incalzirea globala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Patrula de reciclare: Frigiderul tau vechi contribuie la incalzirea globala. Scapa de el corect!

Patrula de reciclare: Frigiderul tau vechi contribuie la incalzirea globala. Scapa de el corect!

In ultima jumatate de secol au fost emise in atmosfera cantitati foarte mari de dioxid de carbon si metan, care au redus permeabilitatea atmosferei pentru radiatiile calorice reflectate de Pamant spre spatiul cosmic. Acest lucru a dus la inceperea asa-numitului fenomen de incalzire globala.

E mai putin cunoscut faptul ca frigiderele vechi (de aprox. 20 de ani sau mai mult) contin doua surse de CFC (clorofluorocarburi sau freon), care duc la epuizarea stratului de ozon. Una este circuitul frigorific, unde CFC au rol de agent frigorific, iar a doua este spuma poliuretanica unde CFC au rolul de agent de suflare. Rolul spumei poliuretanice este de a crea un strat izolator intre interiorul frigiderului si carcasa metalica exterioara.

Al doilea lucru mai putin cunoscut este ca CFC au un potential de incalzire globala (GWP - Global Warming Potential) extrem de ridicat; cand vorbim de GWP nu facem referire doar la CO2, asa cum multi cred, acesta este doar unul dintre gazele cu efect de sera.

Cele mai raspandite gaze din frigiderele vechi sunt CFC-11 (triclorofluormetan) si CFC-12 (diclorodifluormetan). GWP pentru CFC-11 este de aprox. 4.600, ceea ce inseamna ca 1 kg de CFC-11 are un efect de sera cat 4.600 kg de CO2; iar 1 kg CFC-12 - aprox. 10.800 kg CO2.

Spuma poliuretanica din frigiderele vechi a fost suflata aproape exclusiv cu CFC 11. Pleacand de la datele dintr-un studiu Oekopol, care a facut o evaluare a eficientei reciclarii si tinand cont de particularitatile... mai mult


Joi, 07 August 2014, ora 08:07

2 comentarii
Ingrijorator: Incalzirea globala a dus la revenirea unor boli disparute de 40 de ani

Ingrijorator: Incalzirea globala a dus la revenirea unor boli disparute de 40 de ani

Incalzirea globala a facut ca boli disparute de peste 30 - 40 de ani sa revina in Europa, iar boli intalnite numai la tropice sa apara si in bazinul mediteranean, a spus Victor Olsavszky, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), vineri, la Bucuresti.

"In regiunea europeana avem trei categorii de vectori care transmit anumite boli, multe din import, odata datorate tantarilor: febra Dengue, Chikungunya, malaria si febra West Nile. Apoi sunt boli datorate mustelor flebotome, celebri tauni, leishmanioza din import, si capuselor - boala Lyme, encefalita de capuse, febra hemoragica. Impactul este unul important pentru ca observam o crestere a acestor cazuri in ultimii ani, iar aceasta se datoreaza incalzirii globale, schimbarilor climatice.

Cu alte cuvinte regasim o serie de vectori cu care nu ne-am intalnit in ultimii ani. In Romania au aparut tantari care nu existau. In Italia, Chikungunya a fost descoperita dupa ce disparuse de mai bine de 30 - 40 de ani. A reaparut acesta boala. Acesta a fost un prim semnal ca acesti vectori migreaza datorita schimbarilor climatice, incalzirii globale. Ceea ce intalneam numai la tropice incepem sa intalnim si in bazinul mediteranean si ceva mai sus spre paralela 45", a explicat reprezentantul OMS.

El a spus ca, in Romania, spre exemplu, malaria era endemica, dar nu mai exista, in schimb pe aceeasi latitudine mai gasim acesata boala in Asia Centrala.

"Tineti garda sus, exista schimbari climatice care pot afecta... mai mult


Vineri, 27 Iunie 2014, ora 21:08

1 comentariu
10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta

10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta

Un grup de cercetatori a incercat sa dea raspuns la cele mai arzatoare intrebari legate de schimbarile climatice din ultimii ani.

USA Today noteaza ca observatiile lor au fost publicate in cartea "Climate Change: Evidence and Causes", publicata sub egida Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite.

