incalzirea globala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Incalzire globala: Ce au fost fortati sa faca organizatorii celebrei curse de sanii trase de caini din Alaska (Foto)

Incalzire globala: Ce au fost fortati sa faca organizatorii celebrei curse de sanii trase de caini din Alaska (Foto)

Organizatorii cursei anuale de sanii trase de caini Iditarod, din statul american Alaska, au fost nevoiti sa "importe" zapada pentru ca evenimentul sa aiba loc.

Ei s-au rupt de traditie, din cauza incalzirii climatice, arata Raw Story.

Pericolul pe care il ascund incalzirea globala si schimbarile climatice

In mod normal, evenimentul debuteaza in prima sambata a lunii martie, in Anchorage, capitala Alaskai, cu un start onorific al cursei.

Dar concursul propriu-zis incepe abia peste doua zile, mai in nord, in orasul Willow.

Echipaje formate dintr-un musher, o sanie si maximum 16 caini pornesc in marea cursa, destinatia fiind oraselul nordic Nome, aflat la distanta de 1.800 de km.

Insa pentru editia din 2015 lucrurile au stat putin altfel. Startul onorific al cursei a avut loc, sambata, in Anchorage. Acest lucru a fost posibil doar pentru ca organizatorii au transportat zapada in 350 de camioane, informeaza The Week.


Foto: Twitter/Cheli Cresswell

Iar in loc de Willow, luni, participantii si cainii lor vor incepe cursa in Fairbanks, la peste 350 de km mai la nord, unde este mai multa zapada.

Snow is really thinning out downtown as #Iditarod teams go by. Lots of mush and puddles. pic.twitter.com/G6SaQ4axbi- Devin Kelly (@devckelly) March 7, 2015


In acest an vor fi 78 de participanti.

C.P. mai mult


Luni, 09 Martie 2015, ora 09:43

Pericolul pe care il ascund incalzirea globala si schimbarile climatice

Pericolul pe care il ascund incalzirea globala si schimbarile climatice

Banca Mondiala avertizeaza ca schimbarile climatice si incalzirea globala ar putea submina eforturile de a eradica saracia extrema de pe tot cuprinsul globului.

Intr-un nou raport cu privire la impactul incalzirii globale, banca a subliniat ca cresterile bruste de temperatura vor afecta profund recoltele si proviziile de apa in multe zone si e posibil sa duca la regresul eforturilor de a scoate oamenii din saracie, scrie agentia AFP, citata de New Vision.

"Schimbarile climatice reprezinta un risc substantial si tot mai mare pentru progres, ceea ce ar putea submina eforturile globale de a eradica saracia extrema", se arata in raport.

Un paradox aparent: Incalzirea globala aduce iarna polara in Europa. Romania nu scapa

Fara o actiune stabilita de comun acord, adevaratul pericol este ca temperatura medie globala ar putea creste cu pana la 4 grade Celsius pana la sfarsitul secolului.

"Eradicarea saraciei, cresterea prosperitatii globale si reducerea inegalitatii mondiale, lucruri deja dificile, vor fi mult mai grele odata cu incalzirea cu doua grade Celsius", a declarat presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim.

"Insa, la (o incalzire de) 4 grade, exista serioase semne de intrebare daca aceste scopuri pot fi atinse", a adaugat acesta.

Banca Mondiala a fixat o tinta ambitioasa de a elimina saracia extrema pana in anul 2030, iar Kim spune ca aceasta tinta inca poate fi atinsa, daca incalzirea globala este limitata la o crestere a temperaturii cu doua grade... mai mult


Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 12:03

2 comentarii
Vortexul polar va ingheta lumea si iarna asta - Vinovata e incalzirea globala

Vortexul polar va ingheta lumea si iarna asta - Vinovata e incalzirea globala

Incalzirea globala va crea omenirii tot mai multe probleme in viitor, iar un efect al acesteia este, paradoxal, racirea vremii in anumite tari. Oamenii de stiinta spun ca SUA se vor confrunta din nou cu vortexul polar de anul trecut.

Americanii au constatat o racire accentuata a vremii in ultimele zile, iar explicatia sta in aerul rece de origine arctica ce a ajuns deasupra unor regiuni ale acestei tari, informeaza news.com.au. Cei care nu sunt specialisti inteleg cu greu ceea ce se intampla din cauza incalzirii globale, caci efectul asupra temperaturilor resimtite este unul atipic.

Celebra publicatie americana Time a facut o analiza a ceea ce se intampla si a oferit cateva explicatii legate de vremea rece pe care o provoaca incalzirea globala.

Regiunea arctica se confrunta cu problema topirii accentuate a ghetii, iar in urma ramane mai multa apa, ea avand o culoare mai intunecata fata de cea a ghetii. Astfel, apa absoarbe mai multa caldura solara decat gheata. Totul duce la incalzirea acestei regiuni intr-un ritm mai rapid decat in cazul unor alte zone ale planetei.

Diferenta de temperatura dintre nordul polar si alte zone temperate scade, creandu-se astfel un fenomen prin care aerul rece ramane in nord, iar cel cald in sud. Totusi, anumite bucle din curentul care se formeaza dau voie aerului arctic sa ajunga spre sud mai mult decat inainte.

Acesta este mecanismul de formare a vortexului polar. Temperaturile scazute nu trebuie sa ne duca cu gandul la faptul... mai mult


Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 23:58

4 comentarii
Un paradox aparent: Incalzirea globala aduce iarna polara in Europa. Romania nu scapa

Un paradox aparent: Incalzirea globala aduce iarna polara in Europa. Romania nu scapa

Topirea ghetii din zona arctica, fenomen cauzat de incalzirea globala, a dublat sansele ca Europa si Asia sa se confrunte cu ierni cu temperaturi extrem de mici, potrivit unor cercetatori din Japonia.

Studiul a fost publicat in revista Nature Geoscience, informeaza Bloomberg.

Acesta arata ca topirea ghetii din Marea Arctica, Marea Barents si Marea Kara din 2004 pana in prezent a impins la dublarea numarului de mase de aer care aduc frigul in Europa si Asia.

Echipa de cercetatori de la Universitatea din Tokio a fost condusa de profesorul Masato Mori.

Concluziile lor sunt in concordanta cu cele ale oamenilor de stiinta ai Organizatiei Natiunilor Unite, care sustin ca daca temperatura medie a Pamantului creste, atunci acest lucru va duce la formarea unor furtuni mai severe in unele zone.

De asemenea, anotimpurile vor suferi schimbari importante din punct de vedere climatic, arata sursa citata.

Mai mult, cercetarea demonstreaza ca incetinirea ritmului incalzirii globale nu inseamna ca aceasta problema trebuie data uitarii.

Topirea banchizei = mai multe fenomene extreme

In fiecare an, in timpul iernii, apa marina se transforma in banchiza in Arctica, marind suprafata celei existente. In fiecare an, vara, o parte a acestei banchize se topeste.

Potrivit "National Snow and Ice Data Center (NSIDC) ", volumul apei care se transforma in gheata tinde sa devina pe an ce trece tot mai mic, iar vara se topeste tot mai multa gheata, scrie The Guardian.

Zapada... mai mult


Marti, 28 Octombrie 2014, ora 07:56

9 comentarii
Patrula de reciclare: Frigiderul tau vechi contribuie la incalzirea globala. Scapa de el corect!

Patrula de reciclare: Frigiderul tau vechi contribuie la incalzirea globala. Scapa de el corect!

In ultima jumatate de secol au fost emise in atmosfera cantitati foarte mari de dioxid de carbon si metan, care au redus permeabilitatea atmosferei pentru radiatiile calorice reflectate de Pamant spre spatiul cosmic. Acest lucru a dus la inceperea asa-numitului fenomen de incalzire globala.

E mai putin cunoscut faptul ca frigiderele vechi (de aprox. 20 de ani sau mai mult) contin doua surse de CFC (clorofluorocarburi sau freon), care duc la epuizarea stratului de ozon. Una este circuitul frigorific, unde CFC au rol de agent frigorific, iar a doua este spuma poliuretanica unde CFC au rolul de agent de suflare. Rolul spumei poliuretanice este de a crea un strat izolator intre interiorul frigiderului si carcasa metalica exterioara.

