indemnizatii revolutionari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul a modificat Legea revolutionarilor, fara sa elimine conditia noului certificat

Guvernul a modificat Legea revolutionarilor, fara sa elimine conditia noului certificat

Guvernul a aprobat o ordonanta care modifica Legea revolutionarilor, in sensul ca ii repune in plata pe ranitii fara grad de invaliditate si retinutii la Revolutia din 1989, ale caror indemnizatii au fost sistate dintr-o eroare, dar fara sa intervina asupra conditiei de obtinere a noului certificat.

Presedintele Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, Adrian Sanda, initiatorul ordonantei, a precizat ca actul normativ reglementeaza problema ranitilor fara grad de invaliditate si a retinutilor, nu si cea a noului certificat contestat de catre o parte dintre revolutionari.

"Este mai mult o rectificare ce nu a fost acceptata de Consiliul Legislativ sa fie reglementata printr-o simpla erata. A fost o eroare materiala, provocata de un 'copy-paste', prin care ranitii fara grad de invaliditate si retinutii, care au primit indemnizatii pana la 31 decembrie 2014, erau acum lasati in afara", a spus Sanda.

La inceputul anului, Secretariatul a transmis un comunicat in care a precizat ca, dintr-o regretabila eroare de redactare a OU 95/2014, pentru beneficiarii Legii 341/2004 privind recunostinta pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, care au calitatea de ranit, fara grad de invaliditate, cat si pentru cei care au calitatea de retinut a fost omisa plata indemnizatiei de 1,10, motiv pentru care, in cel mai scurt timp, va fi initiata procedura de indreptare a acestei... mai mult


Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 17:38

9 comentarii
Guvernul redefineste Revolutia de la 1989: nu mai cade regimul comunist, dispare sprijinul armatei, eroii sunt doar printre morti si raniti

Guvernul redefineste Revolutia de la 1989: nu mai cade regimul comunist, dispare sprijinul armatei, eroii sunt doar printre morti si raniti

Odata cu modificarea titlului de revolutionar si a conditiile de incadrare in vederea primirii de indemnizatii, Guvernul a decis sa modifice si modul de definire a Revolutiei din decembrie 1989.

Astfel, in primul articol din Legea revolutionarilor se preciza ca "Revolutia romana din decembrie 1989, declansata prin revolta populara de la Timisoara, continuata in Bucuresti si in alte localitati ale tarii si transformata in revolutie antitotalitara, sprijinita de armata, care a condus la caderea regimului comunist si la instaurarea democratiei, constituie un moment crucial in istoria Romaniei", relateaza Mediafax.

Acest pasaj a fost inlocuit cu urmatorul: "Revolutia Romana din Decembrie 1989, declansata prin revolta populara de la Timisoara, continuata in municipiul Bucuresti si in alte localitati ale Romaniei, unde revoltele cetatenilor romani au fost reprimate de fortele de ordine si s-au soldat cu morti, raniti sau arestati, a condus la dobandirea libertatii si la instaurarea democratiei in Romania, constituie un moment crucial in istoria tarii".

Cineva a gasit de cuviinta sa precizeze ca e vorba de Municipiul Bucuresti, nu doar de Bucuresti, sa dispara referirile la revolutia antitotalitara si caderea regimului comunist. De asemenea, este foarte interesant ca Guvernul a gasit de cuviinta sa inlocuiasca referirea la armata - "revolutie (...) sprijinita de armata" cu "revoltele cetatenilor romani reprimate de fortele de ordine".

Revolutionarii din decembrie 89... mai mult


Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 20:14

18 comentarii
Guvernul Ponta va mentine si in 2014 restrictiile la tichete si gratuitati CFR (Video)

Guvernul Ponta va mentine si in 2014 restrictiile la tichete si gratuitati CFR (Video)

Un proiect de ordonanta arata ca Guvernul Ponta va mentine si in 2014 interdictia de a acorda tichete de masa, tichete-cadou sau tichete de vacanta pentru bugetari.

In plus, nu se vor da nici indemnizatiile lunare reparatorii pentru o categorie de revolutionari, iar gratuitatile la transportul feroviar vor fi limitate in continuare, informeaza Mediafax.

Toate aceste drepturi nu au mai fost acordate incepand cu anul 2009, iar actualul guvern intentioneaza sa blocheze platile si in 2014.

Proiectul de ordonanta este elaborat de Ministerul Finantelor.

mai mult


Joi, 15 August 2013, ora 17:37

5 comentarii
Ponta da indemnizatiile de revolutionar inapoi dupa preferintele politice

Ponta da indemnizatiile de revolutionar inapoi dupa preferintele politice

Guvernul Ponta a pregatit o ordonanta de urgenta prin care vrea sa reacorde indemnizatiile de revolutionar suspendate de Guvernul Boc de la inceputul acestui an.

Ordonanta a fost deja definitivata si publicata pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), singurul lucru care mai lipseste fiind semnatura premierului Victor Ponta, scrie Adevarul.

