impozit teren agricol

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Locuitorii unui oras din Vaslui s-au trezit cu impozitele dublate

Locuitorii unui oras din Vaslui s-au trezit cu impozitele dublate

Locuitorii orasului Murgeni din judetul Vaslui s-au trezit cu impozitele pe terenurilor agricole dublate, dupa ce un control al Curtii de Conturi a stabilit ca primaria nu a pus in aplicare, in ultimii trei ani, indicele anual de majorare impus de lege.

Potrivit Ziarului Financiar, proprietarii celor aproximativ 8.000 de hectare de teren agricol vor plati, de la 1 iunie 2013, cate 78 de lei pentru fiecare hectar, fata de 39 de lei cat a fost pana la sfarsitul lunii trecute.

Autoritatile din Murgeni au explicat ca majorarile de impozit ar fi trebuit facute inca din 2009, insa "nu si-au asumat acest risc in fata populatiei".

"Orasul Murgeni este un unul de rang trei, astfel incat, anual, trebuie aplicat un indice de corectie la impozitul pe teren agricol. Din ceea ce s-a constatat de catre Camera de Conturi, acest indice a fost votat in Consiliul Local in fiecare an, insa nu a fost pus in aplicare de contabilul primariei, agentul agricol si operatorul de rol.

De aceea, majorarile de impozit ar trebui aplicate retroactiv, din 2009 incoace, insa, cu toate riscurile, nu imi asum aceasta raspundere in fata populatiei", a declarat primarul orasului Murgeni, Ioan Buta. mai mult


Joi, 13 Iunie 2013, ora 09:06

1 comentariu
Ce sanse are impozitul pe parloaga sa revigoreze agricultura

Ce sanse are impozitul pe parloaga sa revigoreze agricultura

Guvernul ia din nou in calcul impozitarea terenurilor agricole nelucrate. Seful de la Finante a anuntat ca autoritatile nu au stabilit un mod de calcul, dar ca impozitul trebuie sa determine fermierii fie sa lucreze terenul, fie sa il dea in arenda.

Care sunt, in realitate, criteriile de care trebuie sa tina cont autoritatile pentru o astfel de taxa?

"Nu avem inca reglementat un impozit pentru terenurile agricole nelucrate, ne gandim la o forma de impozitare astfel incat sa stimulam fie darea lor in arenda, fie lucrarea lor separata. Trebuie sa stabilim un impozit cat mai corect pentru aceste terenuri", a declarat Daniel Chitoiu.

Citeste mai multe despre Ce sanse are impozitul pe parloaga sa revigoreze agriculturaU pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:26

1 comentariu
Fermierii vor avea acces pe piete doar pe baza unui card electronic - Taxa pe teren nelucrat?

Fermierii vor avea acces pe piete doar pe baza unui card electronic - Taxa pe teren nelucrat?

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a participat, miercuri, la o intalnire la care s-a discutat despre accesul fermierilor pe piata doar pe baza unui card electronic, mentionand ca Guvernul se gandeste la implementarea unor impozite pe terenul agricol nelucrat.

Potrivit unui act normativ lansat in dezbatere publica de Ministerul Agriculturii, producatorii (persoane fizice) isi vor comercializa produsele doar in spatii special amenajate in piete agroalimentare, targuri sau piete volante, ce vor ocupa cel putin 20% din totalul spatiilor de vanzare existente.

Daniel Chitoiu a precizat ca a participat la aceasta intalnire cu reprezentantii din Agricultura pentru ca trebuiau discutate niste detalii tehnice.

In plus, el a mentionat ca Guvernul se gandeste la impozitarea terenurilor nelucrate.

"Vrem sa gasim o formula prin care sa stimulam ori comasarea lor si darea in arenda, ori cultivarea lor", a precizat Chitoiu.

"Noi am reglementat acum, si nu ascund faptul acesta, impozitarea terenurilor nelucrate, pentru ca sunt foarte multe astfel de terenuri care au ramas nelucrate fiindca persoanele (care le detin - n.red.) sunt plecate in strainatate sau sunt in varsta. Asadar, neavand o evidenta clara a acestor terenuri, nu puteam sa stabilim un impozit, mai ales pentru persoanele in varsta care au pensii foarte mici", a explicat oficialul. mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 12:26

1 comentariu
Impozitul pe terenul agricol provoaca nemultumiri: In Morometii era acelasi sistem

Impozitul pe terenul agricol provoaca nemultumiri: In Morometii era acelasi sistem

Autoritatile vor sa schimbe sistemul de impozitare pentru agricultorii persoane fizice de la o taxa pe venitul declarat la un impozit pe suprafata sau pe numarul de animale. Totusi, specialistii din mai multe domenii cred ca masura va genera haos in acest sistem.