Al doilea lucru mai putin cunoscut este ca CFC au un potential de incalzire globala (GWP - Global Warming Potential) extrem de ridicat; cand vorbim de GWP nu facem referire doar la CO2, asa cum multi cred, acesta este doar unul dintre gazele cu efect de sera.

Cele mai raspandite gaze din frigiderele vechi sunt CFC-11 (triclorofluormetan) si CFC-12 (diclorodifluormetan). GWP pentru CFC-11 este de aprox. 4.600, ceea ce inseamna ca 1 kg de CFC-11 are un efect de sera cat 4.600 kg de CO2; iar 1 kg CFC-12 - aprox. 10.800 kg CO2.

Spuma poliuretanica din frigiderele vechi a fost suflata aproape exclusiv cu CFC 11. Pleacand de la datele dintr-un studiu Oekopol, care a facut o evaluare a eficientei reciclarii si tinand cont de particularitatile... mai mult


Joi, 07 August 2014, ora 08:07

2 comentarii
Ingrijorator: Incalzirea globala a dus la revenirea unor boli disparute de 40 de ani

Ingrijorator: Incalzirea globala a dus la revenirea unor boli disparute de 40 de ani

Incalzirea globala a facut ca boli disparute de peste 30 - 40 de ani sa revina in Europa, iar boli intalnite numai la tropice sa apara si in bazinul mediteranean, a spus Victor Olsavszky, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), vineri, la Bucuresti.

"In regiunea europeana avem trei categorii de vectori care transmit anumite boli, multe din import, odata datorate tantarilor: febra Dengue, Chikungunya, malaria si febra West Nile. Apoi sunt boli datorate mustelor flebotome, celebri tauni, leishmanioza din import, si capuselor - boala Lyme, encefalita de capuse, febra hemoragica. Impactul este unul important pentru ca observam o crestere a acestor cazuri in ultimii ani, iar aceasta se datoreaza incalzirii globale, schimbarilor climatice.

Cu alte cuvinte regasim o serie de vectori cu care nu ne-am intalnit in ultimii ani. In Romania au aparut tantari care nu existau. In Italia, Chikungunya a fost descoperita dupa ce disparuse de mai bine de 30 - 40 de ani. A reaparut acesta boala. Acesta a fost un prim semnal ca acesti vectori migreaza datorita schimbarilor climatice, incalzirii globale. Ceea ce intalneam numai la tropice incepem sa intalnim si in bazinul mediteranean si ceva mai sus spre paralela 45", a explicat reprezentantul OMS.

El a spus ca, in Romania, spre exemplu, malaria era endemica, dar nu mai exista, in schimb pe aceeasi latitudine mai gasim acesata boala in Asia Centrala.

"Tineti garda sus, exista schimbari climatice care pot afecta... mai mult


Vineri, 27 Iunie 2014, ora 21:08

1 comentariu
10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta

10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta

Un grup de cercetatori a incercat sa dea raspuns la cele mai arzatoare intrebari legate de schimbarile climatice din ultimii ani.

USA Today noteaza ca observatiile lor au fost publicate in cartea "Climate Change: Evidence and Causes", publicata sub egida Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite.

Incalzirea globala ar putea baga Bucurestiul sub apa: O catastrofa! (Foto)

Cum stiu cercetatorii ca recentele schimbari climatice sunt cauzate in cea mai mare parte de activitatile umane?

Masurarea directa a dioxidului de carbon din atmosfera si din aerul care se regaseste in interiorul ghetii arata ca nivelul acestui gaz a crescut cu 40% intre anii 1800 si 2012.

Mai mult, cercetatorii au determinat ca recentele schimbari climatice au fost cauzate de catre om, in cea mai mare parte, dupa ce au masurat cantitatile din diverse forme de carbon din natura.

Dioxidul de carbon este un gaz care se gaseste deja in atmosfera. De ce emisiile rezultate din activitatile umane sunt atat de semnificative?