Totodata, conducerea Uniunii Social Liberale a semnat un acord-cadru cu Consiliul National al Societatii Civile din care face parte si Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), condus de colonelul Mircea Dogaru.

Unul dintre puncte se refera la revolutionari si este de-a dreptul scandalos. Victor Ponta, copresedinte al USL, a fost, practic, de acord cu retrocedarea drepturilor revolutionarilor, suspendate de la 1 ianuarie 2012, fiind preferati cei din Blocul National al Revolutionarilor, condus de pesedistul Dorin Lazar Maior.

In textul ordonantei pregatite de Guvernul Ponta se argumenteaza ca suspendarea indemnizatiilor "a creat dezechilibre grave in viata beneficiarilor" si a condus la "imposibilitatea asigurarii necesarului zilnic de hrana si medicamente pentru cei peste 90% din revolutionari care au ca singura sursa de venit indemnizatia reparatorie si a platii ratelor la imprumuturile bancare obtinute in baza indemnizatiilor".

Numai ca atentia Executivului se manifesta in functie de culoarea politica a celor care ar urma sa beneficieze, din nou, de avantajele Legii 341.... mai mult


Marti, 21 August 2012, ora 08:56

9 comentarii
Guvernul reia platile catre revolutionari, dar taie din indemnizatii in plata

Guvernul reia platile catre revolutionari, dar taie din indemnizatii in plata

Guvernul va relua plata indemnizatiilor catre revolutionari, sistata anul trecut de fosta administratie, dar va extinde perioada de esalonare pentru sumele mari, va diminua cu 10% cuantumul indemnizatiilor reparatorii aflate in plata si va sista platile pentru revolutionarii aflati in cercetarea DNA.

Motivand ca decizia fostului Guvern, adoptata la sfarsitul anului trecut, de a nu acorda in 2012 indemnizatiile revolutionarilor a creat dezechilibre in viata beneficiarilor, actualul Executiv va stabili ca aceste indemnizatii vor fi reluate in plata lunar si calculate pe baza unor coeficienti de multiplicare valabili exclusiv pentru acest an. In acelasi timp, Guvernul va diminua cu 10% indemnizatiile reparatorii ale urmasilor Eroilor-Martiri, Ranitilor si Retinutilor aflati la acest moment in plata.

Coeficientii de calcul al indemnizatiei variaza intre 1,00 pentru sotul supravieutuitor, 0,50 pentru parintii celui decedat, 2,00 pentru marii mutilati, 1,65 pentru gradul I de invaliditate, 1,40 pentru gradul II de invaliditate si 1,15 pentru gradul III de invaliditate, conform unui proiect de ordonanta de urgenta. Valoarea indemnizatiei lunare se ridica la 2.117 lei.

"Tinand cont ca sumele necesare platii indemnizatiilor nu au fost prevazute in bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2012, se impune asigurarea resursei financiare necesare, precum si diminuarea cu 10% a indemnizatiilor aflate in plata pentru anul 2012", explica Guvernul.

In acelasi timp insa,... mai mult


Joi, 05 Iulie 2012, ora 23:44

14 comentarii
Indemnizatiile pentru revolutionari, calculate gresit

Indemnizatiile pentru revolutionari, calculate gresit

Corpul de control al ministrului Muncii a stabilit ca angajati de la Casa de Pensii sunt vinovati pentru plata eronata a indemnizatiilor pentru revolutionari si sotul supravietuitor, acestia fiind cercetati administrativ pentru ca nu au emis instructiuni si norme tehnice, informeaza, vineri, MMFPS.

Corpul de control al ministrului Muncii a facut, in perioada 24 aprilie - 4 mai, o verificare a activitatii Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), echipa de control stabilind ca angajatii din cadrul CNPP care aveau responsabilitatea elaborarii instructiunilor si normelor tehnice si metodologice de aplicarea a dispozitiilor legale nu au emis nicio norma sau orice alte instructiuni cu privire la aplicarea acestei legi, ceea ce a condus la un mod de calcul eronat.

"In acest sens, s-a dispus inceperea cercetarii administrative a celor responsabili, cu privire la nerespectarea atributiilor din fisa postului referitoare la emiterea de note tehnice si instructiuni pentru prevederile Legii 285/2010. Obiectivul central al controlului a vizat modul de calcul si de plata a indemnizatiilor pentru revolutionari, acordate conform Legii nr. 341/2004, si a indemnizatiilor pentru sotul supravietuitor, acordate conform Legii nr. 578/2004, la nivelul anilor 2011 si 2012", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) transmis agentiei MEDIAFAX.

In ceea ce priveste modul de calcul si de plata a indemnizatiilor pentru revolutionari... mai mult


Vineri, 08 Iunie 2012, ora 17:20

3 comentarii
Consilierul lui Iliescu, noul sef pentru revolutionari: Vreau imagine noua pentru Revolutie

Consilierul lui Iliescu, noul sef pentru revolutionari: Vreau imagine noua pentru Revolutie

Noul secretar de stat pentru Problemele Revolutionarilor, Sorin Vintila Mester, fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu a declarat, joi, ca prioritatea sa va fi schimbarea imaginii revolutionarilor.