Guvernul are in vedere impozitarea a peste 670.000 de agricultori care primesc subventii de la stat, insa doar 10% sunt si platitori de impozite. Practic, autoritatile nu au schimbat taxa, ci au marit baza de impozitare.

Asociatiile de producatori avertizeaza ca unul dintre efectele negative generate de acest sistem este acela ca fermierii nu isi vor mai declara corect numarul de animale.

Citeste mai multe despre Impozitul pe terenul agricol provoaca nemultumiri: "In Morometii era acelasi sistem" pe Business24.ro mai mult


Luni, 18 Februarie 2013, ora 23:26

3 comentarii
Pamantul fertil al Romaniei ajunge in mainile strainilor - noua ce ne ramane?

Pamantul fertil al Romaniei ajunge in mainile strainilor - noua ce ne ramane?

In presa din Occident au aparut, recent, articole in care s-a dezbatut problema terenurilor fertile din Romania si oportunitatile pe care le ofera. Pentru fermierii din Vest, pamantul agricol din Romania pare sa fie mana ceresca.

Astazi, este imposibil sa traversezi Romania fara sa intalnesti fermierii straini care fac agricultura. Tara noastra, inzestrata cu 15 milioane de hectare de teren cultivabil, este considerata noul Eldorado al agriculturii in Europa. Mii de francezi, italieni, spanioli, britanici, nemti si danezi isi fac bagajele si iau drumul Romaniei, pentru a exploata rentabil pamantul.

Fermierii din Vest nu sunt singurii interesati. Se pare ca si arabii, in special iranienii, au investit mult in pamanturile din sudul tarii. Dupa statisticile din 2011, 12% din terenul agricol al Romaniei apartine strainilor. Romania este prima tara in Europa in ceea ce priveste ponderea companiilor straine in agricultura.

Fermierii straini se grabesc. Incepand cu anul 2014, orice persoana rezidenta in UE va putea cumpara pamant in mod direct, iar atunci se anticipeaza o crestere mare a preturilor. Astazi, desi teoretic niciun cetatean strain nu poate detine teren in Romania, este suficient sa se infiinteze o societate comerciala in Romania si obstacolul este depasit.

La ora actuala, romanii vand strainilor pamantul la un pret in jur de 2.000 de euro/ha. Este un pret derizoriu pentru UE. Elvetienii, de exemplu, trebuie sa plateasca zeci de mii de euro, daca doresc sa... mai mult


Vineri, 11 Mai 2012, ora 07:14

42 comentarii
Proprietarii care lasa terenurile agricole nelucrate, amendati de Guvern

Proprietarii care lasa terenurile agricole nelucrate, amendati de Guvern

Proprietarii de terenuri agricole vor trebui sa scoata din buzunar sume importante pe care sa le dea la stat, in cazul in care lasa terenurile nelucrate, a anuntat secretarul de stat in ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu.

Desi initial anuntase ca terenurile nelucrate vor fi impozitate, reprezentantul Ministerului Agriculturii a revenit si a spus ca e vorba de o sanctiune, fiind mai degraba o amenda, decat un impozit.

Impozitul/amenda pentru terenurile nelucrate va fi de 400 de lei pe hectar, iar decizia introducerii lui va fi una politica, nu a ministerului, a precizat Radulescu la Realitatea TV.

"Aceasta prevedere va fi introdusa in momentul in care legea este introdusa fie ca Ordonanta sau lege in Parlament. Am avut doua situatii statistice: 1,1 milioane hectare nelucrate au fost comunicate de Directia Generala pentru Agricultura, 1,3 milioane hectare de la APIA", a declarat Adrian Radulescu.

Reprezentantii sindicatelor din agricultura spun ca noua reglementare trebuie insotita si de alte masuri, deoarece singura, masura nu este suficienta pentru dezvoltarea agriculturii.

Radulescu nu a putut sa spuna daca aceasta sanctiune va fi introdusa in anul 2011 sau abia din 2012. mai mult


Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 08:56

29 comentarii
Vladescu: Impozitele pe terenurile agricole ar trebui sa creasca din 2011

Vladescu: Impozitele pe terenurile agricole ar trebui sa creasca din 2011

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, joi, ca majorarea impozitelor pe terenurile agricole va trebui decisa inainte de constructia bugetului pentru anul viitor si aplicata chiar de la inceputul lui 2011.

"Terenurile agricole sunt impozitate. Exista un impozit dar vreau sa-l facem consistent. Decizia de majorare trebuie adoptata in perioada urmatoare, adica inainte de constructia bugetului pentru anul viitor", a declarat Vladescu pentru Mediafax.

Seful de la Finante nu a vorbit insa despre suprataxarea terenurilor agricole nelucrate.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat saptamana trecuta ca sustine impozitarea suplimentara a terenurilor agricole nelucrate, dar ca aceasta masura este una cu implicatii policitice, iar o decizie va fi luata doar in coalitie.

Proprietarii de terenuri arabile situate in extravilan platesc un impozit anual cuprins intre 36 de lei si 43 lei pe hectar, banii ajungand la bugetele locale. mai mult


Joi, 19 August 2010, ora 21:24

Sebastian Vladescu: Toate pensiile trebuie impozitate

Sebastian Vladescu: Toate pensiile trebuie impozitate

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a afirmat ca se gandeste la un sistem prin care sa-i taxeze pe beneficiarii asigurarilor sociale. Conform lui Vladescu, toate pensiile ar urma sa fie impozitate.

"Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza. Ca de aia functioneaza statul social", a declarat Sebastian Vladescu intr-un interviu acordat Money.ro.

Vladescu a explicat ca Romania nu taxeaza pensia la momentul platii, ceea ce scoate din circuitul de taxare o suma foarte importanta care se impoziteaza in toata lumea.

Potrivit ministrul Finantelor, in acest mod ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB.

"As vrea sa devina dezbatere publica: trei milioane si ceva de platitori, sase milioane de beneficiari. Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB. E foarte greu sa-ti inchipui cum, avand atat de putini platitori si atatia beneficiari si o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva sa-ti plateasca 45%", a precizat Vladescu.

Ministrul a apreciat ca, pentru a face posibil acest lucru, are nevoie mai intai de modernizarea intregului sistem si de "un sistem foarte coerent de taxe si impozite". Cand acest lucru va fi posibil, vor fi impozitati si alti beneficiari ai contributiilor sociale.

"Pe aceeasi... mai mult


Luni, 22 Februarie 2010, ora 09:08

33 comentarii
Penalizari pentru fermierii care nu isi cultiva pamantul

Penalizari pentru fermierii care nu isi cultiva pamantul

Persoanele care nu isi cultiva terenurile agricole ar putea sa plateasca penalizari incepand din primavara acestui an.

Masura ar viza peste 400.000 de fermieri care detin mai mult de 1,5 milioane de hectare necultivate, transmite Mediafax.

Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a afirmat ca aproape 20% din terenul arabil al Romaniei nu este folosit si ca se poarta discutii pentru stabilirea viitoarei taxe.

Ideea este sustinuta si de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, el afirmand insa ca nu a purtat deocamdata discutii pe aceasta tema.

Vladescu spunea si in luna ianuarie ca nu exista discutii pentru introducerea de noi impozite in agricultura, insa este necesara taxarea exploatatiilor agricole neinregistrate. mai mult


Marti, 09 Februarie 2010, ora 18:03

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Film porno turnat intr-o universitate
  2. Ce s-ar intampla pe Pamant daca oamenii ar disparea (Video)
  3. Scene socante in savana africana: "Nu am mai vazut niciodata asa ceva"
  4. Papusa masculina: A investit in el o avere pentru a arata asa (Foto)
  5. Fenomen inedit in Marea Britanie: Ninsoare cu fulgere
  6. Bill Gates, moment de maxima sinceritate: Ma simt destul de prost
  7. Puppy Love contraataca - Viralul care a impresionat milioane de oameni (Video)
  8. Se pregatea de razboi? Politisti uluiti de ce au descoperit intr-un garaj, a intervenit Armata
  9. Caz incredibil: O pisica data moarta si ingropata a "inviat" dupa cinci zile (Video)
  10. Ce face un iepure care are un stapan cu imaginatie (Video)