inaugurare monument bucuresti

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Acum un secol si jumatate, Cuza Voda infiinta Universitatea din Bucuresti - Documentar

Acum un secol si jumatate, Cuza Voda infiinta Universitatea din Bucuresti - Documentar

Pentru invatamantul superior romanesc, data de 4 iulie 1864 (pe stil nou) este o zi istorica: prin Decretul Domnesc nr. 765, Alexandru Ioan Cuza decreta infiintarea Univesitatii din Bucuresti, reunind cele trei facultati deja existente: Facultatea de Drept, de Stiinte si cea de Litere si Filosofie.

Infiintarea Universitatii era o necesitate obiectiva, emanciparea tineretului nefiind posibila fara studii. Pana atunci, intelectualii tarii se formau in marile centre universitare europene: Franta, Germania, Austro-Ungaria si nu numai.

Dar inainte de toate, invatamantul pe meleaguri indepartate si straine insemna cheltuiala, ceea ce limita din capul locului accesul doar pentru cei cu posibilitati materiale.

Un inalt patronaj domnesc

Cuza Voda s-a ocupat personal de infiintarea unei universitati in capitala tarii, ajungand sa-si vada scopul realizat in numai cinci ani de la peluarea tronului.

Este interesant faptul ca domnitorul nu a dorit sa exercite influente asupra Universitatii nici el si nici vreo alta institutie a statului, avand din prima zi incredere in capacitatea autonoma a profesorilor de a-si conduce institutia.

Din stilul laconic cum este redactat Decretul Domnesc, rezulta clar ca noua institutie urma sa se administreze singura, intrucat domnitorul acorda toata increderea sa numai dascalilor: rectorul si decanul se aleg de catre insisi profesorii Universitatii, din randul lor.

Poate ar fi de mirare astazi ca Decretul nu face referire nici macar... mai mult


Vineri, 04 Iulie 2014, ora 07:08

1 comentariu
Sapte monumente istorice din Bucuresti, in renovare in aceasta vara

Sapte monumente istorice din Bucuresti, in renovare in aceasta vara

Sapte monumente istorice din Capitala sunt in reabilitare in aceasta vara, dintre acestea Hanul Gabroveni fiind aproape de inaugurare, a aratat primarul general Sorin Oprescu, duminica, intr-o conferinta de presa.

Patru monumente istorice ale Capitalei - Arcul de Triumf, Muzeul "Nicolae Minovici", Observatorul Astronomic si Casa Cesianu - vor fi reabilitate cu fonduri europene.

La Arcul de Triumf, s-a intrat efectiv la lucru in urma cu trei luni, iar stadiul lucrarii este de 25%.

"Este obligatoriu ca anul viitor acest monument sa isi redeschida portile pentru vizitatori, iar de Ziua Nationala, de 1 decembrie 2015, aici trebuie sa se desfasoare parada militara", a spus Oprescu.

La Muzeul "Nicolae Minovici", in aceste zile, a inceput organizarea de santier. Aici vor fi facute lucrari de consolidare, reabilitare, restaurare si amenajarea curtii.

"E vorba despre un monument care are peste 109 ani. Va fi repus in circuitul turistic, anul viitor", a spus Oprescu.

Anul trecut, in noiembrie, au fost incepute lucrarile si la Casa Cesianu, iar stadiul lucrarii este de 50 la suta.

Potrivit primarului, in luna august ar trebuie finalizata reabilitarea cladirii si inceputa reabilitarea curtii si constructia unui lapidarium, pentru expunerea obiectelor mari de patrimoniu.

Si Observatorul Astronomic va intra in reabilitare, in iulie, data de finalizare a lucrarilor fiind aprilie 2015.