"Primul lucru pe care il voi face dupa ce voi fi instalat in functie va fi sa infiintez un post de specialist in comunicare. Voi crea un departament de comunicare, pentru ca avem nevoie de o noua imagine asupra Revolutiei si revolutionarilor", a declarat noul secretar de stat pentru Ziare.com.

Sorin Vintila Mester a spus ca sustine acordarea in continuare de indemnizatii pentru revolutionarii cu certificat pentru ca "asa zice legea si oricum vor fi rejectati din punct de vedere social, intrucat majoritatea se apropie de 60 de ani si nu-i mai angajeaza nimeni". Dupa instalarea in post, el va solicita colegilor din Guvern o analiza privind "existenta vointei politice si a fondurilor necesare" pentru reluarea platii indemnizatiilor, suspendate in 2012 de catre administratia Boc.

Conform propriilor declaratii, Sorin Vintila Mester a fost printre primii care a primit certificat de Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite in Revolutia din 1989. Printre beneficiile obtinute se numara un teren de 5.000 de metri patrati in comuna Ciorogarla. "Indemnizatia de revolutionar nu am incasat-o decat cateva luni, dupa ce nu mi-a mai mers firma de constructii", a completat Mester.

Noul secretar de stat a mai promis ca, impreuna cu departamentul de comunicare, va pune la punct o... mai mult


Joi, 31 Mai 2012, ora 14:51

36 comentarii
Ce merita revolutionarii care se iau la palme in Cimitirul Eroilor? - Dezbatere Ziare.com

Ce merita revolutionarii care se iau la palme in Cimitirul Eroilor? - Dezbatere Ziare.com

22 de ani au trecut de la evenimentele din decembrie 1989, timp berechet ca sa clarificam ce s-a intamplat atunci. Nu am facut-o. Dimpotriva, peste ceata acelor zile s-a asternut si negura timpului. In timp ce pustii timisoreni stiu azi ca Laszlo Tokes e un nume de strada si cam atat, revolutionarii de profesie se iau la palme in cimitirele eroilor.

"M-a lovit cineva in gura, Demeter tiganu'", se plangea joi un revolutionar pe postul public de televiziune. Incidentul s-a petrecut la Brasov, unde in urma cu 22 de ani se striga "Fara violenta!", in timpul comemorarii Revolutiei din 1989. Motivul? Cei doi erau din asociatii "rivale". Revolutionarii s-au huiduit reciproc fara pic de respect fata de rudele mortilor care lacrimau cand preotul rostea "vesnica pomenire" in Cimitirul Eroilor.

Rabufnirea de ura de la Brasov nu a fost nicidecum singulara, iar miza a fost aceeasi in intreaga tara: obtinerea si pastrarea privilegiilor de participant la Revolutie. La Bucuresti, in fata Guvernului au fost organizate zile in sir proteste mai mult sau mai putin autorizate in timpul carora manifestantii s-au imbrancit cu jandarmii si au strigat lozinci la adresa Guvernului care nu mai are de gand sa scoata bistarii.

La Timisoara revolutionarii s-au luat la cearta chiar in timpul sedintei comemorative, atunci cand s-au impartit diplome si plachete revolutionarilor care s-au aflat in greva foamei ca forma de protest fata de suspendarea indemnizatiilor. "Ce sa spun, ca mananca... mai mult


Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 16:20

42 comentarii
Guvernul amana plata restantelor catre revolutionari pentru 2012-2014

Guvernul amana plata restantelor catre revolutionari pentru 2012-2014

Guvernul a decis miercuri, printr-o Ordonant de Urgenta, sa esaloneze, incepand cu anul 2012, platile pentru indemnizatiile restante ale revolutionarilor.

Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Ioana Munteanu, esalonarea se va face in mod diferit, in functie nivelul sumelor restante cu titlu de indemnizatii reparatorii care urmeaza sa fie acordate beneficiarilor.

"Potrivit Ordonantei de Urgenta, vor fi esalonate platile indemnizatiilor restante, incepand cu anul 2012, astfel: in situatia in care indemnizatiile restante, al caror cuantum se situeaza sub valoarea a 10 salarii medii brute, plata sumei restante se efectueaza integral in anul 2012.

Daca indemnizatiile restante sunt in cuantum care se situeaza intre valoarea a 10 salarii medii brute si 20 salarii medii brute, in anul 2012 se plateste 50% din valoarea sumei restante, iar in anul 2013 cealalta jumatate.

In situatia indemnizatiilor restante al caror cuantum depaseste valoarea a 20 salarii medii brute, in anul 2012, se plateste 34% din valoarea sumei restante, in anul 2013 se plateste 33% iar in anul 2014 se plateste 33%", a afirmat Ioana Munteanu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Platile curente nu vor fi afectate de aceasta masura, ea aplicandu-se doar indemnizatiilor restante.

E.E. mai mult


Joi, 17 Iunie 2010, ora 18:33

8 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba