare ar aduce 30.120 euro/an, rezultand un plus de 30 milioane de euro. Dar se va intampla urmatorul lucru: ne asteptam la plecari (de buna voie sau din cauza schimbarii politicilor firmelor din domeniu) la 1.600 de programatori pe an, adica o pierdere de 17,5 milioane euro", a mentionat Varujan Pambuccian.

Deputatul a mai spus totodata ca, in anul 2000, Romania producea 2.300 programatori pe an si dintre acestia plecau din tara 2.000. "Acum Romania produce 3.000 de programatori si pleaca din tara 4% din ei", a explicat Pambuccian.

In prezent, in Romania sunt 16.000 programatori, "potrivit datelor Ministerului Finantelor,... mai mult


Vineri, 28 Mai 2010, ora 18:33

3 comentarii
Statul va pierde mai mult decat castiga, din impozitarea programatorilor

Statul va pierde mai mult decat castiga, din impozitarea programatorilor

Statul va pierde de 12 ori mai mult decat castiga de pe urma eliminarii scutirii de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor din domeniul IT, este de parere presedinteel grupului IT Asesoft, Sebastian Ghita.

"Consider ca masura este profund gresita. Acesti oameni lucreaza pentru Romania si aduc in Romania zeci si sute de mii de euro fiecare, iar ei sunt parte a ceea ce numim 'industria de varf' in Romania", a declarat el, pentru Mediafax.

Conform estimarilor Asesoft, Romania ar putea castiga din impozitarea veniturilor programatorilor IT mai putin de 10 milioane de euro pe an.

"Spre comparatie, estimam ca Romania va pierde, in acelasi timp, intre 120 si 150 de milioane de euro anual. Pierderile reprezinta fonduri europene neatrase, precum si sume de bani pe care firmele romanesti si, in special, statul roman, vor fi obligate sa le plateasca in afara tarii", a mai spus Ghita.

In plus, impozitarea programatorilor va avea ca efect scaderea salariilor si apoi plecarea acestora in alta tari.

La randul sau, directorul general al TotalSoft si presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), Liviu Dragan, a declarat ca eliminarea de catre Guvern a scutirii de la plata impozitului pe venit acordat programatorilor din domeniul IT ar putea determina producatorii straini de aplicatii informatice sa plece din Romania.

El a subliniat ca IT-ul este singura "speranta reala" a Romaniei pentru a avea o industrie de varf, mai ales... mai mult


Marti, 11 Mai 2010, ora 19:32

3 comentarii
Programatorii si producatorii de software ameninta sa plece din tara

Programatorii si producatorii de software ameninta sa plece din tara

In scrisoarea de intentie a Guvernului Boc catre FMI se mentioneaza si faptul ca autoritatile au de gand sa impoziteze veniturile programatorilor IT, care, pana acum, scapasera de acest lucru, tocmai pentru a se stimula cresterea acestui domeniu in Romania.

Eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit acordat acestei bresle ar putea determina producatorii straini de software sa plece din Romania.

"Ar fi groaznic; industria IT din Romania este model tocmai datorita acestei scutiri. Daca va fi eliminata facilitatea, producatorii romani de aplicatii informatice vor cauta o solutie, iar cei straini vor pleca din Romania", a declarat directorul general al TotalSoft, Liviu Dragan, luni, pentru Mediafax.

Ce ne pregateste cu adevarat Guvernul, in urma negocierilor cu FMI

Radu Enache, seful HP Romania, se asteapta ca programatorii romani ramasi in tara si gratie acestui regim fiscal preferential vor pleca sa lucreze peste hotare pe salarii mai bune.

"Pe de o parte, tara noastra va deveni mai putin atractiva din punct de vedere fiscal pentru companiile care investesc sau vor sa investeasca in acest domeniu in Romania. Pe de alta parte, specialistii in software se vor confrunta cu o scadere considerabila a veniturilor proprii, astfel incat ne putem astepta la o migrare nedorita a celor mai valorosi dintre acestia catre tari cu un sistem fiscal mai avantajos", a declarat oficialul HP pentru Jurnalul National. mai mult


Marti, 11 Mai 2010, ora 07:35

11 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  2. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  3. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  4. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  5. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  6. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  7. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  8. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  9. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida
  10. Culmea ironiei - incendiu urias la o fabrica de ... extinctoare