Care sunt santierele rutiere anuntate de Oprescu pentru Bucuresti, in aceasta... mai mult


Duminica, 29 Iunie 2014, ora 20:41

Muzeul Colectiilor de Arta va fi inaugurat luni

Muzeul Colectiilor de Arta va fi inaugurat luni

Muzeul Colectiilor de Arta va fi inaugurat oficial luni, dupa un amplu proces de consolidare si renovare a cladirii si dupa restaurarea unor importante piese din patrimoniul muzeal, 34 de colectii putand fi admirate de vizitatori pentru prima data dupa 1986.

Evenimentul va avea loc la ora 18:30, iar participarea se face exclusiv pe baza de invitatie.

Publicul va putea vizita muzeul incepand de marti, ora 11:00, programul fiind de sambata pana miercuri, intre orele 11:00 si 19:00 in perioada mai - septembrie si intre 10:00 si 18:00 in perioada octombrie - aprilie. Joia si vinerea muzeul este inchis.

Istoria muzeului

Muzeul Colectiilor de Arta este gazduit in cladirea fostului Palat Romanit. Edificiul, a carui constructie a inceput in jurul anului 1812, dupa incendiul devastator din 1802 care a transformat in cenusa cea mai mare parte din casele de lemn ale Capitalei, este unul dintre reperele importante ale inceputurilor arhitecturii moderne din Bucuresti.

Finalizat de vistiernicul Grigore Romanit (Romanet), al carui nume il poarta, palatul a fost supus de-a lungul timpului unor transformari masive, ramanand insa un martor al vietii politice, sociale si culturale a Capitalei.

Inaugurat in 1978 ca sectie a Muzeului National de Arta al Romaniei, Muzeul Colectiilor de Arta reuneste intr-un singur asezamant donatiile facute de-a lungul anilor de colectionari cu merite deosebite in pastrarea unui valoros patrimoniu artistic.

Din 1986 pana in 2009 muzeul a... mai mult


Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:23

1 comentariu
Monumente nestiute ale Romaniei: Castelul Tepes din Bucuresti (Galerie foto + video)

Monumente nestiute ale Romaniei: Castelul Tepes din Bucuresti (Galerie foto + video)

De-a dreptul inedit si original in arhitectura urbana a Bucurestilor, Castelul Tepes isi deapana tineretile in tacere pentru ca este unul dintre acele monumente istorice nestiute ale Romaniei."Martorul" istoriei unor ani uitati, cu aerul sau medieval, trecem pe langa el ca si cum n-am trece: nu doar ca nu ii stim numele, dar nu avem habar nici de istoria zbuciumata pe care o poarta printre caramizi si creneluri. Iar prin ignoranta si indiferenta, il izolam si mai mult in negura unui timp etern trecut.

De unde pana unde Castelul Tepes in Bucuresti?

"Castelul de apa - Turnul lui Tepes", care astazi isi duce batranetile pe strada General Candiano Popescu, numarul 6, din sectorul 4 al Capitalei, a fost construit in anul 1906 ca turn de apa in cadrul "Expozitiei nationale" organizate in acel an cu ocazia implinirii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

Castelul Huniazilor, in topul celor mai tari castele din lume

"Expozitia Nationala", anunta Ion N. Lahovari in discursul de inaugurare, "este un eveniment aliniat la moda europeana (...) in care vom pune, sub toate formele si in toate chipurile, trecutul de la 1866 fata in fata cu progresul de la 1906".

Desi scopul initial al constructiei a fost unul pragmatic, acela de turn de apa, organizatorii expozitiei au tinut la estetica si au ales o forma exterioara care sa dea bine "la export": replica la scara mica a cetatii Poenari, din Cheile Argesului - ridicata in secolul al XV-lea de catre domnitorul Vlad... mai mult


Sambata, 24 Martie 2012, ora 22:11

6 comentarii
Ce nu stiai despre Bucuresti

Ce nu stiai despre Bucuresti

De unde vine numele Capitalei si despre legenda lui Bucur, fie el cioban, fiu de voievod, boier roman, haiduc, pescar sau plugar, s-a tot scris incat nu cred sa existe locuitor de pe malul Dambovitei, daca nu roman, care sa nu stie originea Bucurestilor.

