impozit teren agricol

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul creste impozitul pe terenuri si locuinte, in Codul Fiscal actualizat

Guvernul creste impozitul pe terenuri si locuinte, in Codul Fiscal actualizat

Impozitul pe teren si pe locuinte a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anuntat in urma cu o luna de Guvern.

Astfel, noul document, datat 13 martie si obtinut de Mediafax, prevede cresteri atat in cazul terenurilor amplasate in intravilan si inregistrat in registrul agricol la categoria de folosinta "terenuri cu constructii", cat si pentru terenurile arabile din intravilan.

Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate in intravilan anuntat de Guvern in urma cu o luna era unul modificat fata de cel practicat in prezent, prin inlocuirea actualelor valori fixe cu grile avand o limita minima si una maxima, cota maxima de impunere fiind dubla comparativ cu actualele taxe.

In noul proiect este mentinut acest principiu al limitelor minime si maxime cu care este inmultita suprafata terenului, dar valorire aferente sunt majorate fata de cele anuntate public la acel moment.

Pentru un teren intravilan aflat in zona A a localitatii si rang zero, limitele au fost ridicate de la 8.282 lei-20.706 lei/hectar (fata de 10.353 lei/hectar in prezent) la 8.817lei-22.044 lei.

Cele pentru un teren din zona B a localitatii si rang I au fost crescute de la 5.199 lei-12.998 lei/hectar (fata de 6.499 lei/hectar in prezent) la 5.535 lei-13.838 lei.

Cele pentru un teren din zona C a localitatii si rang II au fost urcate de la 2.668 lei-6.670 lei/hectar (fata de 3.335 lei/hectar in prezent) la 2.840 lei-7.101 lei.

Cele pentru... mai mult


Luni, 16 Martie 2015, ora 15:38

2 comentarii
Noul Cod Fiscal: Impozitul pe locuinte si terenuri va creste si cu 500% in anumite cazuri

Noul Cod Fiscal: Impozitul pe locuinte si terenuri va creste si cu 500% in anumite cazuri

Proprietarii care nu isi ingrijesc casele si terenurile ar putea plati, din ianuarie 2017, un impozit cu 500% mai mare fata de nivelul standard, se arata in proiectul noului Cod Fiscal elaborat de Guvern.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, Executivul incearca "eliminarea discriminarii generate de sistemul fiscal actual in functie de natura juridica a contribuabilului, in care destinatia cladirii poate fi rezidentiala sau comerciala, reducerea sarcinilor administrativ-fiscale pentru contribuabili, incurajarea investitiilor, intarirea autonomiei locale, acordand autoritatilor locale posibilitatea sa stabileasca politica fiscala locala tinand cont de propriile necesitati de proiectare bugetara".

Noul Cod Fiscal: Schimbari cruciale la plata CAS si CASS

Guvernul aminteste ca in perioada 2010-2014, veniturile bugetului centralizat al unitatilor administrativ teritoriale au avut o evolutie pozitiva.


Sursa: Guvern

In aceste conditii, proiectul noului Cod Fiscal va cuprinde urmatoarele masuri:

Cota impozitului pe cladiri rezidentiale va fi cuprinsa intre 0,08% si 0,2%, fata de cota actuala de 0,1%;Cota impozitului pe cladiri nerezidentiale va fi cuprinsa intre 0,2% si 1,3%;Pentru terenurile situate in intravilan au fost introduse limite minime si maxime, pe ranguri de localitati si zone;S-a introdus posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv in domeniul agricol;Consiliile locale pot majora... mai mult


Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 15:12

5 comentarii
Locuitorii unui oras din Vaslui s-au trezit cu impozitele dublate

Locuitorii unui oras din Vaslui s-au trezit cu impozitele dublate

Locuitorii orasului Murgeni din judetul Vaslui s-au trezit cu impozitele pe terenurilor agricole dublate, dupa ce un control al Curtii de Conturi a stabilit ca primaria nu a pus in aplicare, in ultimii trei ani, indicele anual de majorare impus de lege.

Potrivit Ziarului Financiar, proprietarii celor aproximativ 8.000 de hectare de teren agricol vor plati, de la 1 iunie 2013, cate 78 de lei pentru fiecare hectar, fata de 39 de lei cat a fost pana la sfarsitul lunii trecute.

Autoritatile din Murgeni au explicat ca majorarile de impozit ar fi trebuit facute inca din 2009, insa "nu si-au asumat acest risc in fata populatiei".