Activitatiile umane au dezechilibrat ciclul carbonului in natura prin extragerea din subsol a combustibililor fosili si arderea lor pentru a produce energie, eliberand CO2 in atmosfera.

Ce rol a jucat Soarele in schimbarile climatice?

Soarele reprezinta sursa primara de energie a Pamantului, insa nu are legatura cu schimbarile climatice din ultimii zeci de ani. Satelitii au masurat inca din 1970 activitatea astrului, insa nu a reiesit nimic obisnuit. Cu toate... mai mult


Sambata, 01 Martie 2014, ora 13:15

3 comentarii
Incalzirea globala ar putea baga Bucurestiul sub apa: O catastrofa! (Foto)

Incalzirea globala ar putea baga Bucurestiul sub apa: O catastrofa! (Foto)

Incalzirea globala poate provoca efecte devastatoare, iar Romania nu va fi ferita de cresterea nivelului marilor si oceanelor, cauzata de topirea ghetarilor.

Martin Vargic, student la o universitate din Slovacia, a studiat aceasta porblema si a realizat o harta care arata care vor fi zonele inundate in eventualitatea unui scenariu extrem, scrie Business Insider.

Schimbari dramatice de mediu in lume - studiu de caz: Dunarea (Galerie foto)

"Potrivit studiilor recente, exista suficienta gheata la cercurile polare pentru a cauza cresterea nivelului marii si oceanelor cu 80-100 m. Rezultatul unui asemenea eveniment va fi catastrofal pentru oameni si pentru biosfera, avand in vedere ca 75% din populatia globala traieste in asezari situate sub aceasta altitudine, iar multe dintre ele sunt centre urbane", a avertizat studentul.

Martin Vargic a lucrat cate 8 ore pe zi, timp de trei luni, pentru a crea o harta a Pamantului, pe care sunt marcate zonele ce vor fi afectate de inundatiile provocate de topirea extrema a ghetarilor, in cazul in care nu se va face nimic pentru a opri acest fenomen.

"Am creat aceasta harta atat pentru a trimite un semnal de alarma referitor la incalzirea globala, cat si in scop artistic, avand in vedere ca nimeni nu a mai facut asa ceva pana acum. Intr-adevar, o crestere a nivelului marii si oceanelor cu 100 m este putin probabila, insa daca se mentine ritmul actual (de topire a ghetarilor - n.red.), atunci scenariul ar putea deveni realitate... mai mult


Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 16:23

9 comentarii
Pauza la incalzirea globala: Fenomen uimitor produs in Oceanul Pacific

Pauza la incalzirea globala: Fenomen uimitor produs in Oceanul Pacific

Se pare ca incalzirea globala a luat o pauza, Oceanul Pacific intrand intr-o faza de racire. Aceasta nu va continua mult, avertizeaza specialistii, iar temperaturile isi vor relua tendinta de crestere.

Oceanul Pacific absoarbe o mare parte din aerul cald din atmosfera planetei noastre, acest fenomen crescand in ultimii 20 de ani, scrie independent.co.uk.

Astfel, aerul cald de la suprafata ajunge in adancimea oceanului, sustin oamenii de stiinta.

O echipa internationala de specialisti a ajuns la concluzia ca vantul care bate din America de Sud pana in Australia a dus la scaderea temperaturii de suprafata cu 0,1-0,2 grade Celsius. Acest fenomen ar explica pauza pe care incalzirea globala a luat-o in ultimii 15 ani.

Expertii avertizeaza ca Oceanul Pacific nu va mai avea aceasta capacitate dupa anul 2020, atunci cand temperaturile de suprafata la nivel global vor creste din nou ca rezultat al cresterii dioxidului de carbon produs de oameni.

Temperatura globala nu a crescut la sfarsitul anilor '90 asa cum se asteptau specialistii in domeniu. Articolul pe aceasta tema a aparut in revista "Nature Climate Change". mai mult


Luni, 10 Februarie 2014, ora 10:31

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  2. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  3. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  4. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  5. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  6. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  7. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  8. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  9. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  10. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)