Ce nu stie, insa, prea multa lume este de unde vin numele cartierelor din Bucuresti. Sa vina Salajean de la Salaj? Baneasa de la Padurea Baneasa? Pajura de la pasarea rapitoare cu acelasi nume? Istoria spune altceva!

13 Septembrie

Cartierul bucurestean 13 Septembrie si-a luat numele de la Ziua Pompierilor, amintind de 13 septembrie 1848, cand a avut loc batalia din Dealul Spirii, intre pompierii condusi de Pavel Zaganescu si trupele otomane conduse de Kerim Pasa.

Aviatiei

Cartierul Aviatiei a fost construit dupa 1980. Fostul dictator Nicolae Ceausescu dorea ca in acest cartier sa locuiasca personalul din cadrul armatei, politiei si aviatiei, de unde si numele cartierului.

In cartierul Aviatiei se afla si Muzeul Aviatiei, pe strada Fabrica de Glucoza. Muzeul, construit pe amplasamentul fostului Aeroport Pipera, a fost inaugurat in martie 2006.

Bucurestiul, asa cum nu l-ai cunoscut niciodata (Galerie foto)

Aviatorilor

Numele cartierului Aviatorilor este dat de Monumentul Eroilor Aerului, cunoscut si ca "Statuia Aviatorilor". Monumentul a fost inaugurat in anul 1935, fiind o opera ce apartine sculptorilor Iosif Fekete si Lidia Kotzebue.

Balta Alba

Istoria leaga numele cartierului Balta Alba de... mai mult


Duminica, 18 Martie 2012, ora 19:32

10 comentarii
Site nou pentru Curtea de Apel Bucuresti si expozitie la Palatul de Justitie

Site nou pentru Curtea de Apel Bucuresti si expozitie la Palatul de Justitie

Noul site al Curtii de Apel Bucuresti (CAB) si expozitia Palatului de Justitie din Capitala au fost inaugurate, miercuri, in cadrul unei conferinte care a avut loc la sediul instantei si care a fost sustinuta de presedintele CAB, Dan Lupascu, alaturi de decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu.

La evenimentul de miercuri au mai participat si procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Lia Palade, reprezentanti ai Curtii Militare de Apel Bucuresti, precum si mai multi judecatori si grefieri de la instanta bucuresteana.

Decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ion Ilie Iordachescu, a vorbit in deschiderea conferintei de presa despre istoria Palatului de Justitie din Capitala, prezetand, pe scurt, principalele momente care au marcat istoria cladirii, monument istoric emblematic pentru justitia din Romania.

La randul sau, judecatorul Dan Lupascu a facut o prezentare a site-ului Curtii de Apel Bucuresti, care va putea fi accesat la adresa cab1864.eu, la care au lucrat 16 judecatori, procurori si grefieri timp de aproape 10 luni si care a fost lansat cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Site-ul contine o prezentare pe larg a istoriei Palatului de Justitie din Bucuresti, precum si a Curtii de Apel Bucuresti, un element de noutate fiind prezentarea componentei instantei din 1883 pana in prezent, precum si o statistica a volumului de activitate din 1993 pana in prezent.

O alta sectiune a noului site, intitulata... mai mult


Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 22:02

1 comentariu
Vezi cat au costat statuile amplasate, in ultimii doi ani, in Bucuresti

Vezi cat au costat statuile amplasate, in ultimii doi ani, in Bucuresti

In ultimii doi ani, in Bucuresti, au fost realizate, de catre Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, lucrari in valoare de peste 18 milioane de lei.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat, in luna decembrie a anului trecut, doua monumente: statuia lui Carol I si "Caragialiana", iar suma toatala, cheltuita pentru monumentele din ultimii doi ani, a fost de 17.571.960 de lei, precizeaza Adevarul.