Incalzirea globala ar putea baga Bucurestiul sub apa: O catastrofa! (Foto)

Cum stiu cercetatorii ca recentele schimbari climatice sunt cauzate in cea mai mare parte de activitatile umane?

Masurarea directa a dioxidului de carbon din atmosfera si din aerul care se regaseste in interiorul ghetii arata ca nivelul acestui gaz a crescut cu 40% intre anii 1800 si 2012.

Mai mult, cercetatorii au determinat ca recentele schimbari climatice au fost cauzate de catre om, in cea mai mare parte, dupa ce au masurat cantitatile din diverse forme de carbon din natura.

Dioxidul de carbon este un gaz care se gaseste deja in atmosfera. De ce emisiile rezultate din activitatile umane sunt atat de semnificative?

Activitatiile umane au dezechilibrat ciclul carbonului in natura prin extragerea din subsol a combustibililor fosili si arderea lor pentru a produce energie, eliberand CO2 in atmosfera.

Ce rol a jucat Soarele in schimbarile climatice?

Soarele reprezinta sursa primara de energie a Pamantului, insa nu are legatura cu schimbarile climatice din ultimii zeci de ani. Satelitii au masurat inca din 1970 activitatea astrului, insa nu a reiesit nimic obisnuit. Cu toate... mai mult


Sambata, 01 Martie 2014, ora 13:15

3 comentarii
Incalzirea globala ar putea baga Bucurestiul sub apa: O catastrofa! (Foto)

Incalzirea globala ar putea baga Bucurestiul sub apa: O catastrofa! (Foto)

Incalzirea globala poate provoca efecte devastatoare, iar Romania nu va fi ferita de cresterea nivelului marilor si oceanelor, cauzata de topirea ghetarilor.

Martin Vargic, student la o universitate din Slovacia, a studiat aceasta porblema si a realizat o harta care arata care vor fi zonele inundate in eventualitatea unui scenariu extrem, scrie Business Insider.

Schimbari dramatice de mediu in lume - studiu de caz: Dunarea (Galerie foto)

"Potrivit studiilor recente, exista suficienta gheata la cercurile polare pentru a cauza cresterea nivelului marii si oceanelor cu 80-100 m. Rezultatul unui asemenea eveniment va fi catastrofal pentru oameni si pentru biosfera, avand in vedere ca 75% din populatia globala traieste in asezari situate sub aceasta altitudine, iar multe dintre ele sunt centre urbane", a avertizat studentul.

Martin Vargic a lucrat cate 8 ore pe zi, timp de trei luni, pentru a crea o harta a Pamantului, pe care sunt marcate zonele ce vor fi afectate de inundatiile provocate de topirea extrema a ghetarilor, in cazul in care nu se va face nimic pentru a opri acest fenomen.

"Am creat aceasta harta atat pentru a trimite un semnal de alarma referitor la incalzirea globala, cat si in scop artistic, avand in vedere ca nimeni nu a mai facut asa ceva pana acum. Intr-adevar, o crestere a nivelului marii si oceanelor cu 100 m este putin probabila, insa daca se mentine ritmul actual (de topire a ghetarilor - n.red.), atunci scenariul ar putea deveni realitate... mai mult


Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 16:23

9 comentarii
Pauza la incalzirea globala: Fenomen uimitor produs in Oceanul Pacific

Pauza la incalzirea globala: Fenomen uimitor produs in Oceanul Pacific

Se pare ca incalzirea globala a luat o pauza, Oceanul Pacific intrand intr-o faza de racire. Aceasta nu va continua mult, avertizeaza specialistii, iar temperaturile isi vor relua tendinta de crestere.

Oceanul Pacific absoarbe o mare parte din aerul cald din atmosfera planetei noastre, acest fenomen crescand in ultimii 20 de ani, scrie independent.co.uk.

Astfel, aerul cald de la suprafata ajunge in adancimea oceanului, sustin oamenii de stiinta.

O echipa internationala de specialisti a ajuns la concluzia ca vantul care bate din America de Sud pana in Australia a dus la scaderea temperaturii de suprafata cu 0,1-0,2 grade Celsius. Acest fenomen ar explica pauza pe care incalzirea globala a luat-o in ultimii 15 ani.

Expertii avertizeaza ca Oceanul Pacific nu va mai avea aceasta capacitate dupa anul 2020, atunci cand temperaturile de suprafata la nivel global vor creste din nou ca rezultat al cresterii dioxidului de carbon produs de oameni.

Temperatura globala nu a crescut la sfarsitul anilor '90 asa cum se asteptau specialistii in domeniu. Articolul pe aceasta tema a aparut in revista "Nature Climate Change". mai mult


Luni, 10 Februarie 2014, ora 10:31

1 comentariu
Incalzirea globala, resimtita in urmatorii 40 de ani - studiu

Incalzirea globala, resimtita in urmatorii 40 de ani - studiu

Temperaturile medii anuale vor incepe sa creasca semnificativ in urmatorii sapte ani in zonele tropicale, iar, la nivel mondial, in mai putin de 40 de ani, daca nu se face nimic pentru oprirea incalzirii globale, arata un studiu recent.

De asemenea, pana la sfarsitul secolului, temperaturile medii lunare vor fi mai ridicate decat orice record inregistrat din anii 1860 pana in prezent, potrivit raportului publicat in revista Nature si condus de Camilo Mora, cercetator la Universitatea din Hawaii, noteaza CNN.

Efectele incalzirii globale vor fi resimtite mai intai in climatele tropicale, iar media valorilor termice anuale va creste peste recordurile istorice in Manokwari din Indonezia, in 2020, conform unei harti care insoteste studiul.

Incalzirea globala, un fals? Ce se intampla cu planeta noastra

Acelasi lucru se va intampla in Ciudad de Mexico in 2031, in Orlando in 2046, iar un an mai tarziu in Washington si New York. "Rezultatele ne-au socat. Schimbarile se vor arata in curand. In timpul generatiei mele, orice climat cu care ne-am obisnuit pana acum va fi doar o amintire", a precizat Mora.

Potrivit cercetarii, temperaturile anuale vor depasi constant recordurile istorice pana in 2047 daca nu sunt depuse eforturi pentru oprirea incalzirii globale.

Asemenea schimbari pot fi amanate inca 20 de ani de acum incolo daca efectul de sera produs de emisiile de gaze este stabilizat, sustin specialistii. mai mult


Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 22:56

Incalzirea globala, un fals? Ce se intampla cu planeta noastra

Incalzirea globala, un fals? Ce se intampla cu planeta noastra

Incalzirea globala este inca in mijlocul a numeroase dezbateri stiintifice. Unii specialisti considera ca ea nu exista si ca oceanele scad in prezent temperatura planetei noastre.

Alte teorii avanseaza o medie a temperaturilor tot mai crescuta, ea fiind cauzata de incalzirea globala, asa cum sustin unii specialisti in domeniu, scrie inquisitr.com.

O alta parte neplacuta a incalzirii globale este cea referitoare la incalzirea oceanelor, ceea ce poate duce la cresterea nivelului lor si afectarea oraselor de coasta.

Un model gresit?

Totusi, conform unor masuratori recente, nivelul oceanelor creste, insa temperatura lor urmeaza o tendinta de scadere.

Un institut american in domeniu, The Scripps Institution of Oceanography, a analizat aceasta problema. Expertii au dorit sa vada de ce incalzirea globala a fost mai lenta in ultimii 15 ani.

Acestia au constatat ca descresterea temperaturii de la suprafata partii tropicale a Oceanului Pacific a dus la scaderea temperaturii globale cu circa 0,15 grade Celsius in comparatie cu anii 1990.

Alti oameni de stiinta ofera o explicatie diferita. Ei spun ca vulcanii ar fi putut elibera o cantitate de cenusa mai mare decat cea estimata.

Altii cred ca ciclul solar de 11 ani ar fi produs o cantitate mai mica de caldura decat se asteptau specialistii.

In plus, exista si teorii care sustin ca temperatura globala nu e atat de sensibila la nivelul crescut de dioxid de carbon. Mai multe pareri duc insa spre teoria ca... mai mult


Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 23:47

3 comentarii
Vulcanii blocheaza incalzirea globala

Vulcanii blocheaza incalzirea globala

Mult dezbatuta incalzire globala "a luat o pauza". In ultimul deceniu, temperaturile s-au mentinut intr-o anumita medie diminuand astfel impactul fenomenului numit incalzire globala.

Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la schimbarile climatice, citat de National Journal, arata ca incalzirea globala trece printr-o perioada de ameliorare dar se subliniaza faptul ca aceasta perioada se va incheia probabil in curand.

In ceea ce priveste cauzele acestei "pauze", cercetatorii care au participat la realizarea acestui raport sustin ca aceasta s-ar putea datora unor factori precum eruptiile vulcanice, ciclurile solare, oceanele, poluarea precum si alti factori.

Care este influenta eruptiilor vulcanice asupra temperaturilor

In timp ce gazele care produc efectul de sera mentin caldura si temperaturile mari, vulcanii fac exact opusul.

Eruptiile vulcanice elibereaza in stratosfera cantitati mari de dioxid de sulf care blocheaza lumina solara si caldura. Aceste emisii nu raman in atmosfera pentru totdeauna dar pot ramane pentru cativa ani. Astfel, in functie de frecventa si densitatea eruptiilor vulcanice se poate forma un fel de "scut" in atmosfera impotriva razelor solare.

"Per total, aceste eruptii nu vor reusi sa contreze efectul de sera. Emisiile de gaze vulcanice fluctueaza, pe cand cantitatea gazelor care formeaza efectul de sera este in continua crestere" a declarat profesorul Brian Toon, unul dintre specialistii care au participat la... mai mult


Joi, 22 August 2013, ora 23:35

5 comentarii
Incalzirea globala: Cum faci o avere in drum spre dezastru

Incalzirea globala: Cum faci o avere in drum spre dezastru

Incalzirea globala este considerata la nivel general un fenomen negativ, cu o serie de efecte deosebit de grave.

Exista insa companii care reusesc sa isi creasca veniturile exploatand acest potential dezastru, scrie Huffington Post.

Inventeaza culturi care sa se dezvolte intr-o lume cu o clima diferita

Unele companii din domeniul agriculturii, precum Monsanto, Bayer si BASF, estimeaza ca vor face bani din schimbarile climatice, deoarece produc organisme modificate genetic, o tehnologie controversata care creeaza culturi care pot creste in conditii neprielnice, precum cele de seceta.

Scenariu socant: Incalzirea globala va duce la foamete?

Dezvolta solutii care sa micsoreze costurile schimbarilor climatice

Producatorii de autoturime hibrid precum Ford, Honda si General Motors ar putea obtine castiguri insemnate in contextul in care reducerea rezervelor de petrol va duce la cresterea pretului benzinei, potrivit unei analize realizate in 2007 de Wall Street.

Ideea a fost enuntata si de oficialii Toyota, care au precizat ca preocuparile legate de incalzirea globala ajuta compania, cunoscuta pentru eficienta din punct de vedere al consumului de combustibil si modele hibrid precum Prius.

Incalzirea globala, extrem de accelerata in ultimii ani ai secolului XX

Alte companii au descoperit metode diferite pentru a profita de acest fenomen, concepand produse care sa imbunatateasca putin viitorul sumbru. Una dintre acestea este Daikin Industries, producator... mai mult


Marti, 20 August 2013, ora 20:59

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Oameni ucisi de lucruri cazute din cer
  2. Un avion era prea greu ca sa decoleze: 10 pasageri, rugati sa coboare
  3. Gest socant al unui artist rus. Si-a taiatul lobul urechii in semn de protest
  4. Descoperiri uluitoare despre Tutankhamon: A fost rodul unui incest
  5. Spanzurata pentru un pahar cu apa - un ministru si un guvernator au murit pentru ea
  6. Mango, in centrul unui scandal imens, din cauza bluzei "naziste" (Foto)
  7. Scandal cu inregistrari in bikini in armata americana (Video)
  8. Televiziunea la care se uita cainii, Dog TV, ajunge si in Europa
  9. Ingenios: Cum rezolva chinezii lipsa spatiului (Foto)
  10. Jucarii Ebola, vandute de americani