"Orasul Murgeni este un unul de rang trei, astfel incat, anual, trebuie aplicat un indice de corectie la impozitul pe teren agricol. Din ceea ce s-a constatat de catre Camera de Conturi, acest indice a fost votat in Consiliul Local in fiecare an, insa nu a fost pus in aplicare de contabilul primariei, agentul agricol si operatorul de rol.

De aceea, majorarile de impozit ar trebui aplicate retroactiv, din 2009 incoace, insa, cu toate riscurile, nu imi asum aceasta raspundere in fata populatiei", a declarat primarul orasului Murgeni, Ioan Buta. mai mult


Joi, 13 Iunie 2013, ora 09:06

1 comentariu
Fermierii vor avea acces pe piete doar pe baza unui card electronic - Taxa pe teren nelucrat?

Fermierii vor avea acces pe piete doar pe baza unui card electronic - Taxa pe teren nelucrat?

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a participat, miercuri, la o intalnire la care s-a discutat despre accesul fermierilor pe piata doar pe baza unui card electronic, mentionand ca Guvernul se gandeste la implementarea unor impozite pe terenul agricol nelucrat.

Potrivit unui act normativ lansat in dezbatere publica de Ministerul Agriculturii, producatorii (persoane fizice) isi vor comercializa produsele doar in spatii special amenajate in piete agroalimentare, targuri sau piete volante, ce vor ocupa cel putin 20% din totalul spatiilor de vanzare existente.

Daniel Chitoiu a precizat ca a participat la aceasta intalnire cu reprezentantii din Agricultura pentru ca trebuiau discutate niste detalii tehnice.

In plus, el a mentionat ca Guvernul se gandeste la impozitarea terenurilor nelucrate.

"Vrem sa gasim o formula prin care sa stimulam ori comasarea lor si darea in arenda, ori cultivarea lor", a precizat Chitoiu.

"Noi am reglementat acum, si nu ascund faptul acesta, impozitarea terenurilor nelucrate, pentru ca sunt foarte multe astfel de terenuri care au ramas nelucrate fiindca persoanele (care le detin - n.red.) sunt plecate in strainatate sau sunt in varsta. Asadar, neavand o evidenta clara a acestor terenuri, nu puteam sa stabilim un impozit, mai ales pentru persoanele in varsta care au pensii foarte mici", a explicat oficialul. mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 12:26

1 comentariu
Impozitul pe terenul agricol provoaca nemultumiri: In Morometii era acelasi sistem

Impozitul pe terenul agricol provoaca nemultumiri: In Morometii era acelasi sistem

Autoritatile vor sa schimbe sistemul de impozitare pentru agricultorii persoane fizice de la o taxa pe venitul declarat la un impozit pe suprafata sau pe numarul de animale. Totusi, specialistii din mai multe domenii cred ca masura va genera haos in acest sistem.

Guvernul are in vedere impozitarea a peste 670.000 de agricultori care primesc subventii de la stat, insa doar 10% sunt si platitori de impozite. Practic, autoritatile nu au schimbat taxa, ci au marit baza de impozitare.

Asociatiile de producatori avertizeaza ca unul dintre efectele negative generate de acest sistem este acela ca fermierii nu isi vor mai declara corect numarul de animale.

Citeste mai multe despre Impozitul pe terenul agricol provoaca nemultumiri: "In Morometii era acelasi sistem" pe Business24.ro mai mult


Luni, 18 Februarie 2013, ora 23:26

3 comentarii
Pamantul fertil al Romaniei ajunge in mainile strainilor - noua ce ne ramane?

Pamantul fertil al Romaniei ajunge in mainile strainilor - noua ce ne ramane?

In presa din Occident au aparut, recent, articole in care s-a dezbatut problema terenurilor fertile din Romania si oportunitatile pe care le ofera. Pentru fermierii din Vest, pamantul agricol din Romania pare sa fie mana ceresca.

Astazi, este imposibil sa traversezi Romania fara sa intalnesti fermierii straini care fac agricultura. Tara noastra, inzestrata cu 15 milioane de hectare de teren cultivabil, este considerata noul Eldorado al agriculturii in Europa. Mii de francezi, italieni, spanioli, britanici, nemti si danezi isi fac bagajele si iau drumul Romaniei, pentru a exploata rentabil pamantul.