Amplasarea de grupuri statuare in oras a iscat controverse in randul cetatenilor. Unii considera inoportuna realizarea lor intr-o perioada de criza, altii, dimpotriva, apreciaza ca e o investitie mai utila pentru viitor.

Pe de cealalta parte, unii critica pretul considerat prea mare, altii cred ca, fiind vorba de lucrari de arta, nu exista niciun criteriu obiectiv de analiza a raportului pret/calitate.

Un monument ridicat in cinstea poetului basarabean Grigore Vieru, de la a carui moarte s-au implinit doi ani la 18 ianuarie, a fost dezvelit, duminica, pe aleea Cariatidelor din Parcul Herastrau, in prezenta edilului sef al Capitalei. Suma platita de municipalitate pentru dreptul de autor, transpunere in bronz si amplasare se ridica la 262.200 de lei.

Ultimul monument care a fost inaugurat in Capitala este "Caragialiana" - Caruta cu Paiate, ridicat in cinstea marelui dramaturg I.L. Caragiale si a costat 3.040.000 de lei.

Alte lucrari care au impodobit Capitala in ultimii doi ani sunt statuile muzicianului Ion Voicu, amplasate in... mai mult


Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 19:02

Moneda din argint dedicata aniversarii Monumentului de la Adamclisi

Moneda din argint dedicata aniversarii Monumentului de la Adamclisi

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand de miercuri, o moneda din argint dedicata aniversarii a 1900 de ani de la inaugurarea Monumentului de la Adamclisi.

Moneda va avea o valoare nominala de 10 lei si va fi confectionata din argint, arata un comunicat al BNR.

Moneda va avea pe avers stema Romaniei, valoarea nominala - 10 LEI si inscriptia semicirculara "ROMANIA", in jumatatea inferioara, trei metope infatisand imagini ale razboiului dintre romani si daci, iar dedesubt anul de emisiune - 2009.

Reversul prezinta in prim-plan, portretul imparatului roman Traian si inscriptia semicirculara cu numele acestuia, iar in plan secund, monumentul triumfal de la Adamclisi, sus si jos, inscriptiile "TROPAEUM TRAIANI" si "1900 DE ANI".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza.

Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR, cu folio argintiu.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare, iar pretul de vanzare este de 170 lei, exclusiv TVA.

Punerea in circulatie se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei. mai mult


Luni, 19 Octombrie 2009, ora 15:30

4 comentarii
In Bucuresti a fost inaugurat monumentul "Omului Normal"

In Bucuresti a fost inaugurat monumentul "Omului Normal"

Monumentul "Omului Normal", realizat de artista Liliana Basarab, a fost inaugurat sambata, in Piata George Cosbuc, la intersectia strazii Uranus cu Calea Rahovei.

Monumentul este amplasat intr-un parculet amenajat in fata 'Pietei de Flori'.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a spus ca prin astfel de 'gesturi mici' se pot reconfigura unele zone ale Bucurestiului. mai mult


Sambata, 10 Octombrie 2009, ora 20:22

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dovada existentei ingerilor? Imagine incredibila pe cerul Londrei
  2. Evacuat din Primarie, un edil da audiente intr-un cort pe strada
  3. Cum a reusit Justin Bieber sa prabuseasca actiunile Arden
  4. Un danez a mers cu taxiul pana la ... Roma - Cat l-a costat cursa
  5. Primar suspendat dupa ce si-a facut selfie-uri dezbracat, in birou
  6. Cosmarul unor naufragiati: Au inotat ore intregi pana la o insula ... pe care erupea un vulcan
  7. Cel mai "gaurit" om din lume, expulzat din Dubai. Acuzat ca practica magia neagra
  8. Sex in ruine - s-au furisat in cel mai mare bordel din Pompei
  9. Asteroidul ce sfideaza fizica: S-a aflat data posibilului impact cu Pamantul
  10. Fotografia zilei: O masina cum nu s-a mai vazut