Fermierii din Vest nu sunt singurii interesati. Se pare ca si arabii, in special iranienii, au investit mult in pamanturile din sudul tarii. Dupa statisticile din 2011, 12% din terenul agricol al Romaniei apartine strainilor. Romania este prima tara in Europa in ceea ce priveste ponderea companiilor straine in agricultura.

Fermierii straini se grabesc. Incepand cu anul 2014, orice persoana rezidenta in UE va putea cumpara pamant in mod direct, iar atunci se anticipeaza o crestere mare a preturilor. Astazi, desi teoretic niciun cetatean strain nu poate detine teren in Romania, este suficient sa se infiinteze o societate comerciala in Romania si obstacolul este depasit.

La ora actuala, romanii vand strainilor pamantul la un pret in jur de 2.000 de euro/ha. Este un pret derizoriu pentru UE. Elvetienii, de exemplu, trebuie sa plateasca zeci de mii de euro, daca doresc sa... mai mult


Vineri, 11 Mai 2012, ora 07:14

42 comentarii
Proprietarii care lasa terenurile agricole nelucrate, amendati de Guvern

Proprietarii care lasa terenurile agricole nelucrate, amendati de Guvern

Proprietarii de terenuri agricole vor trebui sa scoata din buzunar sume importante pe care sa le dea la stat, in cazul in care lasa terenurile nelucrate, a anuntat secretarul de stat in ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu.

Desi initial anuntase ca terenurile nelucrate vor fi impozitate, reprezentantul Ministerului Agriculturii a revenit si a spus ca e vorba de o sanctiune, fiind mai degraba o amenda, decat un impozit.

Impozitul/amenda pentru terenurile nelucrate va fi de 400 de lei pe hectar, iar decizia introducerii lui va fi una politica, nu a ministerului, a precizat Radulescu la Realitatea TV.

"Aceasta prevedere va fi introdusa in momentul in care legea este introdusa fie ca Ordonanta sau lege in Parlament. Am avut doua situatii statistice: 1,1 milioane hectare nelucrate au fost comunicate de Directia Generala pentru Agricultura, 1,3 milioane hectare de la APIA", a declarat Adrian Radulescu.

Reprezentantii sindicatelor din agricultura spun ca noua reglementare trebuie insotita si de alte masuri, deoarece singura, masura nu este suficienta pentru dezvoltarea agriculturii.

Radulescu nu a putut sa spuna daca aceasta sanctiune va fi introdusa in anul 2011 sau abia din 2012. mai mult


Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 08:56

29 comentarii
Vladescu: Impozitele pe terenurile agricole ar trebui sa creasca din 2011

Vladescu: Impozitele pe terenurile agricole ar trebui sa creasca din 2011

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, joi, ca majorarea impozitelor pe terenurile agricole va trebui decisa inainte de constructia bugetului pentru anul viitor si aplicata chiar de la inceputul lui 2011.

"Terenurile agricole sunt impozitate. Exista un impozit dar vreau sa-l facem consistent. Decizia de majorare trebuie adoptata in perioada urmatoare, adica inainte de constructia bugetului pentru anul viitor", a declarat Vladescu pentru Mediafax.

Seful de la Finante nu a vorbit insa despre suprataxarea terenurilor agricole nelucrate.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat saptamana trecuta ca sustine impozitarea suplimentara a terenurilor agricole nelucrate, dar ca aceasta masura este una cu implicatii policitice, iar o decizie va fi luata doar in coalitie.

Proprietarii de terenuri arabile situate in extravilan platesc un impozit anual cuprins intre 36 de lei si 43 lei pe hectar, banii ajungand la bugetele locale. mai mult


Joi, 19 August 2010, ora 21:24

Penalizari pentru fermierii care nu isi cultiva pamantul

Penalizari pentru fermierii care nu isi cultiva pamantul

Persoanele care nu isi cultiva terenurile agricole ar putea sa plateasca penalizari incepand din primavara acestui an.

Masura ar viza peste 400.000 de fermieri care detin mai mult de 1,5 milioane de hectare necultivate, transmite Mediafax.

Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a afirmat ca aproape 20% din terenul arabil al Romaniei nu este folosit si ca se poarta discutii pentru stabilirea viitoarei taxe.

Ideea este sustinuta si de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, el afirmand insa ca nu a purtat deocamdata discutii pe aceasta tema.

Vladescu spunea si in luna ianuarie ca nu exista discutii pentru introducerea de noi impozite in agricultura, insa este necesara taxarea exploatatiilor agricole neinregistrate. mai mult


Marti, 09 Februarie 2010, ora 18:03

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba